⚠️ σε αυτό το ιστολόγιο διαβάζεις ξεκούραστα, δίχως παράθυρα να πετάγονται αριστερά/δεξιά, ⛔δίχως διαφημίσεις.
Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι να διαβάσεις αυτό το μήνυμα.

01 Αυγούστου 2018

Monstera ‘Monkey Mask’ [Μονστέρα ποικ. Μάσκα Πιθήκου]

Κοινή ονομασία: Monkey Mask Monstera, Monkey Mask Philodendron
Διώνυμο: Monstera ‘Monkey Mask’, Μονστέρα ποικ. Μάσκα Πιθήκου [1]
Βασιώνυμο: –
Συνώνυμα:
cv.: –

ενημέρωση: 27 Οκτωβρίου 2018
κωδικός συλλογής: 180831-01
Monstera ‘Monkey Mask’, Μονστέρα ποικ. Μάσκα Πιθήκου
Monstera ‘Monkey Mask’ [Μονστέρα ποικ. Μάσκα Πιθήκου]

Προέλευση και Οικότοπος

 H Monstera ‘Monkey Mask’ είναι ένα τροπικό, φυλλοφόρο φυτό στην οικογένεια των Αροειδών (Araceae) με τύπο ανάπτυξης αναρριχητικό, κρεμοκλαδή. Η ποικιλία ‘Monkey Mask’ είναι ένα υβρίδιο και αποτέλεσμα επιλεκτικής καλλιέργειας.

Τα φυτά Monstera είναι φυτά με... ισχυρή «προσωπικότητα», αν θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε αυτό τον όρο, καθώς περνούν από μοναδικές φάσεις μετασχηματισμού κατά τη διάρκεια της ζωής τους. Ξεκινούν ως νεαρά «αθώα» μοσχεύματα που μοιάζουν με το Φυτό Πόθος, αλλά μετά από κάποιο χρονικό διάστημα - και όταν έχουν αναπτύξει τις εναέριες ρίζες τους - είναι η στιγμή που λαμβάνει χώρα η πρώτη φάση μετασχηματισμού τους. Αρχίζουν να μεγαλώνουν, να αναπτύσσουν μεγάλες ρίζες που μπορούν να προσκολληθούν και να κρατηθούν από σχεδόν οποιαδήποτε επιφάνεια. Τα φύλλα τους επίσης, μεγαλώνουν πολύ και τα στελέχη τους γίνονται παχύτερα, έτσι, μεταμορφώνονται σταδιακά σε ένα πραγματικό φυτό-τέρας, εξ ου και το όνομά τους. Η Monstera 'Mask Monkey' ωστόσο, είναι ένα υβρίδιο και μπορεί να παραμείνει πολύ μικρότερη σε μέγεθος.


Πληροφορίες καλλιέργειας

Μέγιστη ανάπτυξη: μπορεί να φτάσει έως τα 200 εκ. σε ύψος σε μια μεγάλη γλάστρα, ενώ το κάθε φύλλο μπορεί να ξεπεράσει τα 60 εκ. σε μήκος. Ως φυτό εσωτερικού χώρου το μέγιστο μέγεθος του φυτού εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το μέγεθος της γλάστρας.
Τοξικότητα: ο χυμός του Φιλόδεντρου περιέχει κρυστάλλους οξαλικού. Αυτοί οι κρύσταλλοι σε σχήμα βελόνας προκαλούν αυτομάτως πόνο και ερεθισμό στο στόμα, τη γλώσσα και το λαιμό. Σε σοβαρές περιπτώσεις, ενδέχεται να προκαλέσουν πρήξιμο στο λαιμό με επακόλουθο προβλήματα αναπνοής[2].
Ανθοφορία: η ανθοφορία ως καλλωπιστικό φυτό εσωτερικού χώρου είναι εξαιρετικά σπάνια στο φυτό Monstera ‘Monkey Mask’. Εκτός από την αυξημένη ηλιοφάνεια, η παραγωγή λουλουδιών εξαρτάται επίσης από το μέγεθος και την ηλικία του φυτού, τη θερμοκρασία και την αυξημένη υγρασία.
Άρωμα: όχι
Θερμοκρασία: δωματίου (~22℃). Δεν αγαπά τις χαμηλές θερμοκρασίες και τα κρύα ρεύματα αέρα. Ελάχιστη θερμοκρασία 10°C.
Φως: έμμεσο φως. Το χειμώνα, η μονστέρα θα ευεργετηθεί από έκθεση σε πρωινό ηλιόφως για λίγες ώρες. Είναι σκιανθεκτικό φυτό και θα τα πάει καλά ακόμη και σε βαθιά σκιά, κάποια φύλλα ωστόσο ενδέχεται να χάσουν το λαμπρό πράσινο χρώμα τους και να γίνουν πιο άτονα. Σε καμία περίπτωση όμως δεν εκθέτουμε τη Μονστέρα για αρκετή ώρα στον ήλιο και ιδιαιτέρως στον καυτό ήλιο του καλοκαιριού, καθώς τα φύλλα θα καούν και το φυτό θα υποφέρει. Εάν υπάρχει μεγάλη απόσταση ανάμεσα στα φύλλα στα μεσογονάτια διαστήματα και τα φύλλα είναι μικρά σε μέγεθος, αυτό είναι ένδειξη ότι το φυτό λαμβάνει λιγότερο φως.
Υγρασία: ~50% – 80%
Υπόστρωμα: για να εξασφαλιστεί η σωστή αποστράγγιση του νερού, χρησιμοποιούμε μια γλάστρα με επαρκείς οπές αποστράγγισης και ένα καλά αποστραγγιζόμενο μείγμα υποστρώματος (κατά προτίμηση ελαφρώς όξινο). Ένα μείγμα με 70% φυλλόχωμα και 30% χώμα για φυτά εσωτερικού χώρου, είναι ένα κατάλληλο μείγμα για το φυτό Μονστέρα.
Πότισμα: χρειάζεται προσοχή με το υπερβολικό πότισμα, καθώς μπορεί να εμφανιστεί σήψη της ρίζας εάν το φυτό αφεθεί να παραμείνει στο νερό για πολύ καιρό. Η ακριβής ποσότητα νερού που χρειάζεται εξαρτάται (όπως πάντα) από τη θερμοκρασία, την ποσότητα φωτός που λαμβάνει, το μέγεθος της γλάστρας καθώς και από το μείγμα του υποστρώματος και την αποστράγγιση. Καλό είναι να προσπαθούμε να διατηρούμε το υπόστρωμα ελαφρώς υγρό κατά τους αναπτυσσόμενους μήνες (άνοιξη μέχρι φθινόπωρο) και κατά τη διάρκεια του χειμώνα να αφήνουμε το υπόστρωμα να στεγνώνει λίγο περισσότερο ανάμεσα στα ποτίσματα. Μια πρώτη ένδειξη ότι το φυτό λαμβάνει υπερβολικό νερό είναι το κιτρίνισμα στο άκρο των φύλλων. Αυτή η ένδειξη εμφανίζεται σε όλα τα τροπικά φυλλοφόρα φυτά.
Λίπανση: ως ένα φυλλοφόρο φυτό που αναπτύσσεται γρήγορα, η Μονστέρα χρειάζεται λίπανση σε μηνιαία βάση κατά τη διάρκεια της ενεργού φάσης ανάπτυξης (άνοιξη έως φθινόπωρο), με ένα ισορροπημένο λίπασμα.
Πολλαπλασιασμός: (1) με μόσχευμα βλαστού· κόβουμε ένα μόσχευμα με τουλάχιστον ένα φύλλο και έναν οφθαλμό. Τοποθετούμε το μόσχευμα σε δοχείο με νερό τόσο ώστε να καλύπτει τον οφθαλμό. Στη συνέχεια το τοποθετούμε σε κάποιο σημείο με έμμεσο φως και φροντίζουμε ώστε η θερμοκρασία να είναι περί τους 22 με 24℃. Ρίζες θα αρχίσουν να σχηματίζονται έπειτα από μία έως τρεις περίπου εβδομάδες· (2) με διαχωρισμό των στελεχών από τη ρίζα του φυτού.


Δυνητικά προβλήματα: η Monstera ‘Monkey Mask’ δεν είναι εξαιρετικά δύσκολη στη φροντίδα, εάν μπορούμε να της παράσχουμε το χώρο που θα χρειαστεί καθώς αναπτύσσεται. Θα χρειαστεί να προσέξουμε κατά τη διάρκεια του χειμώνα να μην ποτίζουμε πολύ το φυτό και να το προφυλάσσουμε από ρεύματα αέρα. Το υπερβολικό πότισμα μπορεί να προκαλέσει σήψη, με επακόλουθο την πιο εύκολη προσβολή από βακτήρια, όπως τα Erwinia spp.


Αναλυτικότερες πληροφορίες

Αποσαφήνιση: Monstera adansonii vs Monstera obliqua[3]
Πρώτα απ 'όλα, η Monstera ‘Monkey Mask’ είναι απλώς μια καλλιεργούμενη ποικιλία, ένα υβρίδιο που παράγεται στην κηπευτική βιομηχανία. Δεν ανήκει ούτε στην M. adansonii ούτε στην M. obliqua και βεβαίως όχι στο γένος Philodendron. Συχνά βλέπουμε αυτή την ποικιλία με το όνομα Monstera obliqua 'Monkey Mask' που είναι παραπλανητική, αφού η πραγματική Monstera obliqua έχει πολύ λεπτά φύλλα, με πολύ περισσότερες τρύπες (μέχρι το 95% των φύλλων αποτελείται από τρύπες), συνεπώς, διαφέρει πολύ από άλλα είδη Monstera και από την M. adansonii. Και το πιο σημαντικό, η Monstera obliqua είναι ένα εξαιρετικά σπάνιο φυτό που δεν θα βρείτε εύκολα στην αγορά. Το 70% των φυτών που υπάρχουν στην αγορά είναι M. adansonii, τα υπόλοιπα είναι υβρίδια, και σίγουρα δεν είναι τα πραγματικά Monstera obliqua.

Τα ευεργετικά αποτελέσματα φυλλοφόρων φυτών στο γραφείο[4]
Τα καλλωπιστικά φυτά εσωτερικού χώρου χρησιμοποιούνται ευρέως σε περιβάλλοντα κτιρίων, αν και λίγα είναι γνωστά σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο οι εργαζόμενοι γραφείου ανταποκρίνονται στα φυλλοφόρα φυτά εσωτερικού χώρου. Στόχος της παρούσας μελέτης ήταν να εκτιμηθεί η επίδραση των φυλλοφόρων φυτών στο χώρο του γραφείου στην υγεία και τα συμπτώματα δυσφορίας μεταξύ του προσωπικού του γραφείου. Πραγματοποιήθηκε μια διασταυρούμενη μελέτη με τυχαιοποιημένη σειρά περιόδου· μια περίοδος με φυτά στο γραφείο και μια περίοδο χωρίς φυτά. Ένα ερωτηματολόγιο αποτελούμενο από 12 ερωτήσεις σχετικά με τα νευροψυχολογικά συμπτώματα, τα συμπτώματα των βλεννογόνων και τα συμπτώματα του δέρματος κατανεμήθηκαν ανάμεσα στα 51 υγιή άτομα που συμμετείχαν στη μελέτη. Διαπιστώθηκε ότι το άθροισμα των συμπτωμάτων ήταν 23% χαμηλότερο κατά την περίοδο κατά την οποία τα άτομα είχαν φυτά στα γραφεία τους σε σύγκριση με την περίοδο που δεν είχαν φυτά. (Το μέσο άθροισμα των αποτελεσμάτων ήταν 7,1 κατά τη διάρκεια της περιόδου χωρίς φυτά έναντι 5,6 κατά τη διάρκεια της περιόδου με φυτά.) Οι ενοχλήσεις σχετικά με το βήχα και την κόπωση μειώθηκαν κατά 37 και 30%, αντίστοιχα, αν τα γραφεία περιείχαν φυτά. Το αυτοαναφερόμενο επίπεδο ξηρού/βραχνού λαιμού και ξηρού δέρματος με κνησμό προσώπου μειώθηκε κατά περίπου 23% όταν τα φυτά ήταν παρόντα. Συνολικά, παρατηρήθηκε σημαντική μείωση των νευροψυχολογικών συμπτωμάτων και των συμπτωμάτων των βλεννογόνων, ενώ τα συμπτώματα του δέρματος φαινόταν να μην επηρεάζονται από την παρουσία φυτών. Τα αποτελέσματα από τη μελέτη αυτή υποδηλώνουν ότι μπορεί να επιτευχθεί βελτίωση της υγείας και μείωση των συμπτωμάτων δυσφορίας μετά την προσθήκη φυλλοφόρων φυτών στο περιβάλλον γραφείου.


Φωτογραφίες και Ιστορικό

φωτογραφίες και περισσότερες πληροφορίες θα προστεθούν εν καιρώ.




Παραπομπές
1. Για τη μεταγραφή του διώνυμου στα ελληνικά, βλέπε το λήμμα: Monstera.
2. California Poison Control system: Monstera
3. Επιστημονικές Εργασίες του Dr. Thomas B. Croat
4. The Effect of Indoor Foliage Plants on Health and Discomfort Symptoms among Office Workers.
Monstera ‘Monkey Mask’, Μονστέρα ποικ. Μάσκα Πιθήκου, φροντίδα, περιποίηση, πληροφορίες

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου