⚠️ σε αυτό το ιστολόγιο διαβάζεις ξεκούραστα, δίχως παράθυρα να πετάγονται αριστερά/δεξιά, ⛔δίχως διαφημίσεις.
Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι να διαβάσεις αυτό το μήνυμα.

08 Μαρτίου 2017

Ceropegia haygarthii [Κηροπηγή η χεϊγκάρθιι]

Κοινή ονομασία: Κηροπηγή του Χέιγκαρθ [4]
ΔιώνυμοCeropegia haygarthii, Κηροπηγή η χεϊγκάρθιι [2, 4]
Βασιώνυμο: –
ΣυνώνυμαCeropegia tristis [2]
Διφορούμενο συνώνυμοCeropegia distincta ssp. haygarthii

ενημέρωση: 30 Ιανουαρίου 2019
κωδικός συλλογής: 170308-01

Δεν είναι απολύτως σαφές με τις ονομασίες τα υβρίδια και τις ποικιλίες ανάμεσα στα Ceropegia distincta haygarthii και Ceropegia haygarthii. Οι πληροφορίες διαφέρουν αναλόγως της πλευράς έρευνας που κάποιος επιλέγει να αποδεχτεί. Υπήρξε ένα ενδιαφέρον ερώτημα σε ένα γκρουπ σχετικά με τις Ceropegia, το οποίο ευελπιστώ να ρίξει περισσότερο φως στο θέμα. Το τρέχον διώνυμο είναι Ceropegia haygarthii. και υποστηρίζεται από IPNI (επιβεβαίωση μέσω προσωπικής αλληλογραφίας), African Plant Database, Plant List, POWOGlobal Biodiversity Information και eol.

Ceropegia haygarthii, κηροπηγή, βλαστοπαχύφυτο, άνθος, λουλούδι, ανθοφορία
Ceropegia haygarthii [Κηροπηγή η χεϊγκάρθιι]: η συχνότητα και ποσότητα παραγωγής λουλουδιών αυξάνεται αναλόγως της θερμοκρασίας.

Προέλευση και Οικότοπος

Η Ceropegia haygarthii είναι ένα παχύφυτο/βλαστοπαχύφυτο στο γένος Ceropegia, στην οικογένεια των Αποκυνοειδών (Apocynaceae). Απαντά σε ξηρά δάση στην Αγκόλα, Μοζαμβίκη, Δημοκρατία της Νότιας Αφρικής (Ανατολικό Ακρωτήριο, KwaZulu-Natal, Limpopo, Gauteng, Mpumalanga, Βορειότερη επαρχία). Παρά το ότι αυτή η Κηροπηγή αναπτύσσει φύλλα – σε αντίθεση με άλλες που είναι βλαστοπαχύφυτα – το στέλεχος επίσης συντελεί στη φωτοσύνθεση, ενώ, στέλεχος και ρίζες είναι επίσης χυμώδεις (succulent)[3]. Η Ceropegia haygarthii είναι ένα ανθεκτικό παχύφυτο που αναπτύσσεται ως αναρριχώμενο φυτό.

Πληροφορίες καλλιέργειας

Μέγιστη ανάπτυξη: έως 3 μέτρα
Τοξικότητα: τα περισσότερα φυτά στο γένος Ceropegia είναι ασφαλή· πολλά από αυτά μάλιστα είναι εδώδιμα[5].
Ανθοφορία: η Ceropegia haygarthii έχει αναπτύξει περίτεχνα λουλούδια που παγιδεύουν προσωρινά τα έντομα που τρέφονται με το νέκταρ. Τα άνθη έχουν μήκος περίπου 4 εκ. και διάμετρο 25 χιλ.
Άρωμα: όχι
Θερμοκρασία: δωματίου. Μπορεί να αντέξει χαμηλές θερμοκρασίες μέχρι -5℃ αλλά όχι για πολλές ημέρες συνεχόμενα. Οι νυκτερινές θερμοκρασίες θα πρέπει να μην είναι κάτω από 10℃. Εάν του παράσχουμε χειμερινή ανάπαυση η θερμοκρασία χρειάζεται να κυμαίνεται στους 5℃ με 8℃.
Φως: χρειάζεται έντονο φως αλλά δεν χρειάζεται πλήρη έκθεση στον ήλιο.
Υγρασία: 40% – 60%
Υπόστρωμα: ένα μείγμα υποστρώματος από χώμα για φυτά εσωτερικού χώρου και κάποιο ορυκτό πορώδες υλικό όπως περλίτης είναι αρκετό. Για περισσότερα βλέπε και το άρθρο: Χώμα για Παχύφυτα.
Πότισμα: κατά τη διάρκεια της άνοιξης έως το καλοκαίρι, το φυτό ποτίζεται σε τακτική βάση, φροντίζοντας να μην στεγνώνει εντελώς το υπόστρωμα. Στα τέλη Αυγούστου, το νερό περιορίζεται περίπου μία φορά την εβδομάδα μέχρι τον Ιανουάριο* Κατά τη διάρκεια του χειμώνα το πότισμα σταματάει για 4 εβδομάδες. Νωρίς την άνοιξη, επαναλαμβάνουμε το τακτικό πότισμα.
Λίπανση: χρειάζεται λίπανση σε μηνιαία βάση κατά τη διάρκεια της ενεργούς φάσης ανάπτυξης, με ένα ισορροπημένο λίπασμα.
Πολλαπλασιασμός: πολλαπλασιάζεται με μοσχεύματα βλαστών ή (σπανιότερα) με σπόρους.


Δυνητικά προβλήματα: χρειάστηκαν τρεις μήνες ώσπου να ξεκινήσει ο γυμνός βλαστός να πετάει νέα ανάπτυξη. Συνεπώς, ας μην απογοητευτούν οι νέοι κάτοχοι ενός γυμνού βλαστού Ceropegia haygarthii. Και βέβαια ας μην βιαστούν και πετάξουν τον βλαστό. Το κρίσιμο είναι να μην αφήνουμε το υπόστρωμα να ξεραίνεται και το μόσχευμα να σαπίσει.



*το πότισμα εξαρτάται πάντοτε από τη θερμοκρασία του χώρου. Σε ένα περβάζι παραθύρου με το καλοριφέρ αναμμένο από κάτω, σίγουρα θα χρειαστεί συχνότερα πότισμα, αλλά και πάλι, όχι κατά τη διάρκεια της νύχτας. Για περισσότερα σχετικά με τη φροντίδα κατά την περίοδο του χειμώνα βλέπε και το άρθρο: Παχύφυτα: φροντίδα το χειμώνα.


Φωτογραφίες και Ιστορικό



^ 3 Αυγούστου 2018: Όσο ανεβαίνει η θερμοκρασία τόσο αυξάνει και η παραγωγή λουλουδιών στην Ceropegia haygarthii. Συνεχίζει να σκαρφαλώνει στην πέργολα της Ceropegia simoneae και την άφησα έτσι. Με την αυξημένη καλοκαιρινή θερμοκρασία, πρόσεξα επίσης ότι και τα χρώματα στα άνθη έγιναν πιο έντονα, ιδιαίτερα το κόκκινο.


^ 3 Απριλίου 2018, φωτο Β: εδώ τράβηξα με το ένα χέρι μου τον βλαστό ώστε να φανεί καλύτερα το λουλούδι. Με τη βαριά φωτογραφική μηχανή στο ένα χέρι και νυχτερινή φωτογράφιση, ήταν δύσκολο να καταφέρω καλή εστίαση. Η ανθοφορία ωστόσο, κράτησε για μια ολόκληρη εβδομάδα.


^ 3 Απριλίου 2018, φωτο Α: επιτέλους! έπειτα από 13 ολόκληρους μήνες από τότε που απέκτησα αυτό το φυτό, είδα σήμερα για πρώτη φορά το ένα και μοναδικό άνθος του. Από την αρχή αυτό το μόσχευμα χρειάστηκε πολύ χρόνο ώσπου να πετάξει νέα ανάπτυξη και τώρα ανέπτυξε μόνο ένα λουλούδι. Για να δούμε πώς θα τα πάει και στους επόμενους μήνες. Ο βλαστός περιπλέχτηκε γύρω από το πλέγμα της Ceropegia simoneae και η λήψη της φωτογραφίας ήταν ιδιαίτερα δύσκολη.


^ 20 Αυγούστου 2017 Επιτέλους ανάπτυξη στο Ceropegia haygarthii. Τα κιτρινισμένα φύλλα κάτω-κάτω μπορεί να είναι λόγω ελαφράς ταλαιπωρίας που υπέστη το εν λόγω παχύφυτο κατά τη διάρκεια των διακοπών μου. Κατά την ενός μηνός απουσία μου εφάρμοσα το αυτόματο πότισμα το οποίο εφαρμόζω πάντοτε όταν λείπω, από τότε που συνέλαβα αυτή την ιδέα. Από τα 70 φυτά που έχω μόνο τα δυο άρχισαν να εμφανίζουν προβλήματα. Συγκεκριμένα το Ceropegia haygarthii και καθώς το κορδόνι τραβούσε νερό μόλις στέγνωνε το χώμα, ποτιζόταν υπερβολικά. Γι' αυτό και τα φύλλα κιτρίνισαν στη βάση του φυτού. Έφτασα όμως εγκαίρως και το Ceropegia haygarthii αποδείχτηκε πολύ ανθεκτικό, όπως και τα περισσότερα παχύφυτα Ceropegia άλλωστε.


^ 22 Ιουνίου 2017: 3 μήνες αργότερα, επιτέλους ξεκίνησε να αναπτύσσει καινούργιο βλαστό! 😇

Ceropegia haygarthii κηροπηγή παχύφυτο
^ 8 Μαρτίου 2017: Σήμερα κατέφθασε το εν λόγω μόσχευμα από το βλαστοπαχύφυτο Ceropegia haygarthii. Περιμένω να το χαρώ ανθισμένο.




Παραπομπές
1. llifle: Ceropegia haygarthii
2. POWO: Ceropegia haygarthii
3. N. E. Brown “Flora Capensis”, Vol 4, 1909 || J.P. Roux “Flora of South Africa” 2003 || Fl. Pl. South Africa 31: t.1240 (1956) || List South. African Succ. Pl. : 25 (1997) || Focke Albers, Ulrich Meve “Illustrated Handbook of Succulent Plants: Asclepiadaceae” Springer Science & Business Media, 06 December 2012 || Nico Vermeulen, Richard Rosenfeld “Encyclopedia of House Plants” Taylor & Francis, 1999 || Vera Higgins “Succulent Plants Illustrated” Blandford Press, 1949 || Werner Rauh “The Wonderful World of Succulents: Cultivation and Description of Selected Succulent Plants Other Than Cacti” Smithsonian Institution Press, 1984
4. Για τη μεταγραφή του διώνυμου στα ελληνικά βλέπε Ceropegia και haygarthii.
5. Λίστα με τα ασφαλή και τοξικά φυτά - Letter C
Ceropegia haygarthii, Κηροπηγή χεϊγκάρθιι, φροντίδα, πληροφορίες

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου