⚠️ σε αυτό το ιστολόγιο διαβάζεις ξεκούραστα, δίχως παράθυρα να πετάγονται αριστερά/δεξιά, ⛔δίχως διαφημίσεις.
Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι να διαβάσεις αυτό το μήνυμα.

02 Ιουλίου 2018

Caladium ‘Angel Wings’ [Καλάδιο ποικ. Φτερά Αγγέλου]

Κοινή ονομασία: Heart of Jesus
ΔιώνυμοCaladium ‘Angel Wings’, Καλάδιο ποικ. Φτερά Αγγέλου[1]
Βασιώνυμο: –
Συνώνυμα: –
cv.: Angel Wings | Φτερά Αγγέλου, Αγγελικά Φτερά

ενημέρωση: 29 Νοεμβρίου 2018
κωδικός συλλογής: 180702-01
Caladium ‘Angel Wings’, Καλάδιο ποικ. Φτερά Αγγέλου
Caladium ‘Angel Wings’ [Καλάδιο ποικ. Φτερά Αγγέλου]

Προέλευση και Οικότοπος

Το Caladium ‘Angel Wings’ είναι ένας ημι-ανθεκτικός πολυετής κόνδυλος, στην οικογένεια των Αροειδών (Araceae) με ετήσια ενεργή ανάπτυξη. Αυτό σημαίνει ότι σε χαμηλές θερμοκρασίες ο κόνδυλος παραμένει σε κατάσταση αδράνειας, ενώ η φυλλοφόρος ανάπτυξη του φυτού είναι ετήσια. Η ποικιλία 'Angel Wings’ είναι αποτέλεσμα επιλεκτικής καλλιέργειας.


Πληροφορίες καλλιέργειας

Μέγιστη ανάπτυξη: 30 έως 60 εκ.
Τοξικότητα: ο χυμός του φυτού Caladium, περιέχει κρυστάλλους οξαλικού. Αυτοί οι κρύσταλλοι σε σχήμα βελόνας μπορούν να ερεθίσουν το δέρμα προκαλώντας δερματικό εξάνθημα ή ερεθισμό, ερεθισμό στο στόμα, τη γλώσσα και το λαιμό, με αποτέλεσμα το πρήξιμο στο λαιμό, τη δυσκολία στην αναπνοή, ένα αίσθημα καύσου και αναστάτωση στο στομάχι[2].
Ανθοφορία: η ανθοφορία δεν εμφανίζεται συχνά στα Caladiums, τα οποία καλλιεργούνται βασικά για το ποικιλόχρωμο φύλλωμά τους. Εάν εμφανιστεί ανθοφορία, αυτή δεν είναι καλαίσθητη. Το άνθος είναι πράσινου χρώματος και μοιάζει στο σχήμα σαν διογκωμένο φρέσκο φασολάκι μεγάλου μεγέθους· οπότε μπορούμε αν θέλουμε να το αφαιρέσουμε ώστε το φυτό να μην σπαταλάει την ενέργειά του εκεί και να αναπτύξει νέα φύλλα.
Άρωμα: όχι
Θερμοκρασία: άνω της θερμοκρασίας δωματίου (~24 - 28℃). Δεν αγαπά τις χαμηλές θερμοκρασίες και τα κρύα ρεύματα αέρα. Ελάχιστη θερμοκρασία 15°C.
Φως: το Καλάδιο μπορεί να καλλιεργηθεί τόσο σε εξωτερικές συνθήκες όσο και ως καλλωπιστικό φυτό εσωτερικού χώρου.
Στη δεύτερη περίπτωση, όταν καλλιεργείται δηλαδή ως καλλωπιστικό φυτό εσωτερικού χώρου, το Καλάδιο χρειάζεται μια φωτεινή τοποθεσία με έμμεσο φως. Είτε καλλιεργούμενο στον κήπο είτε στο περβάζι του παραθύρου, το Caladium θα ανεχθεί καλά μια δυο ώρες έκθεση σε πρωινό ηλιόφως, η οποία θα αναζωογονήσει το φύλλωμα δίχως να επιφέρει κάψιμο και αποχρωματισμό στο φύλλωμα, αλλά όχι περισσότερο από αυτό.
Υγρασία: 50 – 70%
Υπόστρωμα: για να εξασφαλιστεί η σωστή αποστράγγιση του νερού, χρησιμοποιούμε μια γλάστρα με επαρκείς οπές αποστράγγισης και ένα καλά αποστραγγιζόμενο, πλούσιο μείγμα υποστρώματος (κατά προτίμηση ελαφρώς όξινο). Ένα μείγμα με 60% τύρφη, 30% φυλλόχωμα και 10% χώμα για φυτά εσωτερικού χώρου, είναι ένα κατάλληλο μείγμα για τα φυτά Caladium.
Πότισμα: το Caladium ‘Angel Wings’ χρειάζεται τακτικό πότισμα. Μπορεί να εμφανιστεί όμως σήψη της ρίζας εάν το φυτό αφεθεί να παραμείνει στο νερό για πολύ καιρό. Η ακριβής ποσότητα νερού που χρειάζεται εξαρτάται (όπως πάντα) από τη θερμοκρασία, την ποσότητα φωτός που λαμβάνει, το μέγεθος της γλάστρας καθώς και από το μείγμα του υποστρώματος και την αποστράγγιση. Καλό είναι να προσπαθούμε να διατηρούμε το υπόστρωμα ελαφρώς υγρό κατά τους αναπτυσσόμενους μήνες (άνοιξη μέχρι φθινόπωρο).
Λίπανση: χρειάζεται λίπανση σε εβδομαδιαία βάση κατά τη διάρκεια της ενεργούς φάσης ανάπτυξης (άνοιξη και καλοκαίρι), με τη μισή δόση ενός ισορροπημένου λιπάσματος κατάλληλου για φυλλοφόρα φυτά.
Πολλαπλασιασμός: (1) ο καλύτερος τρόπος πολλαπλασιασμού του Caladium είναι αφαιρώντας τον κάθε οφθαλμό στην κορυφή του κάθε κονδύλου στο τέλος του χειμώνα με αρχή άνοιξης. Αυτό θα ενθαρρύνει την ανάπτυξη πολλών νέων φυτών γύρω από το σημείο κοπής των οφθαλμών. (2) Άλλος τρόπος είναι με διαχωρισμό των ήδη αναπτυσσόμενων κονδύλων σε οποιαδήποτε φάση ανάπτυξης του φυτού. Με προσοχή όμως να μην τραυματίσουμε κάποιον κόνδυλο που ήδη έχει αρχίσει να δίνει την ετήσια ανάπτυξή του. (3) ο πολλαπλασιασμός από σπόρο δεν είναι εγγυημένο ότι θα φέρνει θετικά αποτελέσματα.
Διαχείμαση: κατά τα μέσα με τέλη φθινοπώρου και με την πτώση της θερμοκρασίας ξεκινά και η περίοδος αδράνειας για το Καλάδιο. Τα φύλλα αρχίζουν να κιτρινίζουν και στη συνέχεια πέφτουν. Μόλις όλα τα φύλλα νεκρωθούν και πέσουν, τότε μπορούμε να ξεθάψουμε τους κονδύλους και να τους αφήσουμε να στεγνώσουν καλά σε χώρο με θερμοκρασία δωματίου. Τους αφήνουμε έτσι εκτεθειμένους να στεγνώσουν για μια εβδομάδα. Στη συνέχεια αφαιρούμε οποιαδήποτε υπολείμματα ξεραμένου βλαστού και έπειτα οι κόνδυλοι είναι έτοιμη προς αποθήκευση. Αποθηκεύουμε τους κονδύλους μέσα σε στεγνό περλίτη, βερμικουλίτη ή κάποιο άλλο παρόμοιο υλικό (ελαφρόπετρα, ατταπουλγίτη, ζεόλιθο, σφάγνο κ.α.). Όποιο υλικό από αυτά και αν επιλέξουμε θα πρέπει να διατηρείται στεγνό. Διατηρούμε τους κόνδυλους σε δροσερό χώρο αλλά δεν τους αφήνουμε να παγώσουν. Σε αυτή την κατάσταση, οι κόνδυλοι να μην έρχονται σε επαφή ο ένας με τον άλλον.
Αφύπνιση: η αφύπνιση των κονδύλων από τη χειμερινή τους ανάπαυση γίνεται όταν οι θερμοκρασίες έχουν ανεβεί· αυτό είναι συνήθως στα μέσα της άνοιξης. Η διαδικασία της αφύπνισης των κονδύλων είναι απλώς η αντίστροφη από τη διαδικασία διαχείμασης. Βγάζουμε τους κονδύλους από το χώρο αποθήκευσης και τους φυτεύουμε σε νωπό χώμα σε βάθος 5,5 εκ. περίπου.


Δυνητικά προβλήματα: – ·


Αναλυτικότερες πληροφορίες

περισσότερες πληροφορίες για τη φροντίδα και περιποίηση θα προστεθούν εν καιρώ.


Φωτογραφίες και Ιστορικό


^ 9 Αυγούστου 2018: εδώ η φωτογραφία είναι ένα μήνα μετά. Θεαματική ανάπτυξη! Και ένα πανέμορφο φυτό. 😃


^ 2 Ιουλίου 2018Caladium ‘Angel Wings’ [Καλάδιο ποικ. Φτερά Αγγέλου]. Κατέφθασαν οι δύο κόνδυλοι σήμερα. Το Καλάδιο αναπτύσσεται ταχύτατα.





Παραπομπές
1. Για τη μεταγραφή του διώνυμου στα ελληνικά, βλέπε το λήμμα: Caladium.
2. Λίστα με τα ασφαλή και τοξικά φυτά - Letter C
Caladium ‘Angel Wings’, Καλάδιο ποικ. Φτερά Αγγέλου, φροντίδα, περιποίηση, πληροφορίες

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου