⚠️ σε αυτό το ιστολόγιο διαβάζεις ξεκούραστα, δίχως παράθυρα να πετάγονται αριστερά/δεξιά, ⛔δίχως διαφημίσεις.
Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι να διαβάσεις αυτό το μήνυμα.

06 Ιανουαρίου 2018

Callisia ‘Rosato’ [Καλλισία ποικ. 'Ροζάτο']

Κοινή ονομασία: Βολιβιανός Εβραίος, Βολιβιανός Ιουδαίος, Κληματσίδα Χελώνα, Bolivian Jew, Creeping inch plant, Creeping inchplant, Turtle Vine[1]
ΔιώνυμοCallisia ‘Rosato’, Καλλισία ποικ. 'Ροζάτο' [2]
Βασιώνυμο: –
Συνώνυμα: Callisia hexandra, Callisia hexandra var. caracasana, Callisia hexandra var. mandonii, Callisia hexandra var. salzmannii, Callisia repens var. ciliata, Callisia repens var. mandonii, Hapalanthus repens, Tradescantia callisia
cv.: Rosato | Ροζάτο

ενημέρωση: 29 Νοεμβρίου 2018
κωδικός συλλογής: 180105-02
Callisia ‘Rosato’, Καλλισία ποικιλία 'Ροζάτο', ροζ, φυτό
Callisia ‘Rosato’ [Καλλισία ποικ. 'Ροζάτο']
Τα πραγματικά χρώματα αυτής της καταπληκτικής ποικιλίας αποκαλύπτονται κυρίως από άνοιξη έως και το φθινόπωρο και όταν το φυτό εκτίθεται σε ηλιοφάνεια.

Προέλευση και Οικότοπος[3]

Η καλλιεργούμενη ποικιλία ‘Rosato’ προέρχεται από το φυτό Callisia repens, μια αειθαλής πολυετής πόα/παχύφυτο μικρού μεγέθους με ταχύ ρυθμό ανάπτυξης, στην οικογένεια των Κομμελινοειδών (Commelinaceae).

Γεωγραφική κατανομή
Η Callisia 'Rosato' είναι αποτέλεσμα επιλεκτικής καλλιέργειας. Η Callisia repens είναι γηγενής στην κεντρική και νότια Αμερική και στα γύρω νησιά (Αϊτή· Ολλανδικές Αντίλλες· Αργεντινή· Αρούμπα· Βενεζουέλα· Βολιβία· Βραζιλία· Γουατεμάλα· Γαλλική Γουιάνα· Δομινικανή Δημοκρατία· Εκουαδόρ· Ελ Σαλβαδόρ· Νησιά Καϋμάν· Κολομβία· Κόστα Ρίκα· Κούβα· Μεξικό· Μπελίζε· Νικαράγουα· Ονδούρα· Παναμά· Παραγουάη· Περού· Πουέρτο Ρίκο· Προσήνεμες Νήσους· Τρίνινταντ και Τομπάγκο· Τζαμάικα· Υπήνεμες Νήσους), στις ΗΠΑ (Τέξας). Ενώ εισήχθη στις νότιες ΗΠΑ και στην Ασία. Συγκεκριμένα απαντά πλέον και στις ακόλουθες περιοχές: Ασία (Κίνα· Μπανγκλαντές), ΗΠΑ (Φλόριντα· Λουιζιάνα).


Πληροφορίες καλλιέργειας

Μέγιστη ανάπτυξη: έως 11 εκ.
Τοξικότητα: δεν είναι τοξική για ανθρώπους και στις περισσότερες περιπτώσεις και για ζώα. Υπήρξε ένα μόνο περιστατικό άμεσης αντίδρασης με υπερευαισθησία σε ένα σκύλο[4]
Ανθοφορία: –
Θερμοκρασία: δωματίου (~20℃). Η θερμοκρασία κατά τη διάρκεια του χειμώνα ας μην πέσει κάτω από 5℃ και μάλιστα για πολλές μέρες συνεχόμενα. Εάν είναι δυνατόν είναι καλό να δοθεί χειμερινή ανάπαυση στο φυτό, αν και δεν είναι απολύτως απαραίτητο. Για περισσότερα σχετικά με τη φροντίδα κατά την περίοδο του χειμώνα βλέπε και το άρθρο: Παχύφυτα: φροντίδα το χειμώνα.
Φως: η Καλλισία ποικ. ‘Ροζάτο’ ως ποικιλόχρωμη ποικιλία ευνοείται από το πρωινό φως του ήλιου αλλά χρειάζεται προστασία κατά τις μεσημβρινές ώρες του καλοκαιριού. Κατά τη διάρκεια των υπόλοιπων εποχών, το φυτό ευνοείται από πλήρη έκθεση στο φως το ήλιου, αλλά θα τα πάει καλά και σε έμμεσο φως. Ωστόσο, η ηλιοφάνεια είναι απαραίτητη για να κρατήσει το φυτό το έντονο φούξια/ροζ χρώμα στο φύλλωμα και τους βλαστούς.
Υγρασία: 30% – 60% · το φυτό είναι ανθεκτικό στην υγρασία.
Υπόστρωμα: χρειάζεται χώμα για κάκτους αναμεμειγμένο με τύρφη, προσθέτοντας και μικρή ποσότητα από κάποιο ορυκτό πορώδες υλικό που ευνοεί τον επαρκή αερισμό, όπως περλίτης. Για περισσότερα βλέπε και το άρθρο: Χώμα για Παχύφυτα.
Πότισμα: χρειάζεται καλό πότισμα κατά τις ενεργές περιόδους ανάπτυξης άνοιξη, καλοκαίρι, φθινόπωρο και να αφήνουμε ελαφρώς το υπόστρωμα να στεγνώσει ανάμεσα στα ποτίσματα. Σε χαμηλές θερμοκρασίες χρειάζεται λιγότερο νερό και όχι συχνότερα από μια φορά την εβδομάδα, αναφερόμενοι πάντα σε θερμοκρασία δωματίου. Σε χαμηλές θερμοκρασίες το φυτό να ποτίζεται στις μεσημεριανές (πιο θερμές) ώρες της ημέρας. Αυτή την περίοδο με τις χαμηλές θερμοκρασίες αφήνουμε το χώμα να στεγνώσει καλά πριν από κάθε πότισμα.
Λίπανση: μια φορά το μήνα από άνοιξη μέχρι και μέσα φθινοπώρου.
Πολλαπλασιασμός: (1) με μοσχεύματα βλαστών μήκους περίπου 8 με 10 εκ. (2) με διαίρεση των στελεχών του φυτού.


Δυνητικά προβλήματα: – ·


Αναλυτικότερες πληροφορίες

περισσότερες πληροφορίες για τη φροντίδα και περιποίηση θα προστεθούν εν καιρώ.


Φωτογραφίες και Ιστορικό

Callisia ‘Rosato’, Καλλισία ποικιλία 'Ροζάτο'
^ 19 Σεπτεμβρίου 2018: φωτογράφιση στο απογευματινό φθινοπωρινό φως, στο παράθυρο με δυτικό προσανατολισμό, δίχως τεχνητό φωτισμό.


^ 19 Σεπτεμβρίου 2018: ένα κοντινό στο φύλλωμα για να φανεί η ποικιλοχρωμία του.


^ 5 Ιανουαρίου 2018: σήμερα κατέφθασε το εν λόγω γλαστράκι με την Callisia 'Rosato'. Όπως φαίνεται από το φύλλωμα, ο πωλητής δεν την είχε σε ιδιαίτερα φωτεινή τοποθεσία.





Παραπομπές
1. eol: Callisia repens
2. Για τη μεταγραφή του διώνυμου στα ελληνικά βλέπε Callisia και Rosato.
3. Kew: Callisia repens
4. Λίστα με τα ασφαλή και τοξικά φυτά - Letter C
Callisia ‘Rosato Pink Lady’, Καλλισία ποικιλία 'Ροζάτο Ροζ Λαίδη, φροντίδα, περιποίηση, πληροφορίες

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου