⚠️ σε αυτό το ιστολόγιο διαβάζεις ξεκούραστα, δίχως παράθυρα να πετάγονται αριστερά/δεξιά, ⛔δίχως διαφημίσεις.
Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι να διαβάσεις αυτό το μήνυμα.

20 Σεπτεμβρίου 2017

Kleinia articulata f. variegata [Κλαΐνια η ξεχωριστή μορφή πανασέ]

Κοινή ονομασία: Candle Plant, Hot Dog Cactus, Κάκτος Hot Dog
ΔιώνυμοKleinia articulata f. variegata, Κλαΐνια η ξεχωριστή μορφή πανασέ [2, 3, 4]
Συνώνυμα: Senecio articulatus, Curio articulatus, Curio articulatus var. globosus, Curio articulatus f. variegatus[2, 3, 4, 5]
formvariegata | μορφή: πανασέ

ενημέρωση: 1 Ιανουαρίου 2019
κωδικός συλλογής: 
170827-09 || κωδικός συλλογής: 170827-08
Kleinia articulata f. variegata, Κλαΐνια η ξεχωριστή μορφή πανασέ, φροντίδα, πληροφορίες, παχύφυτο
Kleinia articulata f. variegata [Κλαΐνια η ξεχωριστή μορφή πανασέ]
Προμηθεύτηκα δυο μοσχεύματα με διαφορετική μορφή ανάπτυξης.
Το παχύφυτο στα αριστερά έχει πιο παχύ στέλεχος.

Προέλευση και Οικότοπος

Η Kleinia articulata f. variegata είναι ένα παχύφυτο στην οικογένεια των Αστεροειδών (Asteraceae)[1, 2, 3, 4, 5] και Σύνθετων (Compositae)[2] και απαντά στη Ν. Αφρική[5].

Πληροφορίες καλλιέργειας

Μέγιστη ανάπτυξη: έως 60 εκατοστά
Τοξικότητα: τα δύσοσμα άνθη της Kleinia articulata περιέχουν 3-μεθυλοβουτανικό οξύ  το οποίο είναι ηπατοτοξικό, προκαλεί σοβαρά δερματικά εγκαύματα και βλάβες στα μάτια[8].
Ανθοφορίακόρυμβοι ύψους 12 – 20 εκ. με μικρά άνθη σε στρογγυλό σχήμα, χρώματος ανοιχτού κίτρινου.
Άρωμα: δύσοσμα, μάλλον απωθητική οσμή· επικονιάζονται από σκαθάρια και μύγες.
Θερμοκρασία: 10ºC – 30ºC Το χειμώνα προτιμά σχετικά χαμηλές θερμοκρασίες, γύρω στους 10ºC με 15ºC. Ελάχιστη χειμερινή θερμοκρασία έως -1ºC, με την προϋπόθεση ότι το φυτό προστατεύεται από τη βροχή και τον παγετό. Για περισσότερα σχετικά με τη φροντίδα κατά την περίοδο του χειμώνα βλέπε και το άρθρο: Παχύφυτα: φροντίδα το χειμώνα.
Φως: πλήρη ηλιοφάνεια όλες τις εποχές του χρόνου.
Υγρασία: 20% – 50%
Υπόστρωμα: η Kleinia articulata f. variegata χρειάζεται βασικά κάποιο μη οργανικό υπόστρωμα που να αερίζεται επαρκώς. 2 μέρη άμμο, 2 μέρη περλίτη και 1 μέρος χώμα για φυτά εσωτερικού χώρου είναι μια καλή αναλογία ως μείγμα υποστρώματος γι’ αυτό το φυτό. Για περισσότερα βλέπε και το άρθρο: Χώμα για Παχύφυτα.
Πότισμα: τα στρωμένα φυτά είναι εξαιρετικά ανθεκτικά στην ξηρασία. Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού το υπόστρωμα χρειάζεται να είναι νωπό δίχως ωστόσο να μουλιάζει. Κατά την περίοδο του χειμώνα χρειάζεται λιγότερο νερό. Αυτή την περίοδο αφήνουμε το υπόστρωμα να στεγνώνει ανάμεσα στα ποτίσματα.
Λίπανση: δεν χρειάζεται λίπανση.
Πολλαπλασιασμός: πολλαπλασιάζεται εύκολα με μόσχευμα από τους βλαστούς την άνοιξη, το καλοκαίρι ακόμη και το φθινόπωρο. Δεν ποτίζουμε πολύ ώσπου να πιάσουν τα μοσχεύματα. Πολλαπλασιάζεται και με σπόρους, οι οποίοι χρειάζονται μια θερμοκρασία γύρω στους 22ºC και συνεχή υγρασία για να φυτρώσουν.


Δυνητικά προβλήματα: προσοχή στο πότισμα, αλλιώς υπάρχει κίνδυνος σήψης. Οι πιο υψηλές ποικιλίες με λεπτότερα στελέχη μπορεί να μακρύνουν αρκετά και να φαίνονται άχαρες. Γι’ αυτό χρειάζονται κλάδεμα μόλις φτάσουν σε αυτό το σημείο. Δεν προσβάλλονται τόσο εύκολα από ψευδόκοκκο όπως άλλα παχύφυτα.


Αναλυτικότερες πληροφορίες

Η Kleinia articulata διατηρούμενη σε διαφορετικές φωτοπεριόδους καθίσταται αδρανής στις μεγάλες ημέρες του καλοκαιριού (σε συνεχές φως), ενώ αναπτύσσεται αδιάλειπτα στις ημέρες με σύντομη φωτοπερίοδο (8 ώρες). Η αδράνεια είναι αποτέλεσμα της ταχείας παύσης της διαφοροποίησης και της επέκτασης των φύλλων. Αντίθετα, η ανάπτυξη του στελέχους είναι ταχύτερη σε μεγάλες ημέρες και συνεχίζεται μέχρις ότου όλα τα φύλλα πέσουν. Σε μεγάλες ημέρες η ανάπτυξη δεν σταματά μόνιμα, αλλά εμφανίζονται περιστασιακές εξάρσεις της παραγωγής φύλλων και επιμήκυνση του στελέχους. Η επανάκτηση της ανάπτυξης διεγείρεται ταχέως από το ολικό σκοτάδι ή με την έκθεση του φυτού σε σύντομη φωτοπερίοδο του απώτατου άκρου των βλαστών για μερικές ημέρες. Αυτό το είδος είναι ένα φυτό με σύντομη ανθοφορία, που εξαρτάται επίσης αναλόγως του μήκους της ημέρας για φυσιολογική ανάπτυξη των ταξιανθιών[6].

Προμηθεύτηκα δυο ίδια φυτά (όπως μου είπε ο προμηθευτής – τον οποίο εμπιστεύομαι) αλλά με διαφορετική μορφή ανάπτυξης. Το ένα έχει πιο λεπτό στέλεχος και αναπτύσσεται κύρια καθέτως και το άλλο έχει πιο χοντρό στέλεχος του οποίου οι βλαστοί κρεμάνε ελαφρώς προς τα κάτω. Ιδίως στα μητρικά φυτά η διαφορά ήταν έντονη. Δεν ξέρω εάν θα μπορούσε να είναι η Kleinia saginata το εν λόγω παχύφυτο με το πιο παχύ στέλεχος.


Φωτογραφίες και Ιστορικό


^ η Kleinia articulata f. variegata της οποίας το μητρικό φυτό ήταν τόσο όμορφο, με τα ιδιαίτερα στελέχη και τα λιγοστά ποικιλόχρωμα φύλλα στην κορυφή να ακτινοβολούν μια μοβ ομορφιά στο χώρο! Έπρεπε οπωσδήποτε να αποκτήσω ένα μόσχευμα από το εν λόγω παχύφυτο. Ο προμηθευτής παρατήρησε πόσο πολύ με εντυπωσίασε και μου έδωσε και ένα μόσχευμα και από το διπλανό (φωτογραφία από κάτω).
Kleinia articulata f. variegatus διαφορετική ποικιλία, με πιο παχύς βλαστούς.
^ και εδώ είναι το άλλο μόσχευμα από την Kleinia articulata f. variegata της οποίας το μητρικό φυτό ήταν τόσο διαφορετικό, με πιο παχύς βλαστούς οι οποίοι έγερναν προς τα κάτω.






Παραπομπές
1. llifle: Kleinia articulata f. variegatus
2. the plant list: Kleinia articulata
3. encyclopedia of life: Kleinia articulata
4. catalogue of life: Kleinia articulata
5. world of succulents: Senecio articulatus
6. The Control of Flowering, Growth, and Dormancy in Kleinia articulata by Photoperiod - W. W. Schwabe
7. Για τη μεταγραφή του διώνυμου στα ελληνικά βλέπε: Kleinia, articulata, variegata.
8. Λίστα με τα ασφαλή και τοξικά φυτά - Letter K
.Kleinia articulata f. variegatus, φροντίδα, περιποίηση, πληροφορίες

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου