⚠️ σε αυτό το ιστολόγιο διαβάζεις ξεκούραστα, δίχως παράθυρα να πετάγονται αριστερά/δεξιά, ⛔δίχως διαφημίσεις.
Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι να διαβάσεις αυτό το μήνυμα.

01 Φεβρουαρίου 2018

Sansevieria trifasciata ‘Golden Hahnii’ [Σανσεβιέρια η τρίζωνη ποικ. Χρυσαφένια Χανίι]

Κοινή ονομασία: Σανσεβιέρια Χρυσαφένια Φωλιά Πουλιού, Golden Bird's Nest Sansevieria
ΔιώνυμοSansevieria trifasciata ‘Golden Hahnii’, Σανσεβιέρια η τρίζωνη ποικ. Χρυσαφένια Χανίι [1]
Βασιώνυμο: –
Συνώνυμα: Sansevieria craigii, Sansevieria jacquinii, Sansevieria laurentii, Sansevieria trifasciata var. laurentii, Sansevieria zeylanica var. laurentii
cv.: Golden Hahnii | Χρυσαφένια Χανίι

ενημέρωση: 15 Φεβρουαρίου 2019
κωδικός συλλογής: 180201-01
Sansevieria trifasciata ‘Golden Hahnii’, Σανσεβιέρια η τρίζωνη ποικ. Χρυσαφένια Χανίι, Σανσεβιέρια ποικιλία νάνος, Σανσιβέρια, φυτό, παχύφυτο
Sansevieria trifasciata ‘Golden Hahnii’ [Σανσεβιέρια η τρίζωνη ποικ. Χρυσαφένια Χανίι]. Μια πολυαναμενόμενη άφιξη εδώ και πολύ καιρό έγινε επιτέλους πραγματικότητα, με δυο ολόκληρα παράφυτα αυτής της ποικιλίας νάνου Σανσεβιέριας, τα οποία μου χαρίστηκαν! Η συγκεκριμένη ποικιλία είναι η πραγματική Χρυσαφένια (Golden), όπου ο κίτρινος χρωματισμός των φύλλων είναι έντονος. Οι άλλες είναι απλώς ποικιλίες Sansevieria trifasciata 'Hahnii' με διάσπαρτο μόνο το κίτρινο χρώμα στα φύλλα. Ω, είμαι πολύ χαρούμενος! 😍

Προέλευση και Οικότοπος[2]

Η Sansevieria trifasciata ‘Golden Hahnii’ είναι ένα ποώδες παχύφυτο με μέσο ρυθμό ανάπτυξης, στην οικογένεια των Ασπαραγοειδών [Asparagaceae]. Η ποικιλία νάνος Golden Hahnii είναι αποτέλεσμα επιλεκτικής καλλιέργειας.

Γεωγραφική κατανομή
Το γονικό είδος Sansevieria trifasciata πρωτοεμφανίστηκε στην Αφρική: Γκαμπόν· Ισημερινή Γουινέα· Καμερούν· Κεντροαφρικανική Δημοκρατία· Κονγκό· Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό (Ζαΐρ)· Νιγηρία. Παράλληλα εισήχθη σε πολλά άλλα μέρη παγκοσμίως, όπως στην Αϊτή· Νήσο Αναλήψεως· Νήσους Ανταμάν· Αντίλλες της Βενεζουέλας· Βερμούδα· Γκαλαπάγκος· Γουινέα Δομινικανή Δημοκρατία· Εκουαδόρ· Ανατολικά Ιμαλάια· Ινδία· Κανάρια Νησιά· Νησιά Καρολίνα· Κουίνσλαντ· Κόστα Ρίκα· Μεξικό· Μιανμάρ· Μπαγκλαντές· Πουέρτο Ρίκο· Ρουάντα· Σεϊχέλες· Τζαμάικα· Τρίνινταντ και Τομπάγκο· Φίτζι· Φλόριντα.


Πληροφορίες καλλιέργειας

Μέγιστη ανάπτυξη: 15 εκ. έως 20 εκ.
Τοξικότητα: περιέχει σαπωνίνες· χαμηλή τοξικότητα μόνο εάν καταποθεί. Ερεθισμός του δέρματος σε μεμονωμένες περιπτώσεις, που διαρκεί μόνο για λίγες ώρες[3].
Ανθοφορία: η περίοδος ανθοφορίας είναι απροσδιόριστη· λέγεται ότι η Sansevieria trifasciata ως καλλωπιστικό φυτό εσωτερικού χώρου, ενδέχεται να ανθίσει όταν έχει φτάσει κάποιο μέγεθος και ηλικία και επίσης, θα ανθίσει πιο εύκολα όταν οι ρίζες δεσμεύονται μέσα στη γλάστρα (rootbound). Από την άλλη, τα ριζώματα ενδέχεται να σπάσουν το πλαστικό γι’ αυτό καλύτερα είναι να φυτέψουμε το φυτό σε χοντρή κεραμική γλάστρα. Τα άνθη είναι λευκού - πράσινου χρώματος και ακολουθούνται από πορτοκαλί μούρα τα οποία φέρουν τους σπόρους.
Άρωμα: ναι
Θερμοκρασία: δωματίου (~20℃). Μπορεί να αντέξει χαμηλές θερμοκρασίες μέχρι 0℃ αλλά όχι για πολλές ημέρες συνεχόμενα. Οι νυκτερινές θερμοκρασίες θα πρέπει να μην είναι κάτω από 10℃. Για περισσότερα σχετικά με τη φροντίδα κατά την περίοδο του χειμώνα βλέπε και το άρθρο: Παχύφυτα: φροντίδα το χειμώνα.
Φως: η Sansevieria trifasciata είναι γνωστή για την ανεκτικότητα σε συνθήκες χαμηλού φωτός, αλλά η Sansevieria trifasciata ‘Golden Hahnii’ είναι μια πανασέ ποικιλία και - όπως συμβαίνει και με όλα τα ποικιλόχρωμα (ή πανασέ) φυτά - απαιτεί περισσότερο φως. Οι ιδανικές συνθήκες φωτισμού είναι έκθεση στο πρωινό και απογευματινό φως του ήλιου. Το καλοκαίρι στις καυτές μεσημεριανές ώρες είναι καλύτερα να τοποθετούμε το φυτό κοντά στο παράθυρο και όχι άμεσα στις αχτίδες του ήλιου που γίνονται ακόμη θερμότερες πίσω από το τζάμι του παραθύρου. Κατά την περίοδο του χειμώνα το φυτό ευνοείται από πλήρη έκθεση στο φως του ήλιου. Το φυτό μπορεί να αναπτυχθεί και σε ημισκιά, μόνο που το χρώμα του θα είναι πιο άτονο.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την ποικιλοχρωμία βλέπε στη σελίδα: Πανασέ φύλλωμα - Ποικιλοχρωμία, Πολυχρωμία - Variegation στα φυτά.
Υγρασία: χαμηλή – μέση · μέσω της CAM φωτοσύνθεσης απορροφά υγρασία από τον χώρο και την αποθηκεύει στα φύλλα[5].
Υπόστρωμα: χρειάζεται ένα πορώδες, καλά αποστραγγιζόμενο μείγμα υποστρώματος από χώμα για κάκτους και παχύφυτα και κάποιο ορυκτό πορώδες υλικό που ευνοεί τον επαρκή αερισμό όπως περλίτης. Για περισσότερα βλέπε και το άρθρο: Χώμα για Παχύφυτα.
Πότισμα: κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, το φυτό ποτίζεται με μέση συχνότητα, φροντίζοντας να αφήνουμε το υπόστρωμα να στεγνώσει εντελώς ανάμεσα στα ποτίσματα. Κατά τη διάρκεια του χειμώνα - αναφερόμενοι πάντοτε σε θερμοκρασία δωματίου - ποτίζουμε ελαφρώς και μόνο όταν παρατηρήσουμε πρώιμα σημάδια αφυδάτωσης στα στελέχη του φυτού. Αυτή την περίοδο ποτίζουμε μόνο το μεσημέρι που οι θερμοκρασίες είναι υψηλότερες. Είναι καλύτερα να ποτίζουμε ελαφρώς λιγότερο παρά περισσότερο, καθώς μπορεί να εμφανιστεί κάλλιστα σήψη της ρίζας εάν το φυτό αφεθεί να παραμείνει στο νερό για πολύ καιρό. Για περισσότερα σχετικά με τη φροντίδα κατά την περίοδο του χειμώνα βλέπε και το άρθρο: Παχύφυτα: φροντίδα το χειμώνα. Νωρίς την άνοιξη, επαναλαμβάνουμε το τακτικό πότισμα.
Λίπανση: χρειάζεται τακτική λίπανση κάθε τρίτη εβδομάδα κατά την περίοδο ανάπτυξης το καλοκαίρι.
Πολλαπλασιασμός: (1) με μόσχευμα φύλλου·  (2) με διαχωρισμό του ριζώματος.


Δυνητικά προβλήματα: το πιο συχνό πρόβλημα είναι με το πότισμα. Όπως αναφέρουμε και πιο πάνω, είναι προτιμότερο το φυτό να ποτίζεται κάπως λιγότερο, παρά κάπως περισσότερο.


Αναλυτικότερες πληροφορίες[4, 6]

Θεραπευτικές ιδιότητες
Αντιελκωτικό δυναμικό
Σε εργαστηριακή έρευνα με αρουραίους καταδείχθηκε το δυναμικό κατά του έλκους με εκχύλισμα φύλλων της Sansevieria trifasciata. Η Sansevieria trifasciata έχει προφανώς ένα ελπιδοφόρο αντιελκωτικό δυναμικό μαζί με βοτανική προστασία, η οποία αποτελεί βασικό μέλημα για τη θεραπευτική χρήση των φυτών και είναι ασφαλής για χρήση στη λαϊκή ιατρική. Αυτή η πολύτιμη φαρμακευτική ιδιότητα οφείλεται πιθανώς σε μια ποικιλία σημαντικών φυτοχημικών που περιέχονται στο φυτό, όπως παρατηρήθηκε σε αυτή τη μελέτη.

Μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης
Η Sansevieria trifasciata έχει δοκιμαστεί και αναφερθεί ότι μειώνει σημαντικά την ατμοσφαιρική ρύπανση, εξυγιαίνοντας τον περιβάλλοντα χώρο από ρύπους όπως: φορμαλδεΰδη, ξυλόλιο και τολουόλιο..

Απελευθέρωση οξυγόνου τη νύχτα
Ο μεταβολισμός CAM είναι μια δευτερεύουσα οδός σταθεροποίησης του διοξειδίου του άνθρακα (CO₂), όπου το CO₂ απορροφάται τη νύχτα. Πρόκειται για μια προσαρμογή κατά την οποία τα στόματα (stomata) ανοίγουν τη νύχτα για να απορροφήσουν το CO₂ και είναι κλειστά κατά τη διάρκεια της ημέρας - τα φυτά κατά κάποιο τρόπο «κρατάνε την αναπνοή τους». Η ενέργεια για αυτή τη διαδικασία προέρχεται από τη γλυκόλυση που είχε αποθηκευτεί κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Περίπου το 6% των φυτών (συμπεριλαμβανομένης της Sansevieria trifasciata) διεξάγουν αυτό τον τύπο φωτοσύνθεσης και στην πραγματικότητα, η νυχτερινή αναπνοή, με το κλείσιμο των στομάτων κατά τη διάρκεια της ημέρας, βοηθά στην περαιτέρω αποθήκευση νερού και στην αποφυγή της αφυδάτωσης, μια πραγματικά σημαντική προσαρμογή της Σανσεβιέρια της τρίζωνης στο φυσικό ενδιαίτημά της στην Αφρική.

Πολιτιστική σημασία
Στην πατρίδα της στην Αφρική, η ποικιλία με κίτρινο άκρο συνδέεται με την Όγια (Oya), το θηλυκό πνεύμα/θεότητα Ορίσα (Orisha) των καταιγίδων. Στη Νιγηρία συνδέεται συνήθως με τον Ογκούν, τον Ορίσα (πνεύμα/θεότητα) του πολέμου στη φυλή των Γιορούμπα, και χρησιμοποιείται στις τελετουργίες για να απομακρύνει το κακό μάτι. Στη Βραζιλία η κοινή ονομασία του φυτού espada de São Jorge (το σπαθί του Αγίου Γεωργίου) συνδέει το φυτό με τον Άγιο Γεώργιο, ο οποίος μέσω του συγκρητισμού συνδέεται επίσης με τον Ογκούν.


Φωτογραφίες και Ιστορικό

φωτογραφίες και περισσότερες πληροφορίες θα προστεθούν εν καιρώ.




Παραπομπές
1. Για τη μεταγραφή του διώνυμου στα ελληνικά βλέπε Sansevieria, trifasciata και hahnii.
2. ITIS: Sansevieria trifasciata
3. Λίστα με τα ασφαλή και τοξικά φυτά - Letter S
4. ncbi: Sansevieria trifasciata leaf extract
5. researchgate: Sansevieria trifasciatas, xerophyte as indoor humidity absorber of small type residences
6. Interior Landscape Plants for Indoor Air Pollution Abatement - NASA (PDF)
Sansevieria trifasciata ‘Golden Hahnii’, Σανσεβιέρια η τρίζωνη ποικ. Χρυσαφένια Χανίι, σανσιβέρια, φροντίδα, περιποίηση, πληροφορίες

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου