Κοινή ονομασία: χρυσό μουστάκι, ευώδης τηλέγραφος, εύοσμος τηλέγραφος, basket plant, basketplant, chain plant, inch plant, fragrant inch plant, false bromeliad, purple succulent, octopus plant
Διώνυμο: Callisia fragrans, Καλλισία η ευώδης [6]
Βασιώνυμο: Spironema fragrans [7]
Συνώνυμα: Rectanthera fragrans, Spironema fragrans, Spironema orthandrum [8]
Τοξικότητα: δεν είναι τοξική για ανθρώπους. Υπήρξε ένα περιστατικό άμεσης αντίδρασης με υπερευαισθησία σε ένα σκύλο[2].**
Ανθοφορία: ανθίζει νωρίς την άνοιξη με μικρά εύοσμα άνθη λευκού χρώματος.
Άρωμα: ναι, έντονο· κάτι ανάμεσα σε βανίλια και ζουμπούλι[1].
Θερμοκρασία: δωματίου (~20℃). Η θερμοκρασία κατά τη διάρκεια του χειμώνα ας μην πέσει κάτω από 5℃ και μάλιστα για πολλές μέρες συνεχόμενα. Εάν είναι δυνατόν είναι καλό να δοθεί χειμερινή ανάπαυση στο φυτό, αν και δεν είναι απολύτως απαραίτητο. Για περισσότερα σχετικά με τη φροντίδα κατά την περίοδο του χειμώνα βλέπε και το άρθρο: Παχύφυτα: φροντίδα το χειμώνα.
Φως: το φθινόπωρο την άνοιξη και το καλοκαίρι ο εύοσμος Τηλέγραφος ευνοείται από πρωινό φως του ήλιου και έμμεσο φως από τις 12:00 και μετά. Κατά τη διάρκεια του χειμώνα το φυτό ευνοείται από πλήρη έκθεση στο φως το ήλιου, αλλά θα τα πάει καλά και σε έμμεσο φως. Ωστόσο, το πρωινό φως του ήλιου είναι απαραίτητο για να κρατήσει το φυτό το έντονο μοβ χρώμα στην abaxial πλευρά του φύλλου. Αλλά και για να ανθοφορήσει επιτυχώς το καλοκαίρι.
Υγρασία: 30% – 60% · το φυτό είναι ανθεκτικό στην υγρασία.
Υπόστρωμα: χρειάζεται χώμα για κάκτους αναμεμειγμένο με τύρφη, προσθέτοντας και μικρή ποσότητα περλίτη για καλύτερο αερισμό των ριζών. Για περισσότερα βλέπε και το άρθρο: Χώμα για Παχύφυτα.
Πότισμα: χρειάζεται καλό πότισμα κατά τις ενεργές περιόδους ανάπτυξης άνοιξη και καλοκαίρι και να αφήνουμε ελαφρώς το υπόστρωμα να στεγνώσει ανάμεσα στα ποτίσματα. Σε χαμηλές θερμοκρασίες χρειάζεται λιγότερο νερό και όχι συχνότερα από μια φορά την εβδομάδα* το οποίο να του παρέχεται στις πιο θερμές ώρες της ημέρας. Αυτή την περίοδο με τις χαμηλές θερμοκρασίες αφήνουμε το χώμα να στεγνώσει καλά πριν από κάθε πότισμα. Μια ένδειξη ότι το φυτό ποτίζεται αρκετά είναι από το κιτρίνισμα και στη συνέχεια ξήρανση του άκρου στα φύλλα.
Λίπανση: μια φορά το μήνα από άνοιξη μέχρι και το καλοκαίρι.
Πολλαπλασιασμός: (1) με μοσχεύματα βλαστών μήκους περίπου 10 εκ. (2) με απόσπαση/φύτευση των παράφυτων που αναπτύσσονται στους στόλωνες του φυτού.
Δυνητικά προβλήματα: – ·
* το πότισμα εξαρτάται πάντοτε από τη θερμοκρασία του χώρου. Σε ένα περβάζι παραθύρου με το καλοριφέρ αναμμένο από κάτω, σίγουρα θα χρειαστεί συχνότερα πότισμα, αλλά και πάλι, όχι κατά τη διάρκεια της νύχτας.
** Ακολουθούν και κάποιες δικές μου σκέψεις επάνω στο θέμα με την τοξικότητα ορισμένων φυτών. Είναι γνωστό ότι φυτά που είναι ασφαλή για τους ανθρώπους μπορεί να είναι επιβλαβή για τα ζώα όπως και το αντίστροφο, αλλά, διαβάζοντας για τα ευεργετικά αντιοξειδωτικά και αντι-ιικά αποτελέσματα του χυμού της Callisia fragrans (βλέπε ακριβώς από κάτω στην ενότητα Φαρμακευτικές ιδιότητες, δεν ξέρω κατά πόσο είναι έγκυρες οι διάφορες αναφορές για… «τοξικότητα» συγκεκριμένων φυτών και μάλιστα όταν προέρχονται από κρατικές υπηρεσίες. Ας μην ξεχνάμε πως από πίσω υπάρχουν φαρμακευτικές βιομηχανίες κολοσσοί που διυλίζουν τα θεραπευτικά συστατικά των φυτών, τα διαχωρίζουν και φτιάχνουν έπειτα με αυτά χημικές βόμβες τις οποίες προωθούν στην αγορά και οι οποίες χημικές βόμβες έχουν παρενέργειες, σε αντίθεση με τα βότανα, τα οποία δεν έχουν. Έπειτα είναι εύλογο ότι ενδεχομένως θα θελήσουν να κατονομάσουν ως «τοξικά» τα φυτά από τα οποία εξ’ αρχής προμηθεύτηκαν τα θεραπευτικά συστατικά τους για να φτιάξουν τις χημικές τους βόμβες. Και όλη αυτή η ανακατωσούρα βεβαίως διότι όλες αυτές τις θεραπευτικές ουσίες τα φυτά τις παρέχουν δωρεάν. Αυτές οι βιομηχανίες κολοσσοί όμως αυτό που τους ενδιαφέρει είναι πώς θα κάνουν τζίρο.
Εγώ απλώς μια σκέψη και έναν συσχετισμό έκανα. Καλείται ο οποιοσδήποτε ενδιαφέρεται, να ερευνήσει εκτενέστερα αυτό το θέμα, με τα βότανα και τις φήμες περί τοξικότητας ή επικινδυνότητας που ενίοτε κυκλοφορούν. Αυτό που έχω προσέξει πάντως από τότε που ασχολούμαι με τα φυτά, είναι ότι – συνηθέστερα – τα φυτά εκείνα που αναπτύσσονται και εξαπλώνονται εύκολα κατά εκατοντάδες, είναι και αυτά με τις θεραπευτικές ιδιότητες. Πώς θα μπορούσε να μην ίσχυε άλλωστε, ότι, η φύση θεραπεύει;
Φαρμακευτικές ιδιότητες
Αντιοξειδωτικές ιδιότητες
Στη Ρωσική Ακαδημία των Επιστημών της Μόσχας, η Callisia fragrans εξετάστηκε για τις αντιοξειδωτικές της ιδιότητες υπό τους V. M. Misin και N. N. Sazhina, όπου καταδείχτηκε ότι η Callisia fragrans είχε το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό σε οντιοξειδωτικές ουσίες από τα υπόλοιπα φυτά της έρευνας (Tradescantia spathacea, Dichorisandra fragrans (Dichorisandra thyrsiflora), Kalanchoe blossfeldiana, Bryophyllum pinnatum και Kalanchoe daigremontiana). Συγκεκριμένα βρέθηκαν: 73,2 mg/L στα φύλλα, 119,3 mg/L στους νεαρούς βλαστούς με διάμετρο 1 – 2 mm και 279,6 mg/L στα πλευρικά βλαστάρια μεγέθους 4 – 5 mm σε διάμετρο[3].
Αντι-ιικές ιδιότητες κατά του έρπητα
Σε μελέτη in vitro των Ludmila Yarmolinsky, Michele Zaccai, Shimon Ben-Shabat, και Mahmoud Huleihel, με εκχυλίσματα φύλλων της Callisia fragrans, καταδείχτηκαν οι αντι-ιικές ιδιότητες των φύλλων με εκχύλισμα αιθανόλης (το οποίο ήταν το πιο αποτελεσματικό) για τους ερπητοϊούς HSV-1, HSV-2 και του μεταλλαγμένου HSV-2 (που είναι ανθεκτικός στον ACV). Το εκχύλισμα εντούτοις δεν αποδείχτηκε αποτελεσματικό κατά του ερπητοϊού VZV[4].
Ακτινοπροστατευτική δράση της Callisia fragrans σε συνθήκες υδροπονικής και καλλιέργειας στο έδαφος
Η ραδιοπροστατευτική δράση του φρέσκου χυμού και υδατικού εκχυλίσματος των πλευρικών βλαστών της Callisia fragrans που καλλιεργούνται με υδροπονικό τρόπο όσο και στο έδαφος στην κοιλάδας Αραράτ, έχει μελετηθεί για πρώτη φορά in-vivo. Αποδείχθηκε ότι ο ρυθμός επιβίωσης των αρουραίων στους οποίους χορηγήθηκε υδατικό εκχύλισμα του φαρμακευτικού φυτού που αναπτύχθηκε σε συνθήκες εδάφους ήταν 90%, ενώ στον Έλεγχο Ακτινοβολίας ήταν 50%. Ταυτόχρονα, οι μη αραιωμένοι φρέσκοι χυμοί που λαμβάνονται από τα φαρμακευτικά φυτά που καλλιεργούνται τόσο σε υδροπονικές συνθήκες όσο και στο έδαφος είχαν αρνητικές επιπτώσεις στο ποσοστό επιβίωσης, δηλαδή 30% και 10% αντίστοιχα. Η μικρότερη τιμή αντιοξειδωτικής δραστικότητας καταγράφηκε στον ορό αίματος των ζώων Ελέγχου Ακτινοβολίας και το υψηλότερο επίπεδο αντιοξειδωτικής δραστικότητας καταγράφηκε στον ορό αίματος των ζώων τα οποία έλαβαν υδατικό εκχύλισμα από φυτό υδροπονίας[5].
Εκτός του ότι το φυτό εξυγιαίνει την ατμόσφαιρα από τους ρύπους, επιπλέον, όλα τα μέρη του φυτού είναι βρώσιμα και χρησιμοποιούνται ως βότανα. Τα ώριμα φύλλα μπορούν να αποκοπούν από το φυτό και να μασηθούν για να ανακουφίσουν το στομάχι και τα πεπτικά προβλήματα. Η Callisia fragrans είναι ένα φυσικό αντιβιοτικό, αντιβακτηριακό και αντιοξειδωτικό[3].
Στη Ρωσία εκχυλίζουν τα φύλλα της Callisia fragrans με βότκα τα οποία χρησιμοποιούνται ως τονωτικό για δερματικά προβλήματα, κρυολογήματα, καρδιακά προβλήματα, καρκίνο, κιρσούς, ενοχλήσεις στο στομάχι και φλεγμονή από αρθρίτιδα. Τα φύλλα μπορούν επίσης να εγχυθούν στο κρασί ή να αποξηρανθούν για τσάι. Το λάδι που εκχυλίζεται με μέρη από το φυτό Callisia fragrans χρησιμοποιείται για εντριβή στους μυς ή στις αρθρώσεις και είναι επίσης καλό για μώλωπες και κιρσούς[3].
Παραπομπές
1. Ελληνική Εταιρεία Φίλων της Ορχιδέας: νήμα: Callisia fragrans
2. Λίστα με τα ασφαλή και τοξικά φυτά - Letter C
3. Content and activity of low-molecular antioxidants in juices of medicinal plants
3. gardeningknowhow: Callisia fragrans
4. NCBI: Anti-Herpetic Activity of Callisia fragrans and Simmondsia chinensis Leaf Extracts In Vitro
5. Radioprotective activity of Callisia fragrans in soilless (hydroponics) and soil culture conditions
6. Για τη μεταγραφή του διώνυμου στα ελληνικά βλέπε: Callisia, fragrans.
7. Tropicos: Callisia fragrans.
8. POWO: Callisia fragrans
. φυτό χρυσό μουστάκι, Callisia fragrans, Καλλισία η ευώδης, φροντίδα, περιποίηση, πληροφορίες
Διώνυμο: Callisia fragrans, Καλλισία η ευώδης [6]
Βασιώνυμο: Spironema fragrans [7]
Συνώνυμα: Rectanthera fragrans, Spironema fragrans, Spironema orthandrum [8]
ενημέρωση: 22 Ιανουαρίου 2019
κωδικός συλλογής: 171014-01
κωδικός συλλογής: 171014-01
Το φυτό είναι γνωστό στην Ελλάδα ως 'Χρυσό Μουστάκι' (Callisia fragrans) |
Προέλευση και Οικότοπος
Η Callisia fragrans είναι μια πολυετής πόα (forb)/παχύφυτο στην οικογένεια των Κομμελινοειδών (Commelinaceae) και απαντά στο Μεξικό ενώ παράλληλα έχει εγκλιματιστεί στις Δυτικές Ινδίες, σε διάσπαρτες περιοχές στις Ηνωμένες Πολιτείες και αλλού, όπου φύεται σε πευκόφυτες περιοχές, σε περιοχές hammock και σε διαταραχθείσες περιοχές. Αναπτύσσεται ως εδαφοκαλυπτικό φυτό και εξαπλώνεται γρήγορα από τους στόλωνες στην απόληξη των οποίων αναπτύσσονται παράφυτα που εύκολα δημιουργούν ρίζες.Πληροφορίες καλλιέργειας
Μέγιστη ανάπτυξη: 15 εκ. έως 150 εκ. Ο ανθοφόρος βλαστός δύναται να αναπτυχθεί έως 80 εκ. αλλά αυτό κυριότερα σε ηλιόλουστη τοποθεσία[1]. Ως φυτό εσωτερικού χώρου το μέγιστο μέγεθος του φυτού εξαρτάται από το μέγεθος της γλάστρας.Τοξικότητα: δεν είναι τοξική για ανθρώπους. Υπήρξε ένα περιστατικό άμεσης αντίδρασης με υπερευαισθησία σε ένα σκύλο[2].**
Ανθοφορία: ανθίζει νωρίς την άνοιξη με μικρά εύοσμα άνθη λευκού χρώματος.
Άρωμα: ναι, έντονο· κάτι ανάμεσα σε βανίλια και ζουμπούλι[1].
Θερμοκρασία: δωματίου (~20℃). Η θερμοκρασία κατά τη διάρκεια του χειμώνα ας μην πέσει κάτω από 5℃ και μάλιστα για πολλές μέρες συνεχόμενα. Εάν είναι δυνατόν είναι καλό να δοθεί χειμερινή ανάπαυση στο φυτό, αν και δεν είναι απολύτως απαραίτητο. Για περισσότερα σχετικά με τη φροντίδα κατά την περίοδο του χειμώνα βλέπε και το άρθρο: Παχύφυτα: φροντίδα το χειμώνα.
Φως: το φθινόπωρο την άνοιξη και το καλοκαίρι ο εύοσμος Τηλέγραφος ευνοείται από πρωινό φως του ήλιου και έμμεσο φως από τις 12:00 και μετά. Κατά τη διάρκεια του χειμώνα το φυτό ευνοείται από πλήρη έκθεση στο φως το ήλιου, αλλά θα τα πάει καλά και σε έμμεσο φως. Ωστόσο, το πρωινό φως του ήλιου είναι απαραίτητο για να κρατήσει το φυτό το έντονο μοβ χρώμα στην abaxial πλευρά του φύλλου. Αλλά και για να ανθοφορήσει επιτυχώς το καλοκαίρι.
Υγρασία: 30% – 60% · το φυτό είναι ανθεκτικό στην υγρασία.
Υπόστρωμα: χρειάζεται χώμα για κάκτους αναμεμειγμένο με τύρφη, προσθέτοντας και μικρή ποσότητα περλίτη για καλύτερο αερισμό των ριζών. Για περισσότερα βλέπε και το άρθρο: Χώμα για Παχύφυτα.
Πότισμα: χρειάζεται καλό πότισμα κατά τις ενεργές περιόδους ανάπτυξης άνοιξη και καλοκαίρι και να αφήνουμε ελαφρώς το υπόστρωμα να στεγνώσει ανάμεσα στα ποτίσματα. Σε χαμηλές θερμοκρασίες χρειάζεται λιγότερο νερό και όχι συχνότερα από μια φορά την εβδομάδα* το οποίο να του παρέχεται στις πιο θερμές ώρες της ημέρας. Αυτή την περίοδο με τις χαμηλές θερμοκρασίες αφήνουμε το χώμα να στεγνώσει καλά πριν από κάθε πότισμα. Μια ένδειξη ότι το φυτό ποτίζεται αρκετά είναι από το κιτρίνισμα και στη συνέχεια ξήρανση του άκρου στα φύλλα.
Λίπανση: μια φορά το μήνα από άνοιξη μέχρι και το καλοκαίρι.
Πολλαπλασιασμός: (1) με μοσχεύματα βλαστών μήκους περίπου 10 εκ. (2) με απόσπαση/φύτευση των παράφυτων που αναπτύσσονται στους στόλωνες του φυτού.
Δυνητικά προβλήματα: – ·
* το πότισμα εξαρτάται πάντοτε από τη θερμοκρασία του χώρου. Σε ένα περβάζι παραθύρου με το καλοριφέρ αναμμένο από κάτω, σίγουρα θα χρειαστεί συχνότερα πότισμα, αλλά και πάλι, όχι κατά τη διάρκεια της νύχτας.
** Ακολουθούν και κάποιες δικές μου σκέψεις επάνω στο θέμα με την τοξικότητα ορισμένων φυτών. Είναι γνωστό ότι φυτά που είναι ασφαλή για τους ανθρώπους μπορεί να είναι επιβλαβή για τα ζώα όπως και το αντίστροφο, αλλά, διαβάζοντας για τα ευεργετικά αντιοξειδωτικά και αντι-ιικά αποτελέσματα του χυμού της Callisia fragrans (βλέπε ακριβώς από κάτω στην ενότητα Φαρμακευτικές ιδιότητες, δεν ξέρω κατά πόσο είναι έγκυρες οι διάφορες αναφορές για… «τοξικότητα» συγκεκριμένων φυτών και μάλιστα όταν προέρχονται από κρατικές υπηρεσίες. Ας μην ξεχνάμε πως από πίσω υπάρχουν φαρμακευτικές βιομηχανίες κολοσσοί που διυλίζουν τα θεραπευτικά συστατικά των φυτών, τα διαχωρίζουν και φτιάχνουν έπειτα με αυτά χημικές βόμβες τις οποίες προωθούν στην αγορά και οι οποίες χημικές βόμβες έχουν παρενέργειες, σε αντίθεση με τα βότανα, τα οποία δεν έχουν. Έπειτα είναι εύλογο ότι ενδεχομένως θα θελήσουν να κατονομάσουν ως «τοξικά» τα φυτά από τα οποία εξ’ αρχής προμηθεύτηκαν τα θεραπευτικά συστατικά τους για να φτιάξουν τις χημικές τους βόμβες. Και όλη αυτή η ανακατωσούρα βεβαίως διότι όλες αυτές τις θεραπευτικές ουσίες τα φυτά τις παρέχουν δωρεάν. Αυτές οι βιομηχανίες κολοσσοί όμως αυτό που τους ενδιαφέρει είναι πώς θα κάνουν τζίρο.
Εγώ απλώς μια σκέψη και έναν συσχετισμό έκανα. Καλείται ο οποιοσδήποτε ενδιαφέρεται, να ερευνήσει εκτενέστερα αυτό το θέμα, με τα βότανα και τις φήμες περί τοξικότητας ή επικινδυνότητας που ενίοτε κυκλοφορούν. Αυτό που έχω προσέξει πάντως από τότε που ασχολούμαι με τα φυτά, είναι ότι – συνηθέστερα – τα φυτά εκείνα που αναπτύσσονται και εξαπλώνονται εύκολα κατά εκατοντάδες, είναι και αυτά με τις θεραπευτικές ιδιότητες. Πώς θα μπορούσε να μην ίσχυε άλλωστε, ότι, η φύση θεραπεύει;
Αναλυτικότερες πληροφορίες
Η Callisia fragrans έχει πολλές ομοιότητες σε τύπο ανάπτυξης και συνθήκες καλλιέργειας με το άλλο φυτό Τηλέγραφος, την Tradescantia pallida.Φαρμακευτικές ιδιότητες
Αντιοξειδωτικές ιδιότητες
Στη Ρωσική Ακαδημία των Επιστημών της Μόσχας, η Callisia fragrans εξετάστηκε για τις αντιοξειδωτικές της ιδιότητες υπό τους V. M. Misin και N. N. Sazhina, όπου καταδείχτηκε ότι η Callisia fragrans είχε το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό σε οντιοξειδωτικές ουσίες από τα υπόλοιπα φυτά της έρευνας (Tradescantia spathacea, Dichorisandra fragrans (Dichorisandra thyrsiflora), Kalanchoe blossfeldiana, Bryophyllum pinnatum και Kalanchoe daigremontiana). Συγκεκριμένα βρέθηκαν: 73,2 mg/L στα φύλλα, 119,3 mg/L στους νεαρούς βλαστούς με διάμετρο 1 – 2 mm και 279,6 mg/L στα πλευρικά βλαστάρια μεγέθους 4 – 5 mm σε διάμετρο[3].
Αντι-ιικές ιδιότητες κατά του έρπητα
Σε μελέτη in vitro των Ludmila Yarmolinsky, Michele Zaccai, Shimon Ben-Shabat, και Mahmoud Huleihel, με εκχυλίσματα φύλλων της Callisia fragrans, καταδείχτηκαν οι αντι-ιικές ιδιότητες των φύλλων με εκχύλισμα αιθανόλης (το οποίο ήταν το πιο αποτελεσματικό) για τους ερπητοϊούς HSV-1, HSV-2 και του μεταλλαγμένου HSV-2 (που είναι ανθεκτικός στον ACV). Το εκχύλισμα εντούτοις δεν αποδείχτηκε αποτελεσματικό κατά του ερπητοϊού VZV[4].
Ακτινοπροστατευτική δράση της Callisia fragrans σε συνθήκες υδροπονικής και καλλιέργειας στο έδαφος
Η ραδιοπροστατευτική δράση του φρέσκου χυμού και υδατικού εκχυλίσματος των πλευρικών βλαστών της Callisia fragrans που καλλιεργούνται με υδροπονικό τρόπο όσο και στο έδαφος στην κοιλάδας Αραράτ, έχει μελετηθεί για πρώτη φορά in-vivo. Αποδείχθηκε ότι ο ρυθμός επιβίωσης των αρουραίων στους οποίους χορηγήθηκε υδατικό εκχύλισμα του φαρμακευτικού φυτού που αναπτύχθηκε σε συνθήκες εδάφους ήταν 90%, ενώ στον Έλεγχο Ακτινοβολίας ήταν 50%. Ταυτόχρονα, οι μη αραιωμένοι φρέσκοι χυμοί που λαμβάνονται από τα φαρμακευτικά φυτά που καλλιεργούνται τόσο σε υδροπονικές συνθήκες όσο και στο έδαφος είχαν αρνητικές επιπτώσεις στο ποσοστό επιβίωσης, δηλαδή 30% και 10% αντίστοιχα. Η μικρότερη τιμή αντιοξειδωτικής δραστικότητας καταγράφηκε στον ορό αίματος των ζώων Ελέγχου Ακτινοβολίας και το υψηλότερο επίπεδο αντιοξειδωτικής δραστικότητας καταγράφηκε στον ορό αίματος των ζώων τα οποία έλαβαν υδατικό εκχύλισμα από φυτό υδροπονίας[5].
Εκτός του ότι το φυτό εξυγιαίνει την ατμόσφαιρα από τους ρύπους, επιπλέον, όλα τα μέρη του φυτού είναι βρώσιμα και χρησιμοποιούνται ως βότανα. Τα ώριμα φύλλα μπορούν να αποκοπούν από το φυτό και να μασηθούν για να ανακουφίσουν το στομάχι και τα πεπτικά προβλήματα. Η Callisia fragrans είναι ένα φυσικό αντιβιοτικό, αντιβακτηριακό και αντιοξειδωτικό[3].
Στη Ρωσία εκχυλίζουν τα φύλλα της Callisia fragrans με βότκα τα οποία χρησιμοποιούνται ως τονωτικό για δερματικά προβλήματα, κρυολογήματα, καρδιακά προβλήματα, καρκίνο, κιρσούς, ενοχλήσεις στο στομάχι και φλεγμονή από αρθρίτιδα. Τα φύλλα μπορούν επίσης να εγχυθούν στο κρασί ή να αποξηρανθούν για τσάι. Το λάδι που εκχυλίζεται με μέρη από το φυτό Callisia fragrans χρησιμοποιείται για εντριβή στους μυς ή στις αρθρώσεις και είναι επίσης καλό για μώλωπες και κιρσούς[3].
Φωτογραφίες και Ιστορικό
^ 19 Φεβρουαρίου 2018: μετά από τέσσερις μήνες ήταν καιρός να βγάλω μια φωτογραφία με την ανάπτυξη των μοσχευμάτων. Παρά το ότι τα μοσχεύματα τα φύτεψα αρκετά ψηλά μέσα στη γλάστρα, όλα τα πήγαν θαυμάσια. Και βλέπω ότι χρειάζεται να ελαττώσω λίγο την ποσότητα νερού σε κάθε πότισμα, διότι βλέπω κιτρινισμένες άκρες στα φύλλα. Επίσης, μόλις τις τελευταίες μέρες είχαμε ηλιοφάνεια εδώ στην Ολλανδία, οπότε ακόμη δεν μπόρεσε το φυτό να δείξει τον πλήρη χρωματισμό του, με το μοβ χρώμα στην abaxial πλευρά των φύλλων. |
^ 14 Οκτωβρίου 2017: σήμερα παρέλαβα πέντε μοσχεύματα από Callisia fragrans, τα οποία δεν ήταν και στην καλύτερη κατάσταση, αλλά – κατά σύμπτωση – θυμήθηκα όταν είχα παραλάβει μοσχεύματα από Tradescantia pallida 'Purpurea' κάποια χρόνια πριν, τα οποία ήταν σε παρόμοια κατάσταση και εκτός αυτού, επίσης τα δυο αυτά φυτά έχουν πολλές ομοιότητες, παρόμοιο τύπο ανάπτυξης και συνθήκες καλλιέργειας, ενώ δε είναι και πολύ ανθεκτικά. Εδώ λοιπόν ένα κοντινό σε ένα από τα μοσχεύματα όπου φαίνεται η μοβ απόχρωση του φυτού όταν εκτίθεται στον ήλιο για κάποιες ώρες της ημέρας. |
^ 14 Οκτωβρίου 2017: ένα κοντινό σε ένα από τα μοσχεύματα όπου φαίνεται η μοβ απόχρωση, χαρακτηριστικό του φυτού όταν λαμβάνει ηλιοφάνεια για κάποιες ώρες της ημέρας. |
Παραπομπές
1. Ελληνική Εταιρεία Φίλων της Ορχιδέας: νήμα: Callisia fragrans
2. Λίστα με τα ασφαλή και τοξικά φυτά - Letter C
3. Content and activity of low-molecular antioxidants in juices of medicinal plants
3. gardeningknowhow: Callisia fragrans
4. NCBI: Anti-Herpetic Activity of Callisia fragrans and Simmondsia chinensis Leaf Extracts In Vitro
5. Radioprotective activity of Callisia fragrans in soilless (hydroponics) and soil culture conditions
6. Για τη μεταγραφή του διώνυμου στα ελληνικά βλέπε: Callisia, fragrans.
7. Tropicos: Callisia fragrans.
8. POWO: Callisia fragrans
. φυτό χρυσό μουστάκι, Callisia fragrans, Καλλισία η ευώδης, φροντίδα, περιποίηση, πληροφορίες
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου