⚠️ σε αυτό το ιστολόγιο διαβάζεις ξεκούραστα, δίχως παράθυρα να πετάγονται αριστερά/δεξιά, ⛔δίχως διαφημίσεις.
Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι να διαβάσεις αυτό το μήνυμα.

15 Νοεμβρίου 2017

Anacampseros retusa [Ανακάμψερος η αμβλεία]

Κοινή ονομασία: –
Διώνυμο: Anacampseros retusa, Ανακάμψερος η αμβλεία[1]
Βασιώνυμο: –
Συνώνυμα: Anacampseros retusa f. parva, Anacampseros retusa f. rubra


ενημέρωση: 5 Οκτωβρίου 2018
κωδικός συλλογής: 171114-01 || κωδικός συλλογής: 171114-02
Anacampseros retusa, Ανακάμψερος η αμβλεία, caudex, παχύφυτο, άνθος, ανθοφορία
Anacampseros retusa [Ανακάμψερος η αμβλεία]
2 Ιουλίου 2018: επιτέλους πέτυχα μια φορά τα άνθη ανοιχτά. Επί πόσους μήνες πριν έβλεπα τα μπουμπούκια αλλά ποτέ ανοιχτό άνθος.

Προέλευση και Οικότοπος

Η Anacampseros retusa είναι ένας νάνος παχύφυτο caudex στην οικογένεια των Ανακαμψεροειδών (Anacampserotaceae) και έχει μια ευρεία κατανομή. Απαντά κατά μήκος της μεγάλης λεωφόρου από το Λούντεριτζ στη νοτιότερη Ναμίμπια, διασχίζει το Ναμάκουαλαντ και φτάνει έως το Worcester στη Ν. Αφρική, όπου το βρίσκουμε σε επίπεδους βράχους και πέτρινες πλαγιές.


Πληροφορίες καλλιέργειας[2]

Μέγιστη ανάπτυξη: 4 έως 15 εκ.
Τοξικότητα: –
Ανθοφορία: η Ανακάμψερος η αμβλεία ανθοφορεί όλο το χρόνο με μεσοδιαστήματα, ωστόσο η κύρια περίοδος ανθοφορίας είναι το καλοκαίρι. Για να ανθοφορήσει χρειάζεται συνήθως να έχει αναπτυχθεί σε ένα σχετικά αξιόλογο μέγεθος, με πλάτος περί τα 20 εκ. Τα άνθη είναι σε σχήμα τροχού χρώματος ροζ έως φούξια. Ανοίγουν το απόγευμα και κλείνουν νωρίς το βράδυ. Τα άνθη είναι αυτο-γονιμοποιούμενα, παράγουν σπόρους που όταν πέσουν στο χώμα θα αναπτυχθούν νέα φυτά. Παρά το ότι η Anacampseros retusa είναι ένα τόσο γόνιμο φυτό, ως καλλωπιστικό φυτό δεν εμφανίζεται τόσο συχνά σε συλλογές.
Άρωμα: –
Θερμοκρασία: δωματίου (~20℃) και υψηλότερη. Το χειμώνα ευεργετείται από περίοδο ξεκούρασης· η θερμοκρασία να μην πέσει κάτω από 7℃.
Φως: το φθινόπωρο την άνοιξη και το καλοκαίρι η Anacampseros retusa ευνοείται από πρωινό φως του ήλιου και έμμεσο φως από τις 12:00 και μετά. Κατά τη διάρκεια του χειμώνα το φυτό ευνοείται από πλήρη έκθεση στο φως το ήλιου, αλλά θα τα πάει καλά και σε έμμεσο φως. Ωστόσο, το πρωινό φως του ήλιου είναι απαραίτητο για να κρατήσει το φυτό το έντονο μοβ χρώμα στο φύλλωμα αλλά και για να ανθοφορεί επιτυχώς.
Υγρασία: 20% – 40%
Υπόστρωμα: χρειάζεται βασικά κάποιο μη οργανικό υπόστρωμα που να αερίζεται επαρκώς και να μην κρατά υγρασία για πολύ. 2 μέρη άμμο, 2 μέρη περλίτη, 1 μέρος λεπτόκοκκο χαλίκι και 1 μέρος χώμα για φυτά εσωτερικού χώρου είναι μια καλή αναλογία ως μείγμα υποστρώματος γι’ αυτό το φυτό. Για περισσότερα βλέπε και το άρθρο: Χώμα για Παχύφυτα.
Πότισμα: χρειάζεται προσοχή με το πότισμα καθώς έχει τάση προς σήψη. Γι’ αυτό χρειάζεται το υπόστρωμα να είναι τελείως στεγνό ανάμεσα στα ποτίσματα, τα οποία χρειάζεται να είναι με φειδώ. Το χειμώνα χρειάζεται ελάχιστο νερό όταν διατηρείται σε θερμοκρασία δωματίου. Ενώ εάν παράσχουμε χειμερινή ανάπαυση στο φυτό, το κρατάμε τελείως στεγνό με θερμοκρασία αντιστοίχως χαμηλή (5℃ έως 10℃)  και επαρκή αερισμό για να κρατάμε τη σχετική υγρασία σε χαμηλό επίπεδο. Αρχές της άνοιξης η Anacampseros retusa θα αρχίσει να επανέρχεται σταδιακά από τη χειμερινή διαχείμαση οπότε ξεκινάμε αντίστοιχα να ποτίζουμε ελαφρώς περισσότερο. Για περισσότερα σχετικά με τη φροντίδα κατά την περίοδο του χειμώνα βλέπε και το άρθρο: Παχύφυτα: Φροντίδα το χειμώνα. Τέλη της άνοιξης που το φυτό θα έχει αναπτυχθεί αρκετά, ποτίζουμε τακτικά φροντίζοντας να αφήνουμε το υπόστρωμα να στεγνώνει ελαφρώς ανάμεσα στα ποτίσματα αυτή την περίοδο. Άνοιξη και καλοκαίρι το φυτό χρειάζεται τακτικό πότισμα αλλά σε καμία περίπτωση δεν αφήνουμε το υπόστρωμα μονίμως βρεγμένο μέσα στη γλάστρα. Χρειάζεται επίσης προσοχή να μην ποτίζουμε κατευθείαν επάνω στο φυτό. Ποτίζουμε περιμετρικά και με προσοχή.
Λίπανση: χρειάζεται λίπανση με κάποιο λίπασμα με αυξημένο το κάλλιο, στην αρχή του καλοκαιριού.
Πολλαπλασιασμός: (1) με διαίρεση των μεγαλύτερων συστάδων, καθώς το φυτό αναπτύσσει παράφυτα από το κεντρικό μητρικό φυτό. (2) με σπόρους.


Δυνητικά προβλήματα: η Anacampseros retusa είναι ένα πολύ γόνιμο και ανθεκτικό φυτό. Τα μόνα πράγματα που μπορούν να αποβούν μοιραία γι’ αυτό το φυτό είναι η έκθεση σε χαμηλές θερμοκρασίες για παρατεταμένη χρονική διάρκεια και το υπερβολικό πότισμα που μπορεί να προκαλέσει σήψη. Για λύσεις ως προς αυτό, υπάρχει και το άρθρο: Σήψη στα Παχύφυτα: Πρόληψη και Αντιμετώπιση.

Η Anacampseros retusa ενδέχεται να προσβληθεί από ψευδόκοκκο. Εάν έχουμε μόλις παραλάβει κάποιο φυτό από άγνωστη πηγή, χρειάζεται να το διατηρήσουμε στην απομόνωση μακριά από άλλα φυτά και σε θερμοκρασία δωματίου (~20℃) εξετάζοντας κάθε τόσο εξονυχιστικά για σημάδια εμφάνισης του εν λόγω παράσιτου. Η θερμοκρασία είναι σημαντική, διότι εάν το φυτό εκτίθεται σε χαμηλότερες θερμοκρασίες ο ψευδόκοκκος πέφτει σε χειμερία νάρκη για όσο διάστημα το φυτό παραμείνει σε αυτές τις χαμηλές θερμοκρασίες. Μπορεί να παραμείνει σε χειμέρια νάρκη για χρόνια. Ο ψευδόκοκκος δεν μεταδίδεται εύκολα από εξωτερικό χώρο, δεν είναι πιθανό δηλαδή να εισέλθει από ανοιχτό παράθυρο. Ωστόσο, τα σπανίως εμφανιζόμενα αρσενικά άτομα έχουν φτερά και πετούν, οπότε καλό είναι να παίρνουμε τα μέτρα μας.


Αναλυτικότερες πληροφορίες

μόλις έχουμε νεότερα, θα προστεθούν εδώ


Φωτογραφίες και Ιστορικό

Anacampseros retusa, μπουμπούκια
^ 8 Απριλίου 2018: από το Φεβρουάριο παράγει συνεχώς μπουμπούκια τα οποία όμως δεν μπορεί να ανοίξει. Χρειάζεται τελικά πολύ φως/ήλιο αυτό το φυτό.


^ 14 Νοεμβρίου 2017: Δύο Anacampseros retusa κατέφθασαν σήμερα.





Παραπομπές
1. για τη μεταγραφή του διώνυμου στα ελληνικά, βλέπε τα λήμματα: Anacampseros και retusa
2. Doreen Court “Succulent Flora of Southern Africa” CRC Press || Foden, W. & Potter, L. 2005. Anacampseros retusa Poelln. National Assessment: Red List of South African Plants || Botanical Society of South Africa “Veld & flora”, Volume 2 Botanical Society of South Africa, 1975 || Peter Goldblatt “Cape Plants: A Conspectus of the Cape Flora of South Africa” National Botanical Institute of South Africa, 2000
Anacampseros retusa, φροντίδα, περιποίηση, πληροφορίες

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου