⚠️ σε αυτό το ιστολόγιο διαβάζεις ξεκούραστα, δίχως παράθυρα να πετάγονται αριστερά/δεξιά, ⛔δίχως διαφημίσεις.
Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι να διαβάσεις αυτό το μήνυμα.

16 Απριλίου 2017

Aloe cv. 'Pink Blush' [Αλόη ποικ. Ροζ Κοκκίνισμα]

Κοινή ονομασία: Pink Blush Aloe, Αλόη με το Ροζ Κοκκίνισμα
Διώνυμο: Aloe 'Pink Blush', Αλόη ποικ. Ροζ Κοκκίνισμα.
cv.: 'Pink Blush'

ενημέρωση: 17 Φεβρουαρίου 2019
κωδικός συλλογής: 170415-01
Aloe cv. Pink Blush, ροζ κοκκίνισμα, Αλόη νάνος, παχύφυτο
Aloe 'Pink Blush' [Αλόη 'Ροζ Κοκκίνισμα']

Προέλευση, οικότοπος, χαρακτηριστικά

Η Aloe 'Pink Blush' είναι ένα παχύφυτο στην οικογένεια Ασφοδελοειδή (Asphodelaceae). Είναι μια πολύ ιδιαίτερη Αλόη, με ροζ αποχρώσεις και μικρά εξογκώματα στην επάνω και κάτω μεριά των φύλλων. Είναι μια από τις μεγαλύτερες από τις μινιατούρες Αλόες που δημιούργησε η Κέλι Γκρίφιν (Kelly Griffin)[1]. Είναι Αλόες νάνοι, ιδιαίτερα κατάλληλες ως φυτά εσωτερικού χώρου μιας και μπορούν άνετα να καλλιεργηθούν σε περβάζι παραθύρου.


Πληροφορίες καλλιέργειας

Μέγιστη ανάπτυξη : μέγιστο ύψος 30 και πλάτος 12,5 εκατοστά.
Τοξικότητα: χαμηλή τοξικότητα σε περίπτωση κατάποσης, με καθαρτικές ιδιότητες[3].
Ανθοφορία: το ανθοφόρο στέλεχος είναι μια κοντή ταξιανθία μήκους 25 εκ. με σωληνοειδή άνθη 2,7 εκ. σε πορτοκαλί χρώμα. Ανθίζει στα μέσα του καλοκαιριού. Τα αποξηραμένα άνθη (μήκους 1,8 εκ.) μετατρέπονται σε σπόρους.
Άρωμα: –
Θερμοκρασία: προτιμά ζεστές θερμοκρασίες: 21ºC με 27ºC, αλλά μπορεί να επιβιώσει έως τους 5ºC[2].
Φως: έκθεση στο ηλιόφως το πρωί και το απόγευμα· το καλοκαίρι στις καυτές μεσημεριανές ώρες είναι καλύτερα να τοποθετούμε το φυτό κοντά στο παράθυρο και όχι άμεσα στις αχτίδες του ήλιου που γίνονται ακόμη θερμότερες πίσω από το τζάμι του παραθύρου.
Υγρασία: 10% – 40%
Υπόστρωμα: χρειάζεται ένα υπόστρωμα με καλή αποστράγγιση και αερισμό. Ένα μείγμα με χώμα για παχύφυτα/κάκτους και 10% κάποιο υπόστρωμα που ευνοεί τον επαρκή αερισμό όπως περλίτης, θα είναι μια χαρά. Για περισσότερα βλέπε και το άρθρο: Χώμα για Παχύφυτα.
Πότισμα: οι αλόες νάνοι στη φύση λαμβάνουν ελάχιστο νερό το καλοκαίρι. Να μην αφήνουμε ποτέ τη γλάστρα μουλιασμένη με νερό. Το υπόστρωμα να στραγγίζει καλά μέσα σε περίπου μια μέρα. Το χειμώνα και εφόσον το φυτό κρατάται σε χώρο με θερμοκρασία δωματίου, μπορούμε να ποτίζουμε ελαφρώς συχνότερα, αλλά και πάλι, ποτέ να μην αφήνουμε το φυτό να μουλιάζει στο νερό. Απλώς λίγο πότισμα όταν δούμε σημάδια ότι τα φύλλα αρχίζουν να ζαρώνουν. Το χειμώνα ποτίζουμε μόνο το μεσημέρι που η θερμοκρασία είναι υψηλότερη. Εάν το φυτό βρίσκεται κοντά σε θερμαινόμενη πηγή (καλοριφέρ), σαφώς ποτίζουμε συχνότερα, αλλά και πάλι μόνο το μεσημέρι και μόνο όταν το φυτό έχει διψάσει αρκετά. Είναι δε σημαντικό να μην πέφτει νερό μέσα στο κέντρο του φυτού[2]. Για περισσότερα σχετικά με τη φροντίδα κατά την περίοδο του χειμώνα βλέπε και το άρθρο: Παχύφυτα: φροντίδα το χειμώνα.
Λίπανση: –
Πολλαπλασιασμός: με διαίρεση των μεγαλύτερων συστάδων, καθώς το φυτό αναπτύσσει παράφυτα από το κεντρικό μητρικό φυτό.


Δυνητικά προβλήματα: το συχνότερο πρόβλημα είναι το υπερβολικό πότισμα. Οι αλόες χρειάζονται πολύ λιγότερο πότισμα από τα περισσότερα άλλα παχύφυτα.

Φωτογραφίες και Ιστορικό


Aloe Pink Blush bulbil φυτάριο keiki
^ 7 Ιουλίου 2018: δεν το ήξερα ότι και τα παχύφυτα παράγουν keiki! Μετά το πέρας της ανθοφορίας, ένα φυτάριο (bulbil το αποκαλούν για τα παχύφυτα) άρχισε να αναπτύσσεται. Μα τόσο γόνιμο φυτό! Εκτός από τα παράφυτα που αναπτύσσει τακτικά γύρω από το μητρικό φυτό, τώρα για πρώτη φορά έπειτα από 15 μήνες των φυτών στη συλλογή μου, αντίκρισα και αυτό το ευχάριστο θέαμα. Και μάλιστα η πρώτη φορά που βλέπω φυτάριο να αναπτύσσεται σε παχύφυτο. 😃


^ 17 Σεπτεμβρίου 2017 εδώ μόλις αφαίρεσα τα παράφυτα από τις τρεις μίνι Αλόες. Η Aloe 'Pink Blush' – όπως και οι περισσότερες Αλόες – παράγουν τακτικά μωρά φυτά την περίοδο ανάπτυξής τους.

Aloe Pink Blush άνθος flower ανθοφορία ταξιανθία
^ 21 Αυγούστου 2017 και εδώ ένα κοντινό πλάνο στα άνθη. Από κάτω, βλέπουμε τα ξεραμένα άνθη, τα οποία μου φαίνεται αναπτύσσουν σπόρους από μέσα.

Aloe Pink Blush άνθος flower ανθοφορία ταξιανθία
^ 21 Αυγούστου 2017: ευτυχώς που είχα πάρει τρεις Αλόες και η δεύτερη ανέπτυξε ανθοφόρο βλαστό λίγο αργότερα, με αποτέλεσμα να την προλάβω ακόμη ανθισμένη, ένα μήνα αργότερα. 😀


^ 17 Ιουλίου 2017: λίγο πριν φύγω για τις καλοκαιρινές διακοπές, πρόσεξα ένα ανθοφόρο στέλεχος να αναπτύσσεται.

Aloe cv. Pink Blush, ροζ κοκκίνισμα, Αλόη νάνος, παχύφυτο
^ 15 Απριλίου 2017: τρεις Aloe 'Pink Blush' βρήκαν τη θέση τους κοντά μου και είμαι πολύ χαρούμενος. Μου άρεσαν πολύ.



Δείτε και το βίντεο-παρουσίαση:

Μόλις είδα τα γλαστράκια Aloe 'Pink Blush' στο κέντρο κήπου, έπρεπε οπωσδήποτε να τα αποκτήσω. Η όμορφη ροζ απόχρωση, η υφή των φύλλων με τα μικρά εξογκώματα, καθώς και το μικρό μέγεθος κάνουν αυτή την καλλιεργούμενη ποικιλία Αλόης πραγματικά ιδιαίτερη.







Παραπομπές
1. llifle: Aloe cv. Pink Blush
2. world of succulents: Aloe ‘Pink Blush’
3. Λίστα με τα ασφαλή και τοξικά φυτά - Letter A
.Αλόη, παχύφυτο, φροντίδα, πληροφορίες

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου