⚠️ σε αυτό το ιστολόγιο διαβάζεις ξεκούραστα, δίχως παράθυρα να πετάγονται αριστερά/δεξιά, ⛔δίχως διαφημίσεις.
Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι να διαβάσεις αυτό το μήνυμα.

24 Νοεμβρίου 2017

Orbea lutea [Κυκλία η κίτρινη]

Κοινή ονομασία: Κίτρινο Θνησιμαίο Λουλούδι[1], Yellow Carrion Flower
ΔιώνυμοOrbea lutea, Κυκλία η κίτρινη [2, 3]
ΒασιώνυμοCaralluma lutea [4]
ΣυνώνυμαCaralluma luteaCeropegia luteaOrbeopsis lutea [2]
Υποειδικά είδη[2]: Δύο υποειδικά είδη έχουν καταγραφεί:
  • Orbea lutea subsp. lutea
  • Orbea lutea subsp. vaga (N. E. Br.) P.V. Bruyns

ενημέρωση: 28 Ιανουαρίου 2019
κωδικός συλλογής: 171123-02
Orbea lutea, Κυκλία η κίτρινη, Orbea, βλαστοπαχύφυτο
Orbea lutea, [Κυκλία η κίτρινη]

Προέλευση και Οικότοπος[4, 5]

Η Orbea lutea είναι ένα πολυετές βλαστοπαχύφυτο στην οικογένεια των Αποκυνοειδών (Apocynaceae) και απαντά στη Νότια Αφρική (Ελεύθερο Κράτος της Οράγγης, Γκαουτένγκ, Νατάλ, Λιμπόπο, Μπουμαλάνγκα, Βορειότερο Ακρωτήριο, Βορειοδυτικά). Επίσης στη Ζιμπάμπουε και Νότια Μοζαμβίκη, όπου φύεται σε υψόμετρο 500 με 1500 μέτρα πάνω από το επίπεδο της θάλασσας. Η Orbea lutea εμφανίζεται σε θάμνους, στη σαβάνα (ανάμεσα σε ακακίες και δέντρα μοπάνι), σε λιβάδια σε βραχώδεις προεξοχές και σε λόφους σε ηλιόλουστο περιοχές ή με μερική σκιά όπου σχηματίζουν μεγάλες συστάδες μαζί με απομονωμένες συστάδες Eulophia petersii ανάμεσά τους. Οι σπόροι που είναι εξοπλισμένοι με ένα «αλεξίπτωτο», γίνονται αερομεταφερόμενοι και διασκορπίζονται. Τα νεαρά φυτά βρίσκονται κυρίως κάτω από μικρούς θάμνους ή χαμόκλαδα, πιθανότατα επειδή σε αυτούς οι σπόροι προσκολλώνται πιο εύκολα. Αυτοί οι μικροβιότοποι προσφέρουν προστασία για τα φιντάνια για να επιβιώσουν και να εγκατασταθούν. Η χυμώδης φύση των φυτών τους επιτρέπει να παραμείνουν αδρανή κατά τη διάρκεια μιας περιόδου του έτους, χρησιμοποιώντας αποθηκευμένα αποθέματα ουσιών. Στο φυσικό της βιότοπο, τα στελέχη συχνά βόσκονται από τα βοοειδή.

Πληροφορίες καλλιέργειας[2, 5, 6]

Μέγιστη ανάπτυξη: 3 έως 15 εκατοστά σε ύψος και σε ηλιόλουστη τοποθεσία παίρνει ένα διάστικτο μπορντό/μοβ χρώμα.
Τοξικότητα: ασφαλής· στην πραγματικότητα είναι εδώδιμη[7].
Ανθοφορία: τα άνθη είναι μεγέθους 5 με 8 εκ. κίτρινου χρώματος σε συστάδες από 6 έως 24 που φυτρώνουν απευθείας από το στέλεχος. Εμφανίζονται στα τέλη καλοκαιριού και η ηλιόλουστη τοποθεσία είναι απαραίτητη για μια επιτυχή ανθοφορία. Μπορεί επίσης να παράξει και κάψα με καρπό. Ο καρπός είναι μονός ή ζευγαρωμένος, μήκους περίπου 9 εκ.
Άρωμα: τα άνθη αναδίδουν μια έντονη δυσάρεστη οσμή που θυμίζει ψάρι σε αποσύνθεση, η οποία προσελκύει μύγες και άλλα έντομα τα οποία συνδράμουν στην επικονίαση του φυτού.
Θερμοκρασία: 28ºC – 30ºC. Το χειμώνα ευεργετείται από περίοδο ξεκούρασης· η θερμοκρασία να μην πέσει κάτω από 10℃.
Φως: πρωινό ηλιόφως· μερική σκιά στο υπόλοιπο της ημέρας.  Το χειμώνα θα ευεργετηθεί σε κάποια τοποθεσία με περισσότερο ήλιο.
Υγρασία: 20% – 40% · αντέχει στην ξηρασία.
Υπόστρωμα: χρειάζεται ένα πλούσιο, πορώδες, καλά αποστραγγισμένο μείγμα υποστρώματος. Μια αναλογία με 70% χώμα για κάκτους, 20% άμμο και 10% περλίτη κρίνεται ικανοποιητική. Για περισσότερα βλέπε και το άρθρο: Χώμα για Παχύφυτα.
Πότισμα: κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, το φυτό ποτίζεται σε τακτική βάση, φροντίζοντας να αφήνουμε το υπόστρωμα να στεγνώσει εντελώς ανάμεσα στα ποτίσματα. Το νερό περιορίζεται περίπου μία φορά την εβδομάδα το φθινόπωρο* Το χειμώνα σταματάμε το πότισμα και ποτίζουμε ελαφρώς μόνο όταν παρατηρήσουμε πρώιμα σημάδια αφυδάτωσης στα στελέχη του φυτού. Αυτή την περίοδο ποτίζουμε μόνο το μεσημέρι που οι θερμοκρασίες είναι υψηλότερες. Για περισσότερα σχετικά με τη φροντίδα κατά την περίοδο του χειμώνα βλέπε και το άρθρο: Παχύφυτα: φροντίδα το χειμώνα. Νωρίς την άνοιξη, επαναλαμβάνουμε το τακτικό πότισμα.
Λίπανση: χρειάζεται λίπανση με κάποιο λίπασμα με αυξημένο το κάλλιο στην αρχή του καλοκαιριού, για δυο με τρεις φορές.
Πολλαπλασιασμός: πολλαπλασιάζεται πολύ εύκολα με μοσχεύματα βλαστών την άνοιξη και το καλοκαίρι. Οι σπόροι επίσης βλασταίνουν εύκολα εάν τους σπείρουμε φρέσκους.


Δυνητικά προβλήματα: το πιο συχνό πρόβλημα που μπορεί να προκύψει είναι από υπερβολικό πότισμα που μπορεί να προκαλέσει προσβολή από μύκητες και σήψη. Σχετικά με την σήψη και τους τρόπους αντιμετώπισής της βλέπε και το άρθρο: Σήψη στα παχύφυτα: Πρόληψη και Αντιμετώπιση.


* το πότισμα εξαρτάται πάντοτε από τη θερμοκρασία του χώρου. Σε ένα περβάζι παραθύρου με το καλοριφέρ αναμμένο από κάτω, σίγουρα θα χρειαστεί συχνότερα πότισμα, αλλά και πάλι, όχι κατά τη διάρκεια της νύχτας.


Αναλυτικότερες πληροφορίες

περισσότερες πληροφορίες για τη φροντίδα και περιποίηση θα προστεθούν εν καιρώ.


Φωτογραφίες και Ιστορικό

παχύφυτο μυκητιακή λοίμωξη, μυκητισιακή, μούχλα, σάπιο
^ 4 Απριλίου 20181 έπειτα από τέσσερις περίπου μήνες αγωνίας, με το επάνω τμήμα του μοσχεύματος να έχει ξεραθεί και το μαύρο σημάδι να μεγαλώνει, είδα επιτέλους νέα ανάπτυξη στην Orbea lutea. Οπότε μπορώ τώρα να κόψω το τμήμα που έχει μουχλιάσει για να μην καταστρέψει ολόκληρο αυτό το μόσχευμα.

Ceropegia lutea, Κηροπηγή η κίτρινη, Orbea, βλαστοπαχύφυτο
^ 24 Νοεμβρίου 2017: το άρριζο μόσχευμα κατέφθασε από Μαλαισία, μαζί με ένα διπλό μόσχευμα από Orbea dummeri. Το συγκεκριμένο μόσχευμα όμως πρέπει να πέρασε από παγωνιά, διότι πρόσεξα το μαύρο σημαδάκι που είναι σημάδι μυκητιασικής λοίμωξης. Ελπίζω να μην προχωρήσει.




Παραπομπές
1. βοτανική ορολογία: θνησιμαίο λουλούδι
2. POWO: Orbea lutea
3. για τη μεταγραφή του διώνυμου στα ελληνικά βλέπε: Orbea και lutea
4. tropicos: Orbea lutea || IPNI: Orbea lutea
5. PlantZAfrica: Orbea lutea
6. worldofsucculents: Orbea lutea
7. Λίστα με τα ασφαλή και τοξικά φυτά - Letter O
Orbea lutea, Κυκλία η κίτρινη, φροντίδα, περιποίηση, πληροφορίες

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου