⚠️ σε αυτό το ιστολόγιο διαβάζεις ξεκούραστα, δίχως παράθυρα να πετάγονται αριστερά/δεξιά, ⛔δίχως διαφημίσεις.
Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι να διαβάσεις αυτό το μήνυμα.

07 Ιανουαρίου 2018

Crassula orbicularis var. rosularis [Κρασούλα η κυκλική ποικ. ροζετοειδής]

Κοινή ονομασία: –
ΔιώνυμοCrassula orbicularis var. rosularis, Κρασούλα η κυκλική ποικ. ροζετοειδής [1]
ΒασιώνυμοCrassula rosularis [2]
ΣυνώνυμαCrassula rosularis, Sedum rosulare [3]
var.: rosularis | ροζετοειδής

ενημέρωση: 21 Απριλίου 2019
κωδικός συλλογής: 180106-01
Crassula orbicularis var. rosularis, Κρασούλα η κυκλική ποικ. ροζετοειδής, ανθοφορία, άνθη, ανθισμένη
Crassula orbicularis var. rosularis [Κρασούλα η κυκλική ποικ. ροζετοειδής ανθισμένη]

Προέλευση και Οικότοπος

Η Crassula orbicularis var. rosularis είναι ένα παχύφυτο με μέσο/ταχύ ρυθμό ανάπτυξης, στην οικογένεια των Κρασσουλοειδών (Crassulaceae) και απαντά στη Ν. Αφρική. Αναπτύσσεται ως εδαφοκαλυπτικό φυτό (procumbent) καλύπτοντας σταδιακά μικρές εκτάσεις στο ενδιαίτημά της.


Πληροφορίες καλλιέργειας

Μέγιστη ανάπτυξη: 15 εκ. έως 20 εκ.
Τοξικότητα: έχουν αναφερθεί περιστατικά χαμηλής τοξικότητας, ωστόσο ήταν ασαφές ποιος τοξικός παράγοντας ευθύνεται για την τοξικότητα, όταν αυτή εμφανίζεται[4]
Ανθοφορία: παχύφυτο χειμερινής ανθοφορίας στο δικό μας ημισφαίριο. Ξεκινά την ανάπτυξη ανθοφόρων στελεχών το Δεκέμβριο με Ιανουάριο και χρειάζεται ένα έως δυο μήνες ώσπου να ολοκληρώσει την άνθιση. Τα άνθη είναι μικρού μεγέθους σε χρώμα λευκό – πράσινο. Η επικονίαση γίνεται ως επί το πλείστον από μύγες.
Άρωμα: τα άνθη της Crassula orbicularis var. rosularis. αναδύουν μια οσμή μούχλας, για να προσελκύσουν μύγες ώστε να επικονιάσουν τα άνθη τους.
Θερμοκρασία: δωματίου (~20℃) και υψηλότερη· μπορεί να αντέξει μέχρι και -5℃, αλλά όχι για πολλές μέρες συνεχόμενα. Γενικά είναι ένα εξαιρετικά ανθεκτικό φυτό και το χειμώνα μπορεί να κρατηθεί σε θερμοκρασίες 10℃ με 5℃ με την προϋπόθεση ότι το υπόστρωμα θα διατηρείται ως επί το πλείστον στεγνό. Το καλοκαίρι μπορεί να αντέξει και υψηλές θερμοκρασίες. Για περισσότερα σχετικά με τη φροντίδα κατά την περίοδο του χειμώνα βλέπε και το άρθρο: Παχύφυτα: φροντίδα το χειμώνα.
Φως: χρειάζεται έμμεσο φως έως ημισκιά· πιθανώς όμως δεν θα ανθίσει όταν διατηρείται μονίμως σε σκιερή τοποθεσία. Με 3 – 4 ώρες έκθεση στον ήλιο για τουλάχιστον τις μισές μέρες της εβδομάδας τα φύλλα διατηρούν το έντονο πράσινο χρώμα στην adaxial πλευρά και το ροζ/κόκκινο χρώμα στην abaxial πλευρά του φύλλου. Το χειμώνα η Crassula orbicularis var. rosularis ευεργετείται από πλήρη έκθεση στο φως του ήλιου.
Υγρασία: 50% – 70% · το φυτό είναι ανθεκτικό στην ξηρασία.
Υπόστρωμα: χρειάζεται ένα πορώδες, καλά αποστραγγιζόμενο μείγμα υποστρώματος από χώμα για κάκτους και παχύφυτα και κάποιο υπόστρωμα που ευνοεί τον επαρκή αερισμό όπως περλίτης. Για περισσότερα βλέπε και το άρθρο: Χώμα για Παχύφυτα.
Πότισμα: κανονικό πότισμα· δεν αφήνουμε το υπόστρωμα να ξεραθεί εντελώς, παρά ελαφρώς να στεγνώσει. Προσέχουμε ωστόσο να μην αφήνουμε νερό να στέκεται μονίμως στο φυτό. Το χειμώνα, σε θερμοκρασία δωματίου, ποτίζουμε κάπως αραιότερα και μόνο όταν το χώμα έχει στεγνώσει.
Λίπανση: λιπαίνουμε την Crassula orbicularis var. rosularis στην αρχή του φθινοπώρου σε χώμα νωπό και επαναλαμβάνουμε ακόμη μια φορά τον επόμενο μήνα.
Πολλαπλασιασμός: (1) με μόσχευμα βλαστού μήκους περίπου 10 εκ. (2) με διαίρεση των στελεχών του φυτού. (3) με απόσπαση/φύτευση των παράφυτων που αναπτύσσονται στους στόλωνες του φυτού τα οποία φυτεύουμε σε μείγμα με άμμο και σφάγνο. Έπειτα από περίπου ένα μήνα τα παράφυτα/στόλωνες αναπτύσσουν το δικό τους ριζικό σύστημα. (4) με σπόρους (σπανιότερα) οι οποίοι χρειάζονται 8 με 12 μέρες για να βλαστήσουν. Οι σπόροι της Crassula orbicularis var. rosularis ωστόσο δεν έχουν μακρά διάρκεια ζωής. Επιτυχής βλάστηση θα πραγματοποιηθεί μόνο με φρέσκους σπόρους.


Δυνητικά προβλήματα: Η Crassula orbicularis var. rosularis, όπως και όλες οι Κρασουλες, είναι εξαιρετικά επιρρεπής σε ψευδόκοκκο. Εάν έχουμε μόλις παραλάβει κάποιο φυτό από άγνωστη πηγή, χρειάζεται να το διατηρήσουμε στην απομόνωση μακριά από άλλα φυτά και σε θερμοκρασία δωματίου (~20℃) εξετάζοντας κάθε τόσο εξονυχιστικά για σημάδια εμφάνισης του εν λόγω παράσιτου. Η θερμοκρασία είναι σημαντική, διότι εάν το φυτό εκτίθεται σε χαμηλότερες θερμοκρασίες ο ψευδόκοκκος πέφτει σε χειμερία νάρκη για όσο διάστημα το φυτό παραμείνει σε αυτές τις χαμηλές θερμοκρασίες. Μπορεί να παραμείνει σε χειμέρια νάρκη για χρόνια. Ο ψευδόκοκκος δεν μεταδίδεται εύκολα από εξωτερικό χώρο, δεν είναι πιθανό δηλαδή να εισέλθει από ανοιχτό παράθυρο. Ωστόσο, τα σπανίως εμφανιζόμενα αρσενικά άτομα έχουν φτερά και πετούν, οπότε καλό είναι να παίρνουμε τα μέτρα μας.


Αναλυτικότερες πληροφορίες

Για την Crassula rosularis var. rosularis αναφέρεται ότι έχει μια μέση διάρκεια ζωής περί τα πέντε έτη.


Φωτογραφίες και Ιστορικό


^ 6 Ιανουαρίου 2017: Επιτέλους! Μπόρεσα να βρω αυτό το αγαπημένο φυτό! 😍 Δεν μπορούσα να το βρω σε ολόκληρη την Ευρώπη, αλλά το είχα πετύχει στο περβάζι ενός παραθύρου εδώ στην Ολλανδία. Σήμερα έτυχε να περάσω από εκεί και είχαμε μια συνομιλία με την κάτοχο του εν λόγω παχύφυτου και με ρώτησε εάν θα ήθελα ένα μόσχευμα. Το αποτέλεσμα, επέστρεψα σπίτι με ένα μόσχευμα που δεν χρειάστηκε να πληρώσω! Είμαι πολύ χαρούμενος! 😁
Και να σημειώσω, ακόμη ένα φυτό στη φυτοφαμίλια με τη διχρωμία: μοβ/φούξια στην abaxial πλευρά του φυλλώματος και πράσινο στην adaxial πλευρά.




Παραπομπές
1. Για τη μεταγραφή του διώνυμου στα ελληνικά βλέπε Crassula, orbicularis και rosularis.
2. tropicos: Crassula orbicularis var. rosularis
3. ITIS: Crassula orbicularis var. rosularis
4. Λίστα με τα ασφαλή και τοξικά φυτά - Letter C
5. Leistner, O.A. (ed.). 2000. Seed plants of southern Africa: families and genera. Strelitzia 10. National Botanical Institute, Pretoria. || Manning, J.C. & Goldblatt, P. 2013. Plants of the Greater Cape Floristic Region. 1: The Core Cape Flora. Strelitzia 29. South African National Biodiversity Institue, Pretoria. || Rowley, G. 2003. Crassula: a growers guide. Cactus & Co. Vista, California. || Tolken, H.R. 1985. Crassulaceae. Flora of southern Africa 14. Botanical Research Institute, Pretoria.
Crassula orbicularis var. rosularis, Κρασούλα, ροζετοειδής, φροντίδα, περιποίηση, πληροφορίες

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου