⚠️ σε αυτό το ιστολόγιο διαβάζεις ξεκούραστα, δίχως παράθυρα να πετάγονται αριστερά/δεξιά, ⛔δίχως διαφημίσεις.
Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι να διαβάσεις αυτό το μήνυμα.

26 Ιουλίου 2018

Orbea mcloughlinii [Κυκλία η μακλοκλινίι]

Κοινή ονομασία: –
ΔιώνυμοOrbea mcloughlinii, Κυκλία η μακλοκλινίι [1, 2]
Εσφαλμένο διώνυμο: Orbea mαcloughlinii
Βασιώνυμο: Stapelia mcloughlinii [3]
Συνώνυμα: Orbea doldii, Orbea speciosa, Stapelia mcloughlinii, Stapelia speciosa [2]
Διφορούμενο συνώνυμο[5]Ceropegia macloughlinii [4]

ενημέρωση: 9 Φεβρουαρίου 2019
κωδικός συλλογής: 180724-03
Orbea mcloughlinii, Κυκλία η μακλοκλινίι, macloughlinii
Orbea mcloughlinii [Κυκλία η μακλοκλινίι]

Προέλευση και Οικότοπος[2, 6]

Η Orbea mcloughlinii είναι ένα βλαστοπαχύφυτο στην οικογένεια των Αποκυνοειδών (Apocynaceae) και απαντά στις Επαρχίες του Ακρωτηρίου στη Δημοκρατία της Νότιας Αφρικής και στο KwaZulu-Natal, σε υψόμετρο 500 με 700 μ. πάνω από το επίπεδο της θάλασσας, όπου φύεται σε ξηρές, βραχώδεις περιοχές, σε ρηχά εδάφη κατά μήκος απότομων παρυφών της όχθης του ποταμού.


Πληροφορίες καλλιέργειας[6]

Μέγιστη ανάπτυξη: ένα μικρού μεγέθους Σταπελιοειδές με μαλακούς βλαστούς και με συνολικό ύψος 10 έως 20 εκ.
Τοξικότητα: ❓ δεν είναι γνωστό 🙁 Μπορείς να βοηθήσεις;
Ανθοφορία: το χρώμα του άνθους είναι ένα λαμπερό κίτρινο διάστικτο με καστανέρυθρες κηλίδες. Η ανθοφορία εμφανίζεται στα τέλη καλοκαιριού ή το φθινόπωρο, αν και δοθείσης άφθονης ηλιοφάνειας, η Orbea mcloughlinii θα ανθίζει συχνότερα.
Άρωμα: τα άνθη αναδύουν ένα αρκετά ανεπαίσθητο άρωμα που θυμίζει θνησιμαίο. Η μυρωδιά προσελκύει μύγες και άλλα έντομα τα οποία συνδράμουν στην επικονίαση του φυτού. Σε καλλιέργεια ως καλλωπιστικό φυτό εσωτερικού χώρου ενδέχεται το άρωμα να είναι σημαντικά εξασθενημένο ή να μην αναδύεται καθόλου άρωμα.
Θερμοκρασία: προτιμά ζεστές θερμοκρασίες: 21ºC με 27ºC, αλλά μπορεί να επιβιώσει έως τους 5ºC, αλλά όχι για πολύ. Για περισσότερα σχετικά με τη φροντίδα κατά την περίοδο του χειμώνα βλέπε και το άρθρο: Παχύφυτα: φροντίδα το χειμώνα.
Φως: οι ιδανικές συνθήκες φωτός είναι έκθεση στο πρωινό φως του ήλιου και το απόγευμα· το καλοκαίρι στις καυτές μεσημεριανές ώρες του καλοκαιριού το φυτό χρειάζεται προφύλαξη από τις άμεσες αχτίδες του ήλιου που γίνονται ακόμη θερμότερες πίσω από το τζάμι του παραθύρου. Με άφθονη ηλιοφάνεια το πρωί και αργά το απόγευμα οι πράσινοι βλαστοί θα σκουραίνουν και θα αποκτούν ένα διάστικτο μωβ χρώμα που θα ευνοήσει και την τακτικότερη ανθοφορία.
Υγρασία: 10% – 40%. Ευνοείται από καλό αερισμό και ξηρή ατμόσφαιρα.
Υπόστρωμα: χρειάζεται ένα υπόστρωμα με καλή αποστράγγιση και αερισμό. Ένα μείγμα με χώμα για παχύφυτα/κάκτους και 10% κάποιο ορυκτό πορώδες υλικό που ευνοεί τον επαρκή αερισμό όπως περλίτης. Για περισσότερα βλέπε και το άρθρο: Χώμα για Παχύφυτα.
Πότισμα: χρειάζεται τακτικό πότισμα, ιδιαίτερα άφθονο κατά τη διάρκεια των θερμότερων ημερών του καλοκαιριού. Μπορούμε να ξεκινήσουμε να ποτίζουμε από τα πρώτα σημάδια βλάστησης και σταματάμε το πότισμα στα μέσα φθινοπώρου. Είτε το υπερβολικό είτε το ελάχιστο πότισμα μπορεί να προκαλέσει σήψη.
Λίπανση: θα ευεργετηθεί από μια δόση κάποιου ισορροπημένου λιπάσματος, στις αρχές του καλοκαιριού.
Πολλαπλασιασμός: όπως και με τα περισσότερα Σταπελιοειδή, τα φυτά γηράσκουν μετά από αρκετά χρόνια, οπότε θα πρέπει να τα ξαναρχίσουμε από μοσχεύματα όταν η ανάπτυξη και η ανθοφορία είναι αργή. Ο πολλαπλασιασμός είναι εύκολος: αφαιρούμε ένα φρέσκο στέλεχος, αφήνουμε να στεγνώσει η επιφάνεια κοπής και στη συνέχεια το φυτεύουμε. Αφήνουμε τη γλάστρα σε μια φωτεινή τοποθεσία αλλά να μην εκτίθεται σε ηλιοφάνεια, ώστε να μην αφυδατωθεί γρήγορα το μόσχευμα πριν προλάβει να ριζώσει. Η καλύτερη εποχή είναι στα τέλη του καλοκαιριού, όταν οι βλαστοί των Σταπελιοειδών μεγαλώνουν πιο ενεργά. Το μόνο πρόβλημα είναι ότι εάν το στέλεχος είναι ακόμη και μερικώς θαμμένο, το φυτό συνήθως θα σαπίζει. Για να αποτρέψουμε κάτι τέτοιο, φροντίζουμε ώστε να ψεκάζουμε ελαφρώς με νερό το υπόστρωμα γύρω από το μόσχευμα και να μην ποτίζουμε ολόκληρη τη γλάστρα.


Δυνητικά προβλήματα: το συνηθέστερο πρόβλημα είναι η σήψη, η οποία για μια Orbea μπορεί να αποβεί μοιραία. Για λύσεις ως προς αυτό, υπάρχει και το άρθρο: Σήψη στα Παχύφυτα: Πρόληψη και Αντιμετώπιση.


Αναλυτικότερες πληροφορίες

περισσότερες πληροφορίες για τη φροντίδα και περιποίηση θα προστεθούν εν καιρώ.


Φωτογραφίες και Ιστορικό

φωτογραφίες και περισσότερες πληροφορίες θα προστεθούν εν καιρώ.




Παραπομπές
1. Για τη μεταγραφή του διώνυμου στα ελληνικά βλέπε: Orbea και mcloughlinii.
2. POWO: Orbea mcloughlinii.
3. IPNI: Orbea mcloughlinii.
4. World Plants: Ceropegia macloughlinii.
5. Βοτανική ορολογία: διφορούμενο συνώνυμο
6. Focke Albers und Ulli Meve (Hrsg.): “Sukkulenten-Lexikon" Volume 3 Asclepiadaceae” Ulmer, Stuttgart 2002 || White & Sloane. “The Stapelieae” edn 2. Abbey San Encino Press, 1937 || Golding, J.S. "Southern African Plant Red Data Lists." Southern African Botanical Diversity Network Report No. 14. SABONET. Pretoria. Page 162. (ed.) 2002 || James Cullen, Sabina G. Knees, H. Suzanne Cubey “The European Garden Flora Flowering Plants: A Manual for the Identification of Plants Cultivated in Europe, Both Out-of-Doors and Under Glass” Cambridge University Press, 11/Aug/2011 || Carl August Lückhoff “The stapelieae of Southern Africa” A. A. Balkema, 1952 || Doreen Court “Succulent Flora of Southern Africa” A.A. Balkema, 2000 || Hermann Jacobsen “A handbook of succulent plants: descriptions, synonyms, and cultural details for succulents other than Cactaceae" Blandford Press, 1960 || Bruyns, P.V. "Stapeliads of Southern Africa and Madagascar" Volume I Umdaus Press, Hatfield, South Africa Pages 257 - 259 2005
Orbea mcloughlinii, Κυκλία η μακλοκλινίι, φροντίδα, περιποίηση, πληροφορίες

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου