⚠️ σε αυτό το ιστολόγιο διαβάζεις ξεκούραστα, δίχως παράθυρα να πετάγονται αριστερά/δεξιά, ⛔δίχως διαφημίσεις.
Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι να διαβάσεις αυτό το μήνυμα.

05 Ιανουαρίου 2018

Callisia gentlei var. elegans [Καλλισία η τζεντλέι ποικ. κομψή]

Κοινή ονομασία: Γραμμωτή Καλλισία, Striped Inch Plant[1]
ΔιώνυμοCallisia gentlei var. elegans, Καλλισία η τζεντλέι ποικ. κομψή[2, 3]
ΒασιώνυμοCallisia elegans
Συνώνυμα: Callisia elegans[2]
var.: elegans | κομψή

ενημέρωση: 29 Νοεμβρίου 2018
κωδικός συλλογής: 180105-01
Callisia gentlei var. elegans, Καλλισία η τζεντλέι ποικ. κομψή
Callisia gentlei var. elegans [Καλλισία η τζεντλέι ποικ. κομψή]

Προέλευση και Οικότοπος[2]

Η Callisia gentlei var. elegans είναι μια τροπική πολυετής πόα/παχύφυτο με σαρκώδη φύλλα και βλαστούς, στην οικογένεια των Κομμελινοειδών (Commelinaceae) και απαντά στη Γουατεμάλα, στο Μεξικό (νοτιοανατολικά, νοτιοδυτικά) και στην Ονδούρα.


Πληροφορίες καλλιέργειας

Μέγιστη ανάπτυξη: 15 εκ. έως 90 εκ.
Τοξικότητα: δεν είναι τοξική για ανθρώπους και στις περισσότερες περιπτώσεις και για ζώα. Υπήρξε ένα μόνο περιστατικό άμεσης αντίδρασης με υπερευαισθησία σε ένα σκύλο[4]
Ανθοφορία: η Callisia gentlei var. elegans ανθίζει το καλοκαίρι, το φθινόπωρο και το χειμώνα, κατά διαστήματα. Τα λουλούδια της φέρονται σε συστάδες, σε χρώμα λευκό με τρία πέταλα.
Άρωμα: όχι
Θερμοκρασία: δωματίου (~20℃). Η θερμοκρασία κατά τη διάρκεια του χειμώνα ας μην πέσει κάτω από 5℃ και μάλιστα για πολλές μέρες συνεχόμενα. Για περισσότερα σχετικά με τη φροντίδα κατά την περίοδο του χειμώνα βλέπε και το άρθρο: Παχύφυτα: φροντίδα το χειμώνα.
Φως: η Callisia gentlei var. elegans ευνοείται από το φως του ήλιου αλλά χρειάζεται προστασία κατά τις μεσημβρινές ώρες του καλοκαιριού. Κατά τη διάρκεια του χειμώνα το φυτό ευνοείται από πλήρη έκθεση στο φως το ήλιου, αλλά θα τα πάει καλά και σε έμμεσο φως. Ωστόσο, το πρωινό φως του ήλιου είναι απαραίτητο για να κρατήσει το φυτό το ζωντανό πράσινο χρώμα στο φύλλωμα και στους βλαστούς αλλά και για να ανθοφορεί επιτυχώς.
Υγρασία: 30% – 60% · το φυτό είναι ανθεκτικό στην υγρασία.
Υπόστρωμα: χρειάζεται χώμα για κάκτους αναμεμειγμένο με τύρφη, προσθέτοντας και μικρή ποσότητα περλίτη για καλύτερο αερισμό των ριζών.
Πότισμα: χρειάζεται καλό πότισμα κατά τις ενεργές περιόδους ανάπτυξης άνοιξη, καλοκαίρι, φθινόπωρο και να αφήνουμε ελαφρώς το υπόστρωμα να στεγνώσει ανάμεσα στα ποτίσματα. Σε χαμηλές θερμοκρασίες χρειάζεται λιγότερο νερό και όχι συχνότερα από μια φορά την εβδομάδα, αναφερόμενοι πάντα σε θερμοκρασία δωματίου. Σε χαμηλές θερμοκρασίες το φυτό να ποτίζεται στις μεσημεριανές (πιο θερμές) ώρες της ημέρας. Αυτή την περίοδο με τις χαμηλές θερμοκρασίες αφήνουμε το χώμα να στεγνώσει καλά πριν από κάθε πότισμα.
Λίπανση: μια φορά το μήνα από αρχές καλοκαιριού μέχρι και τέλη φθινοπώρου.
Πολλαπλασιασμός: (1) με μοσχεύματα βλαστών μήκους περίπου 10 εκ. (2) με διαίρεση των στελεχών του φυτού (3) με απόσπαση/φύτευση των παράφυτων που αναπτύσσονται κάθε τόσο από το φυτό.


Δυνητικά προβλήματα: – ·


Αναλυτικότερες πληροφορίες

μόλις έχουμε νεότερα, θα προστεθούν εδώ.


Φωτογραφίες και Ιστορικό


^ 5 Ιανουαρίου 2018: είμαι πολύ χαρούμενος σήμερα! Κάναμε καλό ποδαρικό για τη νέα χρονιά. Κατέφθασαν σήμερα επτά μοσχεύματα από ένα αγαπημένο φυτό. Ακόμη μια Καλλισία προστέθηκε στη φυτοφαμίλια και ακόμη ένα μέλος της οικογένειας των Κομμελινοειδών. Μου αρέσουν τόσο πολύ όλα τα μικρόσωμα μέλη αυτής της οικογένειας! 😍 Και επίσης, ακόμη ένα φυτό με την εκπληκτική διχρωμία: μοβ στην abaxial πλευρά του φυλλώματος και πράσινο στην adaxial πλευρά.





Παραπομπές
1. eol: Callisia gentlei var. elegans
2. POWO: Callisia gentlei var. elegans
3. Για τη μεταγραφή του διώνυμου στα ελληνικά, βλέπε: Callisia.
4. Λίστα με τα ασφαλή και τοξικά φυτά - Letter C
Callisia gentlei var. elegans, Καλλισία η τζεντλέι ποικ. κομψή, φροντίδα, περιποίηση, πληροφορίες

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου