⚠️ σε αυτό το ιστολόγιο διαβάζεις ξεκούραστα, δίχως παράθυρα να πετάγονται αριστερά/δεξιά, ⛔δίχως διαφημίσεις.
Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι να διαβάσεις αυτό το μήνυμα.

27 Ιουνίου 2018

Goeppertia majestica ‘Whitestar’ [Γκεπέρτια η μεγαλοπρεπής ποικ. ‘Λευκαστέρι’]

Κοινή ονομασία: Majestic Calathea, Μεγαλοπρεπής Καλαθέα, Αρχοντική Καλαθέα
ΔιώνυμοGoeppertia majestica 'Whitestar', Γκεπέρτια η μεγαλοπρεπής ποικ. 'Λευκαστέρι' [1]
ΒασιώνυμοMaranta majestica [2]
Συνώνυμα: Calathea gigas, Calathea imperialis, Calathea majestica, Calathea ornata var. majestica, Calathea princeps, Maranta imperialis, Maranta majestica, Maranta princeps, Phyllodes princeps
cv.: Whitestar | Λευκαστέρι, Λευκό Αστέρι


ενημέρωση: 24 Δεκεμβρίου 2018

κωδικός συλλογής: 180626-01/02/03-180627-01

Goeppertia majestica ‘Whitestar, Γκεπέρτια η μεγαλοπρεπής ποικ. ‘Λευκαστέρι’, Λευκό Αστέρι, φυλλοφόρο φυτό, καλλωπιστικό
Goeppertia majestica ‘Whitestar’ [Γκεπέρτια η μεγαλοπρεπής ποικ. ‘Λευκαστέρι’]

Προέλευση και Οικότοπος

Η Goeppertia majestica ‘Whitestar’ είναι ένα αειθαλές, ανθοφόρο, ριζωματώδες, ποώδες, τροπικό φυτό, στην οικογένεια των Μαραντοειδών (Marantaceae) με μέσο ρυθμό ανάπτυξης και απαντά σε τροπικές και υποτροπικές περιοχές[3, 4].

Γεωγραφική κατανομή[3, 4]
Το γονικό φυτό (Goeppertia majestica) απαντά στη Νότια Αμερική.
Ενδημικό στις περιοχές: Βραζιλία (Νότια)· Γουιάνα· Εκουαδόρ· Κολομβία· Περού.

Εισήχθη στις περιοχές: Βενεζουέλα.

Πληροφορίες καλλιέργειας

Μέγιστη ανάπτυξη: έως και 2,5 μέτρα στην άγρια φύση. Σε συνθήκες καλλιέργειας ωστόσο το φυτό σπάνια θα φτάσει τέτοιο μέγεθος. Η ποικιλία ‘Whitestar’ επίσης τείνει να μην υπερβαίνει τα 130 εκ. Ως φυτό εσωτερικού χώρου το μέγιστο μέγεθος του φυτού εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το μέγεθος της γλάστρας.
Τοξικότητα: κατά πάσα πιθανότητα είναι ασφαλής[5].
Ανθοφορία: αναπτύσσει έναν σύνθετο στάχυ ύψους 10 εκ. περίπου, από επικαλυπτόμενα βράκτια σε σπειροειδή διάταξη κίτρινου και πράσινου χρώματος, περικλείοντας έως και 8 ζεύγη σωληνοειδών, χνουδωτών λουλουδιών χρώματος κίτρινο πορτοκαλί που ανοίγουν διαδοχικά. Μετά την ανθοφορία αναπτύσσονται περισπέρμια που περιέχουν συνήθως τρεις σπόρους το καθένα. Ανθίζει κυριότερα την άνοιξη και το καλοκαίρι.
Άρωμα: όχι
Θερμοκρασία: άνω της θερμοκρασίας δωματίου (~24 - 28℃). Δεν αγαπά τις χαμηλές θερμοκρασίες και τα κρύα ρεύματα αέρα. Ελάχιστη θερμοκρασία 15°C.
Φως: φωτεινή τοποθεσία με έμμεσο ηλιόφως. Το χειμώνα, η Goeppertia majestica ‘Whitestar’ θα ευεργετηθεί από έκθεση σε πρωινό ηλιόφως για λίγες ώρες. Σε καμία περίπτωση όμως δεν εκθέτουμε τα φυτά αυτά για αρκετή ώρα στον ήλιο και ιδιαιτέρως στον καυτό ήλιο του καλοκαιριού.
Υγρασία: ~60% – 80%
Υπόστρωμα: για να εξασφαλιστεί η σωστή αποστράγγιση του νερού, χρησιμοποιούμε μια γλάστρα με επαρκείς οπές αποστράγγισης και ένα καλά αποστραγγιζόμενο, πλούσιο μείγμα υποστρώματος (κατά προτίμηση ελαφρώς όξινο). Ένα μείγμα με 60% τύρφη, 30% φυλλόχωμα και 10% χώμα για φυτά εσωτερικού χώρου, είναι ένα κατάλληλο μείγμα για τα φυτά Goeppertia.
Πότισμα: η Goeppertia majestica ‘Whitestar’ χρειάζεται τακτικό πότισμα και τακτικό ψέκασμα στα φύλλα για την αύξηση του ποσοστού υγρασίας. Μπορεί να εμφανιστεί όμως σήψη της ρίζας εάν το φυτό αφεθεί να παραμείνει στο νερό για πολύ καιρό. Η ακριβής ποσότητα νερού που χρειάζεται εξαρτάται (όπως πάντα) από τη θερμοκρασία, την ποσότητα φωτός που λαμβάνει, το μέγεθος της γλάστρας καθώς και από το μείγμα του υποστρώματος και την αποστράγγιση. Καλό είναι να προσπαθούμε να διατηρούμε το υπόστρωμα ελαφρώς υγρό κατά τους αναπτυσσόμενους μήνες (άνοιξη μέχρι φθινόπωρο) και κατά τη διάρκεια του χειμώνα να αφήνουμε το υπόστρωμα να στεγνώνει λίγο περισσότερο ανάμεσα στα ποτίσματα.
Λίπανση: χρειάζεται λίπανση σε μηνιαία βάση κατά τη διάρκεια της ενεργού φάσης ανάπτυξης, με ένα ισορροπημένο λίπασμα.
Πολλαπλασιασμός: με διαχωρισμό των ριζωμάτων από τη ρίζα του φυτού.


Δυνητικά προβλήματα: η Goeppertia majestica ‘Whitestar’ είναι ένα σχετικά εύκολο στη φροντίδα φυτό εάν τηρούμε τις οδηγίες φροντίδας που αναφέρονται εδώ. Τα μόνα πράγματα που μπορούν να αποβούν μοιραία γι’ αυτό το φυτό είναι η έκθεση σε χαμηλές θερμοκρασίες, η υπερβολικά ξηρή ατμόσφαιρα και το υπερβολικό πότισμα που μπορεί να προκαλέσει σήψη.


Αναλυτικότερες πληροφορίες

Τα ευεργετικά αποτελέσματα φυλλοφόρων φυτών στο γραφείο[6]
Τα καλλωπιστικά φυτά εσωτερικού χώρου χρησιμοποιούνται ευρέως σε περιβάλλοντα κτιρίων, αν και λίγα είναι γνωστά σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο οι εργαζόμενοι γραφείου ανταποκρίνονται στα φυλλοφόρα φυτά εσωτερικού χώρου. Στόχος της παρούσας μελέτης ήταν να εκτιμηθεί η επίδραση των φυλλοφόρων φυτών στο χώρο του γραφείου στην υγεία και τα συμπτώματα δυσφορίας μεταξύ του προσωπικού του γραφείου. Πραγματοποιήθηκε μια διασταυρούμενη μελέτη με τυχαιοποιημένη σειρά περιόδου· μια περίοδος με φυτά στο γραφείο και μια περίοδο χωρίς φυτά. Ένα ερωτηματολόγιο αποτελούμενο από 12 ερωτήσεις σχετικά με τα νευροψυχολογικά συμπτώματα, τα συμπτώματα των βλεννογόνων και τα συμπτώματα του δέρματος κατανεμήθηκαν ανάμεσα στα 51 υγιή άτομα που συμμετείχαν στη μελέτη. Διαπιστώθηκε ότι το άθροισμα των συμπτωμάτων ήταν 23% χαμηλότερο κατά την περίοδο κατά την οποία τα άτομα είχαν φυτά στα γραφεία τους σε σύγκριση με την περίοδο που δεν είχαν φυτά. (Το μέσο άθροισμα των αποτελεσμάτων ήταν 7,1 κατά τη διάρκεια της περιόδου χωρίς φυτά έναντι 5,6 κατά τη διάρκεια της περιόδου με φυτά.) Οι ενοχλήσεις σχετικά με το βήχα και την κόπωση μειώθηκαν κατά 37 και 30%, αντίστοιχα, αν τα γραφεία περιείχαν φυτά. Το αυτοαναφερόμενο επίπεδο ξηρού/βραχνού λαιμού και ξηρού δέρματος με κνησμό προσώπου μειώθηκε κατά περίπου 23% όταν τα φυτά ήταν παρόντα. Συνολικά, παρατηρήθηκε σημαντική μείωση των νευροψυχολογικών συμπτωμάτων και των συμπτωμάτων των βλεννογόνων, ενώ τα συμπτώματα του δέρματος φαινόταν να μην επηρεάζονται από την παρουσία φυτών. Τα αποτελέσματα από τη μελέτη αυτή υποδηλώνουν ότι μπορεί να επιτευχθεί βελτίωση της υγείας και μείωση των συμπτωμάτων δυσφορίας μετά την προσθήκη φυλλοφόρων φυτών στο περιβάλλον γραφείου.



Φωτογραφίες και Ιστορικό


^ 27 Ιουνίου 2018, φωτο 1/3: Η Goeppertia majestica ‘Whitestar’ είναι ένα φυτό που έπρεπε να το περιεργαστώ από κοντά για να το λατρέψω ακόμη περισσότερο. Πρώτη θετική εντύπωση που αποκόμισα από αυτό το θεαματικό φυλλοφόρο φυτό, ήταν η ομορφιά του σχεδίου στα φύλλα, με το λευκό να κάνει μια τόσο όμορφη αντίθεση σε σχέση με το πράσινο φόντο, αλλά και τις μοβ ανταύγειες - κυρίως στα νέα φύλλα - στις ρίγες των φύλλων.


^ φωτο 2/3: Δεύτερη θετική εντύπωση ήταν η αίσθηση της αφής αγγίζοντας και χαϊδεύοντας τα φύλλα της, τα οποία έχουν μια υφή σαν πλαστικοποιημένο χαρτί πολυτελείας! Όλα αυτά τα χρόνια έχω ασχοληθεί με αρκετά φυτά, αλλά είναι η πρώτη φορά - απ' όσο θυμάμαι - που ανακαλύπτω μια τέτοιου είδους υφή σε φύλλο φυτού. Απίστευτη αίσθηση.


^ φωτο 3/3: Τρίτη θετική εντύπωση ήταν το μοβ χρώμα στην abaxial πλευρά των φύλλων! Που μάλιστα ήταν έκπληξη για μένα, καθώς είχα δει κάποιες φωτογραφίες του φυτού στο διαδίκτυο πριν προβώ σε αγορά, αλλά σε καμία από τις φωτογραφίες που είδα δεν φαινόταν το μοβ χρώμα στην κάτω πλευρά των φύλλων. Ενώ το σύνολο ήρθε να αποτελειώσει η τριχρωμία, με τις μοβ αποχρώσεις στα νέα κυρίως φύλλα του φυτού. Τελευταία τα φυλλοφόρα φυτά αυξάνονται στη συλλογή μου και ανεβαίνουν σταθερά στην εκτίμησή μου. Υπέροχα φυτά.





Παραπομπές
1. Για τη μεταγραφή του διώνυμου στα ελληνικά, βλέπε το λήμμα: Goeppertia και majestica.
2. tropicos: Calathea majestica
3. Kew: Goeppertia majestica
4. POWO: Goeppertia majestica
5. Λίστα με τα ασφαλή και τοξικά φυτά - Letter G
6. The effect of indoor foliage plants on health and discomfort symptoms among office workers.
Goeppertia majestica ‘Whitestar, Γκεπέρτια η μεγαλοπρεπής ποικ. ‘Λευκαστέρι’, Λευκό Αστέρι, φυλλοφόρο φυτό, καλλωπιστικό, φροντίδα, περιποίηση, πληροφορίες

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου