⚠️ σε αυτό το ιστολόγιο διαβάζεις ξεκούραστα, δίχως παράθυρα να πετάγονται αριστερά/δεξιά, ⛔δίχως διαφημίσεις.
Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι να διαβάσεις αυτό το μήνυμα.

06 Μαρτίου 2017

X Alworthia 'Black Gem' [Χ Αλγουόρθια 'Μαύρο Πετράδι']

Κοινή ονομασία: Alworthia Black Gem, Aloe Black Gem
Διώνυμο: X Alworthia ‘Black Gem’, Χ Αλγουόρθια 'Μαύρο Πετράδι'[1]
cv.: Black Gem | Μαύρο Πετράδι
Συνώνυμα: Alworthia ‘Black Gem’, Aloe ‘Black Gem’

ενημέρωση: 29 Νοεμβρίου 2018
κωδικός συλλογής: 170306-02
X Alworthia 'Black Gem' παχύφυτα, διαγενικά υβρίδια
X Alworthia 'Black Gem' παχύφυτα [Χ Αλγουόρθια 'Μαύρο Πετράδι']

Προέλευση και Οικότοπος

Η X Alworthia ‘Black Gem’ είναι ένα αειθαλές πολυετές παχύφυτο στην οικογένεια Ασφοδελοειδή (Asphodelaceae). Η X Alworthia ‘Black Gem’ είναι ένα διαγενικό υβρίδιο ανάμεσα στα είδη Aloe hexapetala και Haworthia cymbiformis.

Πληροφορίες καλλιέργειας

Μέγιστη ανάπτυξη: ένα μικρομεσαίο σε μέγεθος παχύφυτο· το ύψος του κυμαίνεται από 15 έως 30 εκ., μετρώντας από το χείλος της γλάστρας.
Τοξικότητα: –
Ανθοφορία: ανθίζει την άνοιξη με έναν μακρύ και λεπτό ανθοφόρο βλαστό· τα άνθη είναι χρώματος πορτοκαλί/κόκκινο.
Άρωμα: όχι
Θερμοκρασία: μπορεί να αντέξει χαμηλές θερμοκρασίες αλλά όχι για πολλές ημέρες συνεχόμενα. Η παρατεταμένη έκθεση σε χαμηλές χειμερινές θερμοκρασίες θα καταστρέψει το φυτό. Οι νυκτερινές θερμοκρασίες θα πρέπει να μην είναι κάτω από 10℃.
Φως: χρειάζεται ήλιο, όσο περισσότερο τόσο το καλύτερο. Σε πλήρη έκθεση στον ήλιο τα φύλλα του φυτού αποκτούν ένα μπορντό/καφέ χρώμα που διευκολύνουν το φυτό να ανθοφορήσει. Μπορεί να διατηρηθεί και σε έμμεσο φως ή και ημισκιά, ωστόσο, ενδέχεται να μην ανθίσει τόσο εύκολα.
Υγρασία: 20% – 50%
Υπόστρωμα: χρειάζεται ένα πλούσιο, πορώδες, καλά αποστραγγισμένο μείγμα υποστρώματος. Μια αναλογία με 70% χώμα για κάκτους, 20% άμμο και 10% περλίτη κρίνεται ικανοποιητική. Για περισσότερα βλέπε και το άρθρο: Χώμα για Παχύφυτα.
Πότισμα: οι Αλόες χρειάζονται πότισμα πιο αραιά από τις Haworthia. Εδώ έχουμε ένα διαγενικό υβρίδιο, οπότε αντιστοίχως και το πότισμα χρειάζεται να είναι κάπου στη μέση. Αφήνουμε το υπόστρωμα να στεγνώσει καλά ανάμεσα στα ποτίσματα. Το χειμώνα – σε θερμοκρασία δωματίου – χρειάζεται ακόμη πιο αραιά πότισμα.
Λίπανση: χρειάζεται λίπανση με κάποιο λίπασμα με αυξημένο το κάλλιο, στην αρχή του καλοκαιριού.
Πολλαπλασιασμός: από τα παράφυτα που αναπτύσσονται κυρίως την άνοιξη και το καλοκαίρι στη βάση του μητρικού φυτού.


Δυνητικά προβλήματα: Η X Alworthia ‘Black Gem’ προσβάλλεται σχετικά εύκολα από ψευδόκοκκο. Εάν έχουμε μόλις παραλάβει κάποιο φυτό από άγνωστη πηγή, χρειάζεται να το διατηρήσουμε στην απομόνωση μακριά από άλλα φυτά και σε θερμοκρασία δωματίου (~20℃) εξετάζοντας κάθε τόσο εξονυχιστικά για σημάδια εμφάνισης του εν λόγω παράσιτου. Η θερμοκρασία είναι σημαντική, διότι εάν το φυτό εκτίθεται σε χαμηλότερες θερμοκρασίες ο ψευδόκοκκος πέφτει σε χειμερία νάρκη για όσο διάστημα το φυτό παραμείνει σε αυτές τις χαμηλές θερμοκρασίες. Μπορεί να παραμείνει σε χειμέρια νάρκη για χρόνια. Ο ψευδόκοκκος δεν μεταδίδεται εύκολα από εξωτερικό χώρο, δεν είναι πιθανό δηλαδή να εισέλθει από ανοιχτό παράθυρο. Ωστόσο, τα σπανίως εμφανιζόμενα αρσενικά άτομα έχουν φτερά και πετούν, οπότε καλό είναι να παίρνουμε τα μέτρα μας.


Αναλυτικότερες πληροφορίες

μόλις έχουμε νεότερα, θα προστεθούν εδώ


Φωτογραφίες και Ιστορικό

X Alworthia 'Black Gem' παχύφυτο, Αλγουόρθια 'Μαύρο Πετράδι'
^ 18 Μαΐου 2018: όταν το εν λόγω παχύφυτο εκτίθεται σε επαρκές ηλιόφως είναι που αναδεικνύεται ο πραγματικός χρωματισμός του, που δίνει και την ονομασία του - 'Μαύρο Πετράδι'.


^ 22 Οκτωβρίου 2017: ένα νεαρό παράφυτο που κατά την περίοδο του καλοκαιριού αναπτύχθηκε στη βάση ενός από τα μητρικά φυτά.






Παραπομπές
1. Για τη μεταγραφή του διώνυμου στα ελληνικά, βλέπε το λήμμα Alworthia.
Alworthia Black Gem, Aloe, φροντίδα, πληροφορίες

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου