⚠️ σε αυτό το ιστολόγιο διαβάζεις ξεκούραστα, δίχως παράθυρα να πετάγονται αριστερά/δεξιά, ⛔δίχως διαφημίσεις.
Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι να διαβάσεις αυτό το μήνυμα.

11 Ιουλίου 2018

Tradescantia sillamontana [Τραντεσκάντια η σιλαμοντάνα]

Κοινή ονομασία: White Velvet, Cobweb spiderwort, White gossamer, Hairy Wandering Jew, Λευκό Βελούδο, Αραχνόχορτο[3] Ιστός Αράχνης, Τριχωτός Περιπλανώμενος Ιουδαίος, Τριχωτός Περιπλανώμενος Εβραίος [1, 2]
Διώνυμο: Tradescantia sillamontana, Τραντεσκάντια η σιλαμοντάνα [5]
Βασιώνυμο: –
Συνώνυμα: Tradescantia pexata
cv.: –

ενημέρωση: 5 Μαΐου 2019
κωδικός συλλογής: 180713-01/02/03
Tradescantia sillamontana, ανθοφορία, άνθος, ταξιανθία
Tradescantia sillamontana [Τραντεσκάντια η σιλαμοντάνα]
16 Οκτωβρίου 2018: πριν μια εβδομάδα άνοιξε το πρώτο άνθος και σήμερα το μεσημέρι αντίκρισα αυτό το όμορφο θέαμα με τα μικρά άνθη φούξια χρώματος να ξεπροβάλλουν από διάφορα στελέχη του φυτού!

Προέλευση και Οικότοπος

Η Tradescantia sillamontana είναι μια πολυετής εδαφοκαλυπτική πόα (forb) με σαρκώδη φύλλα και ως εκ τούτου θεωρείται παχύφυτο. Ανήκει στην οικογένεια των Κομμελινοειδών (Commelinaceae) και απαντά στο Μεξικό (ΒΑ), ενώ εισήχθη και στην Ιταλία.


Πληροφορίες καλλιέργειας

Μέγιστη ανάπτυξη: μπορεί να φτάσει τα 45 εκ. καθ’ ύψος.
Τοξικότητα: ένα μικρό ποσοστό ατόμων θα αναπτύξει ερεθισμό του δέρματος από το χειρισμό τους, αλλά αυτό έχει ελάχιστες συνέπειες. Τα φυτά του γένους Tradescantia θεωρούνται γενικά μη τοξικά για όλα τα είδη[4].
Ανθοφορία: η Tradescantia sillamontana ανθίζει το καλοκαίρι. Τα άνθη φέρουν 3 πέταλα, χρώματος φούξια, μεγέθους 2 έως 3 εκ. σε πλάτος.
Άρωμα: όχι
Θερμοκρασία: δωματίου (~22℃) αν και η Tradescantia sillamontana αντέχει σε ένα μεγάλο εύρος θερμοκρασιών. Είναι ανθεκτική έως -5℃[4]. Για περισσότερα σχετικά με τη φροντίδα κατά την περίοδο του χειμώνα βλέπε και το άρθρο: Παχύφυτα: φροντίδα το χειμώνα.
Φως: το φθινόπωρο την άνοιξη και το καλοκαίρι η Tradescantia sillamontana ευνοείται από πρωινό και απογευματινό ηλιόφως με κάποια προστασία από τον ήλιο κατά τις μεσημβρινές ώρες του καλοκαιριού. Κατά τη διάρκεια του χειμώνα το φυτό ευνοείται από πλήρη έκθεση στο φως το ήλιου, αλλά θα τα πάει καλά και σε μια φωτεινή τοποθεσία με έμμεσο φως. Ωστόσο, το πρωινό φως του ήλιου είναι απαραίτητο για να κρατήσει το φυτό το έντονο χρώμα στο φύλλωμα, γκρι-πράσινο στην adaxial και μοβ στην abaxial πλευρά του φύλλου. Σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού, οι βλαστοί θα αναπτυχθούν αρχικά κατακόρυφα αλλά στη συνέχεια θα κλίνουν προς τα κάτω από το ίδιο τους το βάρος, κάνοντας την Tradescantia sillamontana να μοιάζει με ένα κατακείμενο φυτό, παρόλο που στην πραγματικότητα δεν είναι.
Υγρασία: 30% – 60%
Υπόστρωμα: χρειάζεται χώμα για κάκτους αναμεμειγμένο με τύρφη και περλίτη σε ισόποση αναλογία. Για περισσότερα βλέπε και το άρθρο: Χώμα για Παχύφυτα.
Πότισμα: χρειάζεται τακτικό πότισμα κατά την ενεργή περίοδο ανάπτυξης άνοιξη και καλοκαίρι και να αφήνουμε ελαφρώς το υπόστρωμα να στεγνώσει ανάμεσα στα ποτίσματα. Σε χαμηλές θερμοκρασίες χρειάζεται λιγότερο νερό. Αυτή την περίοδο με τις χαμηλές θερμοκρασίες αφήνουμε το χώμα να στεγνώσει καλά πριν από κάθε πότισμα. Το πότισμα εξαρτάται πάντοτε από τη θερμοκρασία του χώρου. Σε ένα περβάζι παραθύρου με το καλοριφέρ αναμμένο από κάτω, σίγουρα θα χρειαστεί συχνότερα πότισμα, αλλά σε καμία περίπτωση κατά τη διάρκεια της νύχτας.
Λίπανση: μια φορά το μήνα από άνοιξη μέχρι και το καλοκαίρι.
Πολλαπλασιασμός: (1) με μόσχευμα βλαστού με τουλάχιστον δύο φύλλα και ένα γόνατο· (2) με διαίρεση των επιπλέον στελεχών.


Δυνητικά προβλήματα: Προσοχή στο πότισμα το χειμώνα. Εάν δούμε ότι τα φύλλα ξεραίνονται στις άκρες, αυτό είναι ένδειξη ότι το φυτό ποτίζεται υπερβολικά.


Αναλυτικότερες πληροφορίες

Τραντεσκάντια σιλαμοντάνα τρίχες στα φύλλα, φαινόμενο (Tradescantia sillamontana)
Γιατί σε κάποιες Τραντεσκάντια σιλαμοντάνα τα φύλλα είναι πιο τριχωτά; Είναι γιατί εκείνη την περίοδο το φυτό λαμβάνει λιγότερο νερό. Σε ξηρότερες συνθήκες οι τρίχες μακραίνουν ώστε να απορροφήσουν ευκολότερα τις πρωινές δροσοσταλίδες. Η επαρκής ενυδάτωση βοηθά έτσι ώστε το φυτό να επιτύχει καλύτερη φωτοσύνθεση[6].

.


Φωτογραφίες και Ιστορικό

Tradescantia sillamontana, ανθοφορία, άνθος, ταξιανθία
^ 16 Οκτωβρίου 2018: η ανθοφορία του φυτού σε κοντινό πλάνο.


^ 23 Σεπτεμβρίου 2018: τοποθετημένη στον σωστό προσανατολισμό, η Τραντεσκάντια η  σιλαμοντάνα θα αναπτύξει σταδιακά αυτό το μωβ χρώμα στην abaxial πλευρά των φύλλων.

Tradescantia sillamontana, Τραντεσκάντια η σιλαμοντάνα, μόσχευμα, παχύφυτο
^ 31 Ιουλίου 2018: .Εδώ βλέπουμε ένα μόσχευμα που ετοιμάζω να δώσω σε μια φίλη. Όταν είχα αγοράσει τις γλάστρες, 15 μέρες πριν, τα φυτά ήταν εξ' ολοκλήρου πράσινα. Μέσα σε 15 ημέρες η έκθεση στο πρωινό ηλιόφως (σε ΒΑ παράθυρο) ήταν αρκετή για να προσδώσει στο φυτό μια μοβ απόχρωση στην abaxial πλευρά των φύλλων.

Tradescantia sillamontana, Τραντεσκάντια η σιλαμοντάνα
^ 13 Ιουλίου 2018: αγόρασα δύο γλάστρες που βρήκα απρόσμενα σε προσφορά! 😀





Παραπομπές
1. Flora Fauna web: Tradescantia sillamontana
2. world of succulents: Tradescantia sillamontana
3. Βοτανική ορολογία: spiderwort
4. Λίστα με τα ασφαλή και τοξικά φυτά - Letter T
5. Για τη μεταγραφή του διώνυμου στα ελληνικά βλέπε: Tradescantia και sillamontana.
6. Canadian Journal of Botany: Direct absorption of water by hairy leaves of Phlomis fruticosa and its contribution to drought avoidance.
Tradescantia sillamontana, Τραντεσκάντια η σιλαμοντάνα, φροντίδα, περιποίηση, πληροφορίες

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου