⚠️ σε αυτό το ιστολόγιο διαβάζεις ξεκούραστα, δίχως παράθυρα να πετάγονται αριστερά/δεξιά, ⛔δίχως διαφημίσεις.
Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι να διαβάσεις αυτό το μήνυμα.

Βοτανική Ορολογία :: Letter I

Letter I, i




Βοτανική Ορολογία/Λεξικό/Γλωσσάρι/Φυσιολογία για ορχιδέες, παχύφυτα και εν γένει για καλλωπιστικά φυτά εσωτερικού χώρου


Πλοήγηση :: Όροι στα Ελληνικά: Α Β Γ Δ Ε Ζ Η Θ Ι Κ Λ Μ Ν Ξ Ο Π Ρ Σ Τ Υ Φ Χ Ψ Ω
Πλοήγηση :: Ξενόγλωσσοι Όροι: A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
Για να βρείτε γρήγορα τον όρο αναζήτησης σε αυτήν τη σελίδα, πατήστε Ctrl + F ή ⌘-F (Mac) και χρησιμοποιήστε το πεδίο εύρεσης.

ενημέρωση: 18 Μαρτίου 2019

IAPT (International Association for Plant Taxonomy): Η Διεθνής Ένωση για τη Συστηματική των Φυτών προωθεί την γνώση της φυτικής βιοποικιλότητας, διευκολύνει τη διεθνή επικοινωνία της έρευνας μεταξύ των βοτανολόγων και εποπτεύει τα ζητήματα ομοιομορφίας και σταθερότητας στα ονόματα των φυτών. Μετάβαση στην ιστοσελίδα..

ice plant [φυτό πάγου, δροσουλίτης, μπούζι, μπουζάκι]: τα φυτά πάγου ή δροσουλίτες είναι η ονομασία για διάφορα χαμηλής ανάπτυξης παχύφυτα στην οικογένεια των Αειζωοειδών που απαντούν στις Επαρχίες του Ακρωτηρίου στη Δημοκρατία της Νότιας Αφρικής[7]. Η ονομασία προέρχεται από τα λαμπερά σφαιρικά κυστοειδή κύτταρα που καλύπτουν το σώμα του φυτού τα οποία συχνά με τις δροσοσταλίδες της πάχνης το πρωί ή το σούρουπο, τα κάνει να μοιάζουν σαν παγωμένα. Εκλαϊκευμένα ονομάζονται και «μπούζι», «μπουζάκι». Χαρακτηριστικοί αντιπρόσωποι περιλαμβάνουν τα παχύφυτα: Delosperma echinatum, Nananthus margaritiferus, Titanopsis hugo-schlechteri.

ICN (International Code of Botanical Nomenclature): πρώην γνωστός με το ακρωνύμιο ICBN. Ο Διεθνής Κώδικας Βοτανικής Ονοματολογίας για τις άλγες, τους μύκητες και τα φυτά, όπως είναι η πλήρης αποδεκτή του ονομασία, είναι ένα σύνολο κανονισμών που καθορίζει την ονομασία των διαφόρων ταξινομικών βαθμίδων (taxa). Μπορείτε να τον διαβάσετε στο διαδίκτυο[1].

ICNCP: Διεθνής Κώδικας Ονοματολογίας των Καλλιεργούμενων Φυτών
in vitro: σε ένα τεχνητό περιβάλλον έξω από τον ζωντανό οργανισμό.
in vivo: μέσα σε έναν ζωντανό οργανισμό.
in situ: στη «φυσική»/«αρχική» τοποθεσία.

imperialis [αυτοκρατορικός, -ο, -η, -το]: ετυμολογία <λατιν. impĕrĭālis (αυτοκρατορικός)>. Παραδείγματα: Fritillaria imperialis, Philodendron 'Imperial Red'.

inconspicua [διακριτική]: ετυμολογία: από το λατινικό inconspĭcŭus, του οποίου το επίθετο σημαίνει διακριτικός[2]. Βλέπε και Hoya inconspicua.

incurvulus, incurvula, incurvulum [εσώκυρτος -ο, -η, -το]: ετυμολογία: <πρόθ. in (έσω) + λατιν. curvus (καμπύλος, κυρτός), που καμπυλώνει προς τα μέσα[8]>. Βλέπε και Hoya incurvula 'Sulawesii'.

indeterminate thyrse: #

indumentum [ιντουμέντουμ]: στη βιολογία, το indumentum (λατινικός όρος που δεν δύναται να μεταφραστεί επακριβώς) είναι ένα κάλυμμα τριχωμάτων (τριχών) σε ένα φυτό. Το indumentum στα φυτά μπορεί να έχει μια ευρεία ποικιλία λειτουργιών, συμπεριλαμβανομένης της αγκύρωσης (για τα αναρριχώμενα φυτά, π.χ. Galium aparine), στον έλεγχο της διαπνοής, στην απορρόφηση νερού (Tillandsia), στην αντανάκλαση της ηλιακής ακτινοβολίας, στην αύξηση της αντοχής στο νερό (π.χ. η υδρόβια φτέρη Salvinia), στην προστασία από την εξόντωση των εντόμων και στην παγίδευση των εντόμων (Drosera, Nepenthes, Stylosanthes). Εκτός από τα φυτά, επίσης τα έντομα ενδύονται με διαφόρους τύπους indumentum και όταν αυτά έρχονται σε επαφή με το indumentum των φυτών, τότε έχουμε μια ιδιαίτερη σχέση φυτών / εντόμων και έλκυσης / απώθησης[3, 4, 5].  Ετυμολογία:<λατιν. indūmentum: ιματισμός, ρουχισμός. Από το indŭo: ντύνω, ενδύω, φοράω (ένδυμα), παίρνω (ένδυμα), καλύπτω[6]>. Υπάρχουν διάφοροι τύποι indumentum στα φυτά, οι κυριότεροι από τους οποίους είναι:
  • downy: πολύ μακριές μαλακές τρίχες που μοιάζουν με πούπουλα
  • glabrous, glabrate: παντελής έλλειψη τριχών/χνουδιού
  • hirsute: δασύτριχο
  • hispid: κοντές σκληρές τρίχες
  • pilose: pubescent με μακριές, ευθείες, μαλακές, εξαπλωμένες ή όρθιες τρίχες
  • pubescent: χνουδωτό (εφηβικό χνούδι)
  • villous: μακριές, μαλακές τρίχες, συχνά καμπυλωμένες, αλλά δεν μπλέκονται μεταξύ τους
  • tomentose: πυκνές, πλεγμένες, μάλλινες τρίχες
  • stellate: τρίχες που σχηματίζουν ένα αστεροειδές σχήμα

inflorescence: η άνθηση (ανθοφορία)· η εποχή που ανθίζει ένα φυτό
infraspecific: υποειδικό
intergeneric: διαγενικό
internode: μεσογονάτιο διάστημα
intraspecific: ενδοειδικό

IPNI - The International Plant Names Index [Ο Διεθνής Κατάλογος Ονομάτων των Φυτών]: είναι μια βάση δεδομένων με τα ονόματα και τις συναφείς βασικές βιβλιογραφικές λεπτομέρειες των σπορόφυτων, των φυτών Φτέρης και των λυκόφυτων. Η κάλυψη των ονομάτων των φυτών γίνεται στην καλύτερη περίπτωση στο επίπεδο του είδους και του γένους.

ITIS (Integrated Taxonomic Information System) [Ολοκληρωμένο Σύστημα Ταξινομικής Πληροφόρησης]: Η Υποεπιτροπή του Λευκού Οίκου για τη Βιοποικιλότητα και τη Δυναμική των Οικοσυστημάτων έχει προσδιορίσει τη συστηματική ως ερευνητική προτεραιότητα που είναι θεμελιώδης για τη διαχείριση των οικοσυστημάτων και τη διατήρηση της βιοποικιλότητας. Αυτή η πρωταρχική ανάγκη που προσδιορίστηκε από την υποεπιτροπή απαιτεί βελτιώσεις στην οργάνωση και πρόσβαση στην τυποποιημένη ονοματολογία. Το ITIS (αρχικά αναφερόμενο ως το Διϋπηρεσιακό Σύστημα Πληροφοριών Ταξινομίας) σχεδιάστηκε για να ικανοποιήσει αυτές τις απαιτήσεις. Στο μέλλον, το ITIS θα παράσχει ταξινομικά δεδομένα και κατάλογο ταξινομικής εμπειρογνωμοσύνης που θα υποστηρίξει το σύστημα. Μετάβαση στην ιστοσελίδα: itis.gov.


__________
Παραπομπές

1. Ελληνική Εταιρεία Φίλων της Ορχιδέας: λεξικό όρων
2. online latin dictionary: inconspĭcŭus
3. Davis, Peter Hadland and Heywood, Vernon Hilton (1963) Principles of angiosperm taxonomy Van Nostrandpage, Princeton, New Jersey
4. wiktionary: indumentum/etymology
5. wikipedia: trichome/plant trichomes
6. Online Latin Dictionary: induo
7. Encyclopedia Britannica: ice plant
8. dave's garden botanical dictionary: incurvula
.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου