⚠️ σε αυτό το ιστολόγιο διαβάζεις ξεκούραστα, δίχως παράθυρα να πετάγονται αριστερά/δεξιά, ⛔δίχως διαφημίσεις.
Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι να διαβάσεις αυτό το μήνυμα.

19 Σεπτεμβρίου 2010

Peperomia metallica var. columbiana [Πιπερόμοια η μεταλλική ποικ. κολομβιανή]

Κοινή ονομασία: –
ΔιώνυμοPeperomia metallica var. columbiana, Πιπερόμοια η μεταλλική ποικ. κολομβιανή [1]
Βασιώνυμο: –
Συνώνυμα: –
cv.: columbiana | κολομβιανή | colombiana (ισπανικά)

ενημέρωση: 10 Ιανουαρίου 2019
κωδικός συλλογής: 100918-02
Peperomia metallica var. columbiana, Πιπερόμοια η μεταλλική ποικ. κολομβιανή
Peperomia metallica var. columbiana [Πιπερόμοια η μεταλλική ποικ. κολομβιανή]

Προέλευση και Οικότοπος[2]

Η Peperomia metallica var. columbiana είναι ένα παχύφυτο με ποώδη/εδαφοκαλυπτικό (procumbent) τύπο ανάπτυξης και σαρκώδη φύλλα, στην οικογένεια των Πιπεροειδών (Piperaceae). Η ποικιλία columbiana (colombiana στην ισπανική) απαντά μόνο στην Κολομβία.


Πληροφορίες καλλιέργειας

Μέγιστη ανάπτυξη: 15 εκ. έως 20 εκ.
Τοξικότητα: δεν είναι τοξική[3]
Ανθοφορία: η Peperomia metallica var. columbiana παράγει στάχυα (spikes) σε μονή συνήθως ταξιανθία, τα οποία φέρουν πολλά μικροσκοπικά άνθη σε ανοιχτό κίτρινο χρώμα.
Άρωμα: όχι
Θερμοκρασία: δωματίου (~20℃). Μπορεί να αντέξει χαμηλές θερμοκρασίες μέχρι -5℃ αλλά όχι για πολλές ημέρες συνεχόμενα. Οι νυκτερινές θερμοκρασίες θα πρέπει να μην είναι κάτω από 10℃. Για περισσότερα σχετικά με τη φροντίδα κατά την περίοδο του χειμώνα βλέπε και το άρθρο: Παχύφυτα: φροντίδα το χειμώνα.
Φως: χρειάζεται έμμεσο φως έως και πρωινό ηλιόφως αλλά να μην εκτεθεί για περισσότερο από δυο ώρες στον ήλιο. Είναι σκιανθεκτική, αλλά πιθανώς δεν θα ανθίσει σε σκιερή τοποθεσία.
Υγρασία: ~60% – 80% · η Peperomia metallica var. columbiana είναι από τα φυτά Πιπερόμοια που χρειάζονται υψηλότερη από το συνηθισμένο υγρασία, συνεπώς είναι καταλληλότερη ως φυτό για τεράριο. Σε συνθήκες χαμηλής υγρασίας ψεκάζουμε περιστασιακά το φυτό. Δεν ψεκάζουμε ποτέ όταν η θερμοκρασία περιβάλλοντος χώρου είναι χαμηλότερη από την ενδεικνυόμενη.
Υπόστρωμα: για να εξασφαλιστεί η σωστή αποστράγγιση του νερού, χρησιμοποιούμε μια γλάστρα με επαρκείς οπές αποστράγγισης και ένα καλά αποστραγγιζόμενο μείγμα υποστρώματος. Ένα μείγμα με 70% χώμα για φυτά εσωτερικού χώρου, 20% χώμα για κάκτους και 10% κάποιο ορυκτό πορώδες υλικό όπως περλίτης, είναι ένα κατάλληλο μείγμα για το φυτό Peperomia metallica var. columbiana. Για περισσότερα βλέπε και το άρθρο: Χώμα για Παχύφυτα.
Πότισμα: αν και η Peperomia metallica var. columbiana χρειάζεται τακτικό πότισμα, μπορεί να εμφανιστεί κάλλιστα σήψη της ρίζας εάν το φυτό αφεθεί να παραμείνει στο νερό για πολύ καιρό. Το πότισμα είναι μια από τις πιο δύσκολες πτυχές στη φροντίδα των φυτών Peperomia, καθώς αυτό το φυτό χρειάζεται αρκετή υγρασία μεν, αλλά όταν στερείται αρκετού νερού στο υπόστρωμα, θα στρεσαριστεί και θα αρχίσει να ρίχνει τα φύλλα. Η ακριβής ποσότητα νερού που χρειάζεται εξαρτάται (όπως πάντα) από τη θερμοκρασία, την ποσότητα φωτός που λαμβάνει, το μέγεθος της γλάστρας καθώς και από το μείγμα του υποστρώματος και την αποστράγγιση. Καλό είναι να προσπαθούμε να διατηρούμε το υπόστρωμα ελαφρώς υγρό κατά τους αναπτυσσόμενους μήνες (άνοιξη μέχρι φθινόπωρο) και κατά τη διάρκεια του χειμώνα να αφήνουμε το υπόστρωμα να στεγνώνει λίγο περισσότερο ανάμεσα στα ποτίσματα.
Λίπανση: χρειάζεται τακτική λίπανση κάθε δεύτερη εβδομάδα κατά την περίοδο ανάπτυξης.
Πολλαπλασιασμός: (1) με μόσχευμα βλαστού· (2) με διαίρεση του κεντρικού στελέχους.


Δυνητικά προβλήματα: είναι φυτό που χρειάζεται αυξημένη υγρασία, συνεπώς είναι κατάλληλη για καλλιέργεια σε τεράριο. Ένα συχνό πρόβλημα είναι με το πότισμα. Αφενός το φυτό χρειάζεται να μην αφήνεται να στεγνώσει για πολύ. Αφετέρου, χρειάζεται ένα καλά αποστραγγιζόμενο υπόστρωμα που να μην αφήνει το νερό να συσσωρεύεται σε σημείο που οι ρίζες να μην μπορούν να αναπνεύσουν.


Αναλυτικότερες πληροφορίες

περισσότερες πληροφορίες για τη φροντίδα και περιποίηση θα προστεθούν εν καιρώ.


Φωτογραφίες και Ιστορικό

Peperomia metallica var. columbiana, Πιπερόμοια η μεταλλική ποικ. κολομβιανή, φυτό
^ 26 Ιανουαρίου 2018: μετά από 8 χρόνια βρίσκω επιτέλους και πάλι την πιο αγαπημένη μου Πιπερόμοια! Τόσο χαρούμενος με το που την αντίκρισα και πάλι! 😍


^ 19 Σεπτεμβρίου 2010: μια φωτογραφία στην abaxial πλευρά των φύλλων. Η Peperomia metallica var. columbiana είναι η πιο αγαπημένη μου Πιπερόμοια. Την αγόρασα ως Peperomia 'Colombiana' από το κέντρο κήπου, αλλά κατά τις καλοκαιρινές μου διακοπές έχασα σχεδόν όλες μου τις Peperomia. Αυτός ήταν και ο λόγος που από το επόμενο καλοκαίρι σκέφτηκα και εφάρμοσα το Αυτόματο Πότισμα για να με καλύπτει όταν θα λείπω για πολλές ημέρες, κατά τις διακοπές μου, ιδίως σε ευαίσθητα στο πότισμα φυτά όπως και οι Peperomia. Έκτοτε δεν την είχα πετύχει στην αγορά..




Παραπομπές
1. Για τη μεταγραφή του διώνυμου στα ελληνικά βλέπε Peperomia, metallica και columbiana.
2. ITIS: Peperomia metallica
3. Λίστα με τα ασφαλή και τοξικά φυτά - Letter P
Peperomia metallica var. columbiana, Πιπερόμοια η μεταλλική ποικ. κολομβιανή, πεπερόμια, φροντίδα, περιποίηση, πληροφορίες

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου