⚠️ σε αυτό το ιστολόγιο διαβάζεις ξεκούραστα, δίχως παράθυρα να πετάγονται αριστερά/δεξιά, ⛔δίχως διαφημίσεις.
Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι να διαβάσεις αυτό το μήνυμα.

16 Νοεμβρίου 2018

Plectranthus scutellarioides 'Skyfire' [Πλήκτρανθος ο σκουτελαριοειδής ποικ. ‘Φωτιά Ουρανού’]

Κοινή ονομασία: ωραιόφυλλο, κολεός, coleus, painted nettle
Διώνυμο: Plectranthus scutellarioides 'Skyfire', Πλήκτρανθος ο σκουτελαριοειδής ποικ. ‘Φωτιά Ουρανού’ [1, 2]
Βασιώνυμο: Ocimum scutellarioides L. [3]
Συνώνυμα: Calchas acuminatus, Coleus acuminatus, Coleus blumei, Coleus scutellarioides, Plectranthus aromaticus, Plectranthus blumei, Plectranthus scutellarioides Blume, Solenostemon blumei, Solenostemon scutellarioides και 51 ακόμη συνώνυμα[3]
cv.: Skyfire, Sky Fire | Φωτιά Ουρανού

ενημέρωση: 7 Οκτωβρίου 2019
κωδικός συλλογής: 181110-02
Plectranthus scutellarioides 'Skyfire', Πλήκτρανθος ο σκουτελαριοειδής ποικ. ‘Φωτιά Ουρανού’, ωραιόφυλλο, coleus, κολεός, φυτό
Plectranthus scutellarioides 'Skyfire', Πλήκτρανθος ο σκουτελαριοειδής ποικ. ‘Φωτιά Ουρανού’

Προέλευση και Οικότοπος

Γνωστό ευρέως στα αγγλικά με την προηγούμενη ονομασία Coleus (Κολεός) το ωραιόφυλλο ανάλογα με τον τύπο ανάπτυξής τους χωρίζεται κύρια σε τέσσερις κατηγορίες.

  • Σε αυτά με συρόμενο τύπο ανάπτυξης.
  • Στα μεγάλου μεγέθους, με μεγάλα φύλλα και χοντρά στελέχη.
  • Στα μέσου μεγέθους και
  • Στους νάνους, των οποίων το μέγεθος είναι αρκετά μικρότερο από το σύνηθες.

Τα ωραιόφυλλα είναι τροπικά πολυετή φυτά στην οικογένεια των Χειλανθών (Lamiaceae). Είναι από τα ευκολότερα φυτά τόσο για το σπίτι αλλά και για τον κήπο (θα χρειαστούν ωστόσο προστασία από χαμηλές θερμοκρασίες). Έχουν από το πιο εντυπωσιακά εκπληκτικό χρωματιστό φύλλωμα σε ό,τι συνδυασμούς μπορεί να φανταστεί κανείς: πράσινου, κίτρινου, ροζ, κόκκινου, μωβ, βυσσινί, καφέ, κλπ. Τα ωραιόφυλλα έχουν επίσης μια μεγάλη ποικιλία μεγεθών και τύπους φύλλων.

Γεωγραφική κατανομή [1]
Ενδημικό στις περιοχές: Αυστραλία (Δυτικά)· Βιετνάμ· Βόρνεο· Νήσοι Σολομώντα· Σουλαουέζι· Σουματέρα· Ταϊβάν· Ταϊλάνδη· Φιλιππίνες..

Εισήχθη στις περιοχές: Αϊτή· Αντίλλες Βενεζουέλας· Βενεζουέλα· Γουϊνέα· Δομινικανή Δημοκρατία· Εταιρείας Νήσοι· Ιμαλάια (Ανατολικά)· Κόστα Ρίκα· Μπανγκλαντές· Μεξικό (ΝΑ, ΝΔ)· Μπελίζ· Νέα Καληδονία· Νησιά Γκίλμπερτ· Νήσοι Κουκ· Ονδούρα· Νικαράγουα· Νιούε· Παναμάς· Πουέρτο Ρίκο· Προσήνεμες Νήσοι· Ρουάντα· Σαμόα· Τοκελάου-Μανιχίκι· Τόνγκα· Τρίνινταντ και Τομπάγκο· Τζαμάικα· Υπήνεμες Νήσοι.



Πληροφορίες καλλιέργειας

Μέγιστη ανάπτυξη: έως 60 εκ.
Τοξικότητα: δεν είναι τοξικό σε ανθρώπους, σκύλους, γάτες [4]
Ανθοφορία: ανθίζει το καλοκαίρι και το φθινόπωρο· τα λουλούδια είναι μικρού μεγέθους με τα πέταλα σε χρώμα λευκό και ιώδες. Εάν δεν θέλουμε να χάσουμε το φυτό τότε μπορούμε να αφαιρούμε τα λουλούδια πριν ανοίξουν. Εάν τα λουλούδια παραμείνουν και ανοίξουν τότε το φυτό θα συμπεριφερθεί ως ετήσιο, θα μαραθεί και στο πέρας της ανθοφορίας θα αρχίσουν να αναπτύσσονται νέα φυτάρια, από τους σπόρους που έχουν πέσει στο έδαφος.
Άρωμα: όχι
Θερμοκρασία: χώρου. Δεν αγαπά τις πολύ υψηλές ή πολύ χαμηλές θερμοκρασίες. Ελάχιστη 10°C. Κατά την περίοδο της άνοιξης έως και φθινόπωρο μπορούμε να έχουμε το φυτό στον κήπο, αλλά από τα μέσα φθινοπώρου θα πρέπει να μεταφερθεί σε χώρο προστατευόμενο από χαμηλές θερμοκρασίες και βροχόπτωση.
Φως: ηλιόφως· φωτεινή τοποθεσία με έμμεσο ηλιακό φως.
Υγρασία: ~60% – 80%
Υπόστρωμα: για να εξασφαλιστεί η σωστή αποστράγγιση του νερού, χρησιμοποιούμε μια γλάστρα με επαρκείς οπές αποστράγγισης και ένα μείγμα υποστρώματος με μέση συχνότητα αποστράγγισης (κατά προτίμηση ελαφρώς όξινο). Ένα μείγμα με 70% χώμα για φυτά εσωτερικού χώρου, 20% τύρφη και 10% περλίτη, είναι ένα κατάλληλο μείγμα για τα ωραιόφυλλα.
Πότισμα: το ωραιόφυλλο χρειάζεται τακτικό πότισμα κατά την περίοδο της ενεργού φάσης ανάπτυξης (άνοιξη έως φθινόπωρο). Κατά τη διάρκεια του χειμώνα να αφήνουμε το υπόστρωμα να στεγνώνει λίγο περισσότερο ανάμεσα στα ποτίσματα.
Λίπανση: χρειάζεται λίπανση σε μηνιαία βάση κατά την περίοδο της ενεργού φάσης ανάπτυξης, με ένα ισορροπημένο λίπασμα.
Πολλαπλασιασμός: με μοσχεύματα βλαστών. Μπορούμε να τοποθετήσουμε το μόσχευμα κατευθείαν στο υπόστρωμα το οποίο χρειάζεται να διατηρούμε νωπό και σε θερμοκρασία 22°C και άνω. Το μόσχευμα μπορούμε να το τοποθετήσουμε και σε νερό, αλλά μερικές φορές το κάτω μέρος τείνει να στρέφεται προς τα επάνω, συνεπώς ο πολλαπλασιασμός του μοσχεύματος με τοποθέτηση κατευθείαν στο υπόστρωμα ενδείκνυται.


Δυνητικά προβλήματα: – ·


Αναλυτικότερες πληροφορίες

μόσχευμα - πολλαπλασιασμός, βλαστός - στέλεχος στρέφεται προς τα πάνω, έξω από το νερό.
Μόσχευμα που κρατούνταν σε νερό. Διακρίνεται το φαινόμενο που αναφέρθηκε πιο πάνω, ότι δηλαδή σε μερικές περιπτώσεις το κατώτατο άκρο στρέφεται προς τα επάνω. Αυτό γίνεται διότι το νερό δεν είχε πολύ οξυγόνο και το φυτό στην προσπάθειά του να βρει περισσότερο οξυγόνο άρχισε να στρέφει τον βλαστό προς τα επάνω. Αυτό δεν εμφανίζεται σε όλες τις περιπτώσεις και γίνεται συνήθως σε φυτά με ταχεία ανάπτυξη. Η λύση είναι, είτε να ανανεώνουμε το νερό με φρέσκο τουλάχιστον κάθε δύο μέρες ή να τοποθετήσουμε το μόσχευμα κατευθείαν σε μείγμα υποστρώματος.



Φωτογραφίες και Ιστορικό


 14 Αυγούστου 2019: δύο μοσχεύματα τα οποία τοποθέτησα κατευθείαν στο μείγμα υποστρώματος και λόγω της αυξημένης καλοκαιρινής θερμοκρασίας ρίζωσαν μέσα σε μία εβδομάδα.




Παραπομπές
1. Για την μεταγραφή του διώνυμου στα ελληνικά, βλέπε: Plectranthus και scutellarioides.
2. POWO: Plectranthus scutellarioides (L.) R.Br.
3. tropicos: Plectranthus scutellarioides (L.) R. Br.
4. Λίστα με τα ασφαλή και τοξικά φυτά - Letter P


. Plectranthus scutellarioides 'Skyfire', Coleus, Κολεός, ωραιόφυλλο, φροντίδα, περιποίηση, πληροφορίες φροντίδα, περιποίηση, πληροφορίες

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου