⚠️ σε αυτό το ιστολόγιο διαβάζεις ξεκούραστα, δίχως παράθυρα να πετάγονται αριστερά/δεξιά, ⛔δίχως διαφημίσεις.
Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι να διαβάσεις αυτό το μήνυμα.

18 Απριλίου 2017

Hoya cv. 'Mathilde' [Χόγια ποικ. Ματθίλδη]

Κοινή ονομασία: Χόγια, Ασκλήπιο, Κεράκι (ονομασίες που δίνεται σε όλες τις Χόγια)
Διώνυμο: Hoya cv. 'Mathilde', Χόγια ποικ. Ματθίλδη [1]
cv.: 'Mathilde'

ενημέρωση: 21 Ιουνίου 2018
κωδικός συλλογής: 170415-04
Hoya cv. 'Mathilde' [Χόγια ποικ. Ματθίλδη] ανθοφορία, άνθος, σκιάδιο, άρωμα
Hoya cv. 'Mathilde', Χόγια ποικ. Ματθίλδη
Το σκιάδιο σε κοντινό πλάνο με τα όμορφα ροζ άνθη. Ημερ/νία: 20 Ιουνίου 2018

Προέλευση και Οικότοπος

Η Hoya cv. 'Mathilde' είναι ένα παχύφυτο, επίφυτο στην οικογένεια των Αποκυνοειδών (Apocynaceae). Είναι μια διασταύρωση μεταξύ Hoya carnosa x Hoya serpens, με βαθμό δυσκολίας αντίστοιχα που κυμαίνεται ανάμεσα στους γονείς των δυο αυτών φυτών. Δεν είναι δηλαδή τόσο εύκολη όσο η Χόγια καρνόσα (Hoya carnosa), αλλά δεν είναι και τόσο δύσκολη όσο η Χόγια σερπένς (Hoya serpens)[3].


Πληροφορίες καλλιέργειας

Μέγιστη ανάπτυξη: 30 εκατοστά. Το φυτό είναι μικρό σε μέγεθος, συγκρινόμενο με άλλα είδη Χόγιας και μικρά φύλλα. Το μήκος των φύλλων να κυμαίνεται στα 2,5 εκατοστά.
Τοξικότητα: δεν είναι τοξική[2]
Ανθοφορία: ανθοφορεί από καλοκαίρι έως φθινόπωρο και το χειμώνα. Τα άνθη έχουν ένα απαλό ροζ χρώμα και είναι αντίστοιχα μικρότερα σε μέγεθος. Όπως και στις περισσότερες Χόγια η ανθοφορία είναι σε μορφή σκιαδίου.
Άρωμα: τα άνθη φέρουν ένα γλυκό άρωμα
Θερμοκρασία: δωματίου, να μην πέσει κάτω από 10℃. Το χειμώνα η νυχτερινή έκθεση σε αυτές τις θερμοκρασίες ευνοεί την ανάπτυξη και ανθοφορία αργότερα το καλοκαίρι. Για περισσότερα σχετικά με τη φροντίδα κατά την περίοδο του χειμώνα βλέπε και το άρθρο: Παχύφυτα: φροντίδα το χειμώνα.
Φως: πρωινό ηλιόφως· έμμεσο φως στο υπόλοιπο της ημέρας
Υγρασία: –
Υπόστρωμα: χρειάζεται ένα υπόστρωμα με καλή αποστράγγιση και αερισμό. Ένα μείγμα λεπτόκοκκου φλοιού ορχιδέας και κάποιο υπόστρωμα που ευνοεί τον επαρκή αερισμό όπως περλίτης, θα είναι αρκετό. Για περισσότερα βλέπε και το άρθρο: Χώμα για Παχύφυτα.
Πότισμα: πότισμα όταν το υπόστρωμα στεγνώσει· αρκετά λιγότερο πότισμα το χειμώνα, ανάλογο των χαμηλών θερμοκρασιών. Το υπόστρωμα να στεγνώνει πολύ καλά αυτή την περίοδο πριν ποτίσουμε εκ νέου.
Λίπανση: κάθε μήνα κατά την ενεργό ανάπτυξη του φυτού, τέλη καλοκαιριού
Πολλαπλασιασμός: ο πολλαπλασιασμός γίνεται κόβοντας ένα μόσχευμα 7 – 10 εκατοστά κάτω από ένα οφθαλμό με τουλάχιστον ένα φύλλο. Τοποθετούμε το μόσχευμα σε δικό του δοχείο με σφάγνο και το τοποθετούμε σε κάποιο σημείο με έμμεσο φως φροντίζοντας να παραμένει νωπό. Ρίζες θα αρχίσουν να σχηματίζονται έπειτα από μία έως έξι εβδομάδες.


Δυνητικά προβλήματα: καλό είναι να εξετάζουμε τη Χόγια τακτικά μήπως εντοπίσουμε μικρά βαμβακερά έντομα. Οι Hoyas είναι ευαίσθητες στον ψευδόκοκκο, αυτά τα παρασιτικά έντομα τα οποία τρέφονται με το φυτό και προκαλούν καχεκτική ανάπτυξη, με φύλλα που αποχρωματίζονται και πέφτουν. Αντιμετωπίζουμε τον ψευδόκοκκο καλύπτοντας όλα τα μέρη του φυτού – συμπεριλαμβανομένης της κάτω πλευράς των φύλλων – με μια ελαφριά επίστρωση κηπευτικού ελαίου ή εντομοκτόνου σαπουνιού. Επαναλαμβάνουμε το λάδι ή το σαπούνι τέσσερις έως επτά ημέρες μετά την αρχική θεραπεία. Ορισμένες μάρκες φυτοφαρμάκων και εντομοκτόνου σαπουνιού απαιτούν ανάμιξη με νερό. Για να αποφύγουμε πρόκληση βλάβης στο φυτό, χρησιμοποιούμε πάντοτε τη συνιστώμενη αναλογία νερού προς κηπευτικό έλαιο ή αναλογία εντομοκτόνου σαπουνιού όπως δηλώνει ο κατασκευαστής.

Φωτογραφίες και Ιστορικό


^ 20 Ιουνίου 2018: ενήλικο φυτό πλέον, με ανθοφορία ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

Hoya cv. 'Mathilde', Χόγια ποικ. Ματθίλδη, παχύφυτο, ανθοφόρο
^ 15 Απριλίου 2017: σήμερα κατέφθασε το εν λόγω μόσχευμα αυτής της μικρού μεγέθους Χόγια.





__________
Παραπομπές

1. Για τη μεταγραφή του διώνυμου στα ελληνικά, βλέπε το λήμμα Hoya.
2. Λίστα με τα ασφαλή και τοξικά φυτά - Letter H
3. vermont hoyas
.παχύφυτο, φροντίδα, πληροφορίες, περιποίηση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου