⚠️ σε αυτό το ιστολόγιο διαβάζεις ξεκούραστα, δίχως παράθυρα να πετάγονται αριστερά/δεξιά, ⛔δίχως διαφημίσεις.
Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι να διαβάσεις αυτό το μήνυμα.

19 Απριλίου 2017

Hoya serpens [Χόγια η έρπουσα]

Κοινή ονομασία: Χόγια, Ασκλήπιο, Κεράκι (αυτές οι κοινές ονομασίες δίνονται σε όλα τα είδη Χόγια)
Διώνυμο: Hoya serpens[1], Χόγια η έρπουσα[7]
ΣυνώνυμαHoya nummularia[6]

ενημέρωση: 26 Δεκεμβρίου 2018
κωδικός συλλογής: 170419-01
Hoya serpens, Χόγια η έρπουσα, άνθος, άρωμα, λουλούδι
Τα άνθη της Hoya serpens έχουν ένα γλυκό και πικάντικο άρωμα

Προέλευση και Οικότοπος

Η Χόγια η έρπουσα (Hoya serpens) είναι μια από τις μικρού μεγέθους Χόγια, ένα παχύφυτο, επίφυτο, κατάλληλο ως κρεμαστό φυτό, που ανήκει στην οικογένεια των Αποκυνοειδών (Apocynaceae) και απαντά στην περιοχή Σικκίμ στα Ιμαλάια[8, 2]. Τα φύλλα της είναι ακόμη μικρότερα και από της Hoya cv. 'Mathilde' αλλά πολύ πιο σαρκώδη και φέρουν επίσης χνούδι στην επιφάνειά τους.


Πληροφορίες καλλιέργειας

Μέγιστη ανάπτυξη : –
Τοξικότητα: δεν είναι τοξική[10]
Ανθοφορία: τα άνθη  -συγκρινόμενα με τα μικρά φύλλα- δεν είναι αντιστοίχως ιδιαίτερα μικρά σε μέγεθος, 1,5 – 2 εκατοστά, σχεδόν στρογγυλά. Έχουν πρασινωπό χρώμα και φέρουν το χαρακτηριστικό «κέρινο χνούδι» που βλέπουμε σε αρκετά είδη Χόγιας, όπως και στην Hoya carnosa[2].
Άρωμα: τα άνθη παράγουν νέκταρ μαζί με ένα ασαφές γλυκό άρωμα[2].
Θερμοκρασία: η Hoya serpens δεν θεωρείται από τις εύκολες σε φροντίδα Χόγια, καθώς για να ευδοκιμήσει, χρειάζεται κάπως περισσότερη δροσιά σε σχέση με άλλες Χόγια. Το καλοκαίρι δεν προτιμά θερμοκρασίες άνω των 25℃ για μεγάλες περιόδους[2,3]. Το χειμώνα μπορεί να ανεχτεί και θερμοκρασία χαμηλότερη των 10℃ για μεγάλες περιόδους[5].
Φως: ηλιόφως μόνο τις πολύ πρωινές ώρες και μερική σκιά για το υπόλοιπο της ημέρας· πλήρης σκιά είναι επίσης ανεκτή για κάποιες μέρες. Προσοχή το καλοκαίρι, να μην εκτεθεί το φυτό σε ηλιοφάνεια για πάνω από δυο ώρες και σε καμία περίπτωση τις μεσημεριανές ώρες, διότι μπορεί να καούν τα φύλλα της[3].
Υγρασία: ~60%
Υπόστρωμα: χρειάζεται ένα υπόστρωμα με καλή αποστράγγιση και αερισμό. Ένα μείγμα λεπτόκοκκου φλοιού ορχιδέας και κάποιο υπόστρωμα που ευνοεί τον επαρκή αερισμό όπως περλίτης, είναι αρκετό[5]. Για περισσότερα βλέπε και το άρθρο: Χώμα για Παχύφυτα.
Πότισμα: χρειάζεται περισσότερο πότισμα σε σχέση με άλλες Χόγια· να μην αφήσουμε το υπόστρωμα να στεγνώσει εντελώς. Απ' ότι φαίνεται ευνοείται από καλό αερισμό των ριζών, συνεπώς μια δικτυωτή γλάστρα όπως αυτές για τις ορχιδέες Vanda θα ήταν το ιδανικό[3,4]. Το χειμώνα χρειάζεται λιγότερο πότισμα, περίπου κάθε εβδομάδα, αναλόγως πάντοτε της θερμοκρασίας[3]. Οι ισορροπίες είναι πολύ λεπτές με τη Χόγια την έρπουσα (Hoya serpens). Εάν ποτίσουμε παραπάνω θα στρεσαριστεί και θα ρίξει τα φύλλα της. Για περισσότερα σχετικά με τη φροντίδα κατά την περίοδο του χειμώνα βλέπε και το άρθρο: Παχύφυτα: φροντίδα το χειμώνα.
Λίπανση: λιπαίνουμε τη Hoya serpens με υγρό λίπασμα 2-1-2 ή 3-1-2 σε πλήρη ισχύ μία φορά το μήνα κατά τη διάρκεια της ενεργού ανάπτυξης. Εφαρμόζουμε το λίπασμα σε υγρό έδαφος. Τα περισσότερα υγρά λιπάσματα για φυτά εσωτερικού χώρου είναι συμπυκνωμένα, οπότε απαιτούν ανάμιξη με νερό. Ακολουθούμε τις οδηγίες που αναγράφονται στο εκάστοτε προϊόν[5].
Πολλαπλασιασμός: (1) με μόσχευμα την άνοιξη, το καλοκαίρι και το φθινόπωρο, που να αποτελείται από τουλάχιστον ένα φύλλο και έναν οφθαλμό. Τοποθετούμε το μόσχευμα σε δικό του δοχείο με σφάγνο και το τοποθετούμε σε κάποιο σημείο με έμμεσο φως φροντίζοντας να παραμένει νωπό και θερμοκρασία γύρω στους 24℃. Ρίζες θα αρχίσουν να σχηματίζονται έπειτα από μία έως έξι εβδομάδες· (2) με διαχωρισμό των στελεχών από τη ρίζα του φυτού[5].


Δυνητικά προβλήματα: καλό είναι να εξετάζουμε τη Χόγια τακτικά μήπως εντοπίσουμε μικρά βαμβακερά έντομα. Οι Hoyas είναι ευαίσθητες στον ψευδόκοκκο, αυτά τα παρασιτικά έντομα τα οποία τρέφονται με το φυτό και προκαλούν καχεκτική ανάπτυξη, με φύλλα που αποχρωματίζονται και πέφτουν. Αντιμετωπίζουμε τον ψευδόκοκκο καλύπτοντας όλα τα μέρη του φυτού – συμπεριλαμβανομένης της κάτω πλευράς των φύλλων – με μια ελαφριά επίστρωση κηπευτικού ελαίου ή εντομοκτόνου σαπουνιού. Επαναλαμβάνουμε το λάδι ή το σαπούνι τέσσερις έως επτά ημέρες μετά την αρχική θεραπεία. Ορισμένες μάρκες φυτοφαρμάκων και εντομοκτόνου σαπουνιού απαιτούν ανάμιξη με νερό. Για να αποφύγουμε πρόκληση βλάβης στο φυτό, χρησιμοποιούμε πάντοτε τη συνιστώμενη αναλογία νερού προς κηπευτικό έλαιο ή αναλογία εντομοκτόνου σαπουνιού όπως δηλώνει ο κατασκευαστής[5].

Αναλυτικότερες πληροφορίες

Ενδείκνυται να μην αφαιρούμε τον μίσχο από την ανθοφορία που ολοκληρώθηκε. Η Hoya serpens θα αναπτύξει από το ίδιο ακριβώς σημείο νέα ανθοφορία και την επόμενη σεζόν. Γενικότερα η αφαίρεση/απώλεια αρκετών φύλλων από το φυτό ή η αφαίρεση των παλαιών μίσχων ανθοφορίας, που μόλις αναφέρθηκε, αποστραγγίζουν την ενέργεια του φυτού.

Το ετήσιο κλίμα στην περιοχή Σικκίμ στα Ιμαλάια[9]
Ως μια όχι και τόσο εύκολη στη φροντίδα Χόγια, θα μας βοηθήσει εάν μελετήσουμε το ετήσιο κλίμα στην περιοχή καταγωγής της Hoya serpens.
Η γεωγραφική θέση του Σικκίμ (Sikkim) με τις υψομετρικές του μεταβολές του επιτρέπει να έχει τροπικές, εύκρατες και αλπικές κλιματολογικές συνθήκες μέσα στη μικρή έκταση των 7.096 χλμ.
Οι συνθήκες θερμοκρασίας ποικίλλουν από υποτροπικές στις νοτιότερες κατώτερες περιοχές έως τις κρύες ερήμους στον χιονισμένο βορρά. Είναι επίσης η πιο υγρή περιοχή σε όλη την περιοχή των Ιμαλαΐων, λόγω της εγγύτητάς της στον κόλπο της Βεγγάλης και της άμεσης έκθεσης στο νότιο μουσώνα.
Τους μήνες Νοέμβριο έως Φεβρουάριο η περιοχή έχει ψυχρούς χειμώνες, με τις χαμηλότερες θερμοκρασίες να πέφτουν στους 4 βαθμούς Κελσίου κατά τη διάρκεια του Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου. Μεταξύ Μαρτίου και αρχές Μαΐου η ηλιοφάνεια είναι αρκετά άφθονη. Αν και το καλοκαίρι είναι επίσημα από τον Μάιο μέχρι τον Οκτώβριο, το Σικκίμ είναι σχεδόν πάντα υγρό λόγω των βαριών μουσώνων, με τις βροχοπτώσεις να συνεχίζονται αδιάκοπα για μέρες.
Ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του καιρού του Σικκίμ είναι ότι αν και υπάρχει μια ταξινόμηση των διαφόρων εποχών, στην πραγματικότητα βιώνει έναν κρύο χειμώνα από τα τέλη Νοεμβρίου μέχρι τον Φεβρουάριο και μουσώνες καθ 'όλη τη διάρκεια του έτους με μια μικρή ανάπαυση τον Μάιο - Ιούνιο και τον Οκτώβριο - Νοέμβριο. Ακόμη και οι χειμερινοί μήνες μπορεί να είναι ενοχλητικά υγροί με απρόβλεπτες ψιχάλες.
Το έντονο κρύο παρατηρείται σε μεγαλύτερα υψόμετρα 3 χιλιομέτρων και άνω. Η θερμοκρασία σπάνια ανεβαίνει πάνω από 15 βαθμούς Κελσίου και παρατηρείται έντονη χιονόπτωση κατά τους χειμερινούς μήνες. Σε κάποιες περιοχές έχουν επίσης χιονοπτώσεις κατά τον Απρίλιο ή στα μέσα Νοεμβρίου.
Υψηλότερη θερινή θερμοκρασία: 28 στην περιοχή χαμηλού υψομέτρου και 14 στην περιοχή μεγάλου υψομέτρου.
Χαμηλότερη χειμερινή θερμοκρασία: 0 στην περιοχή χαμηλού υψομέτρου και -15 έως -20 στην περιοχή μεγάλου υψομέτρου.
Ετήσια βροχόπτωση: 325 εκ.


Φωτογραφίες και Ιστορικό



^ 8 Απριλίου 2018: ο χειμώνας αποδείχτηκε μια κρίσιμη εποχή για αυτή την αγαπημένη μικροσκοπική Χόγια. Ενώ τα πήγαινε καλά με ταχύτατη νέα ανάπτυξη και ήμουν προσεκτικός ώστε με τις χειμερινές θερμοκρασίες να μην ποτίζω υπερβολικά το φυτό, παρόλα αυτά, το χειμώνα ξεκίνησε να μαραίνεται από τη βάση του στελέχους του. Το στέλεχος γινόταν κίτρινο και κατάξερο. Το άφησα έτσι ώσπου να έρθει η άνοιξη, αλλά πρόσεξα ότι συνέχιζε να αφυδατώνεται μέχρι και το ακραίο φύλλο του. Έτσι, έκοψα τους βλαστούς από το σημείο που ήταν πράσινοι και τους έβαλα κατευθείαν στο νερό.

Η πρώτη παρτίδα τα πήγε ήδη μια χαρά (εικόνα επάνω). Αυτά τα στελέχη τα φύτεψα ήδη σε δική τους ξεχωριστή γλάστρα αφότου ανέπτυξαν ρίζες και πλέον τα φύλλα τους είναι και πάλι γεμάτα, στο κανονικό τους σχήμα. Όπως έχει αναφερθεί λοιπόν και αλλού στο διαδίκτυο από άλλους κατόχους Hoya serpens, αυτό το φυτό χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή, κυρίως κατά την περίοδο του χειμώνα.


^ 20 Αυγούστου 2017: και ένα κοντινό στο άνθος της Hoya serpens.


^ 20 Αυγούστου 2017: πριν φύγω για διακοπές, μπουμπούκια είχαν ξεπροβάλει. Στην επιστροφή μου από τις διακοπές ένα μήνα μετά μου έκανε τη χάρη και παρέμεινε ανθισμένη.

Hoya serpens Χόγια Ασκλήπιο Κεράκι
^ 19 Απριλίου 2017 Παρέλαβα μια Hoya serpens μαζί με το γλαστράκι που φαίνεται στη φωτογραφία, αλλά θα την τοποθετήσω σε ένα δικτυωτό γλαστράκι που ευτυχώς είχα κρατημένο.








Παραπομπές

1. το διώνυμο παραμένει ανεπίλυτο. Βάσει του WCSP η παρούσα ονομασία δεν έχει εξακριβωθεί είτε ως ένα κοινά αποδεκτό διώνυμο, ούτε ως συνώνυμο. Για περισσότερα βλέπε: the plant list
2. myhoyas
3. forums gardenweb
4. forums UBC
5. sfgate: Hoya serpens care
6. Dave's garden: Hoya serpens care
7. Για τη μεταγραφή του διώνυμου στα ελληνικά βλέπε: Hoya, serpens.
8. tropicos: Hoya serpens
9. weather in Sikkim
10. Λίστα με τα ασφαλή και τοξικά φυτά - Letter H
hoya serpens, χόγια έρπουσα, φροντίδα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου