⚠️ σε αυτό το ιστολόγιο διαβάζεις ξεκούραστα, δίχως παράθυρα να πετάγονται αριστερά/δεξιά, ⛔δίχως διαφημίσεις.
Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι να διαβάσεις αυτό το μήνυμα.

11 Ιανουαρίου 2019

Sedum palmeri [Σέδο το παλμέρι]

Κοινή ονομασία: Palmer's Sedum, Σέδο του Πάλμερ
ΔιώνυμοSedum palmeri, Σέδο το παλμέρι [1, 2]
Βασιώνυμο:
Συνώνυμα: Sedum compressum [2]
cv.: –


ενημέρωση: 27 Οκτωβρίου 2019
κωδικός συλλογής: 181022-01
Sedum palmeri, Σέδο το παλμέρι, παχύφυτο
Sedum palmeri [Σέδο το παλμέρι]

Προέλευση και Οικότοπος

Το Sedum palmeri είναι ένα αειθαλές παχύφυτο με ποώδη και ροζετοειδή ανάπτυξη στην οικογένεια των Κρασσουλοειδών (Crassulaceae). Η εμφάνισή του θυμίζει αρχικά Echeveria ή Aeonium με τις μεγάλες ροζέτες του, αλλά ίσως θα μπορούσαμε καλύτερα να το χαρακτηρίσουμε ως ένα ευμεγέθες Σέδο.

Γεωγραφική κατανομή[2]
Ενδημικό στις περιοχές: Μεξικό (Βορειοανατολικά, κόλπος του Μεξικού, Νοτιοδυτικά). Φύεται στις οροσειρές του Σιέρα Μάντρε σε υψόμετρο 1000 μέτρων πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας σχηματίζοντας έναν πυκνό χλοοτάπητα στις βραχώδεις πλαγιές.

Εισήχθη στις περιοχές: Ιταλία


Πληροφορίες καλλιέργειας

Μέγιστη ανάπτυξη: έως 25 εκ. καθ' ύψος
Τοξικότητα: δεν είναι τοξικό, ωστόσο δεν είναι εδώδιμο. Σε περίπτωση κατανάλωσης μεγάλης ποσότητας δύναται να προκαλέσει αναστάτωση στο στομάχι[3]
Ανθοφορία: ανθίζει από τα μέσα Φεβρουαρίου έως τον Απρίλιο. Τα λουλούδια είναι αναλογικά μεγάλα σε μέγεθος σε πεντάστερο σχήμα με κίτρινο χρώμα.
Άρωμα: όχι
Θερμοκρασία: δωματίου (~20°C) και υψηλότερη· μπορεί να αντέξει μέχρι και -15°C σε ξηρό κλίμα και με την προϋπόθεση ότι δεν εκτίθεται σε βροχόπτωση και χαλάζι. Το καλοκαίρι μπορεί να αντέξει και υψηλές θερμοκρασίες. Για περισσότερα σχετικά με τη φροντίδα κατά την περίοδο του χειμώνα βλέπε και το άρθρο: Παχύφυτα: φροντίδα το χειμώνα.
Φως: είναι ένα εξαιρετικά προσαρμοστικό φυτό και θα τα πάει καλά τόσο σε ημισκιά όσο και σε πλήρη ηλιοφάνεια. Ωστόσο, όταν το φυτό εκτίθεται σε μια φωτεινή τοποθεσία με μερική έστω ηλιοφάνεια, το φύλλωμα αποκτά ένα κοκκινωπό χρώμα στο περίγραμμα.
Υγρασία: χαμηλή
Υπόστρωμα: χρειάζεται ένα πλούσιο, πορώδες, καλά αποστραγγισμένο μείγμα υποστρώματος από χώμα για φυτά εσωτερικού χώρου και κάποιο ορυκτό πορώδες υλικό που ευνοεί τον επαρκή αερισμό. Για περισσότερα βλέπε και το άρθρο: Χώμα για Παχύφυτα.
Πότισμα: μέσο έως λιγότερο πότισμα· αφήνουμε το υπόστρωμα να στεγνώσει καλά ανάμεσα στα ποτίσματα. Όπως και να έχει, το φυτό είναι εξαιρετικά ανθεκτικό στην ξηρασία.
Λίπανση: λιπαίνουμε το Σέδο το παλμέρι κάθε μήνα κατά την περίοδο ανάπτυξης του φυτού: την άνοιξη και το καλοκαίρι.
Πολλαπλασιασμός: (1) με μόσχευμα φύλλου το οποίο εναποθέτουμε οριζόντια σε χώμα το οποίο την πρώτη εβδομάδα κρατάμε στεγνό και σε ημισκιά. Μόλις το φύλλο αρχίσει να ρυτιδιάζει τότε θα αρχίσει να βγάζει ρίζες από το κομμένο άκρο. Από εκείνη τη στιγμή και μετά μπορούμε να κρατάμε το χώμα ελαφρώς νωπό, μέσα σε σκεύος ελαφρώς σκεπασμένο για αύξηση της υγρασίας· (2) με μόσχευμα βλαστού.


Δυνητικά προβλήματα: Το Sedum palmeri είναι πιο ανθεκτικό σε αφίδες και ψευδόκοκκο σε σχέση με άλλα παχύφυτα Sedum. Αυτό κατά την περίοδο εκτός ανθοφορίας, διότι όταν ξεκινήσει η ανθοφορία, τα λουλούδια θα προσελκύσουν αφίδες, κυρίως. Σε κάθε εποχή θα χρειαστεί επίσης να προσέξουμε για σαλιγκάρια και γυμνοσάλιαγκες, καθώς περιστασιακά θα ενδιαφερθούν για το εν λόγω Σέδο.


Αναλυτικότερες πληροφορίες

περισσότερες πληροφορίες για τη φροντίδα και περιποίηση θα προστεθούν εν καιρώ.


Φωτογραφίες και Ιστορικό

Sedum palmeri, Σέδο το παλμέρι, παχύφυτο
^ 27 Οκτωβρίου 2019: η φωτογράφιση είναι ακριβώς ένα χρόνο αργότερα με την τωρινή ανάπτυξη του φυτού, το οποίο κατέφθασε ως τρία μικρά άρριζα μοσχεύματα.




Παραπομπές
1. Για τη μεταγραφή του διώνυμου στα ελληνικά, βλέπε το λήμμα: Sedum και palmeri.
2. POWO: Sedum palmeri
3. Λίστα με τα ασφαλή και τοξικά φυτά - Letter S
Sedum palmeri, Σέδο το παλμέρι, φροντίδα, περιποίηση, πληροφορίες

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου