⚠️ σε αυτό το ιστολόγιο διαβάζεις ξεκούραστα, δίχως παράθυρα να πετάγονται αριστερά/δεξιά, ⛔δίχως διαφημίσεις.
Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι να διαβάσεις αυτό το μήνυμα.

07 Αυγούστου 2018

Scindapsus pictus ‘Trebie’ [Σκίνδαψος ο ποικιλτός ποικ. ‘Τρεβίας’]

Κοινή ονομασία: Σατινένιος Πόθος, Σατινένια Κληματίδα, Satin Pothos, Silver Vine
Διώνυμο: Scindapsus pictus ‘Trebie’ , Σκίνδαψος ο ποικιλτός  ποικ. ‘Τρεβίας’ [1]
Βασιώνυμο: –
Συνώνυμα: Pothos argenteus, Pothos argyraeus, Scindapsus argyraeus, Scindapsus pothoides [3]
cv.: Trebie | Τρεβίας

ενημέρωση: 15 Φεβρουαρίου 2019
κωδικός συλλογής: 180925-02
φυτό Scindapsus pictus ‘Trebie’ , Σκίνδαψος ο ποικιλτός  ποικ. ‘Τρεβίας’, παρδαλός
Scindapsus pictus ‘Trebie’ [Σκίνδαψος ο ποικιλτός  ποικ. ‘Τρεβίας’]
Ένα πραγματικά όμορφο Αροειδές, με το βαθυπράσινο χρώμα του φυλλώματος και τις ασημί πιτσιλιές να ολοκληρώνουν με μια εντυπωσιακή αντίθεση. Το βαθυπράσινο χρώμα υποδεικνύει επίσης ότι ο Σκίνδαψος ο ποικιλτός 'Τρεβίας' είναι σκιανθεκτικός.

Προέλευση και Οικότοπος[2]

Ο Scindapsus pictus είναι ένα αναρριχητικό, κρεμοκλαδές φυτό, στην οικογένεια των Αροειδών (Araceae). Η ποικιλία ‘Trebie’ είναι αποτέλεσμα επιλεκτικής καλλιέργειας.

Γεωγραφική κατανομή
Το γονικό φυτό (Scindapsus pictus) έχει μια ευρεία κατανομή.
Ενδημικό στις περιοχές: Βόρνεο· Ιάβα· Μαλαϊκή χερσόνησος· Μπανγκλαντές· Σουλαουέζι· Σουμάτρα· Ταϊλάνδη· Φιλιππίνες.


Πληροφορίες καλλιέργειας

Μέγιστη ανάπτυξη: έως 120 εκ. Ως φυτό εσωτερικού χώρου το μέγιστο μέγεθος του φυτού εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το μέγεθος της γλάστρας.
Τοξικότητα: ο χυμός των Αροειδών γενικότερα, περιέχει κρυστάλλους οξαλικού. Αυτοί οι κρύσταλλοι σε σχήμα βελόνας μπορούν να ερεθίσουν το δέρμα προκαλώντας δερματικό εξάνθημα ή ερεθισμό, ερεθισμό στο στόμα, τη γλώσσα και το λαιμό, με αποτέλεσμα το πρήξιμο στο λαιμό, τη δυσκολία στην αναπνοή, ένα αίσθημα καύσου και αναστάτωση στο στομάχι. Ωστόσο, ο Σκίνδαψος ο ποικιλτός έχει χαμηλή τοξικότητα. Είναι τοξικός για σκύλους, γάτες και άλογα[4].
Ανθοφορία: η ανθοφορία ως καλλωπιστικό φυτό εσωτερικού χώρου είναι εξαιρετικά σπάνια στον Σκίνδαψο. Εκτός από την αυξημένη ηλιοφάνεια, η παραγωγή λουλουδιών εξαρτάται επίσης από το μέγεθος και την ηλικία του φυτού, τη θερμοκρασία και την αυξημένη υγρασία.
Άρωμα: όχι
Θερμοκρασία: δωματίου (~20℃). Δεν αγαπά τις χαμηλές θερμοκρασίες και τα κρύα ρεύματα αέρα. Ελάχιστη θερμοκρασία 10°C.
Φως: έμμεσο φως. Το χειμώνα, ο σκίνδαψος θα ευεργετηθεί από έκθεση σε πρωινό ηλιόφως για λίγες ώρες. Είναι σκιανθεκτικό φυτό και θα τα πάει καλά ακόμη και σε βαθιά σκιά, κάποια φύλλα ωστόσο ενδέχεται να χάσουν την ποικιλοχρωμία τους και να γίνουν εξ’ ολοκλήρου πράσινα. Σε καμία περίπτωση όμως δεν εκθέτουμε τον Σκίνδαψο για αρκετή ώρα στον ήλιο και ιδιαιτέρως στον καυτό ήλιο του καλοκαιριού, καθώς τα φύλλα θα καούν και το φυτό θα υποφέρει. Εάν υπάρχει μεγάλη απόσταση ανάμεσα στα φύλλα στα μεσογονάτια διαστήματα και τα φύλλα είναι μικρά, αυτό είναι ένδειξη ότι το φυτό λαμβάνει λιγότερο φως.
Υγρασία: ~50% – 80%. Ο Σκίνδαψος χρειάζεται τακτικό πότισμα και τακτικό ψεκασμό στα φύλλα - προτείνεται με βρόχινο νερό - για την αύξηση του ποσοστού υγρασίας, αν και θα τα πάει καλά και χωρίς ψεκασμό. Αν και ένα φυλλοφόρο τροπικό φυτό, ο Σκίνδαψος είναι ανθεκτικός στην ξηρασία.
Υπόστρωμα: για να εξασφαλιστεί η σωστή αποστράγγιση του νερού, χρησιμοποιούμε μια γλάστρα με επαρκείς οπές αποστράγγισης και ένα καλά αποστραγγιζόμενο μείγμα υποστρώματος (κατά προτίμηση ελαφρώς όξινο). Ένα μείγμα με 70% φυλλόχωμα και 30% χώμα για φυτά εσωτερικού χώρου, είναι ένα κατάλληλο μείγμα για τον Σκίνδαψο.
Πότισμα: χρειάζεται προσοχή με το υπερβολικό πότισμα, καθώς μπορεί να εμφανιστεί σήψη της ρίζας εάν το φυτό αφεθεί να παραμείνει στο νερό για πολύ καιρό. Η ακριβής ποσότητα νερού που χρειάζεται εξαρτάται (όπως πάντα) από τη θερμοκρασία, την ποσότητα φωτός που λαμβάνει, το μέγεθος της γλάστρας καθώς και από το μείγμα του υποστρώματος και την αποστράγγιση. Καλό είναι να προσπαθούμε να διατηρούμε το υπόστρωμα ελαφρώς υγρό κατά τους αναπτυσσόμενους μήνες (άνοιξη μέχρι φθινόπωρο) και κατά τη διάρκεια του χειμώνα να αφήνουμε το υπόστρωμα να στεγνώνει λίγο περισσότερο ανάμεσα στα ποτίσματα. Μια πρώτη ένδειξη ότι το φυτό λαμβάνει υπερβολικό νερό είναι το κιτρίνισμα στο άκρο των φύλλων. Αυτή η ένδειξη εμφανίζεται σε όλα τα τροπικά φυλλοφόρα φυτά.
Λίπανση: ως ένα φυλλοφόρο φυτό με ελαφρώς πιο αργό ρυθμό ανάπτυξης από άλλα παρόμοια Αροειδή, ο Σκίνδαψος δεν χρειάζεται αντίστοιχα πολλή συχνή λίπανση. Λιπαίνουμε κάθε δύο μήνες κατά τη διάρκεια της ενεργού φάσης ανάπτυξης (άνοιξη έως φθινόπωρο), με ένα ισορροπημένο λίπασμα.
Πολλαπλασιασμός: (1) με μόσχευμα βλαστού· κόβουμε ένα μόσχευμα με τουλάχιστον ένα φύλλο και έναν οφθαλμό. Τοποθετούμε το μόσχευμα σε δοχείο με νερό τόσο ώστε να καλύπτει τον οφθαλμό. Στη συνέχεια το τοποθετούμε σε κάποιο σημείο με έμμεσο φως και φροντίζουμε ώστε η θερμοκρασία να είναι περί τους 22 με 24℃. Ρίζες θα αρχίσουν να σχηματίζονται έπειτα από μία έως τρεις περίπου εβδομάδες· (2) με διαχωρισμό των στελεχών από τη ρίζα του φυτού.


Δυνητικά προβλήματα: ο Σκίνδαψος είναι ένα εξαιρετικά εύκολο στη φροντίδα φυτό και παρά του ότι προέρχεται από τροπικές περιοχές, θα αντέξει χαμηλή υγρασία και έκθεση σε σκιά. Τα μόνα πράγματα που μπορούν να αποβούν μοιραία γι’ αυτό το φυτό είναι η έκθεση σε χαμηλές θερμοκρασίες και το υπερβολικό πότισμα που μπορεί να προκαλέσει σήψη.


Αναλυτικότερες πληροφορίες

Τα ευεργετικά αποτελέσματα φυλλοφόρων φυτών στο γραφείο[5]
Τα καλλωπιστικά φυτά εσωτερικού χώρου χρησιμοποιούνται ευρέως σε περιβάλλοντα κτιρίων, αν και λίγα είναι γνωστά σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο οι εργαζόμενοι γραφείου ανταποκρίνονται στα φυλλοφόρα φυτά εσωτερικού χώρου. Στόχος της παρούσας μελέτης ήταν να εκτιμηθεί η επίδραση των φυλλοφόρων φυτών στο χώρο του γραφείου στην υγεία και τα συμπτώματα δυσφορίας μεταξύ του προσωπικού του γραφείου. Πραγματοποιήθηκε μια διασταυρούμενη μελέτη με τυχαιοποιημένη σειρά περιόδου· μια περίοδος με φυτά στο γραφείο και μια περίοδο χωρίς φυτά. Ένα ερωτηματολόγιο αποτελούμενο από 12 ερωτήσεις σχετικά με τα νευροψυχολογικά συμπτώματα, τα συμπτώματα των βλεννογόνων και τα συμπτώματα του δέρματος κατανεμήθηκαν ανάμεσα στα 51 υγιή άτομα που συμμετείχαν στη μελέτη. Διαπιστώθηκε ότι το άθροισμα των συμπτωμάτων ήταν 23% χαμηλότερο κατά την περίοδο κατά την οποία τα άτομα είχαν φυτά στα γραφεία τους σε σύγκριση με την περίοδο που δεν είχαν φυτά. (Το μέσο άθροισμα των αποτελεσμάτων ήταν 7,1 κατά τη διάρκεια της περιόδου χωρίς φυτά έναντι 5,6 κατά τη διάρκεια της περιόδου με φυτά.) Οι ενοχλήσεις σχετικά με το βήχα και την κόπωση μειώθηκαν κατά 37 και 30%, αντίστοιχα, αν τα γραφεία περιείχαν φυτά. Το αυτοαναφερόμενο επίπεδο ξηρού/βραχνού λαιμού και ξηρού δέρματος με κνησμό προσώπου μειώθηκε κατά περίπου 23% όταν τα φυτά ήταν παρόντα. Συνολικά, παρατηρήθηκε σημαντική μείωση των νευροψυχολογικών συμπτωμάτων και των συμπτωμάτων των βλεννογόνων, ενώ τα συμπτώματα του δέρματος φαινόταν να μην επηρεάζονται από την παρουσία φυτών. Τα αποτελέσματα από τη μελέτη αυτή υποδηλώνουν ότι μπορεί να επιτευχθεί βελτίωση της υγείας και μείωση των συμπτωμάτων δυσφορίας μετά την προσθήκη φυλλοφόρων φυτών στο περιβάλλον γραφείου.



Φωτογραφίες και Ιστορικό

φωτογραφίες και περισσότερες πληροφορίες θα προστεθούν εν καιρώ.




Παραπομπές
1. Για τη μεταγραφή του διώνυμου στα ελληνικά βλέπε: Scindapsus, pictus, trebie.
2. POWO: Scindapsus pictus
4. Λίστα με τα ασφαλή και τοξικά φυτά - Letter S
5. The effect of indoor foliage plants on health and discomfort symptoms among office workers
Scindapsus pictus ‘Trebie’, Σκίνδαψος ο ποικιλτός ποικ. ‘Τρεβίας’, φροντίδα, περιποίηση, πληροφορίες

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου