⚠️ σε αυτό το ιστολόγιο διαβάζεις ξεκούραστα, δίχως παράθυρα να πετάγονται αριστερά/δεξιά, ⛔δίχως διαφημίσεις.
Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι να διαβάσεις αυτό το μήνυμα.

05 Σεπτεμβρίου 2017

Ledebouria socialis 'Miner' [Λιντεμπούρια η κοινωνική ποικ. Miner]

Κοινή ονομασία: Violet Squill, Leopard Lily, South African Scilla, Bluebell, Silver Squill, Wood Hyacinth, Ξυλώδης Υάκινθος
Διώνυμο: Ledebouria socialis, Λιντεμπούρια η κοινωνική [4]
Συνώνυμα: Ledebouria violacea, Scilla laxa, Scilla paucifolia, Scilla socialis, Scilla violacea
cv.: Miner

ενημέρωση: 4 Ιανουαρίου 2019
κωδικός συλλογής: 170827-05
Ledebouria socialis 'Miner', Λιντεμπούρια η κοινωνική, φροντίδα, πληροφορίες
Ledebouria socialis 'Miner'
Η Ledebouria socialis είναι ένα εύκολο στη φροντίδα φυτό. Οι βολβοί στη βάση του φυτού καλό είναι να βρίσκονται κατά τα 2/3 πάνω από το έδαφος. Ευδοκιμεί σε πλούσιο υπόστρωμα σε σκιά και ημίφως, όπου πολλά άλλα φυτά θα δυσκολεύονται. Είναι ένα εξαιρετικά όμορφο μικρού μεγέθους φυτό και ανθίζει εύκολα.


Προέλευση και Οικότοπος

Η Ledebouria socialis είναι ένα βολβώδες πολυετές παχύφυτο στην οικογένεια των Υακινθοειδών (Hyacinthaceae) και απαντά στο KwaZulu-Natal και στο Ανατολικό ακρωτήριο της Ν. Αφρικής1. Αναπτύσσεται σε ξηρή σαβάνα στις περιοχές καλοκαιρινών βροχοπτώσεων. Τα στίγματα στα φύλλα αυτού του είδους του επιτρέπουν να αναμιχθεί καλά στον βιότοπό του.

Πληροφορίες καλλιέργειας

Μέγιστη ανάπτυξη: έως 10 εκ.
Τοξικότητα: όλα τα μέρη του φυτού είναι δηλητηριώδη εάν καταποθούν[2].
Ανθοφορία: ανθίζει την άνοιξη και το καλοκαίρι. Τα άνθη είναι μικροσκοπικά, περίπου 3 χιλ. και σε χρώμα πρασινωπό μοβ - ροζ.
Άρωμα: όχι
Θερμοκρασία: δωματίου. Το χειμώνα ευεργετείται από περίοδο ξεκούρασης· η θερμοκρασία να μην πέσει κάτω από 10℃.
Φως: έμμεσο φως· θα τα πάει μια χαρά και σε σκιά, αλλά πιθανώς δεν θα ανθίσει σε σκιερή τοποθεσία[3].
Υγρασία: 20% – 50%
Υπόστρωμα: χρειάζεται ένα πλούσιο, πορώδες, καλά αποστραγγιζόμενο μείγμα υποστρώματος από χώμα για φυτά εσωτερικού χώρου και κάποιο ορυκτό πορώδες υλικό που ευνοεί τον επαρκή αερισμό όπως περλίτης. Για περισσότερα βλέπε και το άρθρο: Χώμα για Παχύφυτα.
Πότισμα: κατά τη διάρκεια της θερινής καλλιεργητικής περιόδου, ποτίζουμε το φυτό τακτικά. Η Ledebouria socialis δεν θα υποφέρει από χειμερινό πότισμα, αν και συνιστάται να της δοθεί μια χειμερινή περίοδος ξεκούρασης με περιστασιακό πότισμα[3]*.
Λίπανση: κατά τη διάρκεια της θερινής καλλιεργητικής περιόδου λιπαίνουμε περιστασιακά.
Πολλαπλασιασμός: πολλαπλασιάζεται με σπόρους αλλά ταχύτερα με διαίρεση των νέων βολβών.


Δυνητικά προβλήματα: δεν αντέχει στις χαμηλές θερμοκρασίες. Χρειάζεται προστασία από την παγωνιά.



*το πότισμα εξαρτάται πάντοτε από τη θερμοκρασία του χώρου. Σε ένα περβάζι παραθύρου με το καλοριφέρ αναμμένο από κάτω, σίγουρα θα χρειαστεί συχνότερα πότισμα, αλλά και πάλι, όχι κατά τη διάρκεια της νύχτας. Για περισσότερα σχετικά με τη φροντίδα κατά την περίοδο του χειμώνα βλέπε και το άρθρο: Παχύφυτα: φροντίδα το χειμώνα.


Αναλυτικότερες πληροφορίες[3]

Οι υπερβολικές διακυμάνσεις στα χρώματα και τα σχέδια των φύλλων έχουν οδηγήσει σε μεγάλη σύγχυση στους ταξινομικούς και στους κηπευτικούς κύκλους. Ακόμα και μέχρι σήμερα, υπάρχουν λίγες έγκυρες διαθέσιμες δημοσιευμένες ονομασίες ποικιλίας της Ledebouria socialis. Σε μια προσπάθεια οργάνωσης της ονοματολογίας αυτού του είδους και της ποικιλομορφίας του από την οπτική γωνία της κηπευτικής, δημοσιεύονται εδώ οι νέες ονομασίες καλλιεργειών. Οι πληροφορίες παρέχονται από τον Nhu Nguyen.

Ledebouria socialis ‘Violacea’: είναι μία από τις πιο συχνά καλλιεργημένες μορφές του είδους. Ο Tjaden (1989) διαχωρίζει αυτή τη μορφή με βάση τον χρωματισμό των φύλλων ως Ledebouria violacea. Η ανώτερη επιφάνεια των φύλλων είναι ασημί με πράσινες κηλίδες και η κάτω επιφάνεια είναι χρώματος μπορντό μοβ. Ο χρωματισμός, το μήκος των φύλλων και η συνολική εμφάνιση εξαρτάται από τις συνθήκες καλλιέργειας. Σε αυτή την ποικιλία πρέπει να δοθεί μια χειμερινή ξηρή ανάπαυση διαφορετικά η ανθοφορία κατά τη διάρκεια του επόμενου έτους δεν θα είναι πολύ καλή και τα παλιά φύλλα δεν θα ανανεωθούν, δίνοντας στο φυτό μια φτωχή και άσχημη εμφάνιση.

Ledebouria socialis 'Juda': είναι η πανασέ (variegated) μορφή του είδους. Τα περιθώρια των φύλλων ποικίλλουν είτε με ανοιχτό κίτρινο είτε με ροζ λωρίδες με ανοιχτο-πράσινες κηλίδες. Το κέντρο των φύλλων παραμένει ασημένιο με πιο σκούρα πράσινα σημεία. Το πίσω μέρος των φύλλων κυμαίνεται από ροζ έως παστέλ βιολετί.

Ledebouria socialis 'Miner': είναι μια ποικιλία νάνος από τον M. Vassar, HBG 73608. Αρχικά ονομάστηκε Ledebouria socialis "Minor", αλλά μετονομάστηκε από τον John Trager ως "Miner" για να αντικατοπτρίζει το «ανάστημα αυτού του φυτού νάνου και την κηπευτική διαδικασία επιλογής σε αναζήτηση αντάξιων ποικιλιών», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί επίσης και οι κάτωθι ποικιλίες:
Ledebouria socialis 'Laxifolia', Ledebouria socialis 'Paucifolia', Ledebouria socialis 'Zebrina'. Περισσότερες πληροφορίες γι’ αυτές μπορείτε να βρείτε στο Pacific Bulb Society[3].


Φωτογραφίες και Ιστορικό

φωτογραφίες και περισσότερες πληροφορίες θα προστεθούν εν καιρώ.




Παραπομπές
1. Arnold, T. H. & B. C. De Wet, eds. "Plants of southern Africa: names and distribution." Mem. Bot. Surv. S. Africa no. 62. 1993. || Huxley, A., ed. "The new Royal Horticultural Society dictionary of gardening." 1992. || Zachos, E. "Tempting Tropicals: 175 Irresistible Indoor Plants." Portland, Oregon: Timber Press. 2005. || Urs Eggli “Illustrated Handbook of Succulent Plants: Monocotyledons” Springer Science & Business Media, 17 July 2001 || Smith Prof. Gideon “Gardening with Succulents” Struik, 01 March 2006
2. Λίστα με τα ασφαλή και τοξικά φυτά - Letter L
3. Pacific Bulb Society: Ledebouria socialis
4. Για τη μεταγραφή του διώνυμου στα ελληνικά βλέπε: Ledebouria, socialis.
φροντίδα, πληροφορίες

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου