⚠️ σε αυτό το ιστολόγιο διαβάζεις ξεκούραστα, δίχως παράθυρα να πετάγονται αριστερά/δεξιά, ⛔δίχως διαφημίσεις.
Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι να διαβάσεις αυτό το μήνυμα.

25 Νοεμβρίου 2016

Ceropegia simoneae [Κηροπηγή η σιμονεάε] (πράσινη ποικιλία)

Κοινή ονομασία: Κηροπηγή της Σιμόν [1]
Διώνυμο: Ceropegia simoneaeΚηροπηγή η σιμονεάε [1]. Προφορά: 
Βασιώνυμο: –
Συνώνυμα: –
Ποικιλία (form): πράσινη

ενημέρωση: 30 Ιανουαρίου 2019
κωδικός συλλογής: 161125-01
Ceropegia simoneae άνθος λοβός στεφάνη
Ceropegia simoneae με το άνθος της

Προέλευση και Οικότοπος

Η Ceropegia simoneae είναι ένα βλαστοπαχύφυτο από τη Νότια Μαδαγασκάρη στην οικογένεια των Αποκυνοειδών (Apocynaceae) . Πολλές φορές καλείται εσφαλμένα και Ceropegia simonae. Το βλαστοπαχύφυτο Ceropegia simoneae απαντά σε δύο ποικιλίες, την πράσινη ποικιλία (green form), με πράσινο κορμό και μικρά φύλλα και την ποικιλία verrucose η οποία αποτελείται από πολλούς ρόζους και μακρόστενα εξογκώματα.

Πληροφορίες καλλιέργειας

Μέγιστη ανάπτυξη : Κάθε έκαστο στέλεχος μπορεί να αναπτυχθεί από 20 – 35 εκ. και έπειτα από το άκρο στο πλάι συνεχίζει αναπτύσσοντας νέο βλαστό. Το καλοκαίρι από τον τελικό βλαστό αναπτύσσει λεπτές κληματίδες που μπορούν να φτάσουν και τα 50 εκ. μήκος. Άνθη αναπτύσσονται τόσο από τα στελέχη του φυτού όσο και από τις κληματίδες. Αυτός ο τρόπος ανάπτυξης επαναλαμβάνεται συνεχώς, με εξαίρεση κατά την περίοδο του χειμώνα όπου η ανάπτυξή της είναι πιο αργή. Αυτά τουλάχιστον από δική μου παρατήρηση στο δικό μου φυτό, καλλιεργούμενο σε μικρή/μεσαία γλάστρα. Ως φυτό εσωτερικού χώρου το μέγιστο μέγεθος του φυτού εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το μέγεθος της γλάστρας. Συνεπώς, ενδεχομένως η ανάπτυξη να διαφέρει ελαφρώς σε μεγαλύτερη γλάστρα.
Τοξικότητα: τα περισσότερα φυτά στο γένος Ceropegia είναι ασφαλή· πολλά από αυτά μάλιστα είναι εδώδιμα[2].
Ανθοφορία: μέτρησα το άνθος της Ceropegia simoneae σε πλήρη ανάπτυξη στα 8 εκ. Από αυτά, μόνο οι - σαν φτερά - λοβοί της στεφάνης έχουν μήκος 3 εκατοστά. 7 μέρες αργότερα, το άνθος άρχισε να μαραίνεται. Η θερμοκρασία στο δωμάτιο ήταν κάποιες φορές υψηλότερη με το καλοριφέρ από κάτω που ήταν αναμμένο στο ελάχιστο για κάποιες ώρες της μέρας/κάποιες μέρες. Επίσης, το φυτό βρισκόταν στο περβάζι με προσανατολισμό ΝΔ. Το καλοκαίρι που το φυτό ψήνεται στο ηλιόλουστο περβάζι, τα άνθη κρατούν μεν λιγότερες μέρες αλλά η ανθοφορία είναι πλούσια και συνεχής. Δεν υπάρχει σημείο που να μην έχει αναπτύξει ανθοφόρο βλαστό! Από Απρίλιο έως Νοέμβριο είναι η κύρια περίοδος ανθοφορίας, κατά την οποία το φυτό παράγει ασταμάτητα λουλούδια. Ακόμη και κατά τη διάρκεια του χειμώνα θα ανθίζει - παράγοντας λιγότερα λουλούδια - με την προϋπόθεση ότι το φυτό εκτίθεται σε θερμοκρασία δωματίου.
Άρωμα: (φερομόνες)
Θερμοκρασία: μπορεί να αντέξει χαμηλές θερμοκρασίες αλλά όχι για πολλές ημέρες συνεχόμενα. Η παρατεταμένη έκθεση σε χαμηλές χειμερινές θερμοκρασίες θα καταστρέψει το φυτό. Οι νυκτερινές θερμοκρασίες θα πρέπει να μην είναι κάτω από 10℃.
Φως: το ιδανικό είναι να βρίσκεται σε ηλιόλουστη τοποθεσία αλλά όχι στις μεσημεριανές καυτές ώρες της ημέρας. Η ηλιοφάνεια ενθαρρύνει επίσης πιο πλούσια ανθοφορία.
Υγρασία: ~60%
Υπόστρωμα: χρειάζεται ένα πλούσιο, πορώδες, καλά αποστραγγισμένο μείγμα υποστρώματος από χώμα για φυτά εσωτερικού χώρου και κάποιο ορυκτό πορώδες υλικό όπως περλίτης.
Πότισμα: κατά τη διάρκεια της άνοιξης έως το καλοκαίρι, το φυτό ποτίζεται σε τακτική βάση, φροντίζοντας να μην στεγνώνει εντελώς. Στα τέλη του Νοεμβρίου το νερό περιορίζεται περίπου μία φορά την εβδομάδα. Το χειμώνα* σταματάμε το πότισμα για 4 εβδομάδες. Νωρίς την άνοιξη, επαναλαμβάνουμε το τακτικό πότισμα.
Λίπανση: χρειάζεται λίπανση σε μηνιαία βάση κατά τη διάρκεια της ενεργού φάσης ανάπτυξης, με ένα ισορροπημένο λίπασμα.
Πολλαπλασιασμός: η Ceropegia simoneae πολλαπλασιάζεται με μοσχεύματα βλαστών.



Δυνητικά προβλήματα: –



*το πότισμα εξαρτάται πάντοτε από τη θερμοκρασία του χώρου. Σε ένα περβάζι παραθύρου με το καλοριφέρ αναμμένο από κάτω, σίγουρα θα χρειαστεί συχνότερα πότισμα, αλλά και πάλι, όχι κατά τη διάρκεια της νύχτας. Για περισσότερα σχετικά με τη φροντίδα κατά την περίοδο του χειμώνα βλέπε και το άρθρο: Παχύφυτα: φροντίδα το χειμώνα.



Αναλυτικότερες πληροφορίες

Η Ceropegia simoneae είναι ένα παχύφυτο που αναπτύσσεται ταχύτατα. Παρέλαβα ένα βλαστό στις 25 Νοεμβρίου 2016 και μέσα σε δυο μόνο μήνες ανέπτυξε άλλους δυο βλαστούς, ενώ μέσα σε 16 εβδομάδες ανέπτυξε και άνθος σε πλήρες μέγεθος! Έκτοτε, δεν έχει σταματήσει να ανθίζει.

Είναι τέλη καλοκαιριού τώρα που έκανα κάποιες ενημερώσεις στο άρθρο και γράφω αυτές τις γραμμές και παρόλο που έκοψα κάποιες κληματίδες επειδή είχαν μπλεχτεί στη διπλανή Ceropegia stapeliiformis, παρόλα αυτά έχει ακόμη μπουμπούκια που πρόκειται να ανοίξουν. Περισσότερα γι' αυτό το εντυπωσιακό βλαστοπαχύφυτο στις φωτογραφίες παρακάτω.


Φωτογραφίες και Ιστορικό



^ 21 Οκτωβρίου 2017: κατά λάθος είχα κόψει τη μια άκρη από μια κληματίδα της C. simoneae και έπειτα την φύτεψα σε αυτό το μικρό γλαστράκι. Η έκπληξη ήρθε όταν αυτά τα μικρά άνθη άρχισαν να αναπτύσσονται. Χμ... ίσως τα μικρότερα άνθη Ceropegia simoneae εκεί έξω; Ποιος ξέρει. 😊

Ceropegia simoneae πολλά άνθη! ανθισμένο
^ 20 Μαΐου 2017..και η Ceropegia simoneae πήρε φόρα! 😊

Ceropegia simoneae άνθη φωτογραφία πλήρους φυτού
Ceropegia simoneae 2000 x 2082 pixels
^ 28 Απριλίου 2017...και πληθώρα μπουμπουκιών, μικρών και μεγάλων ξεπρόβαλαν. Δεν ξέρω αν διακρίνονται όλα στη φωτογραφία παραπάνω, μέτρησα τουλάχιστον 8. Κάτι ενδιαφέρον επίσης που παρατήρησα είναι ότι το φυτό αναπτύσσεται τόσο ως έρπον αλλά και ως αναρριχώμενο. Το εντυπωσιακό μάλιστα είναι ότι, αφού αναπτύξει τα πρώτα άνθη και στο ξεκίνημα της περιόδου ανάπτυξης του φυτού (καλοκαίρι), αρχίζει να αναπτύσσει στόλωνες από τον ίδιο βλαστό του οποίου η ανάπτυξη προηγουμένως ήταν ως έρπον φυτό!

Ceropegia simoneae άνθος λοβός στεφάνη
Ceropegia simoneae το άνθος σε πλήρη ανάπτυξη.
^ 7 Απριλίου: Μόλις μαράθηκε το πρώτο άνθος, άλλα δυο μπουμπούκια αναπτύχθηκαν. Το ένα ήδη άνοιξε κανονικά ενώ το άλλο μεγαλώνει πιο αργά.

Ceropegia simoneae άνθος λοβός στεφάνη
^ 19 Μαρτίου 2017: Το άνθος της Ceropegia simoneae σε πλήρη πλέον ανάπτυξη, με μέγεθος 8 εκ. Από αυτά, μόνο οι - σαν φτερά - λοβοί της στεφάνης έχουν μήκος 3 εκατοστά. 7 μέρες αργότερα, το άνθος άρχισε να μαραίνεται. Η θερμοκρασία στο δωμάτιο ήταν κάποιες φορές υψηλότερη με το καλοριφέρ από κάτω που ήταν αναμμένο στο ελάχιστο για κάποιες ώρες της μέρας/κάποιες μέρες. Επίσης, το φυτό βρισκόταν στο περβάζι με προσανατολισμό ΝΔ. Σημ.: οι φωτογραφίες είναι φυσικές δίχως επεξεργασία, παρουσιάζουν τους φυσικούς χρωματισμούς του άνθους.

Ceropegia simoneae κηροπηγή παχύφυτο άνθος
^ 10 Μαρτίου 2017: ένα άνθος άρχισε ήδη να ξεπροβάλει από τον πρώτο βλαστό που ανέπτυξε αφότου το φύτεψα.

Ceropegia simoneae, Ασκλεπιαδίδες, Ασκληπιαδιδών, βλαστοπαχύφυτο, Μαδαγασκάρη
^ 25 Νοεμβρίου 2016: Ceropegia simoneae από τη Μαδαγασκάρη. Οι πρώτες φωτογραφίες.
Ceropegia simoneae, Ασκλεπιαδίδες, Ασκληπιαδιδών, βλαστοπαχύφυτο, Μαδαγασκάρη
^ 25 Νοεμβρίου 2016: Ceropegia simoneae από τη Μαδαγασκάρη. Οι πρώτες φωτογραφίες.


Δείτε και το βίντεο με την παρουσίαση του άνθους του βλαστοπαχύφυτου Ceropegia simoneae:





__________
Παραπομπές
1. Για τη μεταγραφή του διώνυμου στα ελληνικά βλέπε Ceropegia και simoneae.
2. Λίστα με τα ασφαλή και τοξικά φυτά - Letter C
παχύφυτο, φροντίδα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου