⚠️ σε αυτό το ιστολόγιο διαβάζεις ξεκούραστα, δίχως παράθυρα να πετάγονται αριστερά/δεξιά, ⛔δίχως διαφημίσεις.
Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι να διαβάσεις αυτό το μήνυμα.

07 Οκτωβρίου 2017

Saxifraga stolonifera 'Tricolor' [Σαξιφράγα η στολωνιφέρα ποικ. Τρίχρωμη]

Κοινή ονομασία: Τρίχρωμη Μπιγκόνια Φράουλα, Τρίχρωμη Βιγόνια Φράουλα, Τρίχρωμο Γεράνι Φράουλα, Strawberry Begonia Tricolor, Strawberry Geranium Tricolor
Διώνυμο: Saxifraga stolonifera var. ‘Tricolor’, Σαξιφράγα η στολωνιφέρα ποικ. Τρίχρωμη [6]
ΣυνώνυμαDiptera sarmentosa, Ligularia sarmentosa, Rupifraga sarmentosa, Saxifraga chaffanjonii, Saxifraga chinensis, Saxifraga cuscutiformis, Saxifraga dumetorum, Saxifraga fortunei var. tricolor, Saxifraga iochanensis, Saxifraga ligulata, Saxifraga sarmentosa, Saxifraga sarmentosa var. cuscutiformis, Saxifraga sarmentosa var. immaculata, Saxifraga sarmentosa var. tricolor, Saxifraga stolonifera f. cuscutiformis, Saxifraga stolonifera var. immaculata, Saxifraga veitchiana, Sekika sarmentosa, Adenogyna sarmentosa, Aphomonix hederacea, Diptera cuscutiformis, Robertsonia sarmentosa, Rupifraga cuscutiformis
cv.: Tricolor, Τρίχρωμη

ενημέρωση: 15 Φεβρουαρίου 2019
κωδικός συλλογής: 171003-01
Saxifraga stolonifera var. Tricolor, Σαξιφράγα η στολωνιφέρα η φέρουσα στόλωνες. Κοντυνό στο φύλλωμα, στους στόλωνες και στα παράφυτα του φυτού.
Saxifraga stolonifera var. Tricolor. Η εκθαμβωτική ομορφιά αυτού του φυτού σε κοντινότερα πλάνα στο φύλλωμα, στους στόλωνες (δεξιά) και στα παράφυτα που αναπτύσσονται στην απόληξη των στολωνών (κάτω).

Προέλευση και Οικότοπος

Η Saxifraga stolonifera ‘Tricolor’ είναι ένα αειθαλές ανθοφόρο τροπικό παχύφυτο στην οικογένεια των Σαξιφραγοειδών [Saxifragaceae] και απαντά στην Κορέα, Κίνα και Ιαπωνία. Στο φυσικό της περιβάλλον, η Σαξιφράγα η στολωνιφέρα, απαντά σε δάση, θάμνους, λιβάδια ή σκιασμένες ρωγμές όπου – ως άκαυλο (acaulescent: που στερείται στελέχους) – αναπτύσσεται ως εδαφοκαλυπτικό φυτό και εξαπλώνεται γρήγορα από τους στόλωνες στην απόληξη των οποίων αναπτύσσονται παράφυτα που εύκολα δημιουργούν ρίζες.

Πληροφορίες καλλιέργειας

Μέγιστη ανάπτυξη: έως 30 εκ.
Τοξικότητα: γενικά θεωρείται ότι είναι ασφαλής στις περισσότερες περιπτώσεις[1].
Ανθοφορία: ανθίζει το καλοκαίρι παράγοντας ιδιαίτερα όμορφα μικρά λευκά αστεροειδή άνθη τα οποία αναπτύσσονται επάνω σε ανθοφόρους βλαστούς μήκους 45 εκ. .
Άρωμα: όχι
Θερμοκρασία: σε αντίθεση με την κοινή Saxifraga stolonifera που ευνοείται από κάπως πιο δροσερή θερμοκρασία, η τρίχρωμη καλλιεργούμενη ποικιλία ‘Tricolor’ χρειάζεται θερμοκρασία δωματίου (~20℃). Η θερμοκρασία σε κάθε περίπτωση να μην πέσει κάτω από 5℃ για μεγάλες χρονικές περιόδους[2].
Φως: πρωινό ηλιόφως· έμμεσο φως στο υπόλοιπο της ημέρας. Το χειμώνα θα ευεργετηθεί από κάποια τοποθεσία με περισσότερο ήλιο.
Υγρασία: 60% – 80%
Υπόστρωμα: χρειάζεται ένα πλούσιο, πορώδες, καλά αποστραγγισμένο μείγμα υποστρώματος από χώμα για φυτά εσωτερικού χώρου και περλίτη. Ενώ ευνοείται εάν προσθέσουμε και φυλλόχωμα. Για περισσότερα βλέπε και το άρθρο: Χώμα για Παχύφυτα.
Πότισμα: χρειάζεται τακτικό πότισμα κατά την περίοδο ανάπτυξης: άνοιξη, καλοκαίρι. Το χειμώνα ποτίζουμε σε πιο αραιά διαστήματα αλλά δεν αφήνουμε το χώμα να ξεραθεί. Προσέχουμε να μην βρέχονται τα φύλλα (ιδιαιτέρως την περίοδο του χειμώνα) ώστε να μην έχουμε προβλήματα μούχλας στο φυτό.
Λίπανση: χρειάζεται λίπανση σε εβδομαδιαία βάση κατά τη διάρκεια της ενεργούς φάσης ανάπτυξης, με τη μισή δόση ενός ισορροπημένου λιπάσματος με ιχνοστοιχεία για να ενθαρρύνουμε το φυτό να ανθοφορήσει.
Πολλαπλασιασμός: με απόσπαση/φύτευση των παράφυτων που αναπτύσσονται στους στόλωνες του φυτού.


Δυνητικά προβλήματα: ελέγχουμε τακτικά το φυτό για σημάδια εμφάνισης αφίδας, τετράνυχου ή ψευδόκοκκου. Τα κίτρινα φύλλα είναι σημάδι υπερβολικού ποτίσματος. Εάν οι στόλωνες καφετιάζουν, αυτό είναι ένδειξη ότι είτε το φυτό δεν ποτίζεται αρκετά ή ότι η σχετική υγρασία του χώρου είναι χαμηλή.


Αναλυτικότερες πληροφορίες

Η Saxifraga stolonifera ‘Tricolor’ είναι μια ιδιαίτερα εντυπωσιακή ποικιλία με το τρίχρωμο χρώμα των φύλλων και την υφή τους τα οποία παρεμπιπτόντως είναι σε σχήμα νεφρών. Λόγω της τριχωτής υφής και του σχήματος, χρώματος και σχεδίου των φύλλων παρομοιάζει η Σαξιφράγα έντονα με Μπιγκόνια, αν και δεν είναι συγγενικά φυτά. Το φυτό θα αναδειχθεί πλήρως εάν αφήσουμε αρκετά παράφυτα να κρέμονται από τους στόλωνες του φυτού. Όταν έπειτα έρθει και η ανθοφορία, το φυτό πραγματικά θα είναι σαν ένα ζωντανό έργο τέχνης. Η καλλιεργούμενη ποικιλία ‘Tricolor’ έχει φύλλα αρκετά μικρότερα σε μέγεθος από την κοινή Saxifraga stolonifera και το φυτό γενικότερα είναι πιο μικρό σε μέγεθος με λιγότερο όγκο φυλλώματος.

Θεραπευτικές ιδιότητες
Αντικαρκινικές ιδιότητες: Η Saxifraga stolonifera, έχει αναγνωριστεί ως ένα σημαντικό φυτό στην κινεζική ιατρική λόγω της αντικαρκινικής του δραστηριότητας[3]. Δύο γλυκοσίδες φλαβονόλης Ι και IIf, απομονώθηκαν από τα φρέσκα φύλλα της Saxifraga stolonifera. Το I μάλιστα είναι μια νέα γλυκοσίδη η οποία ονομάστηκε σαξιφραγίνη (saxifragine)[4]. Το εναέριο μέρος του φυτού έχει χρησιμοποιηθεί ως φυτικό φάρμακο για τη θεραπεία της πνευμονίας, του κρυολογήματος, της φλεγμονής και της μικροβιακής μόλυνσης. Σε κλινικές μελέτες ο φρέσκος χυμός έδειξε ασθενή αντιμικροβιακή δράση, αλλά το εκχύλισμα μεθανόλης έδειξε ισχυρή αντιοξειδωτική δράση ευρείας εμβέλειας[5].

Που το τοποθετούμε; η Σαξιφράγα θα αναδειχθεί εάν αφήσουμε τους στόλωνες να αναπτυχθούν στο φυσικό τους μήκος, συνεπώς ενδείκνυται μια κρεμαστή γλάστρα, ένα κρεμαστό καλάθι, τοποθέτηση σε κάποιο ράφι, σε βιβλιοθήκη ή επάνω σε τραπέζι φροντίζοντας όμως να μην παραμελούμε τις ανάγκες φωτός του φυτού.

Φωτογραφίες και Ιστορικό


^ 7 Οκτωβρίου 2017, φωτο 1: φωτογραφία ολόκληρου του φυτού, με τους στόλωνες και τα παράφυτα που αναπτύσσονται στην απόληξη αυτών.


^ 7 Οκτωβρίου 2017, φωτο 2: μια άποψη του φυλλώματος της Σαξιφράγα.


^ 7 Οκτωβρίου 2017, φωτο 3: και ένα κοντινό στα παράφυτα που σε καλό φωτισμό αναδεικνύουν αυτό τον – φωσφορούχο σχεδόν – φούξια εκπληκτικό χρωματισμό τους.





Παραπομπές
1. Λίστα με τα ασφαλή και τοξικά φυτά - Letter S
2. plantsrescue: Saxifraga stolonifera
3. Studies on the chemical constituents and anticancer activity of Saxifraga stolonifera (L) Meeb
4. Studies on the Medicinal Resources. XXXVI. The Constituents of the Leaves of Saxifraga stolonifera MEERBURG (Saxifragaceae)
5. Evaluation of Antimicrobial, Antithrombin, and Antioxidant Activity of Aerial Part of Saxifraga stolonifera
6. Για τη μεταγραφή του διώνυμου στα ελληνικά βλέπε: Saxifraga, stolonifera.
.σαξιφράγα, σαξιφράγκα, ρηξίπετρο, φροντίδα, πληροφορίες

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου