⚠️ σε αυτό το ιστολόγιο διαβάζεις ξεκούραστα, δίχως παράθυρα να πετάγονται αριστερά/δεξιά, ⛔δίχως διαφημίσεις.
Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι να διαβάσεις αυτό το μήνυμα.

16 Ιουλίου 2018

Kalanchoe laetivirens

Κοινή ονομασία: –
ΔιώνυμοKalanchoe laetivirens, Καλαγχόη η ανοιχτοπράσινη [1]
Βασιώνυμο: –
Συνώνυμα: Bryophyllum laetivirens [2]
cv.: –

ενημέρωση: 31 Δεκεμβρίου 2018
κωδικός συλλογής: 180716-01
Kalanchoe laetivirens, Καλαγχόη η ανοιχτοπράσινη, λαετιβιρένς
Kalanchoe laetivirens [Καλαγχόη η ανοιχτοπράσινη].
Δέκα φυντάνια κατέφθασαν σήμερα

Προέλευση και Οικότοπος

Η Kalanchoe laetivirens είναι ένα πολυετές παχύφυτο στην οικογένεια των Κρασσουλοειδών (Crassulaceae) και απαντά στη Μαδαγασκάρη (ΝΔ)[3, 4].


Πληροφορίες καλλιέργειας

Μέγιστη ανάπτυξη: 50 – 100 εκ. Ως φυτό εσωτερικού χώρου το μέγιστο μέγεθος του φυτού εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το μέγεθος της γλάστρας.
Τοξικότητα όλα τα μέρη της Kalanchoe laetivirens είναι τοξικά, περιέχουν την καρδιακή γλυκοσίδη - μπουφαδιενολίδη, ένα τοξικό στεροειδές. Όλα τα φυτά του γένους Kalanchoe είναι τοξικά για τα ζώα, τα πουλιά και τους ανθρώπους[5].
Ανθοφορία: η ανθοφορία επιτυγχάνεται από ένα ενήλικο, υγιές φυτό την άνοιξη, που έχει φτάσει ένα ορισμένο μέγεθος και όταν το φυτό καλλιεργείται σε ευνοϊκές γι’ αυτό συνθήκες. Δεν είναι σίγουρο ωστόσο ότι η ανθοφορία θα επαναληφθεί και τον επόμενο χρόνο. Η ταξιανθία έχει σχήμα σύνθετου κυματοειδούς και τα άνθη έχουν ένα φούξια-κόκκινο χρώμα.
Άρωμα: όχι
Θερμοκρασία: δωματίου (~22℃)· δεν αντέχει σε χαμηλές θερμοκρασίες κάτω των 5℃ για πολλές μέρες συνεχόμενα.
Φως: όταν η Kalanchoe laetivirens εκτίθεται σε αρκετό ηλιόφως τα φύλλα παίρνουν μια κοκκινωπή απόχρωση. Με έκθεση σε λιγότερη ηλιοφάνεια τα φύλλα διατηρούν το τυπικό για το είδος ανοιχτό πράσινο/ελαφρώς γαλάζιο χρώμα. Θα τα πάει καλά και σε τοποθεσία με έμμεσο φως. Ωστόσο, η άφθονη ηλιοφάνεια θα ευνοήσει επίσης την ανθοφορία.
Υγρασία: 20% – 60%
Υπόστρωμα: χρειάζεται ένα πλούσιο, πορώδες, καλά αποστραγγισμένο μείγμα υποστρώματος από χώμα για φυτά εσωτερικού χώρου και κάποιο ορυκτό πορώδες υλικό που ευνοεί τον επαρκή αερισμό όπως περλίτης. Ενώ ευνοείται εάν προσθέσουμε και φυλλόχωμα. Για περισσότερα βλέπε και το άρθρο: Χώμα για Παχύφυτα.
Πότισμα: αφήνουμε να στραγγίσει πολύ καλά το υπόστρωμα ανάμεσα στα ποτίσματα. Το χειμώνα σχεδόν σταματάμε να ποτίζουμε ή ποτίζουμε ελάχιστα το μεσημέρι που η θερμοκρασία είναι υψηλότερη. Εάν το φυτό βρίσκεται κοντά σε θερμαινόμενη πηγή (καλοριφέρ), ποτίζουμε κάπως συχνότερα, αλλά και πάλι μόνο το μεσημέρι. Όπως και να έχει, το φυτό είναι εξαιρετικά ανθεκτικό στην ξηρασία. Για περισσότερα σχετικά με τη φροντίδα κατά την περίοδο του χειμώνα βλέπε και το άρθρο: Παχύφυτα: φροντίδα το χειμώνα.
Λίπανση: τέλη χειμώνα που ετοιμάζεται το φυτό να αναπτύξει μπουμπούκια, μπορούμε να λιπάνουμε σε χώμα ελαφρώς νοτισμένο. Μπορούμε να επαναλάβουμε τον επόμενο μήνα.
Πολλαπλασιασμός: από τα φυτάρια στα άκρα των φύλλων, μέχρι τον βλαστό, το ίδιο το φυτό και τους σπόρους, όλα τα μέρη του φυτού μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τον πολλαπλασιασμό του.


Δυνητικά προβλήματα: ενδέχεται να προσβληθεί από αφίδες και ψευδόκοκκο.


Αναλυτικότερες πληροφορίες

Όπως και τα παρόμοια παχύφυτα Kalanchoe delagoensis, Kalanchoe daigremontiana και Kalanchoe ‘Pink Butterflies’, αναπτύσσει φυτάρια στο περίγραμμα των φυλλοκλαδίων της, τα οποία στη συνέχεια πέφτουν στο έδαφος, ριζώνουν και αναπτύσσουν νέα φυτά. Τα φυτάρια αναπτύσσονται παντού, δεν χρειάζονται καν χώμα, αναπτύσσονται μεταξύ των αγκαθιών των κάκτων, στον φλοιό των ορχιδεών, μεταξύ των φύλλων των βρομελιών, στα πεταμένα φύλλα σε αίθριο τσιμέντου, καθώς και σε κάθε γλάστρα σε απόσταση αρκετών μέτρων από το μητρικό φυτό. Η Kalanchoe laetivirens μπορεί να αναπτυχθεί ακόμη και με μηδαμινή φροντίδα και περιποίηση. Οι παράγοντες που συντελούν στην εύκολη εξάπλωση αυτού του παχύφυτου είναι το επιφανειακό ριζικό του σύστημα που φυτρώνει εύκολα παντού, καθώς και η αντοχή του στην ξηρασία. Σε βέλτιστες συνθήκες αναπτύσσεται σε ετήσια/εξαμηνιαία βάση και συνήθως αναπτύσσεται στο 1 μ. περίπου (εξαρτάται και από το μέγεθος της γλάστρας) πριν ανθίσει την άνοιξη. Τα φυτά πεθαίνουν μετά την ανθοφορία και μπορούν να προκύψουν νέοι βλαστοί από τις ρίζες.


Φωτογραφίες και Ιστορικό

φωτογραφίες και περισσότερες πληροφορίες θα προστεθούν εν καιρώ.




Παραπομπές
1. Για τη μεταγραφή του διώνυμου στα ελληνικά, βλέπε: Kalanchoe και laetivirens.
2. POWO: Kalanchoe laetivirens
3. Tropicos: Kalanchoe laetivirens
4. World Plants: Kalanchoe laetivirens
5. Λίστα με τα ασφαλή και τοξικά φυτά - Letter K
φροντίδα, περιποίηση, πληροφορίες

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου