⚠️ σε αυτό το ιστολόγιο διαβάζεις ξεκούραστα, δίχως παράθυρα να πετάγονται αριστερά/δεξιά, ⛔δίχως διαφημίσεις.
Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι να διαβάσεις αυτό το μήνυμα.

06 Νοεμβρίου 2018

Hoya callistophylla f. dwarf [Χόγια η καλλιστόφυλλη μορφή νάνος]

Κοινή ονομασία: –
Διώνυμο: Hoya callistophylla, Χόγια η καλλιστόφυλλη [1, 2]
Συνώνυμα: δεν έχουν καταγραφεί συνώνυμα
form/μορφή: dwarf | νάνος

ενημέρωση: 28 Ιουνίου 2019
κωδικός συλλογής: 
181116-02
Hoya callistophylla f. dwarf, Χόγια η καλλιστόφυλλη μορφή νάνος, ανθοφορία, άρωμα
Hoya callistophylla f. dwarf [Χόγια η καλλιστόφυλλη μορφή νάνος]
Η... περίεργη ανθοφορία - αν μπορώ να την αποκαλέσω έτσι - μιας και απαρτιζόταν μόνο από δύο άνθη! Τα οποία παρόλα αυτά είχαν ένα πικάντικο άρωμα! 😀



Προέλευση και Οικότοπος

Η  Hoya callistophylla είναι ένα αναρριχώμενο παχύφυτο, επίφυτο στην οικογένεια των Αποκυνοειδών (Apocynaceae). Η μορφή dwarf είναι μια ποικιλία νάνος, με μικρά φύλλα.

Γεωγραφική κατανομή[1]
Η Hoya callistophylla έχει την ακόλουθη κατανομή παγκοσμίως.
Ενδημική στις περιοχές: Βόρνεο.

Πληροφορίες καλλιέργειας

Μέγιστη ανάπτυξη: –
Τοξικότητα: δεν είναι τοξική[3]
Ανθοφορία: ο ανθοφόρος βλαστός που μαράθηκε καλό είναι να μην αφαιρεθεί, διότι από εκεί το φυτό θα αναπτύξει καινούργια ανθοφορία. Εάν αφαιρεθεί, το φυτό θα χρειαστεί να αναπτύξει καινούργιο ανθοφόρο στέλεχος, που σημαίνει αναίτιο ξόδεμα ενέργειας για το φυτό. Ως επίφυτο, η Hoya callistophylla έχει πολλά κοινά χαρακτηριστικά με τις ορχιδέες, όπως και το ότι σε σχετικά στενότερη γλάστρα τείνει να ανθίζει συχνότερα.

Ανθίζει συνήθως –
Άρωμα: τα άνθη παράγουν νέκταρ μαζί με ένα ασαφές γλυκό άρωμα
Θερμοκρασία: δωματίου, να μην πέσει κάτω από 10℃. Το χειμώνα η νυχτερινή έκθεση σε αυτές τις θερμοκρασίες ευνοεί την ανάπτυξη και ανθοφορία αργότερα την άνοιξη και καλοκαίρι. Για περισσότερα σχετικά με τη φροντίδα κατά την περίοδο του χειμώνα βλέπε και το άρθρο: Παχύφυτα: φροντίδα το χειμώνα.
Φως: πρωινό ηλιόφως· έμμεσο φως στο υπόλοιπο της ημέρας
Υγρασία: ~60%. Να μην πέσει κάτω από 40%, αλλιώς το φυτό θα αρχίσει να υποφέρει. Η χαμηλή υγρασία επίσης ευνοεί τον πολλαπλασιασμό ακάρεων, όπως ο τετράνυχος.
Υπόστρωμα: η Hoya callistophylla στην άγρια φύση αναπτύσσεται ως επίφυτο, συνεπώς δεν απαιτεί βαρύ και συμπυκνωμένο υπόστρωμα, παρά ένα υπόστρωμα που να στραγγίζει καλά. Ένα μείγμα λεπτόκοκκου φλοιού ορχιδέας και κάποιο ορυκτό πορώδες υλικό που ευνοεί τον επαρκή αερισμό, είναι αρκετό. Για περισσότερα βλέπε και το άρθρο: Χώμα για Παχύφυτα.
Πότισμα: αυτή η Χόγια χρειάζεται να κρατάται ελαφρώς περισσότερη υγρασία. Κατά την περίοδο του χειμώνα να αφήνουμε το υπόστρωμα να στεγνώνει ελαφρώς και καθώς η θερμοκρασία ανεβαίνει αυξάνουμε και τη συχνότητα και ποσότητα νερού. Σε γενικές γραμμές - εκτός της περιόδου του χειμώνα - δεν αφήνουμε το υπόστρωμα να στεγνώσει εντελώς ανάμεσα στα ποτίσματα.
Λίπανση: οι Χόγιες ευνοούνται από τη λίπανση κατά την περίοδο του «ξυπνήματος» από το χειμώνα και της εν συνεχεία ανάπτυξης του φυτού που είναι την άνοιξη. Συνεπώς, ένα υγρό λίπασμα κάθε μήνα και για τρεις με τέσσερις φορές κατά την περίοδο ανάπτυξης του φυτού (άνοιξη και καλοκαίρι), είναι αρκετά και θα χαρίσουν στο φυτό ταχύτερη ανάπτυξη και περισσότερο όγκο.
Πολλαπλασιασμός: ο πολλαπλασιασμός γίνεται κόβοντας ένα μόσχευμα 7 – 10 εκατοστά κάτω από έναν οφθαλμό. Τοποθετούμε το μόσχευμα μέσα σε νερό σε δικό του δοχείο και το τοποθετούμε σε κάποιο σημείο με έμμεσο φως. Ρίζες θα αρχίσουν να σχηματίζονται έπειτα από τρεις με έξι εβδομάδες.


Δυνητικά προβλήματα: καλό είναι να εξετάζουμε τη Χόγια τακτικά μήπως εντοπίσουμε μικρά βαμβακερά έντομα. Οι Hoyas είναι ευαίσθητες στον ψευδόκοκκο, αυτά τα παρασιτικά έντομα τα οποία τρέφονται με το φυτό και προκαλούν καχεκτική ανάπτυξη, με φύλλα που αποχρωματίζονται και πέφτουν. Αντιμετωπίζουμε τον ψευδόκοκκο καλύπτοντας όλα τα μέρη του φυτού – συμπεριλαμβανομένης της κάτω πλευράς των φύλλων – με μια ελαφριά επίστρωση κηπευτικού ελαίου ή εντομοκτόνου σαπουνιού. Επαναλαμβάνουμε το λάδι ή το σαπούνι τέσσερις έως επτά ημέρες μετά την αρχική θεραπεία. Ορισμένες μάρκες φυτοφαρμάκων και εντομοκτόνου σαπουνιού απαιτούν ανάμιξη με νερό. Για να αποφύγουμε πρόκληση βλάβης στο φυτό, χρησιμοποιούμε πάντοτε τη συνιστώμενη αναλογία νερού προς κηπευτικό έλαιο ή αναλογία εντομοκτόνου σαπουνιού όπως δηλώνει ο κατασκευαστής.



Αναλυτικότερες πληροφορίες

περισσότερες πληροφορίες για τη φροντίδα και περιποίηση θα προστεθούν εν καιρώ.

Φωτογραφίες και Ιστορικό

Hoya callistophylla dwarf, small leaf [Χόγια η καλλιστόφυλλη νάνος, μικρό φύλλο
^ 16 Νοεμβρίου 2018: Σήμερα κατέφθασαν πέντε μικρά μοσχεύματα.







Παραπομπές
1. POWO: Hoya callistophylla
2. Για τη μεταγραφή του διώνυμου στα ελληνικά βλέπε: Hoya, callistophylla.
3. Λίστα με τα ασφαλή και τοξικά φυτά - Letter H
.Hoya callistophylla, Χόγια η καλλιστόφυλλη, φροντίδα, πληροφορίες

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου