⚠️ σε αυτό το ιστολόγιο διαβάζεις ξεκούραστα, δίχως παράθυρα να πετάγονται αριστερά/δεξιά, ⛔δίχως διαφημίσεις.
Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι να διαβάσεις αυτό το μήνυμα.

19 Ιουλίου 2018

Rhipsalis baccifera subsp. horrida [Ριψαλίς η καρποφόρος υποείδ. σκληρότριχη]

Κοινή ονομασία: Mouse Tail Cactus, Κάκτος Ποντικοουρά
ΔιώνυμοRhipsalis baccifera subsp. horrida, Ριψαλίς η καρποφόρος υποείδ. σκληρότριχη [1]
ΒασιώνυμοRhipsalis horrida [2]
Συνώνυμα: Hariota horrida, Rhipsalis horida [3]
subsp.: horrida | υποείδ.: σκληρότριχη

ενημέρωση: 28 Ιανουαρίου 2019
κωδικός συλλογής: 180717-03
Rhipsalis baccifera subsp. horrida, Ριψαλίς η καρποφόρος υποείδ. σκληρότριχη, πολυπλοειδής κάκτος.
Rhipsalis baccifera subsp. horrida [Ριψαλίς η καρποφόρος υποείδ. σκληρότριχη]

Προέλευση και Οικότοπος

Ο Rhipsalis baccifera subsp. horrida είναι ένας επίφυτος κάκτος στην οικογένεια των Κακτοειδών (Cactaceae) και απαντά στη Μαδαγασκάρη σε μεμονωμένες περιοχές, όπου φύεται επάνω σε βράχια σε σημεία με πλήρη ηλιοφάνεια. Ο Rhipsalis baccifera subsp. horrida είναι το μοναδικό είδος κάκτου που ενδημεί εκτός της Αμερικής[3, 4]. Το υποείδος horrida είναι ένας πολυπλοειδής κάκτος ο οποίος είναι τελείως διαφορετικός από το μητρικό φυτό Rhipsalis baccifera. Υπάρχουν ενδείξεις ότι το γένος Rhipsalis δεν εισήχθη στον παλαιοτροπικό από τον άνθρωπο και ότι ο παλαιοτροπικός εξελικτικός άξονας του γένους είναι η Μαδαγασκάρη (Barthlott,1983)[4]. Αξίζει να σημειωθεί ότι, σε αντίθεση με τα διπλοειδή νεοτροπικά είδη Rhipsalis, οι παλαιοτροπικοί εκπρόσωποι του γένους είναι τετρα- έως οκτοπλοειδείς (Barthlott,1983)[4].

Κατάσταση διατήρησης[2, 4]
Ο επίφυτος κάκτος Rhipsalis baccifera subsp. horrida συμπεριλαμβάνεται στο Παράρτημα II της σύμβασης CITES –  η ζώνη εμπορίου είναι ελεγχόμενη σε παγκόσμια κλίμακα ούτως ώστε να αποφευχθεί ασυμβίβαστη χρήση σε σχέση με την επιβίωση του είδους.


Πληροφορίες καλλιέργειας

Μέγιστη ανάπτυξη: οι κρεμαστοί βλαστοί μπορούν να φτάσουν σε μήκος τα 30 έως 65 εκ. Ο κάθε λεπτός κυλινδρικός βλαστός έχει πάχος 5 με 7 χιλιοστά.
Τοξικότητα: δεν είναι τοξική[5]
Ανθοφορία: τα άνθη της Rhipsalis baccifera subsp. horrida είναι πολύ μικρά, λευκά, με μια γυαλάδα που τα κάνει να φαίνονται σχεδόν διάφανα. Είναι αρκετά μικρά άνθη, μεγέθους 1,5 εκ. περίπου. Ανθίζει συνήθως το καλοκαίρι αλλά εάν έχει ιδανικές συνθήκες καλλιέργειας μπορεί να ξεκινήσει να ανθίζει και από την άνοιξη.
Άρωμα: όχι
Θερμοκρασία: 16℃ – 28℃. σε υψηλή σταθερή θερμοκρασία ανθίζει συνεχώς το καλοκαίρι. Το χειμώνα μπορεί να αντέξει έως τους 5℃ αλλά όχι για πολλές μέρες συνεχόμενα. Για περισσότερα σχετικά με τη φροντίδα κατά την περίοδο του χειμώνα βλέπε και το άρθρο: Παχύφυτα: φροντίδα το χειμώνα.
Φως: πρωινό και απογευματινό ηλιόφως με μερική σκιά για το υπόλοιπο της ημέρας. Σε τοποθεσία με αυτές τις συνθήκες φωτός, η Rhipsalis baccifera subsp. horrida θα ανθίσει εύκολα το καλοκαίρι. Χρειάζεται ωστόσο προστασία από τον καυτό ήλιο κατά τις μεσημεριανές ώρες του καλοκαιριού, ενώ κατά την περίοδο του χειμώνα το φυτό θα ευνοηθεί από έκθεση σε πλήρη ηλιοφάνεια.
Υγρασία: ~60%
Υπόστρωμα: ως ένας επίφυτος κάκτος τροπικών περιοχών, ο Rhipsalis baccifera subsp. horrida χρειάζεται ένα μείγμα υποστρώματος που να κατακρατά μεν υγρασία αλλά ταυτόχρονα να είναι πορώδες και να αποστραγγίζει γρήγορα. Η καλύτερη αναλογία είναι 80% λεπτόκοκκος φλοιός ορχιδέας, 15% χώμα για κάκτους και 5% κάποιο μη οργανικό υπόστρωμα που ευνοεί τον επαρκή αερισμό όπως περλίτης. Για περισσότερα βλέπε και το άρθρο: Χώμα για Παχύφυτα.
Πότισμα: χρειάζεται τακτικό πότισμα κατά την ενεργή περίοδο ανάπτυξης: άνοιξη έως φθινόπωρο, αλλά σε καμία περίπτωση δεν αφήνουμε το υπόστρωμα μονίμως βρεγμένο μέσα στη γλάστρα. Χρειάζεται επίσης προσοχή να μην ποτίζουμε κατευθείαν επάνω στο φυτό. Ποτίζουμε περιμετρικά και με προσοχή. Το χειμώνα χρειάζεται αρκετά λιγότερο πότισμα.
Λίπανση: χρειάζεται λίπανση τουλάχιστον μια φορά στις αρχές του καλοκαιριού με τη μισή δόση ενός ισορροπημένου λιπάσματος με ιχνοστοιχεία, για να ενθαρρύνουμε το φυτό να ανθοφορήσει.
Πολλαπλασιασμός: (1) με μοσχεύματα βλαστού· (2) με σπόρους.


Δυνητικά προβλήματα: να τηρούνται όσο γίνεται τα επίπεδα υγρασίας και θερμοκρασίας, έχοντας υπόψη ότι ο Rhipsalis baccifera subsp. horrida είναι ένας επίφυτος κάκτος από υγρά δάση. Προσοχή στο πότισμα το χειμώνα. Είναι ευάλωτος σε προσβολή από αφίδες και ψευδόκοκκο.


Αναλυτικότερες πληροφορίες

περισσότερες πληροφορίες για τη φροντίδα και περιποίηση θα προστεθούν εν καιρώ.


Φωτογραφίες και Ιστορικό

φωτογραφίες και περισσότερες πληροφορίες θα προστεθούν εν καιρώ.




Παραπομπές
1. Για τη μεταγραφή του διώνυμου στα ελληνικά, βλέπε το λήμμα: Rhipsalis, baccifera και horrida.
2. tropicos: Rhipsalis baccifera subsp. horrida
3. POWO: Rhipsalis baccifera subsp. horrida
4. UCONN: Rhipsalis baccifera subsp. horrida
5. Λίστα με τα ασφαλή και τοξικά φυτά - Letter R
Rhipsalis baccifera subsp. horrida, Ριψαλίς η καρποφόρος υποείδ. σκληρότριχη, φροντίδα, περιποίηση, πληροφορίες

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου