⚠️ σε αυτό το ιστολόγιο διαβάζεις ξεκούραστα, δίχως παράθυρα να πετάγονται αριστερά/δεξιά, ⛔δίχως διαφημίσεις.
Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι να διαβάσεις αυτό το μήνυμα.

14 Οκτωβρίου 2017

Selenicereus anthonyanus [Σεληνοκέρεος ο αντωνιάνους]

Κοινή ονομασία: κάκτος ψαροκόκαλο, κάκτος ορχιδέα ζικ ζακ, κάκτος ορχιδέα ζιγκ ζαγκ, κάκτος ορχιδέα ζιγκ-ζαγκ, fish bone cactus, fishbone cactus, rick rack cactus, ric rac cactus, ric-rac cactus, St. Anthony's rik-rak, zig-zag cactus
ΔιώνυμοSelenicereus anthonyanus, Σεληνοκέρεος ο αντωνιάνους [1]
ΒασιώνυμοCryptocereus anthonyanus
Συνώνυμα: Cryptocereus anthonyanus

ενημέρωση: 16 Φεβρουαρίου 2019
κωδικός συλλογής: 171013-01
Selenicereus anthonyanus, Σεληνοκέρεος ο αντωνιάνους, επίφυτος κάκτος
Selenicereus anthonyanus [Σεληνοκέρεος ο αντωνιάνους]

Προέλευση και Οικότοπος

Ο Selenicereus anthonyanus είναι ένας πολυετής επίφυτος αναρριχώμενος κάκτος στην οικογένεια των Κακτοειδών (Cactaceae) και έχει μια αρκετά ευρεία περιοχή εξάπλωσης στις μεξικανικές πολιτείες Τσιάπας, Οαχάκα, Ταμπάσκο και Βερακρούζ, όπου φύεται σε πεδινές περιοχές τροπικών δασών, σε υψόμετρο 180 με 700 μέτρα πάνω από το επίπεδο της θάλασσας.

Πληροφορίες καλλιέργειας

Μέγιστη ανάπτυξη: οι βλαστοί δύναται να αναπτυχθούν από 50 εκ. έως 1,8 μ. Ως φυτό εσωτερικού χώρου το μέγιστο μέγεθος του φυτού εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το μέγεθος της γλάστρας.
Τοξικότητα: χαμηλή τοξικότητα· ενδέχεται να ενισχύσει την επίδραση των καρδιακών γλυκοσίδων[3]
Ανθοφορία: νυχτερινής ανθοφορίας· ως φυτό εσωτερικού χώρου δεν ανθίζει εύκολα· τα μεγάλα άνθη μεγέθους περίπου 15 εκ. η περισσότερο, έχουν συχνά κόκκινα ή κίτρινα περιάνθια αλλά και λευκά και ανοίγουν το βράδυ.
Άρωμα: ναι
Θερμοκρασία: δωματίου (~20℃)· να μην πέσει κάτω από 5℃. Το χειμώνα η νυχτερινή έκθεση σε αυτές τις θερμοκρασίες ευνοεί την ανάπτυξη και ανθοφορία αργότερα.
Φως: πρωινό ηλιόφως· έμμεσο φως στο υπόλοιπο της ημέρας. Μια τοποθεσία με πιο έντονο φως την άνοιξη θα ενθαρρύνει την ανθοφορία.
Υγρασία: ~60%. Αν και ο Selenicereus anthonyanus είναι εξαιρετικά ανθεκτικός στην ξηρασία, καλό είναι η υγρασία περιβάλλοντος χώρου να μην πέσει κάτω από 30% για μεγάλο χρονικό διάστημα, αλλιώς το φυτό θα αρχίσει να υποφέρει.
Υπόστρωμα: ως επίφυτο τροπικών περιοχών, ο Selenicereus anthonyanus χρειάζεται ένα μείγμα υποστρώματος που να κατακρατά μεν υγρασία αλλά ταυτόχρονα να είναι πορώδες και να αποστραγγίζει γρήγορα. Η καλύτερη αναλογία είναι 80% λεπτόκοκκος φλοιός ορχιδέας, 15% χώμα για κάκτους και 5% κάποιο μη οργανικό υπόστρωμα που ευνοεί τον επαρκή αερισμό όπως περλίτης. Για περισσότερα βλέπε και το άρθρο: Χώμα για Παχύφυτα.
Πότισμα: πότισμα όταν το υπόστρωμα στεγνώσει εντελώς· αρκετά λιγότερο πότισμα το χειμώνα, ανάλογο των χαμηλών θερμοκρασιών. Το υπόστρωμα να στεγνώνει πολύ καλά αυτή την περίοδο πριν ποτίσουμε εκ νέου. Για περισσότερα σχετικά με τη φροντίδα κατά την περίοδο του χειμώνα βλέπε και το άρθρο: Παχύφυτα: φροντίδα το χειμώνα.
Λίπανση: μια φορά στις αρχές της άνοιξης με ένα λίπασμα 20–20–20 που ευνοεί την ανθοφορία. Πάρα πολύ λίπασμα θα προκαλέσει πολύ πλούσια ανάπτυξη σε βάρος της ανθοφορίας.
Πολλαπλασιασμός: με μοσχεύματα τα οποία τοποθετούμε σε δοχείο με βρύα.


Δυνητικά προβλήματα: – ·


Αναλυτικότερες πληροφορίες

Ο Selenicereus anthonyanus όπως και όλοι οι επίφυτοι κάκτοι τροπικών δασών, ονομαζόμενοι και κάκτοι της ζούγκλας, έχουν χαρακτηριστικά και τύπο ανάπτυξης παρόμοιο με των ορχιδεών που προέρχονται από τροπικά δάση. Από το υπόστρωμα μέχρι το ότι θα ανθίσουν πιο εύκολα όταν οι ρίζες τους δεσμεύονται μέσα στη γλάστρα (rootbound). Το πλεονέκτημα σε σχέση με τις ορχιδέες είναι ότι δεν προσβάλλονται αντίστοιχα από πολλές ασθένειες.

Ο Selenicereus anthonyanus φέρει αρκετές ομοιότητες εξωτερικά και πολλές φορές είναι δύσκολη η ταυτοποίησή του με ακόμη δυο επίφυτους κάκτους. Τον Epiphyllum anguliger και τον Weberocereus imitans, αλλά ο Selenicereus anthonyanus έχει πιο στρουμπουλά και ευμεγέθη λουλούδια, με πολύ μικρότερο σωλήνα και επίσης με αγκαθωτό υπάνθιο. Τα περιάνθια εάν δεν είναι λευκά, θα είναι κόκκινα ή κίτρινα, ενώ στον Epiphyllum anguliger εάν τα περιάνθια δεν είναι λευκά, θα είναι ροζ. Τα άνθη δε του Weberocereus imitans είναι ακόμη μικρότερα και χρώματος λευκού ή κάποιες φορές με μπεζ περιάνθιο. Ένα άλλο σημείο κλειδί από το οποίο ξεχωρίζει ο Selenicereus anthonyanus με τους ομοίους του είναι τα μικρά αγκάθια που φέρει στα φύλλα. Αυτά τα αγκάθια στα φύλλα είναι κάποιες φορές εμφανή και στον Epiphyllum anguliger αλλά μόνο στα πολύ νεαρά φυτά αυτού του είδους[2].


Φωτογραφίες και Ιστορικό


^ 14 Οκτωβρίου 2017: εδώ βλέπουμε τα αγκάθια στα φύλλα του επίφυτου κάκτου Selenicereus anthonyanus.






Παραπομπές
1. Για τη μεταγραφή του ονόματος στα ελληνικά βλέπε: Selenicereus, anthonyanus.
2. CactiGuide: genus Selenicereus
Nigel P. Taylor, Daniela C. Zappi “Cacti of Eastern Brazil” Royal Botanic Gardens, Kew, 2004 || Edward F. Anderson “The Cactus Family” Timber Press, 2001 || Hunt D.R. et al. “The new cactus lexikon.” DH Books, Miborn Port, England.2006 || Wikipedia contributors. "Selenicereus anthonyanus." Wikipedia, The Free Encyclopedia. Wikipedia, The Free Encyclopedia, 23 Nov. 2014. Web. 5 Mar. 2015. || Terrazas, T., Arreola, H., Ishiki, M. & Pizaña, J. 2013. Selenicereus anthonyanus. The IUCN Red List of Threatened Species. Version 2014.3. <www.iucnredlist.org>. Downloaded on 05 March 2015. || CONABIO. 2009. "Catálogo taxonómico de especies de México". 1. In Capital Nat. México. CONABIO, Mexico City. || Cactus and Succulent Journal. Los Angeles 22: 165, 1950. || Bradleya. 7: 93. 1989. || Granny Artemis & Paghat the Ratgirl “Ric-Rac Cactus, aka: Anthony's Rick-Rack, Zig-Zag Cactus, or Fishbone Orchid Cactus” >http://www.paghat.com/ricrac.html> Web. 5 Mar. 2015. || Roger Clapp Greenhouses & Littlefield Garden “Plants in the Greenhouse – Selenicereus anthonyanus” <http://umaine.edu/littlefieldgarden/home/plants-in-the-greenhouse/selenicereus-anthonyanus/> The University of Maine Web. 5 Mar. 2015.
3. Λίστα με τα ασφαλή και τοξικά φυτά - Letter S
.Selenicereus anthonyanus, Σεληνοκέρεος αντωνιάνους, φροντίδα, περιποίηση, πληροφορίες

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου