⚠️ σε αυτό το ιστολόγιο διαβάζεις ξεκούραστα, δίχως παράθυρα να πετάγονται αριστερά/δεξιά, ⛔δίχως διαφημίσεις.
Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι να διαβάσεις αυτό το μήνυμα.

04 Απριλίου 2017

Pseudorhipsalis ramulosa [Ψευδοριψαλίς η πολύκλαδος]

Κοινή ονομασία: Red Mistletoe Cactus, Κάκτος Κόκκινος Ιξός, Κάκτος Κόκκινο Γκι
Διώνυμο: Pseudorhipsalis ramulosaΨευδοριψαλίς η πολύκλαδος [3]
BασιώνυμοCereus ramulosus
Συνώνυμα: Cereus ramulosus, Disocactus ramulosus, Disocactus ramulosus var. angustissimus, Disocactus ramulosus f. angustissimus, Disocactus ramulosus var, ramosissima, Epiphyllum ciliare, Epiphyllum ciliatum, Epiphyllum ramulosum, Hariota coriacea, Hariota ramulosa, Pseudorhipsalis ramulosa f. ramulosa, Rhipsalis angustissima, Rhipsalis coriacea, Rhipsalis leiophloea, Rhipsalis purpusii, Rhipsalis ramosissimaRhipsalis ramulosa [1]


ενημέρωση: 12 Ιανουαρίου 2019
κωδικός συλλογής: 170315-01
Pseudorhipsalis ramulosa, Ψευδοριψαλίς η πολύκλαδος
Pseudorhipsalis ramulosa, Ψευδοριψαλίς η πολύκλαδος

Προέλευση και Οικότοπος


Ο Κάκτος Κόκκινος Ιξός, η Ψευδοριψαλίς η πολύκλαδος, είναι ένας επίφυτος κάκτος στην οικογένεια των Κακτοειδών (Cactaceae) και είναι πολύ διαδεδομένος. Εμφανίζεται στο Μπελίζ, στη Βολιβία, στη Βραζιλία, στην Κολομβία, στην Κόστα Ρίκα, στο Εκουαδόρ, στη Γουατεμάλα, στην Ονδούρα, στην Αϊτή, στη Τζαμάικα, στο Μεξικό, στη Νικαράγουα, στο Περού και στη Βενεζουέλα. Στο Μεξικό, μπορεί να βρεθεί στις πολιτείες Τσιάπας, Χαλίσκο, Οαχάκα, Puebla, Ναγιαρίτ, Ταμπάσκο και Βερακρούζ. Στη Βολιβία, εμφανίζεται στην επαρχία Νορ Γιούνγκας, στο γεωγραφικό διαμέρισμα Λα Παζ. Στη Βραζιλία απαντά στις βορειοδυτικές περιοχές της ζούγκλας του Αμαζονίου[2].

Αναπτύσσεται σε υψόμετρο 500 μέχρι 2200 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας.
Στο Μπελίζ, η Ψευδοριπσαλίς η πολύκλαδος απαντά στα δάση. Στις Βολιβιανές Άνδεις αναπτύσσεται σε υποορεινό και ορεινό δάσος και από τον κορμό των δέντρων κοντά τους καταρράκτες. Στο Μεξικό και την Κόστα Ρίκα μπορεί να βρεθεί στο υγρό δάσος. Η αποψίλωση για την αστική ανάπτυξη, τη συγκομιδή ξύλου, και για αγροκτήματα βοοειδών είναι μια απειλή σε όλη την έκτασή του[2].

Πληροφορίες καλλιέργειας[2]

Μέγιστη ανάπτυξη : οι κρεμαστοί βλαστοί φτάνουν σε μήκος τα 30 με 70 εκ. και ο κάθε βλαστός έχει πλάτος 2 με 3 χιλιοστά.
Τοξικότητα: –
Ανθοφορία: δυσδιάκριτα μικρά λευκά άνθη
Καρποί: οι λευκοί μικροί στρογγυλοί καρποί είναι το πιο όμορφο μέρος στην Pseudorhipsalis ramulosa.
Άρωμα: –
Θερμοκρασία: 16℃ – 28℃. σε υψηλή σταθερή θερμοκρασία ανθίζει συνεχώς. Εάν η θερμοκρασία παρουσιάζει διακυμάνσεις μπορεί να σταματήσει αμέσως την ανθοφορία. Μπορεί να αντέξει χαμηλή θερμοκρασία έως 5℃ αλλά όχι για πολλές μέρες συνεχόμενα.
Φως: πρωινό ηλιόφως με μερική σκιά για το υπόλοιπο της ημέρας.
Υγρασία: 60%
Υπόστρωμα: χρειάζεται ένα μείγμα αργιλώδους χώματος με άμμο για να αποστραγγίζει καλά πριν το επόμενο πότισμα. Για περισσότερα βλέπε και το άρθρο: Χώμα για Παχύφυτα.
Πότισμα: χρειάζεται καλό πότισμα κατά τις ενεργές περιόδους ανάπτυξης άνοιξη και καλοκαίρι και να αφήνουμε ελαφρώς το υπόστρωμα να στεγνώσει ανάμεσα στα ποτίσματα. Λιγότερο νερό το χειμώνα. Για περισσότερα σχετικά με τη φροντίδα κατά την περίοδο του χειμώνα βλέπε και το άρθρο: Παχύφυτα: φροντίδα το χειμώνα.
Λίπανση: λίπασμα τουλάχιστον μια φορά με τη μισή δόση λιπαντικού, το καλοκαίρι
Πολλαπλασιασμός: με μόσχευμα βλαστού


Δυνητικά προβλήματα: να τηρούνται όσο γίνεται τα επίπεδα υγρασίας και θερμοκρασίας. Προσοχή στο πότισμα το χειμώνα. Ευάλωτος σε προσβολή από αφίδες και ψευδόκοκκο.


Αναλυτικότερες πληροφορίες

Ως ένας επίφυτος ημι-τροπικός κάκτος που στο φυσικό του περιβάλλον απαντά στα τροπικά δάση, ο Pseudorhipsalis ramulosa ανήκει στην ομάδα κάκτων που ονομάζονται κάκτοι της ζούγκλας. Χρειάζεται αυξημένη υγρασία χώρου και αποφυγή χαμηλών θερμοκρασιών.

Φωτογραφίες και Ιστορικό


^ 12 Νοεμβρίου 2017: η τρέχουσα ανάπτυξη των δυο Ψευδοριψαλίδων. Κατά την περίοδο του καλοκαιριού αναπτύχθηκαν γρήγορα.
###
παχύφυτο, Pseudorhipsalis ramulosa, Rhipsalis ramulosa, κάκτος του δάσους, red mistletoe cactus
^ 15 Ιουνίου 2017: Όπως φαίνεται και στην αντίστοιχη φωτογραφία πιο πάνω, τα φιντάνια άρχισαν να παίρνουν σιγά σιγά το σχήμα του ενήλικου φυτού. Από τα τέσσερα φυντάνια επέζησαν δύο, ενώ, το μεγαλύτερο από τα δύο έχει ύψος 8 χιλιοστά από την επιφάνεια της γλάστρας.
###

^ 15 Μαρτίου 2017: Στις 15 Μαρτίου 2017 κατέφθασαν από georgiavines.com οι πέντε σπόροι που είχα παραγγείλει. Εχθές πρόσεξα ότι τέσσερα φιντανάκια μεγέθους μόλις χιλιοστών, ήδη ξεπρόβαλαν! Τέσσερις από τους πέντε σπόρους έπιασαν και μάλιστα μέσα σε λιγότερο από τρεις εβδομάδες. Οπότε μια χαρά, εάν χρειαστώ κάτι άλλο θα κάνω νέα παραγγελία από τον τύπο.




Παραπομπές

1. the plant list
2. llifle
3. Για τη μεταγραφή του διώνυμου στα ελληνικά βλέπε: Pseudorhipsalis και ramulosa
Pseudorhipsalis ramulosa, ψευδοριψαλίς η πολύκλαδος, ψευδοριψαλίδα, φροντίδα, περιποίηση, πληροφορίες

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου