⚠️ σε αυτό το ιστολόγιο διαβάζεις ξεκούραστα, δίχως παράθυρα να πετάγονται αριστερά/δεξιά, ⛔δίχως διαφημίσεις.
Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι να διαβάσεις αυτό το μήνυμα.

18 Ιουνίου 2018

Disocactus anguliger [Δισόκακτος ο γωνιώδης]

Κοινή ονομασία: κάκτος ψαροκόκαλο, κάκτος της σελήνης, βασίλισσα της νύχτας, κάκτος ορχιδέα ζικ ζακ, κάκτος ορχιδέα ζιγκ ζαγκ, κάκτος ορχιδέα ζιγκ-ζαγκ, fishbone cactus, moon cactus, queen of the night, rick rack cactus, ric rac cactus, ric-rac cactus, St. Anthony's rik-rak, zig-zag cactus
ΔιώνυμοDisocactus anguliger [1, 2, 3, 4], Δισόκακτος ο γωνιώδης [5]
ΒασιώνυμοPhyllocactus anguliger [6]
Συνώνυμα: Epiphyllum anguliferum, Epiphyllum anguliger, Epiphyllum darrahii, Phyllocactus anguliger, Phyllocactus darrahii, Phyllocactus serratus [1, 2, 3, 4, 6]
cv.: –

ενημέρωση: 1 Φεβρουαρίου 2019
κωδικός συλλογής: 180615-05
Disocactus anguliger, Δισόκακτος ο γωνιώδης, Epiphyllum anguliger
Disocactus anguliger [Δισόκακτος ο γωνιώδης]. Γνωστός ευρέως με το παλαιό του συνώνυμο: Epiphyllum anguliger.

Προέλευση και Οικότοπος

Ο Disocactus anguliger είναι ένας πολυετής επίφυτος κάκτος στην οικογένεια των Κακτοειδών (Cactaceae) και απαντά στο Μεξικό (Κεντρικά, ΒΑ, ΝΔ), όπου φύεται σε πεδινές περιοχές δρύινων δασών, σε υψόμετρο 1100 με 1800 μέτρα πάνω από το επίπεδο της θάλασσας.


Πληροφορίες καλλιέργειας

Μέγιστη ανάπτυξη: οι βλαστοί δύναται να αναπτυχθούν από 20 εκ. έως 30 εκ. Ως φυτό εσωτερικού χώρου το μέγιστο μέγεθος του φυτού εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το μέγεθος της γλάστρας.
Τοξικότητα: δεν είναι τοξικός[7]
Ανθοφορία: νυχτερινής ανθοφορίας· ως φυτό εσωτερικού χώρου δεν ανθίζει εύκολα· τα μεγάλα άνθη μεγέθους περίπου 15 εκ. η περισσότερο, είναι λευκού χρώματος και ανοίγουν το βράδυ.
Άρωμα: ναι, έντονο
Θερμοκρασία: δωματίου (~20℃)· να μην πέσει κάτω από 5℃. Το χειμώνα η νυχτερινή έκθεση σε αυτές τις θερμοκρασίες ευνοεί την ανάπτυξη και ανθοφορία αργότερα.
Φως: πρωινό ηλιόφως· έμμεσο φως στο υπόλοιπο της ημέρας. Μια τοποθεσία με πιο έντονο φως την άνοιξη θα ενθαρρύνει την ανθοφορία.
Υγρασία: ~60%. Αν και ο Disocactus anguliger είναι εξαιρετικά ανθεκτικός στην ξηρασία, καλό είναι η υγρασία περιβάλλοντος χώρου να μην πέσει κάτω από 30% για μεγάλο χρονικό διάστημα, αλλιώς το φυτό θα αρχίσει να υποφέρει.
Υπόστρωμα: ως επίφυτο δρύινων δασών, ο Disocactus anguliger χρειάζεται ένα μείγμα υποστρώματος που να κατακρατά μεν υγρασία αλλά ταυτόχρονα να είναι πορώδες και να αποστραγγίζει γρήγορα. Η καλύτερη αναλογία είναι 80% λεπτόκοκκο φλοιό ορχιδέας, 15% χώμα για κάκτους και 5% κάποιο μη οργανικό υπόστρωμα που ευνοεί τον επαρκή αερισμό όπως περλίτης. Για περισσότερα βλέπε και το άρθρο: Χώμα για Παχύφυτα.
Πότισμα: πότισμα όταν το υπόστρωμα στεγνώσει εντελώς· αρκετά λιγότερο πότισμα το χειμώνα, ανάλογο των χαμηλών θερμοκρασιών. Το υπόστρωμα να στεγνώνει πολύ καλά αυτή την περίοδο πριν ποτίσουμε εκ νέου. Για περισσότερα σχετικά με τη φροντίδα κατά την περίοδο του χειμώνα βλέπε και το άρθρο: Παχύφυτα: φροντίδα το χειμώνα.
Λίπανση: μια φορά στις αρχές της άνοιξης με ένα λίπασμα 20–20–20 που ευνοεί την ανθοφορία. Πάρα πολύ λίπασμα θα προκαλέσει πολύ πλούσια ανάπτυξη σε βάρος της ανθοφορίας.
Πολλαπλασιασμός: με μοσχεύματα τα οποία τοποθετούμε σε δοχείο με βρύα.


Δυνητικά προβλήματα: o Disocactus anguliger προσβάλλεται πιο εύκολα από βακτηριακά και μυκητιακά παθογόνα, που προκαλούν μαύρη σήψη (black rot). Το βακτήριο Erwinia cacticida μπορεί να εκμεταλλευτεί το υπερβολικά υγρό υπόστρωμα και το λεπτό ριζικό σύστημα του Disocactus anguliger για να δημιουργήσει αυτό που είναι γνωστό ως ασθένεια μαύρης σήψης. Λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο όπως οποιοσδήποτε παθογόνος παράγοντας, μολύνει τα κύτταρα των ριζών του κάκτου για να αναπαραχθεί, χρησιμοποιώντας το ως τρόφιμο και εξαπλώνεται μέχρι να μην παραμείνει τίποτα από τη ρίζα, παρά μόνο μια υγρή μαύρη πολτώδης μάζα. Τα συμπτώματα πάνω από το υπόστρωμα περιλαμβάνουν κιτρίνισμα των ανώτερων στελεχών και πλευρικές καστανές ραβδώσεις που ανεβαίνουν από το κεντρικό στέλεχος, καθώς οι μύκητες στέλνουν έλικες στο αγγειακό σύστημα του φυτού.


Αναλυτικότερες πληροφορίες

Ο Disocactus anguliger όπως και όλοι οι επίφυτοι κάκτοι τροπικών δασών έχουν χαρακτηριστικά και τύπο ανάπτυξης παρόμοιο με των ορχιδεών που προέρχονται από τροπικά δάση. Από το υπόστρωμα μέχρι το ότι θα ανθίσουν πιο εύκολα όταν οι ρίζες τους δεσμεύονται μέσα στη γλάστρα (rootbound).

Ο Disocactus anguliger φέρει αρκετές ομοιότητες εξωτερικά και πολλές φορές είναι δύσκολη η ταυτοποίησή του με ακόμη δυο επίφυτους κάκτους. Τον Selenicereus anthonyanus και τον Weberocereus imitans, αλλά ο Disocactus anguliger έχει λιγότερο στρουμπουλά και ευμεγέθη λουλούδια, με πολύ μεγαλύτερο σωλήνα. Τα περιάνθια εάν δεν είναι λευκά, θα είναι ροζ. Τα άνθη δε του Weberocereus imitans είναι ακόμη μικρότερα και χρώματος λευκού ή κάποιες φορές με μπεζ περιάνθιο. Ένα άλλο σημείο κλειδί από το οποίο ξεχωρίζει ο Disocactus anguliger με τους ομοίους του είναι ότι στα φύλλα δεν φέρει μικρά αγκάθια, όπως στον Selenicereus anthonyanus. Αυτά τα αγκάθια στα φύλλα είναι κάποιες φορές εμφανή και στον Disocactus anguliger αλλά μόνο στα πολύ νεαρά φυτά αυτού του είδους.


Φωτογραφίες και Ιστορικό

φωτογραφίες και περισσότερες πληροφορίες θα προστεθούν εν καιρώ.




Παραπομπές
1. IPNI: Disocactus anguliger
2. IPNI: Epiphyllum anguliger
3. POWO: Disocacactus anguliger
4. ITIS: Epiphyllum anguliger
5. Για τη μεταγραφή του διώνυμου στα ελληνικά βλέπε: Disocactus και anguliger.
6. tropicos: Disocactus anguliger
7. Λίστα με τα ασφαλή και τοξικά φυτά - Letter D
Disocactus anguliger, Δισόκακτος ο γωνιώδης, φροντίδα, περιποίηση, πληροφορίες

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου