⚠️ σε αυτό το ιστολόγιο διαβάζεις ξεκούραστα, δίχως παράθυρα να πετάγονται αριστερά/δεξιά, ⛔δίχως διαφημίσεις.
Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι να διαβάσεις αυτό το μήνυμα.

28 Ιουλίου 2018

Tradescantia zebrina ‘Discolor Multicolor’ [Τραντεσκάντια η ζεβρίνα ποικ. Αποχρωματισμένη Πολύχρωμη]

Κοινή ονομασία: –
ΔιώνυμοTradescantia zebrina ‘Discolor Multicolor’, Τραντεσκάντια η ζεβρίνα ποικ. Αποχρωματισμένη Πολύχρωμη[1]
Βασιώνυμο: –
Συνώνυμα: –
cv.: Discolor Multicolor | Αποχρωματισμένη Πολύχρωμη

ενημέρωση: 16 Νοεμβρίου 2019
κωδικός συλλογής: 180725-02
Tradescantia zebrina ‘Discolor Multicolor’, Τραντεσκάντια η ζεβρίνα ποικ. Αποχρωματισμένη Πολύχρωμη
Tradescantia zebrina ‘Discolor Multicolor’ [Τραντεσκάντια η ζεβρίνα ποικ. Αποχρωματισμένη Πολύχρωμη]
Εντύπωση προκαλεί η εξαιρετική ποικιλοχρωμία στο φύλλωμα του φυτού.

Προέλευση και Οικότοπος

Η Tradescantia zebrina 'Discolor Multicolor' είναι μια τροπική πολυετής πόα με κατακείμενο τύπο ανάπτυξης στην οικογένεια των Κομμελινοειδών (Commelinaceae). Η ποικιλία Discolor Multicolor συγχέεται συχνά με την ποικιλία Tradescantia zebrina 'Quadricolor' , η οποία είναι πιο σπάνια. Πολλά φυτά φέρουν την ετικέτα Tradescantia zebrina 'Quadricolor' αλλά είναι στην πραγματικότητα Tradescantia zebrina 'Discolor Multicolor'. Η εν λόγω ποικιλία είναι ένα εξαιρετικά ποικιλόχρωμο φυτό, όπως φαίνεται και στην ενότητα πιο κάτω: Φωτογραφίες και Ιστορικό.


Πληροφορίες καλλιέργειας

Μέγιστη ανάπτυξη: έχει μετρηθεί έως 3 μέτρα.
Τοξικότητα: ένα μικρό ποσοστό ατόμων θα αναπτύξει ερεθισμό του δέρματος από το χειρισμό τους, αλλά αυτό έχει ελάχιστες συνέπειες. Τα φυτά του γένους Tradescantia θεωρούνται γενικά μη τοξικά για όλα τα είδη[2].
Ανθοφορία: –
Άρωμα: όχι
Θερμοκρασία: δωματίου (~20℃) αν και η Tradescantia zebrina αντέχει σε ένα μεγάλο εύρος θερμοκρασιών. Ωστόσο, η θερμοκρασία κατά τη διάρκεια του χειμώνα ας μην πέσει κάτω από 5℃ και μάλιστα για πολλές μέρες συνεχόμενα.
Φως: έμμεσο φως· πρωινό ηλιόφως· μερική σκιά. Κατά τη διάρκεια του χειμώνα το φυτό ευνοείται από πλήρη έκθεση στο φως το ήλιου, αλλά θα τα πάει καλά και σε έμμεσο φως. Ωστόσο, το πρωινό φως του ήλιου είναι απαραίτητο για να κρατήσει το φυτό τα έντονα χρώματά του (ενίοτε φωσφοριζέ) και για να αναπτύσσεται σωστά. Εάν το φυτό κρατείται για πολύ καιρό σε πλήρη σκιά, οι βλαστοί θα χάσουν τα έντονα χρώματά τους, το χρώμα στα φύλλα θα γίνει άτονο - σχεδόν εξ’ ολοκλήρου πράσινο και το φυτό συνολικά θα εμφανίσει σημάδια εκχλοίωσης.
Υγρασία: 50% – 80%
Υπόστρωμα: χρειάζεται ένα πλούσιο μείγμα υποστρώματος που να κατακρατά υγρασία. Ένα μείγμα από χώμα για φυτά εσωτερικού χώρου και σφάγνο κρίνεται ικανοποιητικό.
Πότισμα: χρειάζεται τακτικό πότισμα κατά τις ενεργές περιόδους ανάπτυξης άνοιξη και καλοκαίρι και να αφήνουμε ελαφρώς το υπόστρωμα να στεγνώνει ανάμεσα στα ποτίσματα. Σε χαμηλές θερμοκρασίες χρειάζεται λιγότερο νερό. Αυτή την περίοδο με τις χαμηλές θερμοκρασίες αφήνουμε το χώμα να στεγνώσει καλά πριν από κάθε πότισμα.
Λίπανση: μια φορά το μήνα από άνοιξη μέχρι και το καλοκαίρι.
Πολλαπλασιασμός: (1) με μοσχεύματα· (2) με διαχωρισμό των νέων φυτών από τη ρίζα.


Δυνητικά προβλήματα: Προσοχή στο πότισμα κατά την περίοδο του χειμώνα. Εάν δούμε ότι τα φύλλα ξεραίνονται στις άκρες, αυτό είναι ένδειξη ότι το φυτό ποτίζεται υπερβολικά.

Οι βλαστοί τείνουν να αναπτύσσονται δίχως φαινομενική τελική ανάπτυξη! Εάν τους αφήσουμε πολύ μακριούς τότε η βάση του βλαστού δεν θα μπορεί πλέον να κρατήσει ολόκληρο τον βλαστό, με τα ήδη μεγάλα φύλλα αυτής της καλλιεργούμενης ποικιλίας. Η Τραντεσκάντια η ζεβρίνα αναπτύσσεται πολύ γρήγορα, γι' αυτό χρειάζεται τακτικά κλάδεμα ώστε να κρατά ένα αρμονικό σχήμα δίχως να κρεμάει προς τα κάτω. Με τους κλαδεμένους βλαστούς μπορούμε να ξεκινήσουμε νέα φυτά ή να τους δώσουμε σε φίλους.


Αναλυτικότερες πληροφορίες

Βλέπε και το σχετικό εμπεριστατωμένο άρθρο: Tradescantia: ποικιλίες εσωτερικού χώρου.


Φωτογραφίες και Ιστορικό


^ 23 Οκτωβρίου 2018: το εν λόγω μόσχευμα είναι αυτό ακριβώς στην κάτωθι φωτογραφία (με ημερ/νία 12 Οκτωβρίου 2018 - ποικιλία 2) και σε αυτή τη φωτογραφία βλέπουμε την αλλαγή στο χρώμα - ακόμη και στο ίδιο μόσχευμα! - που υπέστη, κατά την άποψή μου, λόγω της μεταβολής της θερμοκρασίας και κατά δεύτερο ίσως σχετίζεται και με την αλλαγή της έντασης του φωτός και της γωνίας πρόσπτωσης, τώρα το φθινόπωρο.


^ 23 Οκτωβρίου 2018 - ποικιλία 3: Όπως έχουμε πει, η συγκεκριμένη καλλιεργούμενη ποικιλία παρουσιάζει εξαιρετική διακύμανση στο μοτίβο αλλά και στα χρώματα. Ακόμη και παρακλάδι που αναπτύσσεται από τον ίδιου βλαστό, ενδέχεται να μεταλλαχτεί με τελείως διαφορετικά χρώματα. Στην εικόνα βλέπουμε ένα μόσχευμα από την εν λόγω ποικιλία, με ποσοστό άνω του 90% αλφική ποικιλοχρωμία. Με σχεδόν ολοκληρωτική έλλειψη χλωροφύλλης, το μόσχευμα παλεύει να επιβιώσει. Βρίσκεται δύο μήνες μέσα στο νερό και παρόλο που αυτή η ποικιλία αναπτύσσει ρίζες μέσα σε 3 με 4 μόνο μέρες, το εν λόγω μόσχευμα μόλις και μετά βίας ανέπτυξε μία λεπτή ριζούλα.

Tradescantia zebrina ‘Discolor Multicolor’, Τραντεσκάντια η ζεβρίνα ποικ. Αποχρωματισμένη Πολύχρωμη
^ 12 Οκτωβρίου 2018 - ποικιλία 2: η Tradescantia zebrina 'Discolor Multicolor' είναι μια εξαιρετικά ποικιλόχρωμη ποικιλία. Στην παρούσα φωτογραφία βλέπουμε ένα μόσχευμα από το φυτό με κυρίως πράσινο χρώμα στην adaxial πλευρά των φύλλων και μοβ χρώμα στον βλαστό.

Tradescantia zebrina ‘Discolor Multicolor’, Τραντεσκάντια η ζεβρίνα ποικ. Αποχρωματισμένη Πολύχρωμη
^ 12 Οκτωβρίου 2018 - ποικιλία 1: εδώ βλέπουμε ένα άλλο μόσχευμα - από το ίδιο φυτό - του οποίου τα χρώματα στην adaxial πλευρά των φύλλων εμφανίζουν μια εξαιρετική ποικιλοχρωμία, με το χρώμα στον βλαστό να είναι επίσης μοβ.





Παραπομπές
1. Για τη μεταγραφή του διώνυμου στα ελληνικά, βλέπε: Tradescantia και zebrina.
2. Λίστα με τα ασφαλή και τοξικά φυτά - Letter T
Tradescantia zebrina Discolor Multicolor, Τραντεσκάντια η ζεβρίνα ποικ. Αποχρωματισμένη Πολύχρωμη, φροντίδα, περιποίηση, πληροφορίες

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου