⚠️ σε αυτό το ιστολόγιο διαβάζεις ξεκούραστα, δίχως παράθυρα να πετάγονται αριστερά/δεξιά, ⛔δίχως διαφημίσεις.
Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι να διαβάσεις αυτό το μήνυμα.

17 Απριλίου 2017

Hoya kerrii [Χόγια κερρίι]

Κοινή ονομασία: Χόγια του Κερρ[4], Wax Hearts, Wax Plant, Sweetheart Hoya, Sweetheart Plant, Valentine Hoya, Porcelain Flower, Heart Leaf, Lucky Hearts, Κέρινες Καρδιές, Κέρινο Φυτό, Αγαπημένη Χόγια, Αξιαγάπητη Χόγια, Αξιολάτρευτη Χόγια, Χόγια κερι, Ασκλήπιο, Κεράκι, Πορσελάνινο Άνθος, Φύλλο Καρδιά, Τυχερές Καρδιές
Διώνυμο: Hoya kerrii, Χόγια κερρίι[4]
ΣυνώνυμαHoya obovata var. kerrii


ενημέρωση: 30 Δεκεμβρίου 2018
κωδικός συλλογής: 170415-05
Hoya kerrii, αναρριχώμενο παχύφυτο, αξιολάτρευτη καρδιά, αγαπημένη καρδιά, αξιαγάπητη καρδιά, κέρινες καρδιές

Μια όμορφη και ιδιαίτερη Χόγια με φύλλα σε σχήμα καρδιάς και ιδιαίτερα άνθη. Θα χαρώ να τη δω ανθισμένη.
25 Ιουνίου 2017: είναι σημαντικό να διαβάσετε το άρθρο Φύλλο καρδιά Hoya kerrii, πριν αποκτήσετε κάποιο φύλλο-καρδιά Hoya kerrii.


Προέλευση και Οικότοπος

Η Hoya kerrii είναι ένα πολυετές αναρριχώμενο παχύφυτο, επίφυτο στην οικογένεια των Αποκυνοειδών (Apocynaceae) και απαντά στη ΝΑ Ασία[1, 2].


Πληροφορίες καλλιέργειας

Μέγιστη ανάπτυξη : στη φυσική της τοποθεσία αναπτύσσεται και ως επίφυτο και μπορεί να φτάσει μέχρι και τα τρία μέτρα σε ύψος. Ως φυτό εσωτερικού χώρου το μέγιστο μέγεθος του φυτού εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το μέγεθος της γλάστρας.
Τοξικότητα: δεν είναι τοξική[5]
Ανθοφορία: τα ενήλικα φυτά εμφανίζουν ταξιανθίες σκιαδίου διαμέτρου έως και 5 εκατοστών. Ενώ κάθε σκιάδιο αποτελείται έως και 25 μικρά, αστεροειδούς σχήματος άνθη, σε χρώμα κρεμώδες-λευκό με ροζ έως μοβ στο κέντρο[1]. Ο ανθοφόρος βλαστός που μαράθηκε καλό είναι να μην αφαιρεθεί, διότι από εκεί το φυτό θα αναπτύξει καινούργια ανθοφορία. Εάν αφαιρεθεί, το φυτό θα χρειαστεί να αναπτύξει καινούργιο ανθοφόρο στέλεχος, που σημαίνει αναίτιο ξόδεμα ενέργειας για το φυτό. Ως επίφυτο, η Hoya kerrii έχει πολλά κοινά χαρακτηριστικά με τις ορχιδέες, όπως και το ότι σε σχετικά στενότερη γλάστρα τείνει να ανθίζει συχνότερα[1, 2].
Άρωμα: τα άνθη είτε θα έχουν ένα ανεπαίσθητο άρωμα ή δεν θα μυρίζουν καθόλου[3].
Θερμοκρασία: δωματίου. Να μην πέσει κάτω από 10℃. Το χειμώνα η νυχτερινή έκθεση σε αυτές τις θερμοκρασίες ευνοεί την ανάπτυξη και ανθοφορία αργότερα την άνοιξη και καλοκαίρι. Για περισσότερα σχετικά με τη φροντίδα κατά την περίοδο του χειμώνα βλέπε και το άρθρο: Παχύφυτα: φροντίδα το χειμώνα.
Φως: χρειάζεται τουλάχιστον μισή ώρα τη μέρα ηλιοφάνεια· έμμεσο φως στο υπόλοιπο της ημέρας
Υγρασία: 25% – 50%
Υπόστρωμα: ως επίφυτο δεν απαιτεί βαρύ και συμπυκνωμένο υπόστρωμα, παρά ένα υπόστρωμα με καλή αποστράγγιση και αερισμό. Ένα μείγμα λεπτόκοκκου φλοιού ορχιδέας και κάποιο υπόστρωμα που ευνοεί τον επαρκή αερισμό όπως περλίτης, θα είναι μια χαρά. Για περισσότερα βλέπε και το άρθρο: Χώμα για Παχύφυτα.
Πότισμα: με τα παχιά της φύλλα η Hoya kerrii είναι ανθεκτική στην ξηρασία. Αφήνουμε το υπόστρωμα να στεγνώσει πολύ καλά ανάμεσα στα ποτίσματα.
Λίπανση: η Hoya kerrii δεν χρειάζεται πολύ λίπανση. Μπορούμε να λιπάνουμε κάθε μήνα κατά την ενεργή περίοδο ανάπτυξης του φυτού τέλη άνοιξης και καλοκαίρι, με μισή μόνο δόση και είναι αρκετό.
Πολλαπλασιασμός: ο πολλαπλασιασμός γίνεται κόβοντας ένα μόσχευμα 7 – 10 εκατοστά με έναν οφθαλμό και με τουλάχιστον ένα φύλλο. Τοποθετούμε το μόσχευμα σε δικό του δοχείο με σφάγνο και το τοποθετούμε σε κάποιο σημείο με έμμεσο φως φροντίζοντας να παραμένει νωπό. Ρίζες θα αρχίσουν να σχηματίζονται έπειτα από μία έως έξι εβδομάδες. Εάν τοποθετήσουμε ένα μεμονωμένο φύλλο σε χώμα ή σε νερό χωρίς κάποιον οφθαλμό, μπορεί να μείνει έτσι για πολλά χρόνια και έπειτα μια μέρα να μαραθεί. Χρειάστηκε να προμηθευτώ το εν λόγω φύλλο - στη φωτογραφία πιο πάνω - για να ανακαλύψω αργότερα ότι το πιθανότερο είναι ότι δεν θα δω ποτέ κάποιο φυτό από αυτό...


Δυνητικά προβλήματα: το πρόβλημα είναι στην πώληση των φυτών αυτών. Πωλούνται ως φύλλα-καρδιές, τα οποία παραμένουν σε αυτή την κατάσταση για χρόνια, αλλά είναι εξαιρετικά σπάνιο να αναπτυχθεί κάποιο φυτό από ένα φύλλο δίχως βλαστό με οφθαλμό.






__________
Παραπομπές

1. world of succulents
2. Dave's Garden: Hoya kerrii
3. wikipedia: Hoya kerrii
4. Για τη μεταγραφή του διώνυμου στα ελληνικά βλέπε: Hoya, kerrii.
5. Λίστα με τα ασφαλή και τοξικά φυτά - Letter H
.παχύφυτο, φροντίδα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου