⚠️ σε αυτό το ιστολόγιο διαβάζεις ξεκούραστα, δίχως παράθυρα να πετάγονται αριστερά/δεξιά, ⛔δίχως διαφημίσεις.
Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι να διαβάσεις αυτό το μήνυμα.

27 Αυγούστου 2017

Tradescantia: ποικιλίες εσωτερικού χώρου

ενημέρωση: 2 Αυγούστου 2020

Σε αυτό το άρθρο θα προσπαθήσουμε να παρουσιάσουμε κάποιες από τις καλλιεργούμενες ποικιλίες του γένους Tradescantia, οι οποίες μπορούν να καλλιεργηθούν ως καλλωπιστικά φυτά εσωτερικού χώρου. Και λέμε ότι θα προσπαθήσουμε, επειδή συνεχώς δημιουργούνται νέες ποικιλίες και με τις διάφορες εμπορικές ονομασίες που υπάρχουν, κάπου χάνεται η μπάλα. Αυτές οι ποικιλίες Tradescantia είναι από τα πιο εύκολα φυτά για καλλιέργεια σε εσωτερικό χώρο και παράλληλα από τα πιο εντυπωσιακά! Χρώματα μωβ, φούξια, λιλά, πολύχρωμα, ποικιλόχρωμα είναι τα μαγευτικά χρώματα των καλλιεργούμενων ποικιλιών και υβριδίων εσωτερικού χώρου του γένους Tradescantia και κανείς δεν μπορεί να έχει μόνο ένα! Τα περισσότερα από αυτά είναι τα ιδανικά φυτά για κάποιον που δεν έχει ιδέα πώς να καλλιεργήσει φυτά. Μπορούν να καλλιεργηθούν τόσο σε τοποθεσία με έμμεσο φωτισμό όσο και σε βαθιά σκιά και συγχωρούν πολλά λάθη. Μέχρι που μπορούν κάλλιστα να καλλιεργηθούν μόνο σε νερό, χωρίς καθόλου χώμα. Και η Tradescantia zebrina 'Burgundy' όπως και η Tradescantia 'Lilac' (αυτές που ανθίζουν πιο εύκολα) θα παράξουν και πάλι άνθη!



Tradescantia - ποικιλίες εσωτερικού χώρου
Tradescantia spp./cvs εδώ παρατίθενται τα μεμονωμένα είδη και οι καλλιεργούμενες ποικιλίες Τραντεσκάντια των οποίων το είδος είτε δεν είναι γνωστό, είτε πρόκειται για καλλιεργούμενες υβρίδια προέρχονται από ένα μεμονωμένο είδος. Φωτογραφία
0.1 Tradescantia 'Blushing Bride'
0.2 Tradescantia 'Bermudensis Variegata'. Είναι ευρέως γνωστή με τις ονομασίες Tradescantia spathacea 'Tricolor', Tradescantia bermudensis 'Variegata', Tradescantia spathacea 'Hawaiian Dwarf'. Μέχρι πρότινος πίστευα ότι είναι ένα υβρίδιο διαφορετικό από την Tradescantia spathacea μιας και ούτε σε εμένα άνθισε αλλά ούτε μπόρεσα να βρω φωτογραφίες online. Τον Ιούλιο ωστόσο, εμφανίστηκαν δύο φωτογραφίες με το εν λόγω υβρίδιο ανθισμένο. Συμπεραίνω λοιπόν, ότι θα ανθίζει εξαιρετικά σπάνια.

0.3 Tradescantia 'Mini Pink' μέχρι στιγμή είναι άγνωστη η καταγωγή. Διαφέρει σε τύπο ανάπτυξης από τις fluminensis και albiflora. Ο τύπος ανάπτυξης είναι πιο συμπαγής και θαμνώδης
0.4 Tradescantia 'Nanouk'. ο κλώνος Tradescantia 'Nanouk' προέρχεται από την - ήδη εδώ και πολλά χρόνια γνωστή - καλλιεργούμενη ποικιλία: Tradescantia cerinthoides 'Lilac'. Η Tradescantia 'Nanouk' είναι ένας κλώνος που υποβλήθηκε σε επεξεργασία με αυξητικές ορμόνες (ρυθμιστές ανάπτυξης φυτών) για να καθυστερήσει την ανάπτυξη του φυλλώματος. Ως εκ τούτου, ο κλώνος 'Nanouk' εμφανίζεται - αρχικά - με μικρά φύλλα. Όταν όμως η επίδραση των χημικών παρέλθει, τα φύλλα επανέρχονται στο φυσιολογικό τους επίμηκες μέγεθος, δηλαδή στο μέγεθος των φύλλων της Tradescantia cerinthoides 'Lilac' από όπου και ο εν λόγω κλώνος προήλθε.
0.5 Tradescantia 'Purple Flame'. Μία νέα ονομασία για μια καλλιεργούμενη ποικιλία που είναι γνωστή επί πολλές δεκαετίες. Βλέπε: Tradescantia 'Bermudensis Variegata'.
Tradescantia albiflora με τις παράγωγες ποικιλίες της.
Οι ταξινόμοι έχουν την Tradescantia albiflora ως συνώνυμο της Tradescantia fluminensis, αλλά άλλοι συλλέκτες του γένους - όσο και εγώ - εκτιμούμε ότι η Tradescantia albiflora είναι ένα ξεχωριστό είδος. Εγώ θα πρόσθετα ότι ίσως είναι ένα υποειδικό είδος της T. fluminensis. Όπως και να έχει πάντως, τα φύλλα της T. albiflora έχουν διαφορετικό σχήμα (μακρουλό-ωοειδές).
Φωτογραφία
1.1 Tradescantia albiflora
1.2 Tradescantia albiflora ‘Ivory Hill’ στις ΗΠΑ την αποκαλούν Tradescantia albiflora 'Quicksilver'.
1.3 Tradescantia albiflora 'Pink Lilac' (Tradescantia albiflora variegata tricolor)
1.4 Tradescantia albiflora 'Pink Dragon', εσφαλμένα γνωστή ως Tradescantia 'Pink Furry'
1.5 Tradescantia albiflora variegata ‘Albovittata' ή Tradescantia albiflora 'Silvery Hill’
Tradescantia chrysophylla και η μοναδική παράγωγη ποικιλία της, η Tradescantia chrysophylla 'Baby Bunny Bellies'. Φωτογραφία
2.1 Tradescantia chrysophylla 'Baby Bunny Bellies'.
Παλαιότερα ήταν γνωστό ότι ανήκει στο είδος mundula (T. mundula), αλλά επιβεβαιώθηκε - από τον ειδικό επί των Tradescantia βοτανολόγο Marco Pellegrini - ότι ανήκει στο είδος chrysophylla (Tradescantia chrysophylla).
Tradescantia fluminensis [1] με τις παράγωγες ποικιλίες της.
Φωτογραφία
2.1 Tradescantia fluminensis 'Green Hill'
2.2 Tradescantia fluminensis 'Lavender'
Tradescantia cerinthoides με τις παράγωγες ποικιλίες της.
Αυτές οι ποικιλίες τοποθετήθηκαν μαζί διότι η Tradescantia cerinthoides ‘Variegata Tricolor’ και η Tradescantia ‘Lilac’ μοιάζουν πάρα πολύ, με την Tradescantia 'Pink Dragon' (ή αλλιώς ‘Pink Furry’) να ακολουθεί πολύ κοντά. Τέταρτη στην ομάδα είναι η κανονική (μη-πανασέ) Tradescantia cerinthoides. Και τα τέσσερα φυτά σε αυτή την ομάδα έχουν έντονα τα χαρακτηριστικά της Tradescantia cerinthoides.
Φωτογραφία
3.2 Tradescantia cerinthoides ‘Lilac’. Κυκλοφόρησε και ο κλώνος Tradescantia 'Nanouk', ο οποίος είναι το ίδιο φυτό με αυτό, απλώς υποβλήθηκε σε αυξητικές ορμόνες (Plant Growth Regulators [PGRs]) οι οποίες αναστέλλουν την ανάπτυξη. Ο κλώνος 'Nanouk' ως εκ τούτου, εμφανίζεται - αρχικά - με μικρά φύλλα. Όταν όμως η επίδραση των χημικών παρέλθει, τα φύλλα επανέρχονται στο φυσιολογικό τους επίμηκες μέγεθος, δηλαδή στο μέγεθος των φύλλων της Tradescantia cerinthoides 'Lilac' από όπου και ο εν λόγω κλώνος προήλθε.
3.3 Tradescantia cerinthoides ‘Variegata Tricolor’ (Tradescantia cerinthoides 'Pink Furry')
Tradescantia multiflora με το μοναδικό βοτανικό είδος. Φωτογραφία
3.1 Tradescantia multiflora
Tradescantia mundula με τις δύο παράγωγες ποικιλίες της. Φωτογραφία
4.1 Tradescantia mundula. Εσφαλμένα διανέμεται ευρέως ως Tradescantia fluminensis.ή ως Tradescantia fluminensis 'Green Hill'. Έχουν αρκετές διαφορές ωστόσο. Τα φύλλα της Tradescantia mundula είναι κατά πολύ μικρότερα, είναι σε σχήμα καρδιάς και φέρουν μια χαρακτηριστική γραμμή κατά μήκος (σαν τσάκισμα) στο κέντρο, ξεκινώντας από την βάση του μίσχου του φύλλου έως την απόληξη του φύλλου. Επίσης οι βλαστοί είναι λεπτοί σε σκούρο φούξια χρώμα.
Tradescantia mundula
4.2 Tradescantia mundula 'Variegata'. Εσφαλμένα γνωστή ως Tradescantia quadricolor 'Rainbow Hill'. Είναι μια τρίχρωμη ποικιλία και όχι τετράχρωμη.
Tradescantia mundula variegata 'Tricolor'
Tradescantia pallida και οι παράγωγες ποικιλίες
Μέχρι τώρα, εκτός από την κλασική Tradescantia pallida έχουν εμφανιστεί αρκετές ακόμη καλλιεργούμενες ποικιλίες.
Φωτογραφία
4.1 Tradescantia pallida (πράσινη φυσική)
4.2 Tradescantia pallida
4.3 Tradescantia pallida 'Kartuz Giant'
4.4 Tradescantia pallida 'Pale Puma'
4.5 Tradescantia pallida 'Purpurea'
4.6 Tradescantia pallida 'Pink Stripe' (Tradescantia pallida 'Variegata')
Tradescantia sillamontana και η μοναδική παράγωγη ποικιλία της, η Tradescantia sillamontana 'Variegata'. Φωτογραφία
5.1 Tradescantia sillamontana
5.2 Tradescantia sillamontana 'Variegata'
Tradescantia spathacea και οι παράγωγες ποικιλίες.
Η Tradescantia spathacea έχει τελείως διαφορετικό τύπο ανάπτυξης, πόα, με κατακόρυφη ανάπτυξη. Σε αυτή την κατηγορία μπορούμε να συμπεριλάβουμε και την Tradescantia ‘Bermudensis Variegata’ (γνωστή ως Tradescantia spathacea 'Tricolor').
Φωτογραφία
6.1 Tradescantia spathacea
6.2 Tradescantia spathacea ‘Sitara Gold'
6.3 Tradescantia spathacea f. aureovittata. Μια unicorn Tradescantia με κίτρινες ρίγες κατά μήκος των φύλλων.
Tradescantia zebrina και οι παράγωγες ποικιλίες.
Η Tradescantia zebrina είναι ένα ιδιαίτερο είδος. Είναι ένα αρκετά πολυμορφικό φυτό που αλλάζει χρώματα ανάλογα με τη θερμοκρασία και την ένταση φωτός.
Φωτογραφία
7.1 Tradescantia zebrina
7.2 Tradescantia zebrina 'Burgundy'
7.3 Tradescantia zebrina 'Deep Purple'. Μια φανταστική ποικιλία! Σε μια φωτεινή και ηλιόλουστη τοποθεσία το φύλλωμα μετατρέπεται σε σχεδόν μαύρο με τις χαρακτηριστικές - για τη zebrina - ρίγες, σε μοβ χρώμα σε αυτή την ποικιλία.
7.4 Tradescantia zebrina 'Discolor Multicolor'
7.5 Tradescantia zebrina 'Flame Dance'
7.6 Tradescantia zebrina ‘Little Hill’. Μοιάζει αρκετά με την Tradescantia zebrina 'Deep Purple', ωστόσο, η 'Little Hill' έχει φύλλα με πολυχρωμία, κάποια μόνο αναπτύσσουν το σκούρο - σχεδόν μαύρο - χρώμα, ενώ τα υπόλοιπα παραμένουν πρασινωπά.
7.7 Tradescantia zebrina var. mollipila 'Purple Plush'
7.8 Tradescantia zebrina 'Purpusii'. Η πραγματική ποικιλία 'Purpusii' έχει αυτό το κοκκινωπό χρώμα και καθόλου ρίγες όπως οι άλλες zebrina. Ή ελαφρώς ορατές μόνο σε συνθήκες χαμηλού φωτός.
7.9 Tradescantia zebrina 'Quadricolor'
7.10 Tradescantia zebrina 'Silver Plus'
Tradescantia umbraculifera και η μοναδική παράγωγη ποικιλία της, η Tradescantia umbraculifera tricolor 'Variegata'. Φωτογραφία
8.1 Tradescantia umbraculifera tricolor 'Variegata' (Tradescantia umbraculifera 'Pink Hill')




Τύπος ανάπτυξης

Οι Tradescantia albiflora, Tradescantia fluminensis, Tradescantia zebrina, Tradescantia umbraculifera έχουν ίδιο τύπο ανάπτυξης (κατακείμενη ανάπτυξη). Αυτές με πολύ διαφορετικό τύπο ανάπτυξης (πόα) είναι η Tradescantia spathacea με τις καλλιεργούμενες ποικιλίες της και η Tradescantia 'Bermudensis Variegata'. Ενώ στο ενδιάμεσο έρχονται οι Tradescantia pallida και Tradescantia sillamontana, των οποίων η ανάπτυξη είναι ποώδης αλλά σε κάποιο σημείο με λιγότερο φως η ανάπτυξή τους μετατρέπεται σε κατακείμενη.

Βαθμός ευκολίας

Ο βαθμός ευκολίας κατά την καλλιέργεια των εν λόγω φυτών Tradescantia είναι πάνω - κάτω παρόμοιος. Σχεδόν όλα τα φυτά Τραντεσκάντια που περιγράφονται σε αυτό το άρθρο ενδείκνυνται για αρχάριους και καλλιεργούνται εύκολα. Με κάποια μικρή διαφορά έρχεται η Tradescantia pallida η οποία απαιτεί πιο πυκνό μείγμα υποστρώματος, περισσότερη προσοχή στο πότισμα και επίσης χρειάζεται περισσότερο ήλιο. Ακολουθεί η η Tradescantia spathacea με τις καλλιεργούμενες ποικιλίες της, οι οποίες απαιτούν περισσότερο ήλιο και αυτές, όπως και η Tradescantia sillamontana. Ιδίως δε οι πανασέ ποικιλίες: Tradescantia 'Bermudensis Variegata' και Tradescantia spathacea 'Sitara's Gold' που - όπως συμβαίνει και με όλα τα ποικιλόχρωμα φυτά - απαιτούν περισσότερο φως. Επίσης, αυτές οι δύο προαναφερθείσες ποικιλίες επειδή έχουν πιο λεπτά φύλλα, χρειάζονται και πιο τακτικό πότισμα.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την ποικιλοχρωμία βλέπε στη σελίδα: Πανασέ φύλλωμα - Ποικιλοχρωμία, Πολυχρωμία - Variegation στα φυτά.

Άλλο ένα φυτό που θα πρέπει να προσέξουμε περισσότερο είναι και η Tradescantia 'Lilac', η οποία με τα πιο παχιά φύλλα χρειάζεται προσοχή ώστε να μην την ποτίζουμε υπερβολικά, καθώς σε συνδυασμό με χαμηλές θερμοκρασίες μπορεί εύκολα να έχει θέματα σήψης. Επίσης, για τους ίδιους λόγους, τα στελέχη αυτής της ποικιλίας δεν τα φυτεύουμε βαθιά στο υπόστρωμα. Φυτεύουμε τόσο όσο να καλυφθούν μόνο οι ρίζες.

Ρυθμός ανάπτυξης

Ο ρυθμός ανάπτυξης εξαρτάται κυρίως από το ποσοστό ποικιλοχρωμίας (λευκό, κρεμ, κίτρινο, φούξια) που έχει στα φύλλα της η κάθε καλλιεργούμενη ποικιλία. Από τις καλλιεργούμενες ποικιλίες που παρουσιάζουμε σε αυτό το άρθρο, η Tradescantia fluminensis είναι αυτή με τον ταχύτερο ρυθμό ανάπτυξης. Στο άλλο άκρο βρίσκουμε την Tradescantia 'Lilac' η οποία έχει έναν μέσο έως αργό ρυθμό ανάπτυξης.


Περισσότερες πληροφορίες για κάθε μια από αυτές τις καλλιεργούμενες ποικιλίες και τα είδη Τραντεσκάντια στις μεμονωμένες αναρτήσεις:
.
Tradescantia, Τραντεσκάντια, ποικιλίες για καλλιέργεια σε εσωτερικό χώρο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου