⚠️ σε αυτό το ιστολόγιο διαβάζεις ξεκούραστα, δίχως παράθυρα να πετάγονται αριστερά/δεξιά, ⛔δίχως διαφημίσεις.
Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι να διαβάσεις αυτό το μήνυμα.

14 Απριλίου 2017

Gasteria 'Little Warty' [Γαστερία ποικ. 'Μικρή Βλατίδα'

Διώνυμο: Gasteria 'Little Warty', Γαστερία ποικ. 'Μικρή Βλατίδα'
cv.: 'Little Warty' (διασταύρωση μεταξύ Gasteria batesiania και Gasteria cv. 'Old Man Silver' δημιουργημένο από τον Αυστραλό Ντέιβιντ Κάμινγκ (David Cumming).


ενημέρωση: 3 Φεβρουαρίου 2019
κωδικός συλλογής: 170414-01
Gasteria 'Little Warty', γαστερία, γαστερια, παχύφυτο, σκούρα μορφή

Είναι το πρώτο μου παχύφυτο του γένους Gasteria. Αυτό που μου έκανε εντύπωση είναι τα παχιά και άκαμπτα φύλλα, κάτι ασυνήθιστο, τουλάχιστον σε όσα παχύφυτα έχω δει μέχρι τώρα. Ένα αρκετά ιδιαίτερο παχύφυτο μικρού μεγέθους, με τα μικρά εξογκώματα στην επάνω και κάτω πλευρά των φύλλων να το κάνουν ακόμη πιο ενδιαφέρον. Η υφή των φύλλων είναι σαν βελούδο επάνω σε ξύλο και είναι κάτι ξεχωριστό για όσους αγαπούν την ιδιαίτερη αίσθηση της βελούδινης υφής/αφής.

Προέλευση, οικότοπος, χαρακτηριστικά

Η Gasteria 'Little Warty' είναι ένα παχύφυτο στην οικογένεια Ασφοδελοειδή (Asphodelaceae). Είναι ένα μικρού μεγέθους παχύφυτο με σκληρά - τύπου δερμάτινα - φύλλα με αργή ανάπτυξη και μπορεί να αναπτυχθεί και στη σκιά.


Πληροφορίες καλλιέργειας

Μέγιστη ανάπτυξη : μέγιστο ύψος 10 εκ. και πλάτος 14 εκ.
Τοξικότητα: είναι ασφαλής[2]
Ανθοφορία: –
Άρωμα: όχι
Θερμοκρασία: προτιμά ζεστές θερμοκρασίες: 21ºC με 27ºC, αλλά μπορεί να επιβιώσει έως τους 5ºC, όχι όμως για πολύ.
Φως: οι ιδανικές συνθήκες φωτισμού είναι έκθεση στο πρωινό φως του ήλιου και το απόγευμα· το καλοκαίρι στις καυτές μεσημεριανές ώρες είναι καλύτερα να τοποθετούμε το φυτό κοντά στο παράθυρο και όχι άμεσα στις αχτίδες του ήλιου που γίνονται ακόμη θερμότερες πίσω από το τζάμι του παραθύρου. Το φυτό μπορεί να αναπτυχθεί κάλλιστα και σε σκιερή τοποθεσία, μόνο που το χρώμα του θα είναι ανοιχτόχρωμο πράσινο. Όσο πιο πολύ ήλιο δέχεται τόσο πιο πολύ τα φύλλα σκουραίνουν.
Υγρασία: 10% – 40%
Υπόστρωμα: χρειάζεται ένα υπόστρωμα με καλή αποστράγγιση και αερισμό. Ένα μείγμα με χώμα για παχύφυτα/κάκτους και 10% κάποιο υπόστρωμα που ευνοεί τον επαρκή αερισμό, είναι αρκετό. Για περισσότερα βλέπε και το άρθρο: Χώμα για Παχύφυτα.
Πότισμα: οι Gasteria χρειάζονται κάπως περισσότερο νερό από τις αλόες. Μόλις το χώμα στεγνώσει σε βάθος τριών εκατοστών, είναι ώρα να ποτίσουμε και πάλι. Να μην αφήνουμε ποτέ τη γλάστρα μουλιασμένη με νερό. Το χειμώνα και εφόσον το φυτό κρατάται σε χώρο με θερμοκρασία δωματίου, μπορούμε να ποτίζουμε ελαφρώς συχνότερα, αλλά και πάλι, ποτέ να μην αφήνουμε το φυτό να μουλιάζει στο νερό. Απλώς λίγο πότισμα μόνο όταν δούμε ότι τα φύλλα αρχίζουν και ζαρώνουν. Το χειμώνα ποτίζουμε μόνο το μεσημέρι που η θερμοκρασία είναι υψηλότερη. Εάν το φυτό βρίσκεται κοντά σε θερμαινόμενη πηγή (καλοριφέρ), σαφώς ποτίζουμε συχνότερα, αλλά και πάλι μόνο το μεσημέρι, ενώ είναι σημαντικό να μην πέφτει νερό μέσα στο κέντρο του φυτού. Για περισσότερα σχετικά με τη φροντίδα κατά την περίοδο του χειμώνα βλέπε και το άρθρο: Παχύφυτα: φροντίδα το χειμώνα.
Λίπανση: –
Πολλαπλασιασμός: με διαίρεση των μεγαλύτερων συστάδων, καθώς το φυτό αναπτύσσει παράφυτα από το κεντρικό μητρικό φυτό.


Δυνητικά προβλήματα: το συχνότερο πρόβλημα είναι το υπερβολικό πότισμα σε συνδυασμό με ανάπτυξη του φυτού στη σκιά. Όσο πιο πολύ ήλιο δέχεται το φυτό, τόσο πιο συχνά χρειάζεται πότισμα. Και όσο λιγότερο ήλιο δέχεται, τόσο περισσότερο χρειάζεται να προσέχουμε να μην μένει νερό στη γλάστρα για πολύ.


Αναλυτικότερες πληροφορίες

Αν και έχει τις ίδιες απαιτήσεις σε φροντίδα με τα παχύφυτα Haworthiopsis (Haworthia) και Aloe, αναπτύσσεται ωστόσο πιο αργά.

Φωτογραφίες και Ιστορικό



Δείτε και το βίντεο-παρουσίαση:



Παραπομπές
1. Για τη μεταγραφή του διώνυμου στα ελληνικά, βλέπε το λήμμα: Gasteria και warty.
2. Λίστα με τα ασφαλή και τοξικά φυτά - Letter G
.παχύφυτο, Gasteria Little Warty, Γαστερία, φροντίδα, περιποίηση, πληροφορίες, τοξικότητα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου