⚠️ σε αυτό το ιστολόγιο διαβάζεις ξεκούραστα, δίχως παράθυρα να πετάγονται αριστερά/δεξιά, ⛔δίχως διαφημίσεις.
Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι να διαβάσεις αυτό το μήνυμα.

06 Ιουλίου 2018

Hemionitis cordata [Ημιονίτης η καρδιόφυλλη]

Κοινή ονομασία: Καρδιόφυλλη Φτέρη, Heart Leaf Fern
ΔιώνυμοHemionitis cordata [1], Ημιονίτης η καρδιόφυλλη [2]
ΒασιώνυμοHemionitis cordata [3]
Συνώνυμα: Acrostichum ramentaceum, Gymnogramma sagittata, Hemionitis cordifolia, Hemionitis cumingiana, Hemionitis hastata, Hemionitis intermedia, Hemionitis sagittata, Hemionitis toxotis, Mickelopteris cordata, Parahemionitis cordata [1]
cv.: –

ενημέρωση: 7 Φεβρουαρίου 2019
κωδικός συλλογής: 180705-01
Hemionitis cordata, Ημιονίτης η καρδιόφυλλη, φτέρη, Mickelopteris cordata, arifolia
Hemionitis cordata [Ημιονίτης η καρδιόφυλλη]

Προέλευση και Οικότοπος

Η Hemionitis cordata είναι μια τροπική φτέρη νάνος, στην οικογένεια των Πτεριδοειδών (Pteridaceae).

Γεωγραφική κατανομή
Η Hemionitis cordata έχει μια ευρεία κατανομή στην Ασία, συγκεκριμένα απαντά στις ακόλουθες περιοχές.
Ενδημική στις περιοχές: Βιετνάμ· Ινδία· Καμπότζη· Κίνα (Χαϊνάν, Γιουνάν)· Λάος· Μαλαισιανή χερσόνησο· Μιανμάρ· Μπανγκλαντές· Νήσοι Μικρές Σούνδες· Σρι Λάνκα· Ταϊβάν (Νότια)· Ταϊλάνδη· Φιλιππίνες[1].

Πληροφορίες καλλιέργειας

Μέγιστη ανάπτυξη: 15 έως 20 εκ.
Τοξικότητα: –
Ανθοφορία: δεν ανθοφορεί
Άρωμα: –
Θερμοκρασία: δωματίου (~22℃). Δεν αγαπά τις χαμηλές θερμοκρασίες και τα κρύα ρεύματα αέρα. Ελάχιστη θερμοκρασία 10°C.
Φως: φωτεινή τοποθεσία με έμμεσο ηλιακό φως. Η Hemionitis cordata θα ευεργετηθεί από έκθεση σε πρωινό ηλιόφως για λίγες ώρες. Είναι σκιανθεκτικό φυτό και θα τα πάει καλά ακόμη και σε βαθιά σκιά, κάποια φύλλα ωστόσο ενδέχεται να χάσουν το ζωντανό τους χρώμα. Σε καμία περίπτωση όμως δεν εκθέτουμε την φυτό για αρκετή ώρα στον ήλιο και ιδιαιτέρως στον καυτό ήλιο του καλοκαιριού, καθώς τα φύλλα θα καούν και το φυτό θα υποφέρει.
Υγρασία: ~50% – 80%
Υπόστρωμα: για να εξασφαλιστεί η σωστή αποστράγγιση του νερού, χρησιμοποιούμε μια γλάστρα με επαρκείς οπές αποστράγγισης και ένα καλά αποστραγγιζόμενο μείγμα υποστρώματος (κατά προτίμηση ελαφρώς όξινο). Ένα μείγμα με 70% φυλλόχωμα και 30% χώμα για φυτά εσωτερικού χώρου, είναι ένα κατάλληλο μείγμα για την Hemionitis cordata.
Πότισμα: η Μικελοπτέρις η καρδιόφυλλη χρειάζεται τακτικό πότισμα κατά την ενεργή περίοδο ανάπτυξης: άνοιξη έως αρχές φθινοπώρου. Χρειάζεται ωστόσο προσοχή με το υπερβολικό πότισμα, καθώς μπορεί να εμφανιστεί σήψη της ρίζας εάν το φυτό αφεθεί να παραμείνει στο νερό για πολύ καιρό. Η ακριβής ποσότητα νερού που χρειάζεται εξαρτάται (όπως πάντα) από τη θερμοκρασία, την ποσότητα φωτός που λαμβάνει, το μέγεθος της γλάστρας καθώς και από το μείγμα του υποστρώματος και την αποστράγγιση. Καλό είναι να προσπαθούμε να διατηρούμε το υπόστρωμα ελαφρώς υγρό κατά τους αναπτυσσόμενους μήνες (άνοιξη μέχρι φθινόπωρο) και κατά τη διάρκεια του χειμώνα να αφήνουμε το υπόστρωμα να στεγνώνει λίγο περισσότερο ανάμεσα στα ποτίσματα. Μια πρώτη ένδειξη ότι το φυτό λαμβάνει υπερβολικό νερό είναι το κιτρίνισμα στο άκρο των φύλλων. Αυτή η ένδειξη εμφανίζεται σε όλα τα τροπικά φυλλοφόρα φυτά.
Λίπανση: η Hemionitis cordata δεν αναπτύσσεται τόσο γρήγορα όσο άλλα φυλλοφόρα φυτά. Ως εκ τούτου θα χρειαστεί λίπανση μόνο μια φορά στα μέσα της άνοιξης, με ένα ισορροπημένο λίπασμα.
Πολλαπλασιασμός: (1) με διαχωρισμό των ριζωμάτων από τη ρίζα του φυτού· (2) μέσω των σπορίων τα οποία αναπτύσσονται μέσα στα σποριάγγεια στην abaxial πλευρά των φύλλων.


Δυνητικά προβλήματα: ένα μόνιμο πρόβλημα είναι η διατήρηση του φυτού σε συνθήκες με χαμηλότερη σχετική υγρασία χώρου. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την αφυδάτωση των φύλλων, τα οποία όπως είναι πράσινα θα ξεραίνονται και θα συστρέφονται. Το φυτό επίσης προσβάλλεται από κοκκοειδή (scale insects), αφίδες και ψευδόκοκκο.


Αναλυτικότερες πληροφορίες

Υπάρχουν διχασμένες απόψεις ως προς την ταξινόμηση του γένους της εν λόγω φτέρης. Παραθέσουμε ακολούθως τις πληροφορίες της αντίθετης σχολής σχετικά με την ορθή κατάταξη του είδους. Αυτές είναι πληροφορίες από προσωπική επικοινωνία με τον Γερμανό βοτανολόγο Michael Hassler και την επιβεβαίωση από τον Βρετανό βοτανολόγο Dr. Christopher Fraser-Jenkins. Ωστόσο, ο Michael Hassler κρίνω ότι είναι των ίδιων απόψεων με τον Peter V. Bruyns ο οποίος τσουβάλιασε όλα τα σταπελιοειδή στο γένος Ceropegia. Κάτι που δεν έγινε αποδεκτό από την πλειονότητα των βοτανολόγων και ταξινομιστών. Ακολούθως παραθέτω απλώς τις πληροφορίες:




efloraofindia google group


Φωτογραφίες και Ιστορικό

φωτογραφίες και περισσότερες πληροφορίες θα προστεθούν εν καιρώ.



Παραπομπές
1. POWO: Hemionitis cordata
2. Για τη μεταγραφή του διώνυμου στα ελληνικά, βλέπε το λήμμα: Hemionitis και cordata.
3. tropicos: Parahemionitis cordata
Hemionitis cordifolia, Ημιονίτης η καρδιόφυλλη, φροντίδα, περιποίηση, πληροφορίες

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου