⚠️ σε αυτό το ιστολόγιο διαβάζεις ξεκούραστα, δίχως παράθυρα να πετάγονται αριστερά/δεξιά, ⛔δίχως διαφημίσεις.
Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι να διαβάσεις αυτό το μήνυμα.

11 Ιανουαρίου 2018

Crassula capitella 'Red Pagoda'

Κοινή ονομασία: –
ΔιώνυμοCrassula capitella ‘Red Pagoda’, Κρασούλα η κεφαλίδα ‘Κόκκινη Παγόδα' [1, 2]
Βασιώνυμο: –
Συνώνυμα: Crassula albanensis, Crassula capitellata, Crassula impressa, Crassula paniculata, Crassula rufopunctata, Crassula spicata, Globulea impressa, Globulea paniculata, Purgosea capitellata, Purgosea spicata, Turgosea capitella
Υποειδικά είδη: Δύο υποειδικά είδη έχουν καταγραφεί[2]:

  • Crassula capitella subsp. meyeri (Harv.) Tölken
  • Crassula capitella subsp. thyrsiflora (Thunb.) Tölken


ενημέρωση: 1 Φεβρουαρίου 2019
κωδικός συλλογής: 180110-01
σπόροι από Crassula capitella 'Red Pagoda'

Προέλευση και Οικότοπος[2]

Η Crassula capitella ‘Red Pagoda’ είναι ένα παχύφυτο στην οικογένεια των Κρασσουλοειδών (Crassulaceae) και απαντά στη Ν. Αφρική (Ελεύθερο Κράτος, KwaZulu-Natal, Βόρειο Ακρωτήριο, Δυτικό Ακρωτήριο, Ανατολικό Ακρωτήριο).


Πληροφορίες καλλιέργειας

Μέγιστη ανάπτυξη: 15 εκ. έως 20 εκ.
Τοξικότητα: έχουν αναφερθεί περιστατικά χαμηλής τοξικότητας, ωστόσο ήταν ασαφές ποιος τοξικός παράγοντας ευθύνεται για την τοξικότητα, όταν αυτή εμφανίζεται[3].
Ανθοφορία: ανθίζει το καλοκαίρι με μικρά λευκά άνθη.
Άρωμα: όχι
Θερμοκρασία: δωματίου (~20℃) και υψηλότερη. Μπορεί να αντέξει μέχρι και -1℃ αλλά όχι για πολλές μέρες συνεχόμενα. Για περισσότερα σχετικά με τη φροντίδα κατά την περίοδο του χειμώνα βλέπε και το άρθρο: Παχύφυτα: φροντίδα το χειμώνα.
Φως: χρειάζεται ήλιο, όσο περισσότερο τόσο το καλύτερο. Σε πλήρη έκθεση στον ήλιο τα παλαιότερα φύλλα διατηρούν το έντονο κόκκινο/άλικο χρώμα. Όταν το φυτό διατηρείται σε έμμεσο φως, το κόκκινο χρώμα μπορεί να εκλείπει ολοκληρωτικά, κάνοντάς το να μοιάζει σαν να πρόκειται για άλλο φυτό. Είναι σκιανθεκτικό.
Υγρασία: χαμηλή
Υπόστρωμα: χρειάζεται ένα πορώδες, καλά αποστραγγιζόμενο μείγμα υποστρώματος από χώμα για κάκτους και παχύφυτα και κάποιο ορυκτό πορώδες υλικό που ευνοεί τον επαρκή αερισμό. Για περισσότερα βλέπε και το άρθρο: Χώμα για Παχύφυτα.
Πότισμα: μέσο έως λιγότερο πότισμα· αφήνουμε το υπόστρωμα να στεγνώσει καλά ανάμεσα στα ποτίσματα. Όπως και να έχει, το φυτό είναι ανθεκτικό στην ξηρασία.
Λίπανση: λιπαίνουμε την Crassula capitella ‘Red Pagoda’ στην αρχή της άνοιξης.
Πολλαπλασιασμός: (1) με μόσχευμα βλαστού μήκους περίπου 10 εκ. και (2) με απόσπαση/φύτευση των παράφυτων που αναπτύσσονται στους στόλωνες του φυτού.

Δυνητικά προβλήματα: Η Crassula capitella ‘Red Pagoda’, όπως και όλες οι Crassula, είναι εξαιρετικά επιρρεπής σε ψευδόκοκκο. Εάν έχουμε μόλις παραλάβει κάποιο φυτό από άγνωστη πηγή, χρειάζεται να το διατηρήσουμε στην απομόνωση μακριά από άλλα φυτά και σε θερμοκρασία δωματίου (~20℃) εξετάζοντας κάθε τόσο εξονυχιστικά για σημάδια εμφάνισης του εν λόγω παράσιτου. Η θερμοκρασία είναι σημαντική, διότι εάν το φυτό εκτίθεται σε χαμηλότερες θερμοκρασίες ο ψευδόκοκκος πέφτει σε χειμερία νάρκη για όσο διάστημα το φυτό παραμείνει σε αυτές τις χαμηλές θερμοκρασίες. Μπορεί να παραμείνει σε χειμέρια νάρκη για χρόνια. Ο ψευδόκοκκος δεν μεταδίδεται εύκολα από εξωτερικό χώρο, δεν είναι πιθανό δηλαδή να εισέλθει από ανοιχτό παράθυρο. Ωστόσο, τα σπανίως εμφανιζόμενα αρσενικά άτομα έχουν φτερά και πετούν, οπότε καλό είναι να παίρνουμε τα μέτρα μας.



Οδηγίες βλάστησης σπόρων


  • δεν απαιτείται κάποια προεπεξεργασία πριν τη σπορά των σπόρων.
  • χρησιμοποιούμε μια μικρού μεγέθους γλάστρα ή κάποιο δοχείο που να είναι απολύτως καθαρό στο οποίο βάζουμε άμμο για γάτες. Χρησιμοποιούμε αυτή που δεν είναι από σιλικόνη και που δεν σβολιάζει. Εναλλακτικά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε περλίτη ή βερμικουλίτη, αλλά η άμμος για γάτες βρίσκεται πιο εύκολα και είναι κατά πολύ φτηνότερη.
  • σπέρνουμε τους σπόρους απλώνοντάς τους απλώς στην επιφάνεια.
  • χρησιμοποιούμε μια διάφανη σακούλα κατά προτίμηση με zipper αρκετά μεγάλη ώστε να χωράει η γλάστρα ή το δοχείο μας και σημειώνουμε με ανεξίτηλο μαρκαδόρο την ονομασία των σπόρων.
  • ρίχνουμε καθαρό νερό στη σακούλα τόσο όσο να καλυφθεί ο πυθμένας έως 2 με 3 εκατοστά καθ’ ύψος, προσθέτοντας και 2 με 3 σταγόνες από κάποιο κοινό υγρό λίπασμα.
  • ψεκάζουμε ελαφρώς την επιφάνεια του δοχείου/γλάστρας με κάποιο σπρέι ώστε να βραχεί μόνο η επιφάνεια του υποστρώματος. Στη συνέχεια τοποθετούμε το δοχείο μέσα στη σακούλα και την κλείνουμε.
  • τοποθετούμε το χειροποίητο σπορείο μας σε κάποιο σημείο με έμμεσο φως αλλά ποτέ στις ακτίνες του ήλιου.
  • η θερμοκρασία είναι επίσης ο τρίτος σημαντικός παράγοντας για την βλάστηση των σπόρων, έπειτα από την υγρασία και την ποσότητα φωτός. Η θερμοκρασία χρειάζεται να κυμαίνεται στους 22℃ με 28℃ κατά τη διάρκεια της ημέρας και 20℃ με 22℃ κατά τη διάρκεια της νύχτας.
  • κάθε μέρα ανοίγουμε τη σακούλα για να ανανεωθεί ο αέρας. Αν και η άμμος υγιεινής για γάτες είναι ένα υλικό που αντιστέκεται σθεναρά κατά της μούχλας, ο αέρας ωστόσο στο εσωτερικό του χειροποίητου σπορείου μας είναι καλό να ανανεώνεται καθημερινώς.
  • οι σπόροι θα βλαστήσουν μέσα στην πρώτη εβδομάδα ή στις ακόλουθες.




Αναλυτικότερες πληροφορίες

Θεραπευτικές ιδιότητες
Αντι-αρθριτικό δυναμικό: Η Crassula capitella, είναι ένα νέο σημαντικό φυτό που μπορεί να μειώσει την εξέλιξη και τη σοβαρότητα της ρευματοειδούς αρθρίτιδας[4].


Φωτογραφίες και Ιστορικό

μόλις έχουμε νεότερα, θα προστεθούν εδώ.




Παραπομπές
1. Για τη μεταγραφή του διώνυμου στα ελληνικά βλέπε: Crassula και capitella.
2. POWO: Crassula capitella
3. Λίστα με τα ασφαλή και τοξικά φυτά - Letter C
4. Anti-arthritic activity of 11- O -(4′- O -methyl galloyl)-bergenin and Crassula capitella extract in rats
Crassula capitella 'Red Pagoda', φροντίδα, περιποίηση, πληροφορίες

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου