⚠️ σε αυτό το ιστολόγιο διαβάζεις ξεκούραστα, δίχως παράθυρα να πετάγονται αριστερά/δεξιά, ⛔δίχως διαφημίσεις.
Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι να διαβάσεις αυτό το μήνυμα.

15 Μαρτίου 2019

Stapelia leendertziae [Σταπέλια η λεϊντερτζιάε]

Κοινή ονομασία: Black Bells, Maroon Cup Starfish, Rugose Cup Starfish, Μαύρες Καμπάνες, Αστερίας Μπορντό Κούπα, Αστερίας Ζαρωμένη Κούπα, aaskelk, aasklok, rooiaasblom [1]
Διώνυμο: Stapelia leendertziae, Σταπέλια η λεϊντερτζιάε [2, 4] Φωνητική προφορά:.
Βασιώνυμο: Stapelia leendertziae [3]
Συνώνυμα: Ceropegia leendertziae (N.E.Br.) Bruyns, Gonostemon leendertziae (N.E.Br.) P.V.Heath, Stapelia wilmaniae C.A.Lückh. [2]


ενημέρωση: 8 Φεβρουαρίου 2020
κωδικός συλλογής: 180829-01

Stapelia leendertziae, Σταπέλια η λεϊντερτζιάε, βλαστοπαχύφυτο, φροντίδα, περιποίηση, πληροφορίες, τοξικότητα
Stapelia leendertziae, Σταπέλια η λεϊντερτζιάε, βλαστοπαχύφυτο, φροντίδα, περιποίηση, πληροφορίες, τοξικότητα
Stapelia leendertziae [Σταπέλια η λεϊντερτζιάε]

Προέλευση, οικότοπος, γεωγραφική κατανομή [1]

Η Stapelia leendertziae είναι ένα βλαστοπαχύφυτο στην οικογένεια των Αποκυνοειδών (Apocynaceae). Απαντά στην επαρχία της Ν. Αφρικής Κουαζούλου-Νατάλ, στις Βορειότερες Επαρχίες και στη Σουαζιλάνδη, όπου σε όλες αυτές τις περιοχές εμφανίζεται αρκετά σποραδικά. Συγκεκριμένα περιορίζεται στις ορεινότερες, κρημνές περιοχές αυτών των περιοχών όπου φύεται σε ρηχά εδάφη.


Πληροφορίες καλλιέργειας

Μέγιστη ανάπτυξη: έως 20 εκ. καθ' ύψος
Τοξικότητα: είναι ασφαλής, έχει πολύ πικρή γεύση [5]
Ανθοφορία: τα άνθη είναι μεγάλα· αν όχι τα μεγαλύτερα στα σταπελιοειδή, έως 120 χιλ. σε μήκος, χρώματος μοβ/βαθυκόκκινου, ενώ η άνθηση στο φυσικό της περιβάλλον λαμβάνει χώρα το Φθινόπωρο.
Άρωμα: –
Θερμοκρασία: 25ºC – 30ºC. Το χειμώνα ευεργετείται από περίοδο ξεκούρασης· η θερμοκρασία καλό είναι να μην πέσει κάτω από 10℃ με χαμηλότερο τους 5℃ και με την προϋπόθεση ότι τα φυτά παραμένουν προστατευμένα από βροχόπτωση και παγετό.
Υγρασία: 30% – 50%
Φως: –
Υπόστρωμα: χρειάζεται βασικά κάποιο μη οργανικό υπόστρωμα που να αερίζεται επαρκώς και να μην κρατάει υγρασία για πολύ. 2 μέρη άμμο, 2 μέρη περλίτη, 1 μέρος λεπτόκοκκο χαλίκι και 1 μέρος χώμα για φυτά εσωτερικού χώρου είναι μια καλή αναλογία ως μείγμα υποστρώματος γι’ αυτή τη σταπέλια. Για περισσότερα βλέπε και το άρθρο: Χώμα για Παχύφυτα.
Πότισμα: το πότισμα εξαρτάται άμεσα από τη θερμοκρασία και υγρασία χώρου. Εάν η Stapelia leendertziae διατηρείται σε διαφορετικές από τις ενδεικνυόμενες θερμοκρασίες που δόθηκαν παραπάνω, χρειάζεται λιγότερο νερό όσο η θερμοκρασία πέφτει και καθόλου νερό σε θερμοκρασίες κοντά στους 10℃ και χαμηλότερες. Μπορεί να σαπίσει εάν ποτίζεται πολύ συχνά. Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού χρειάζεται τακτικό πότισμα. Το τακτικό πότισμα αυτή την περίοδο επιφέρει ταχεία ανάπτυξη του φυτού και ευκολότερη και πλουσιότερη ανθοφορία το φθινόπωρο. Κατά τους χειμερινούς μήνες, είναι η περίοδος ανάπαυσης για τη σταπέλια, οπότε ποτίζουμε σπανίως το φυτό μόνο όταν δούμε εμφανή σημάδια αφυδάτωσης. Και σαφώς ποτίζουμε ελαφρώς. Τα χυμώδη φύλλα τους - στην πραγματικότητα φυλλοκλάδια - θα αποθηκεύουν αρκετό νερό για να επιβιώσουν για μεγάλο χρονικό διάστημα. Για τα υπαίθρια φυτά, σπάνια χρειάζεται πρόσθετο πότισμα στις εποχές εκτός χειμώνα, εκτός από τις εκτεταμένες ξηρασίες. Στα υπαίθρια φυτά προσέχουμε επίσης να μην είναι εκτεθειμένα στη βροχή  και στον παγετό κατά την περίοδο του χειμώνα, με τις χαμηλές θερμοκρασίες. Για περισσότερα σχετικά με τη φροντίδα κατά την περίοδο του χειμώνα βλέπε και το άρθρο: Παχύφυτα: φροντίδα το χειμώνα.
Λίπανση: η Stapelia leendertziae δεν χρειάζεται λίπασμα, αλλά μπορούμε να λιπάνουμε με τη μισή δόση στα τέλη του καλοκαιριού.
Πολλαπλασιασμός: πολλαπλασιάζεται εύκολα με (1) μοσχεύματα βλαστών την άνοιξη και το καλοκαίρι, τα οποία αποθέτουμε οριζοντίως σε σκεύος με άμμο πουλιών το οποίο κρατάμε ελαφρά υγρό και θα ριζοβολήσουν μόνα τους. (1) με σπόρους που αφήνουμε επάνω στο υπόστρωμα (δεν τους καλύπτουμε) και ριζώνουν εύκολα. Πάντοτε όμως τα φυτά που αναπτύσσονται από σπόρους αργούν χαρακτηριστικά να αναπτυχθούν.


Δυνητικά προβλήματα: ένα συχνό πρόβλημα είναι το υπερβολικό πότισμα, το οποίο μπορεί να προκαλέσει σήψη. Για λύσεις ως προς αυτό, υπάρχει και το άρθρο: Σήψη στα Παχύφυτα: Πρόληψη και Αντιμετώπιση.


Αναλυτικότερες πληροφορίες

Δεν μετακινούμε το φυτό όταν έχει αναπτύξει μπουμπούκια, αλλιώς ενδέχεται να τα ρίξει αυτομάτως και να διακόψει την ανθοφορία.


Φωτογραφίες και Ιστορικό

φωτογραφίες και περισσότερες πληροφορίες θα προστεθούν εν καιρώ.




Παραπομπές
1. PlantZAfrica: Stapelia leendertziae
2. POWO: Stapelia leendertziae
3. tropicos: Stapelia leendertziae
4. Για τη μεταγραφή του διώνυμου στα ελληνικά βλέπε: Stapelia, leendertziae
5. Λίστα με τα ασφαλή και τοξικά φυτά - Letter S
Stapelia leendertziae, Σταπέλια η λεϊντερτζιάε, φροντίδα, περιποίηση, πληροφορίες, τοξικότητα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου