⚠️ σε αυτό το ιστολόγιο διαβάζεις ξεκούραστα, δίχως παράθυρα να πετάγονται αριστερά/δεξιά, ⛔δίχως διαφημίσεις.
Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι να διαβάσεις αυτό το μήνυμα.

21 Οκτωβρίου 2018

Peperomia magnoliifolia ‘Variegata’ [Πιπερόμοια η μανολιάφυλλη 'Πανασέ']

Κοινή ονομασία: spoonleaf peperomia [5]
ΔιώνυμοPeperomia magnoliifolia ‘Variegata’, Πιπερόμοια η μανολιάφυλλη 'Πανασέ' [1, 2]
Βασιώνυμο: Piper magnoliifolium [3]
Συνώνυμα: Peperomia antonii, Peperomia antonii var. fertilior, Peperomia antonii var. lutea, Peperomia commutata, Peperomia contraria, Peperomia lancetillana, Peperomia lancetillana var. spathifolia, Peperomia magnoliifolia var. brevirostrata, Peperomia magnoliifolia var. microphylla, Peperomia magnoliifolia var. parvifolia, Peperomia magnoliifolia var. sintenisiana, Peperomia mentiens var. lata, Peperomia obtusifolia var. grandifolia, Peperomia obtusifolia var. longibracteata, Peperomia petenensis var. hondurensis, Peperomia pseudoamplexicaulis, Peperomia pustulatibacca, Peperomia subamplexicaulis, Peperomia subrotunda, Peperomia yousei, Piper magnoliifolium, Piper subrotundum [1]
cv.: Variegata | Ποικιλόχρωμη

ενημέρωση: 8 Ιανουαρίου 2019
κωδικός συλλογής: 181031-01
Peperomia magnoliifolia ‘Variegata’, Πιπερόμοια η μανολιάφυλλη 'Πανασέ'
Peperomia magnoliifolia ‘Variegata’ [Πιπερόμοια η μανολιάφυλλη 'Πανασέ']


Προέλευση και Οικότοπος

Η Peperomia magnoliifolia είναι ένα πολυετές τροπικό παχύφυτο με ποώδη ανάπτυξη και σαρκώδη φύλλα στην οικογένεια των Πιπεροειδών (Piperaceae).

Γεωγραφική κατανομή
Ενδημική στις περιοχές: Αϊτή· Βενεζουέλα· Βραζιλία (Βορειοανατολικά, Νότια, Νοτιοανατολικά, Δυτικά-Κεντρικά)· Γαλλική Γουιάνα· Γουατεμάλα· Γουιάνα· Δομινικανή Δημοκρατία· Εκουαδόρ· ΗΠΑ (Φλόριντα)· Κολομβία· Κούβα· Μεξικό (Νοτιοδυτικά)· Μπαχάμες· Νικαράγουα· Νησιά Καϋμάν· Ονδούρα· Παναμάς· Περού· Πουέρτο Ρίκο· Προσήνεμες Νήσοι· Σουρινάμ· Υπήνεμες Νήσοι[1].


Πληροφορίες καλλιέργειας

Μέγιστη ανάπτυξη: 20 εκ. έως 30 εκ.
Τοξικότητα: δεν είναι τοξική[4]
Ανθοφορία: η Peperomia magnoliifolia παράγει στάχυα (spikes), εμφανιζόμενα στην κορυφή των στελεχών και αποτελούμενα από 1 ανθοφόρο στέλεχος συνήθως, μεγέθους 9 έως 12 εκ.[6], το οποίο φέρει πολλά μικροσκοπικά άνθη σε ανοιχτό κίτρινο χρώμα.
Άρωμα: όχι
Θερμοκρασία: δωματίου (~20℃). Οι νυχτερινές θερμοκρασίες δεν πρέπει να πέσουν κάτω από τους 10℃. Για περισσότερα σχετικά με τη φροντίδα κατά την περίοδο του χειμώνα βλέπε και το άρθρο: Παχύφυτα: φροντίδα το χειμώνα.
Φως: χρειάζεται φωτεινή τοποθεσία με έμμεσο φως έως και πρωινό ηλιόφως αλλά να μην εκτεθεί για περισσότερο από δύο ώρες στον ήλιο. Είναι σκιανθεκτική, αλλά πιθανώς δεν θα ανθίσει σε σκιερή τοποθεσία.
Υγρασία: ~50% – 80% · σε συνθήκες πολύ χαμηλής υγρασίας μπορούμε να ψεκάσουμε περιστασιακά το φυτό, ενδείκνυται με βρόχινο νερό. Δεν ψεκάζουμε ποτέ όταν η θερμοκρασία περιβάλλοντος χώρου είναι χαμηλότερη από την ενδεικνυόμενη.
Υπόστρωμα: για να εξασφαλιστεί η σωστή αποστράγγιση του νερού, χρησιμοποιούμε μια γλάστρα με επαρκείς οπές αποστράγγισης και ένα καλά αποστραγγιζόμενο μείγμα υποστρώματος. Ένα μείγμα με 70% χώμα για φυτά εσωτερικού χώρου, 20% τύρφη και 10% κάποιο ορυκτό πορώδες υλικό για επαρκή αερισμό, είναι ένα κατάλληλο μείγμα για το φυτό Peperomia clusiifolia. Για περισσότερα βλέπε και το άρθρο: Χώμα για Παχύφυτα.
Πότισμα: χρειάζεται τακτικό πότισμα κατά την περίοδο ανάπτυξης από άνοιξη έως και φθινόπωρο, αλλά να αφήνουμε το υπόστρωμα να στεγνώσει καλά ανάμεσα στα ποτίσματα. Ένας γενικός κανόνας είναι ότι  χρειάζεται συχνότερο πότισμα από τα παχύφυτα αλλά όχι τόσο συχνό όπως θα ποτίζαμε ένα φυλλοφόρο φυτό. Μπορεί να εμφανιστεί κάλλιστα σήψη της ρίζας εάν το φυτό αφεθεί να παραμείνει στο νερό για πολύ καιρό. Το πότισμα είναι μια από τις πιο δύσκολες πτυχές στη φροντίδα των φυτών Peperomia, καθώς αυτό το φυτό χρειάζεται αρκετή υγρασία μεν, αλλά όταν στερείται αρκετού νερού στο υπόστρωμα, θα στρεσαριστεί και θα αρχίσει να ρίχνει τα φύλλα. Η ακριβής ποσότητα νερού που χρειάζεται εξαρτάται (όπως πάντα) από τη θερμοκρασία, την ποσότητα φωτός που λαμβάνει, το μέγεθος της γλάστρας καθώς και από το μείγμα του υποστρώματος και την αποστράγγιση. Καλό είναι να προσπαθούμε να διατηρούμε το υπόστρωμα ελαφρώς υγρό κατά τους αναπτυσσόμενους μήνες (άνοιξη μέχρι φθινόπωρο) και κατά τη διάρκεια του χειμώνα να αφήνουμε το υπόστρωμα να στεγνώνει λίγο περισσότερο ανάμεσα στα ποτίσματα.
Λίπανση: χρειάζεται τακτική λίπανση κάθε δεύτερη εβδομάδα κατά την περίοδο ανάπτυξης, από άνοιξη έως καλοκαίρι.
Πολλαπλασιασμός: (1) με μόσχευμα βλαστού βουτηγμένο σε σκόνη ριζοβολίας το καλοκαίρι ή άλλη εποχή σε θερμαινόμενο χώρο και με θέρμανση από κάτω· (2) με διαίρεση του κεντρικού στελέχους. Το μόσχευμα φύλλου είναι εφικτό αλλά θα χαθεί η ποικιλοχρωμία. Για περισσότερα βλέπε το σχετικό άρθρο: Πανασέ φύλλωμα - Ποικιλοχρωμία, Πολυχρωμία - Variegation στα φυτά.


Δυνητικά προβλήματα: το πιο συχνό πρόβλημα είναι με το πότισμα. Αφενός το φυτό χρειάζεται να μην αφήνεται να στεγνώσει για πάρα πολύ. Αφετέρου, χρειάζεται ένα καλά αποστραγγιζόμενο υπόστρωμα που να μην αφήνει το νερό να συσσωρεύεται σε σημείο που οι ρίζες να μην μπορούν να αναπνεύσουν.


Αναλυτικότερες πληροφορίες

Piper magnoliifolium
Δεν ήμουν σίγουρος αρχικά, εάν είναι όντως η Peperomia magnoliifolia 'Variegata' ή η Peperomia obtusifolia 'Variegata'. Με τη συνδρομή των ειδικών ωστόσο ξεκαθαρίστηκε ότι το εν λόγω φυτό στην φωτογραφία (στην κορυφή της σελίδας) είναι όντως η Peperomia magnoliifolia 'Variegata'.

Peperomia obtusifolia in situ, στη «φυσική»/«αρχική» τοποθεσία.
Peperomia obtusifolia in situ.
Τα φύλλα της Peperomia obtusifolia είναι πολύ πιο μακριά, 6 ίντσες σε μήκος x 3 σε πλάτος[7].


Φωτογραφίες και Ιστορικό

φωτογραφίες και περισσότερες πληροφορίες θα προστεθούν εν καιρώ.




Παραπομπές
1. POWO: Peperomia magnoliifolia
2. Για τη μεταγραφή του διώνυμου στα ελληνικά βλέπε Peperomiamagnoliifolia, variegata.
3. tropicos: Peperomia magnoliifolia
4. Λίστα με τα ασφαλή και τοξικά φυτά - Letter P
5. eol. Peperomia magnoliifolia
6. peperomia.net: Peperomia antonii var. lutea, σημείωση
7. peperomia.net: Peperomia obtusifolia, σημείωση
Peperomia magnoliifolia ‘Variegata’, Πιπερόμοια η μανολιάφυλλη 'Πανασέ', φροντίδα, περιποίηση, πληροφορίες

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου