⚠️ σε αυτό το ιστολόγιο διαβάζεις ξεκούραστα, δίχως παράθυρα να πετάγονται αριστερά/δεξιά, ⛔δίχως διαφημίσεις.
Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι να διαβάσεις αυτό το μήνυμα.

12 Ιανουαρίου 2009

Crassula ovata 'Gollum' [Κρασούλα η ωοειδής ποικ. ‘Γκόλουμ’]

Κοινή ονομασία: ET's Fingers, Horseshoe, Shrek Ear Plant, Shrek Fingers, Finger Jade, Shrek, Shrek's Ears, Shrek Plant, Hobbit, Spoon Jade, Gollum Jade, Trumpet Jade, Hobbit's Pipe Jade
Διώνυμο: Crassula ovata ‘Gollum’, Κρασούλα η ωοειδής ποικ. ‘Γκόλουμ’ [1]
Βασιώνυμο: Cotyledon ovata [2]
Συνώνυμα: Cotyledon ovata, Crassula argentea, Crassula articulata, Crassula lucens, Crassula nitida, Crassula portulacea, Toelkenia ovata [3]
cv.: Gollum | Γκόλουμ

ενημέρωση: 1 Φεβρουαρίου 2019
κωδικός συλλογής: 090110-02
Crassula cv. 'Gollum' Κράσουλα παχύφυτο finger jade Gollum


Προέλευση και Οικότοπος

Η Crassula ovata ‘Gollum’ είναι ένα παχύφυτο με τύπο ανάπτυξης χαμόκλαδου, στην οικογένεια των Κρασσουλοειδών (Crassulaceae).

Γεωγραφική κατανομή[3]
Το γονικό φυτό Crassula ovata έχει την ακόλουθη γεωγραφική κατανομή παγκοσμίως:
Ενδημικό στις περιοχές: Επαρχίες του Ακρωτηρίου στη Δημοκρατία της Νότιας Αφρικής· επαρχία KwaZulu-Natal· Μοζαμβίκη

Εισήχθη στις περιοχές: Καλιφόρνια (ΗΠΑ)· Μαδέρα.


Η πιο όμορφη από τις κοινές Κρασούλες που μπορεί να βρει κανείς παντού. Finger Jade η κοινή της ονομασία στα αγγλικά και Crassula cv. 'Gollum' το διώνυμό της. Το εν λόγω παχύφυτο είναι από τα φυτά που άφησε πίσω η τότε κοπέλα μου (8 χρόνια πριν).

Πληροφορίες καλλιέργειας

Μέγιστη ανάπτυξη: έως 3 μέτρα
Τοξικότητα: έχουν αναφερθεί περιστατικά χαμηλής τοξικότητας, ωστόσο ήταν ασαφές ποιος τοξικός παράγοντας ευθύνεται για την τοξικότητα, όταν αυτή εμφανίζεται[4]
Ανθοφορία: αργά το φθινόπωρο μέχρι τις αρχές του χειμώνα. Τα άνθη είναι μικρού μεγέθους σε συστάδες, σε σχήμα αστεροειδές και σε  χρώμα λευκό ή ροζ/λευκό.
Άρωμα: όχι
Θερμοκρασία: δωματίου (~20℃) και υψηλότερη· μπορεί να αντέξει μέχρι και 7℃. Γενικά είναι ένα εξαιρετικά ανθεκτικό φυτό και το χειμώνα μπορεί να κρατηθεί σε θερμοκρασίες 10℃ έως 7℃ με την προϋπόθεση ότι το υπόστρωμα θα διατηρείται ως επί το πλείστον στεγνό. Το καλοκαίρι μπορεί να αντέξει και υψηλές θερμοκρασίες. Εάν είναι εφικτό μπορούμε να προσφέρουμε περίοδο αδράνειας στην Ωοειδή Κρασούλα, έτσι ώστε την επόμενη χρονιά να έχουμε περισσότερες πιθανότητες να τη δούμε ανθισμένη. Για περισσότερα σχετικά με τη φροντίδα κατά την περίοδο του χειμώνα βλέπε και το άρθρο: Παχύφυτα: φροντίδα το χειμώνα.
Φως: χρειάζεται ήλιο, όσο περισσότερο τόσο το καλύτερο. Σε πλήρη έκθεση στον ήλιο τα φύλλα αποκτούν ένα κοκκινωπό χρώμα στο περίγραμμα. Όταν το φυτό διατηρείται σε έμμεσο φως, το κόκκινο χρώμα μπορεί να εκλείπει ολοκληρωτικά. Εάν προσφέρουμε περίοδο αδράνειας το χειμώνα, η ένταση φωτός χρειάζεται να είναι αντιστοίχως ελαττωμένη.
Υγρασία: χαμηλή έως μέση
Υπόστρωμα: χρειάζεται ένα πορώδες, καλά αποστραγγιζόμενο μείγμα υποστρώματος από χώμα για κάκτους και παχύφυτα και κάποιο υπόστρωμα που ευνοεί τον επαρκή αερισμό. Για περισσότερα βλέπε και το άρθρο: Χώμα για Παχύφυτα.
Πότισμα: μέσο έως λιγότερο πότισμα· αφήνουμε το υπόστρωμα να στεγνώσει καλά ανάμεσα στα ποτίσματα. Όπως και να έχει, το φυτό είναι εξαιρετικά ανθεκτικό στην ξηρασία.
Λίπανση: λιπαίνουμε την Crassula ovata ‘Gollum’ κάθε μήνα, την άνοιξη και το καλοκαίρι. Δεν λιπαίνουμε κατά την περίοδο αδράνειας.
Πολλαπλασιασμός: (1) με μόσχευμα φύλλου το οποίο εναποθέτουμε οριζόντια σε χώμα το οποίο την πρώτη εβδομάδα κρατάμε στεγνό και σε ημισκιά. Μόλις το φύλλο αρχίσει να ρυτιδιάζει τότε θα αρχίσει να βγάζει ρίζες από το κομμένο άκρο. Από εκεί και πέρα μπορούμε να κρατάμε το χώμα ελαφρώς νωπό· (2) με μόσχευμα βλαστού.


Δυνητικά προβλήματα: Η Crassula ovata ‘Gollum’, όπως και όλες οι Crassula, είναι εξαιρετικά επιρρεπής σε ψευδόκοκκο. Εάν έχουμε μόλις παραλάβει κάποιο φυτό από άγνωστη πηγή, χρειάζεται να το διατηρήσουμε στην απομόνωση μακριά από άλλα φυτά και σε θερμοκρασία δωματίου (~20℃) εξετάζοντας κάθε τόσο εξονυχιστικά για σημάδια εμφάνισης του εν λόγω παράσιτου. Η θερμοκρασία είναι σημαντική, διότι εάν το φυτό εκτίθεται σε χαμηλότερες θερμοκρασίες ο ψευδόκοκκος πέφτει σε χειμερία νάρκη για όσο διάστημα το φυτό παραμείνει σε αυτές τις χαμηλές θερμοκρασίες. Μπορεί να παραμείνει σε χειμέρια νάρκη για χρόνια. Ο ψευδόκοκκος δεν μεταδίδεται εύκολα από εξωτερικό χώρο, δεν είναι πιθανό δηλαδή να εισέλθει από ανοιχτό παράθυρο. Ωστόσο, τα σπανίως εμφανιζόμενα αρσενικά άτομα έχουν φτερά και πετούν, οπότε καλό είναι να παίρνουμε τα μέτρα μας.


Αναλυτικότερες πληροφορίες

περισσότερες πληροφορίες για τη φροντίδα και περιποίηση θα προστεθούν εν καιρώ.


Φωτογραφίες και Ιστορικό

φωτογραφίες και περισσότερες πληροφορίες θα προστεθούν εν καιρώ.




Παραπομπές
1. Για τη μεταγραφή του διώνυμου στα ελληνικά, βλέπε το λήμμα: Crassula και ovata.
2. tropicos: Crassula ovata
3. POWO: Crassula ovata
4. Λίστα με τα ασφαλή και τοξικά φυτά - Letter C
Crassula ovata ‘Gollum’, Κρασούλα η ωοειδής ποικ. ‘Γκόλουμ’, φροντίδα, περιποίηση, πληροφορίες

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου