⚠️ σε αυτό το ιστολόγιο διαβάζεις ξεκούραστα, δίχως παράθυρα να πετάγονται αριστερά/δεξιά, ⛔δίχως διαφημίσεις.
Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι να διαβάσεις αυτό το μήνυμα.

12 Νοεμβρίου 2017

Crassula multicava 'Purple Dragon' [Κρασούλα η μουλτικάβα ποικ. Μοβ Δράκος]

Κοινή ονομασία: Πυγμαιόχορτο της Επαρχίας του Ακρωτηρίου, Cape Province pygmyweed, Κρασούλα Νεράιδα, Fairy Crassula [1]
ΔιώνυμοCrassula multicava, Κρασούλα η μουλτικάβα [2]
ΒασιώνυμοSeptimia multicava
Συνώνυμα: Crassula quadrifida, Septimia multicava
Υποειδικά είδη[4]: Δύο υποειδικά είδη έχουν καταγραφεί:
  • Crassula multicava subsp. floribunda Friedr. ex Tölken
  • Crassula multicava subsp. multicava

cv.: Purple Dragon | Μοβ Δράκος


ενημέρωση: 1 Φεβρουαρίου 2019
κωδικός συλλογής: 171110-03
IMAGE

Προέλευση και Οικότοπος[4]

Η Crassula multicava 'Purple Dragon' είναι ένα πολυετές παχύφυτο με τύπο ανάπτυξης πόας, στην οικογένεια των Κρασσουλοειδών (Crassulaceae) και απαντά στις ακόλουθες περιοχές:
Νότια Αφρική (Ανατολικό Ακρωτήριο), Αζόρες (εισήχθη) (Νήσος Σάντα Μαρία (εισήχθει), Sao Miguel Isl. (εισήχθη), Νήσο Γκρασιόσα (εισήχθη), Νήσος Σάο Χόρχε (εισήχθη), Πίκο ντο Αριέιρο (εισήχθη), Νήσος Φαϊάλ (εισήχθη), Νήσος Φλόρες (εισήχθη)), Μαδέρα (εισήχθη) (Νήσος Μαδέρα (εισήχθη)), Κανάριοι Νήσοι (εισήχθη), (Τενερίφη (εισήχθη), Λα Γκομέρα (εισήχθη), Ελ Ιέρρο (εισήχθη), Λα Πάλμα (εισήχθη)), Χαβάη (εισήχθη) (Καουάι (εισήχθη) (Φαράγγι Γουάιμεα) (εισήχθη)), Αυστραλία (εισήχθη) (Νέα Νότια Ουαλία (εισήχθη)), Ινδία (εισήχθη), ΗΠΑ (εισήχθη) (Καλιφόρνια (εισήχθη)).

Αυτό το όμορφο πετράδι που αγαπά τις παράκτιες περιοχές, με τα γυαλιστερά στρογγυλωπά φύλλα, σε χρώμα σκούρο πράσινο στην επάνω πλευρά και μπορντό/κόκκινο από κάτω, εκτός από την γηγενή του τοποθεσία στο Ανατολικό Ακρωτήριο της Νότιας Αφρικής έχει εισηχθεί πλέον και σε πολλά άλλα μέρη παγκοσμίως. Στην Ευρώπη εισήχθει κυριότερα στα νησιά της Πορτογαλίας, στις ΗΠΑ εισήχθει στην Καλιφόρνια, όπως και στη Χαβάη και στην Αυστραλία.


Πληροφορίες καλλιέργειας[5]

Μέγιστη ανάπτυξη: έως 30 εκ.
Τοξικότητα: έχουν αναφερθεί περιστατικά χαμηλής τοξικότητας, ωστόσο ήταν ασαφές ποιος τοξικός παράγοντας ευθύνεται για την τοξικότητα, όταν αυτή εμφανίζεται[3]
Ανθοφορία: ανθίζει το χειμώνα με ροζ-λευκά άνθη σε ταξιανθία σκιαδίου. Μετά το πέρας της ανθοφορίας μικρά φυτάρια σχηματίζονται στην απόληξη των ανθοφόρων βλαστών.
Άρωμα: όχι
Θερμοκρασία: δωματίου (~20℃) και υψηλότερη· μπορεί να αντέξει μέχρι και -5℃, αλλά όχι για πολλές μέρες συνεχόμενα. Για περισσότερα σχετικά με τη φροντίδα κατά την περίοδο του χειμώνα βλέπε και το άρθρο: Παχύφυτα: φροντίδα το χειμώνα.
Φως: μερική σκιά· για να ανθίσει θα χρειαστεί κάποιες ώρες ηλιοφάνεια κατά το φθινόπωρο και το χειμώνα. Με 3 – 4 ώρες έκθεση στον ήλιο για τουλάχιστον τις μισές μέρες της εβδομάδας τα φύλλα διατηρούν το έντονο κόκκινο/άλικο χρώμα.
Υγρασία: 50% – 70% · το φυτό είναι ανθεκτικό στην ξηρασία.
Υπόστρωμα: για να εξασφαλιστεί η σωστή αποστράγγιση του νερού, χρησιμοποιούμε μια γλάστρα με επαρκείς οπές αποστράγγισης και ένα καλά αποστραγγιζόμενο μείγμα υποστρώματος. Ένα μείγμα που να αποτελείται από 4 μέρη σφάγνο, 3 μέρη χώμα για φυτά εσωτερικού χώρου, 3 μέρη χώμα για κάκτους και 2 μέρη περλίτη, είναι ένα κατάλληλο μείγμα για την Crassula multicava ‘Purple Dragon’. Για περισσότερα βλέπε και το άρθρο: Χώμα για Παχύφυτα.
Πότισμα: μέσο έως λιγότερο πότισμα· το καλοκαίρι χρειάζεται να αφήνουμε το υπόστρωμα να στεγνώσει καλά ανάμεσα στα ποτίσματα. Προσέχουμε επίσης να μην αφήνουμε νερό να στέκεται μονίμως στο φυτό. Το χειμώνα, σε θερμοκρασία δωματίου, ποτίζουμε κάπως αραιότερα και μόνο όταν το χώμα έχει στεγνώσει.
Λίπανση: λιπαίνουμε την Crassula multicava ‘Purple Dragon’ στην αρχή του φθινοπώρου και επαναλαμβάνουμε ακόμη μια φορά τον επόμενο μήνα.
Πολλαπλασιασμός: πολλαπλασιάζεται με μοσχεύματα βλαστών· όχι τόσο εύκολα με μοσχεύματα φύλλων.


Δυνητικά προβλήματα: Η Crassula multicava ‘Purple Dragon’, όπως και όλες οι Κρασούλες, είναι εξαιρετικά επιρρεπής σε ψευδόκοκκο. Εάν έχουμε μόλις παραλάβει κάποιο φυτό από άγνωστη πηγή, χρειάζεται να το διατηρήσουμε στην απομόνωση μακριά από άλλα φυτά και σε θερμοκρασία δωματίου (~20℃) εξετάζοντας κάθε τόσο εξονυχιστικά για σημάδια εμφάνισης του εν λόγω παράσιτου. Η θερμοκρασία είναι σημαντική, διότι εάν το φυτό εκτίθεται σε χαμηλότερες θερμοκρασίες ο ψευδόκοκκος πέφτει σε χειμερία νάρκη για όσο διάστημα το φυτό παραμείνει σε αυτές τις χαμηλές θερμοκρασίες. Μπορεί να παραμείνει σε χειμέρια νάρκη για χρόνια. Ο ψευδόκοκκος δεν μεταδίδεται εύκολα από εξωτερικό χώρο, δεν είναι πιθανό δηλαδή να εισέλθει από ανοιχτό παράθυρο. Ωστόσο, τα σπανίως εμφανιζόμενα αρσενικά άτομα έχουν φτερά και πετούν, οπότε καλό είναι να παίρνουμε τα μέτρα μας.


Αναλυτικότερες πληροφορίες

Τόσο η Crassula multicava ‘Purple Dragon’ όπως και η Crassula streyi φέρουν υδατοδούς στο περίγραμμα των φύλλων τους, οι οποίοι είναι εξειδικευμένοι πόροι με τη βοήθεια των οποίων αποβάλλουν το περίσσιο νερό. Το φαινόμενο ονομάζεται guttation και εμφανίζεται μόνο σε ανώτερα φυτά.

Φυτοεξυγίανση[6]
Η Crassula multicava έχει δοκιμαστεί και αναφερθεί ότι έχει ιδιότητες ριζοφιλτραρίσματος ή αλλιώς φυτοεξυγίανσης του εδάφους. Για περισσότερα σχετικά με την φυτοεξυγίανση βλέπε στο άρθρο: Η μικροβιοκοινότητα της ριζόσφαιρας.


Φωτογραφίες και Ιστορικό

φωτογραφίες και περισσότερες πληροφορίες θα προστεθούν εν καιρώ.




Παραπομπές
1. eol.com: Crassula multicava
2. Για τη μεταγραφή του διώνυμου στα ελληνικά βλέπε Crassula και multicava
3. Λίστα με τα ασφαλή και τοξικά φυτά - Letter C
4. ITIS: Crassula multicava
5. San Marcos: Crassula multicava
6. Succulent species differ substantiallyin their tolerance and phytoextractionpotential when grown in the presence of Cd,Cr, Cu, Mn, Ni, Pb, and Zn - Chengjun Zhang, Peter W. G. Sale,Gary J Clark, Wuxing Liu, AugustineI. Doronila, Spas D. Kolev & CaixianTang. DOI 10.1007/s11356-015-5046-x [PDF]
Crassula multicava Purple Dragon, Κρασούλα μουλτικάβα Μοβ Δράκος, φροντίδα, περιποίηση, πληροφορίες

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου