⚠️ σε αυτό το ιστολόγιο διαβάζεις ξεκούραστα, δίχως παράθυρα να πετάγονται αριστερά/δεξιά, ⛔δίχως διαφημίσεις.
Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι να διαβάσεις αυτό το μήνυμα.

21 Ιανουαρίου 2010

Peperomia caperata ‘Schumi Red’ [Πιπερόμοια η ρυτιδιασμένη ποικ. Κόκκινη Σούμι]

Κοινή ονομασία: κόκκινη Σούμι πιπερόμοια, κόκκινη Σούμι πιπερόμοια πεπερόμια, Schumi-red peperomia, Schumi red peperomia
ΔιώνυμοPeperomia caperata ‘Schumi Red’, Πιπερόμοια η ρυτιδιασμένη ποικ. Κόκκινη Σούμι [1]
Βασιώνυμο: –
Συνώνυμα: –
cv.: Schumi Red | Κόκκινη Σούμι

ενημέρωση: 9 Ιανουαρίου 2019
κωδικός συλλογής: 100120-01
Peperomia caperata ‘Schumi Red’, Πιπερόμοια η ρυτιδιασμένη ποικ. Κόκκινη Σούμι
Peperomia caperata ‘Schumi Red’ [Πιπερόμοια η ρυτιδιασμένη ποικ. Κόκκινη Σούμι]

Προέλευση και Οικότοπος[2]

Η Peperomia caperata είναι ένα πολυετές τροπικό παχύφυτο με ποώδη/εδαφοκαλυπτικό (procumbent) τύπο ανάπτυξης και σαρκώδη φύλλα, στην οικογένεια των Πιπεροειδών (Piperaceae). Η ποικιλία ‘Schumi Red’ είναι προϊόν επιλεκτικής καλλιέργειας. Η προέλευση του αρχικού είδους ωστόσο, Peperomia caperata, δεν είναι γνωστή· εικάζεται ότι το πιθανότερο είναι η Βραζιλία ως χώρα καταγωγής. Έχει επίσης εισαχθεί σε διάφορες άλλες περιοχές, όπως: Γκουάμ· Εταιρείας Νήσοι· Νήσοι Μαριάνας· Νήσοι Μαρκέζας· Ταϊβάν.


Πληροφορίες καλλιέργειας

Μέγιστη ανάπτυξη: 15 εκ. έως 22 εκ.
Τοξικότητα: δεν είναι τοξική[3]
Ανθοφορία: η Peperomia caperata 'Schumi Red' παράγει στάχυα (spikes) σε μονή συνήθως ταξιανθία, τα οποία φέρουν πολλά μικροσκοπικά άνθη σε λευκό χρώμα.
Άρωμα: όχι
Θερμοκρασία: δωματίου (~20℃). Μπορεί να αντέξει χαμηλές θερμοκρασίες μέχρι -5℃ αλλά όχι για πολλές ημέρες συνεχόμενα. Οι νυκτερινές θερμοκρασίες θα πρέπει να μην είναι κάτω από 10℃. Για περισσότερα σχετικά με τη φροντίδα κατά την περίοδο του χειμώνα βλέπε και το άρθρο: Παχύφυτα: φροντίδα το χειμώνα.
Φως: χρειάζεται έμμεσο φως έως και πρωινό ηλιόφως αλλά να μην εκτεθεί για περισσότερο από δυο ώρες στον ήλιο. Είναι σκιανθεκτική, αλλά πιθανώς δεν θα ανθίσει σε σκιερή τοποθεσία.
Υγρασία: ~60% – 80% · σε συνθήκες χαμηλής υγρασίας ψεκάζουμε περιστασιακά το φυτό. Δεν ψεκάζουμε ποτέ όταν η θερμοκρασία περιβάλλοντος χώρου είναι χαμηλότερη από την ενδεικνυόμενη.
Υπόστρωμα: για να εξασφαλιστεί η σωστή αποστράγγιση του νερού, χρησιμοποιούμε μια γλάστρα με επαρκείς οπές αποστράγγισης και ένα καλά αποστραγγιζόμενο μείγμα υποστρώματος. Ένα μείγμα με 70% χώμα για φυτά εσωτερικού χώρου, 20% τύρφη και 10% κάποιο ορυκτό πορώδες υλικό για επαρκή αερισμό, είναι ένα κατάλληλο μείγμα για το φυτό Peperomia caperata. Για περισσότερα βλέπε και το άρθρο: Χώμα για Παχύφυτα.
Πότισμα: αν και η Peperomia caperata χρειάζεται τακτικό πότισμα, μπορεί να εμφανιστεί κάλλιστα σήψη της ρίζας εάν το φυτό αφεθεί να παραμείνει στο νερό για πολύ καιρό. Το πότισμα είναι μια από τις πιο δύσκολες πτυχές στη φροντίδα των φυτών Peperomia, καθώς αυτό το φυτό χρειάζεται αρκετή υγρασία μεν, αλλά όταν στερείται αρκετού νερού στο υπόστρωμα, θα στρεσαριστεί και θα αρχίσει να ρίχνει τα φύλλα. Η ακριβής ποσότητα νερού που χρειάζεται εξαρτάται (όπως πάντα) από τη θερμοκρασία, την ποσότητα φωτός που λαμβάνει, το μέγεθος της γλάστρας καθώς και από το μείγμα του υποστρώματος και την αποστράγγιση. Καλό είναι να προσπαθούμε να διατηρούμε το υπόστρωμα ελαφρώς υγρό κατά τους αναπτυσσόμενους μήνες (άνοιξη μέχρι φθινόπωρο) και κατά τη διάρκεια του χειμώνα να αφήνουμε το υπόστρωμα να στεγνώνει λίγο περισσότερο ανάμεσα στα ποτίσματα.
Λίπανση: χρειάζεται τακτική λίπανση κάθε δεύτερη εβδομάδα κατά την περίοδο ανάπτυξης.
Πολλαπλασιασμός: (1) με μόσχευμα βλαστού· (2) με μόσχευμα φύλλου σε νωπό χώμα και με θέρμανση από κάτω· (3) με διαίρεση του κεντρικού στελέχους.


Δυνητικά προβλήματα: το πιο συχνό πρόβλημα είναι με το πότισμα. Αφενός το φυτό χρειάζεται να μην αφήνεται να στεγνώσει για πολύ. Αφετέρου, χρειάζεται ένα καλά αποστραγγιζόμενο υπόστρωμα που να μην αφήνει το νερό να συσσωρεύεται σε σημείο που οι ρίζες να μην μπορούν να αναπνεύσουν.


Αναλυτικότερες πληροφορίες

περισσότερες πληροφορίες για τη φροντίδα και περιποίηση θα προστεθούν εν καιρώ.


Φωτογραφίες και Ιστορικό


^ 16 Ιανουαρίου 2010: είχε κοκκινίσει ο τόπος εκεί στο κέντρο κήπου στις πρώτες μέρες του 2010. Όχι ότι έπρεπε να βρω μια δικαιολογία για να μου πάρω κάτι για τη νέα χρονιά, αλλά απλώς δεν μπόρεσα να αντισταθώ σε αυτό το βαθυκόκκινο γλυκό χρώμα και την υφή των φύλλων της Peperomia caperata 'Schumi Red'. Σημ. η φωτογραφία αυτή είναι τραβηγμένη με το κινητό μου και η ημέρα ήταν συννεφιασμένη, γι' αυτό υπάρχει διάχυτη μια μπλεδίζουσα χροιά, που δεν ανταποκρίνεται ωστόσο στο πραγματικό βαθυκόκκινο χρώμα αυτής της καλλιεργούμενης ποικιλίας.




Παραπομπές
1. Για τη μεταγραφή του διώνυμου στα ελληνικά βλέπε Peperomia, caperata και schumi.
2. ITIS: Peperomia caperata
3. Λίστα με τα ασφαλή και τοξικά φυτά - Letter P
Peperomia caperata ‘Schumi Red’, Πιπερόμοια η ρυτιδιασμένη ποικ. Κόκκινη Σούμι, φροντίδα, περιποίηση, πληροφορίες

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου