⚠️ σε αυτό το ιστολόγιο διαβάζεις ξεκούραστα, δίχως παράθυρα να πετάγονται αριστερά/δεξιά, ⛔δίχως διαφημίσεις.
Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι να διαβάσεις αυτό το μήνυμα.

30 Ιουνίου 2017

Sedum burrito [Σέδο το μπουρίτο]

Κοινή ονομασία: Jelly Bean (υπάρχουν και οι ονομασίες Burro's Tail, Donkey's Tail, αλλά αυτές αναφέρονται στο παρόμοιο Sedum morganianum, οπότε για να αποφευχθεί σύγχυση δεν θα τις χρησιμοποιήσω εδώ).
ΔιώνυμοSedum burrito, Σέδο το μπουρίτο [3]
Συνώνυμα: δεν έχουν καταγραφεί συνώνυμα

ενημέρωση: 15 Φεβρουαρίου 2019
κωδικός συλλογής: 170630-01
Sedum burrito, Σέδο το μπουρίτο, παχύφυτο
Sedum burrito [Σέδο το μπουρίτο]


Προέλευση και οικότοπος

Το Sedum burrito είναι ένα παχύφυτο στην οικογένεια των Κρασσουλοειδών (Crassulaceae) και απαντά στις περισσότερο τροπικές περιοχές του Μεξικό[1].

«Ανακαλύφθηκε» το 1970 σε ένα φυτώριο, του οποίου η προέλευση ακόμη παραμένει ένα αινιγματικό μυστήριο. Δεν υπάρχει γνωστή καταγραφή του «Burrito» στο φυσικό του περιβάλλον και μέχρι στιγμής ο εγγενής οικότοπός του είναι άγνωστος στην επιστήμη. Δεδομένου ότι το «Burrito» μοιάζει με το παρόμοιο Sedum morganianum, που είναι εγγενές στο Βερακρούζ του Μεξικού, αναπτύσσεται κρεμάμενο στις βραχώδης ακτές και σχηματίζει μακρόστενα στελέχη μπλε-πράσινων φύλλων, υπήρξε μια εικασία ότι ίσως το «Burrito» είναι ένα φυσικό υβρίδιο του Sedum morganianum[2].



Πληροφορίες καλλιέργειας

Μέγιστη ανάπτυξη: οι κρεμάμενοι βλαστοί μπορούν να φτάσουν έως το 1 μέτρο.
Τοξικότητα: δεν είναι τοξικό[4].
Ανθοφορία: ανθίζει το καλοκαίρι. Τα άνθη είναι ροζ-μοβ, ενώ αυτά του S. morganianum έχουν πιο έντονη μοβ απόχρωση. Ενδεχομένως να είναι πιο δύσκολο να ανθοφορήσει ως φυτό εσωτερικού χώρου.
Άρωμα: όχι
Θερμοκρασία: 13ºC – 30ºC
Φως [ανάπτυξη σε εξωτερικό χώρο]: χρειάζεται μόνο πρωινό ηλιόφως για λίγες ώρες. Στο υπόλοιπο της ημέρας χρειάζεται μια φωτεινή τοποθεσία. Να μην εκτεθεί στις ζεστές ώρες του μεσημεριού κατά την περίοδο του καλοκαιριού, διότι τα φυλλοκλάδια θα κιτρινίσουν από τον ήλιο.
Φως [ανάπτυξη ως φυτό εσωτερικού χώρου]: χρειάζεται λίγο περισσότερο πρωινό ηλιόφως σε σχέση με την καλλιέργεια του φυτού σε εξωτερικό χώρο.
Υγρασία: 20% – 40% · αντέχει στην υγρασία
Υπόστρωμα: χρειάζεται ένα υπόστρωμα με καλή αποστράγγιση και αερισμό. Ένα μείγμα με χώμα για παχύφυτα/κάκτους και 10% κάποιο υπόστρωμα που ευνοεί τον επαρκή αερισμό όπως περλίτης. Για περισσότερα βλέπε και το άρθρο: Χώμα για Παχύφυτα.
Πότισμα: χρειάζεται λίγο νερό και μπορεί να σαπίσει εάν ποτίζεται πολύ συχνά. Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού χρειάζεται καλό πότισμα όταν το έδαφος είναι ξηρό στην αφή. Μπορεί να αντέξει πολύ καλά στην μεγάλη ξηρασία, αλλά φαίνεται να τα πάει καλύτερα με κανονικό (έως λιγότερο) πότισμα και είναι καλύτερο να αποφύγουμε να ποτίζουμε μέχρι το κέντρο του φυτού στη ρίζα να στεγνώσει τελείως. Κατά τους χειμερινούς μήνες, ποτίζουμε τα φυτά πολύ λίγο. Τα χυμώδη φύλλα τους θα αποθηκεύουν αρκετό νερό για να επιβιώσουν για μεγάλο χρονικό διάστημα. Για τα υπαίθρια φυτά, σπάνια χρειάζεται πρόσθετο πότισμα, εκτός από τις εκτεταμένες ξηρασίες.
Λίπανση: το Sedum burrito δεν χρειάζεται λίπασμα, αλλά μπορούμε να λιπάνουμε με τη μισή δόση στις αρχές του καλοκαιριού.
Πολλαπλασιασμός: πολλαπλασιάζεται πολύ εύκολα από τα φύλλα του και βεβαίως από βλαστούς. Συχνά τα φύλλα που έπεσαν στο υπόστρωμα θα ριζώσουν μόνα τους μέσα σε λίγες εβδομάδες.
φύλλο από το Sedum burrito που ρίζωσε και τώρα παράγει νέο φυτό.
φύλλο από το Sedum burrito που ρίζωσε και τώρα παράγει νέο φυτό.



Δυνητικά προβλήματα: δεν αντέχει στις χαμηλές θερμοκρασίες. Χρειάζεται προστασία από την παγωνιά. Για περισσότερα σχετικά με τη φροντίδα κατά την περίοδο του χειμώνα βλέπε και το άρθρο: Παχύφυτα: φροντίδα το χειμώνα.


Αναλυτικότερες πληροφορίες

Συγχέεται πολύ συχνά με το Sedum morganianum, αλλά τα φύλλα του Sedum burrito είναι πιο στρογγυλά και γεμάτα, ενώ αυτά του Sedum morganianum είναι στο σχήμα μπανάνας. Στην εικόνα παρακάτω μπορούμε να δούμε την εμφανή διαφορά:
στο κόκκινο πλαίσιο είναι το Sedum morganianum, με τα φύλλα στο σχήμα μπανάνας,
σε αντίθεση με αυτά του Sedum burrito που είναι πιο στρογγυλά[1].


Φωτογραφίες και Ιστορικό


^ 30 Ιουνίου 2017: κατέφθασε σήμερα το εν λόγο μόσχευμα μεγέθους 30 εκ.






Παραπομπές
1. world of succulents: Sedum burrito
2. llifle: Sedum burrito
3. Για τη μεταγραφή των διώνυμων στα ελληνικά βλέπε τα λήμματα: Sedum και burrito.
4. Λίστα με τα ασφαλή και τοξικά φυτά - Letter S
Sedum burrito, Σέδο μπουρίτο, φροντίδα, πληροφορίες

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου