⚠️ σε αυτό το ιστολόγιο διαβάζεις ξεκούραστα, δίχως παράθυρα να πετάγονται αριστερά/δεξιά, ⛔δίχως διαφημίσεις.
Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι να διαβάσεις αυτό το μήνυμα.

08 Φεβρουαρίου 2017

Ceropegia stapeliiformis [Κηροπηγή η σταπελιόμορφη]

Κοινή ονομασία: Σταπελιόμορφη Κηροπηγή [2], Slangkamoo, Slangkambroo, Slangkambro, Snake creeper, Serpent Ceropegia
Διώνυμο: Ceropegia stapeliiformisΚηροπηγή η σταπελιόμορφη [2]. Προφορά: 
Βασιώνυμο: –
Υποειδικά είδη: Δύο υποειδικά είδη έχουν καταγραφεί:
  • Ceropegia stapeliiformis subsp. stapeliiformis
  • Ceropegia stapeliiformis subsp. serpentina (E.A.Bruce) R.A.Dyer
ΣυνώνυμαCeropegia stapeliiformis subsp. serpentina
ενημέρωση: 30 Ιανουαρίου 2019
κωδικός συλλογής: 161125-02
Ceropegia stapeliiformis, Κηροπηγή η σταπελιόμορφη
Ceropegia stapeliiformis [Κηροπηγή η σταπελιόμορφη]



Προέλευση και Οικότοπος

Η Ceropegia stapeliiformis είναι ένα ανθεκτικό ξηρόφυτο/βλαστοπαχύφυτο στο γένος Ceropegia, στην οικογένεια των Αποκυνοειδών (Apocynaceae). Το βρίσκουμε συχνά να αναπτύσσεται σε φυλλόχωμα και κάτω από την προστασία θάμνων. Απαντά μόνο στη Νότια Αφρική και στη Σουαζιλάνδη.


Πληροφορίες καλλιέργειας

Μέγιστη ανάπτυξη: 2 και παραπάνω μέτρα, αναπτύσσοντας διακλαδώσεις με νέους βλαστούς. Όταν ένας νέος βλαστός ριζώσει, συνήθως ο παλαιότερος βλαστός θα νεκρωθεί.
Τοξικότητα: τα περισσότερα φυτά στο γένος Ceropegia είναι ασφαλή· πολλά από αυτά μάλιστα είναι εδώδιμα[3].
Ανθοφορία: ανθίζει την άνοιξη μέχρι νωρίς το καλοκαίρι και μόνο όταν ο βλαστός έχει φτάσει σε μήκος τουλάχιστον 60 εκ. Η ανθοφορία του Ceropegia stapeliiformis ποικίλλει αρκετά, μάλλον έχει να κάνει με την σχετική περιβαλλοντική υγρασία. Το σύνηθες είναι να αναπτύξει ένα με δυο άνθη αλλά υπάρχουν και περιπτώσεις που ανέπτυξε ένα άνθος σε κάθε απόληξη βλαστού. Τα άνθη έχουν μήκος περίπου 7 εκ.
Άρωμα: όχι
Θερμοκρασία: για μια ασφαλή καλλιέργεια ενδείκνυται οι χειμερινές θερμοκρασίες να μην πέσουν κάτω από τους 5℃ και το ιδανικό είναι να είναι γύρω στους 8℃ με 10℃. Για περισσότερα σχετικά με τη φροντίδα κατά την περίοδο του χειμώνα βλέπε και το άρθρο: Παχύφυτα: φροντίδα το χειμώνα.
Φως: το ιδανικό είναι να βρίσκεται σε ηλιόλουστη τοποθεσία αλλά όχι στις μεσημεριανές καυτές ώρες της ημέρας. Σε έντονο φως τείνει να παίρνει ένα χάλκινο χρώμα, το οποίο ενθαρρύνει την ανθοφορία, αλλά είναι πιθανό να υποφέρει από συνεχή έκθεση στον καλοκαιρινό μεσημεριάτικο ήλιο και από υπερβολικό στρες, το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε προσβολή από μύκητες και σήψη.
Υγρασία: 10% – 40%
Υπόστρωμα: ένα μείγμα υποστρώματος από χώμα για φυτά εσωτερικού χώρου και κάποιο ορυκτό πορώδες υλικό είναι αρκετό, Ευεργετείται εάν το χώμα είναι ελαφρώς αλκαλικό (pH 7,5 με 8,5). Αλλά εάν το υπόστρωμα είναι πολύ πλούσιο, το στέλεχος θα μακρύνει πολύ. Για περισσότερα βλέπε και το άρθρο: Χώμα για Παχύφυτα.
Πότισμα: κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού το φυτό ποτίζεται σε τακτική βάση, φροντίζοντας να στεγνώνει καλά ανάμεσα στα ποτίσματα. Σε γενικές γραμμές, χρειάζεται να ρυθμίζουμε το πότισμα ανάλογα με τη θερμοκρασία. Στις ζεστές ημέρες και όταν το υπόστρωμα έχει στεγνώσει σε βάθος 5 εκ. τότε το φυτό θα χρειαστεί ενυδάτωση. Το ίδιο και για το χειμώνα. Μιας και χρειάζεται πιο θερμό χειμώνα σε σχέση με άλλα παχύφυτα, θα χρειαστεί πότισμα όταν το υπόστρωμα έχει και πάλι στεγνώσει σε βάθος 5 εκ. Το πότισμα είναι μια λεπτή ισορροπία σε αυτό το βλαστοπαχύφυτο, καθότι και το πολύ όσο και το υπερβολικά ελάχιστο πότισμα δύνανται να προκαλέσουν σήψη στο φυτό.
Λίπανση: χρειάζεται λίπανση κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού με ένα λίπασμα πλούσιο σε κάλιο.
Πολλαπλασιασμός: πολλαπλασιάζεται με μοσχεύματα βλαστών ή με σπόρους. Το μόσχευμα βλαστού θα πιάσει μόνο όταν η θερμοκρασία είναι υψηλότερη από το μέσο όρο (δωματίου) και το υπόστρωμα χρειάζεται να είναι 50/50 χώμα για κάκτους και το υπόλοιπο κάποιο πορώδες υλικό όπως περλίτης, βερμικουλίτης κ.α. για να αερίζεται επαρκώς αλλά και να στεγνώνει γρήγορα.


Δυνητικά προβλήματα: είτε με πολύ νερό είτε με υπερβολικά ελάχιστο δύναται το φυτό να εμφανίσει σημάδια σήψης. Προσαρμόζουμε το πότισμα αναλόγως της θερμοκρασίας, της έκθεσης στο φως και της σχετικής περιβαλλοντικής υγρασίας. Σε περιβάλλον όπου η σχετική περιβαλλοντική υγρασία παραμένει υψηλή, θα χρειαστεί να ποτίζουμε σε ακόμη πιο αραιά διαστήματα.

Το υπόστρωμα ας μην είναι πλούσιο διότι το φυτό θα μακρύνει πολύ πριν ξεκινήσει να ανθίζει. Επίσης, ας αερίζεται καλά προς αποφυγή σήψης.



Αναλυτικότερες Πληροφορίες


Η Ceropegia stapeliiformis είναι ένα ξηρόφυτο προσαρμοσμένο σε ξηρά εδάφη, που μπορεί να καλλιεργηθεί και σε περβάζι παραθύρου. Θεωρείται ως ένα πολύ δύσκολο να καλλιεργηθεί βλαστοπαχύφυτο και ενδέχεται να είναι αρκετά απογοητευτικό για τον «αρχάριο». Εάν κάποιος το ποτίζει πολύ φειδωλά, οι καφετιοί βλαστοί θα ζαρώσουν. Ενώ ελαφρώς λίγο παραπάνω νερό μπορεί να προκαλέσει σήψη στο εν λόγω ξηρόφυτο, παρά το γεγονός ότι βρίσκεται σε πολύ καλά στραγγιζόμενο υπόστρωμα και η θερμοκρασίες δεν είναι χαμηλές. Κατά τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου απαιτεί θερμότητα, περισσότερο φως και επαρκές πότισμα. Κάποιες φορές ένα φυτό που μεγάλωνε προηγουμένως πολύ καλά, ξαφνικά πεθαίνει. Αλλά στην πραγματικότητα αυτός ο «θάνατος» είναι ένα αρκετά φυσιολογικό μέρος του κύκλου ζωής στην Ceropegia stapeliiformis. Όπως και να έχει, τα λουλούδια είναι πολύ ενδιαφέροντα και αξίζουν τον κόπο, έχοντας επίσης υπόψη ότι η Ceropegia stapeliiformis επωφελείται από ελαφρώς πιο αυξημένες θερμοκρασίες κατά την περίοδο του χειμώνα, σε σχέση με άλλα βλαστοπαχύφυτα.
Όπως μπορούμε να δούμε και πιο κάτω στη φωτογραφία σχετικά με το θεματάκι σήψης, η Ceropegia stapeliiformis αναπτύσσει ένα εύρωστο ριζικό σύστημα. Αντίστοιχα ευρεία λοιπόν χρειάζεται να είναι και η γλάστρα. Γι' αυτό χρειάζεται μεταφύτευση κάθε χρόνο ή όταν το φυτό έχει μεγαλώσει υπερβολικά.


Φωτογραφίες και Ιστορικό



^ 19 Νοεμβρίου 2017: όλο αυτό το διάστημα δεν ανέβασα κάποια φωτογραφία από την Ceropegia stapeliiformis. Αναπτύχθηκε πολύ βέβαια, αλλά για να ανθοφορήσει χρειάζεται να έχει φτάσει σε κάποιο εύλογο μέγεθος πρώτα. Οπότε ευελπιστώ να δω άνθη την άνοιξη του 2018.

Στην εικόνα (Α) είναι το ξηρόφυτό μου με το θεματάκι που προέκυψε με τη σήψη και...
Στην εικόνα (Β) είναι in situ. Όπου φαίνεται καθαρά πόσα λιγότερα μαύρα σημάδια έχει.
^ 22 Μαΐου 2017: Σήμερα πρόσεξα κάποια μαύρα σημάδια στο νεοαναπτυσσόμενο στέλεχος και έπειτα έκανα την τραγική διαπίστωση... Ότι, εκ παραδρομής, καθώς πότιζα τα υπόλοιπα φυτά, παχύφυτα, ορχιδέες, πότιζα και το εν λόγω ξηρόφυτο!... Το οποίο μάλιστα ήταν στο κασπό, όπως φαίνεται και στην πρώτη φωτογραφία. :( Μαύρα σημάδια στο στέλεχος του φυτού είναι μια γερή ένδειξη για σάπισμα... Χμ... δεν ξεκινήσαμε καλά με το εν λόγω βλαστοπαχύφυτο. Πρώτα το φύτεψα ανάποδα, έπειτα συνέβη αυτό... Το καλό της υπόθεσης όμως είναι ότι ευτυχώς το αντιλήφθηκα πρόωρα. Δεν είχαν περάσει πολλές μέρες αφότου είχα ξεκινήσει να ποτίζω στον τρελό μου ρυθμό. Οπότε πιστεύω ότι θα το σώσω. Για την καταπολέμηση της σήψης θα ακολουθήσω τα βήματα όπως περιγράφονται στο άρθρο: Σήψη στα Παχύφυτα: Πρόληψη και Αντιμετώπιση


^ 25 Νοεμβρίου 2016: Παρέλαβα το εν λόγω μόσχευμα ενός παχύφυτου Ceropegia stapeliiformis, αλλά επειδή αρχικά δεν μπορούσα να ξεχωρίσω ποιο ήταν το επάνω και ποιο το κάτω, κατά λάθος το φύτεψα ανάποδα. Ευτυχώς κάποιες μέρες αργότερα βρήκα την άκρη και το φύτεψα κανονικά. Παρόλα αυτά ήδη είχε βγάλει ρίζες από την αντίθετη πλευρά. Ελπίζω όλα να πάνε καλά λοιπόν και να το χαρώ ανθισμένο.





Παραπομπές:
1. John Sims “Curtis's Botanical Magazine, Or, Flower-garden Displayed” Volume 64 plant 3567. 1837 || Otto A. Leistner “Flora of Southern Africa: Which Deals with the Territories of South Africa ....” 27,4. page 52 Division of Agricultural Information, Department of Agriculture, 1980 || Thomas Green Fessenden, James Englebert Teschemacher, Joseph Breck “Horticultural Register, and Gardener's Magazine” Volume 3, Page 259 G. D. Barrett, 1837 || Dyer “Ceropegia, Brachystelma & Riocreuxia in Southern Africa” A.A. Balkema, Rotterdam. 1983. || Vera Higgins “Succulent Plants Illustrated” Blandford Press, 1949 || Focke Albers, Ulrich Meve “Illustrated Handbook of Succulent Plants: Asclepiadaceae” Volume 5. Springer, 2002 || “The Flowering Plants of Africa: A Magazine Containing Coloured Figures with Descriptions of the Flowering Plants Indigenous in Africa ...” Volume 21 Botanical Research Institute (South Africa), South Africa. Dept. of Agricultural Technical Services 1941 || Hermann Jacobsen “Abromeitiella to Euphorbia” Blandford Press, 1960
2. Για τη μεταγραφή του διώνυμου στα ελληνικά βλέπε: Ceropegia και stapeliiformis.
3. Λίστα με τα ασφαλή και τοξικά φυτά - Letter C

.παχύφυτο, φροντίδα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου