⚠️ σε αυτό το ιστολόγιο διαβάζεις ξεκούραστα, δίχως παράθυρα να πετάγονται αριστερά/δεξιά, ⛔δίχως διαφημίσεις.
Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι να διαβάσεις αυτό το μήνυμα.

10 Νοεμβρίου 2017

Tradescantia spathacea ‘Hawaiian Dwarf’

Κοινή ονομασία: Hawaiian Dwarf Variegated Boat Lily, Hawaiian Dwarf Variegated Moses-in-the-Cradle, Hawaiian Dwarf Variegated Oyster Plant, Νάνος Ποικιλόχρωμος Φυτό Στρείδι Χαβάης, Hawaiian Dwarf Variegated Boat-lily, Hawaiian Dwarf Variegated Boatlily, Hawaiian Dwarf Variegated Moses in the Cradle
Διώνυμο: Tradescantia spathacea ‘Hawaiian Dwarf’, Τραντεσκάντια η σπαθοειδής ποικ. Χαβανέζικος Νάνος [1]
Συνώνυμα: Tradescantia spathacea ‘Nana Tricolor’, Tradescantia spathacea 'Dwarf Tricolor', Tradescantia spathacea ‘Dwarf Variegata’, Tradescantia bermudensis 'Variegata'.
cv.: Hawaiian Dwarf | Χαβανέζικος Νάνος

ενημέρωση: 26 Φεβρουαρίου 2019
κωδικός συλλογής: 171110-01
Tradescantia spathacea 'Hawaiian Dwarf', Tradescantia spathacea 'Nana Tricolor', Tradescantia 'Dwarf Tricolor', Tradescantia bermudensis, Τραντεσκάντια νάνος Χαβάης, τρίχρωμη
Tradescantia spathacea 'Hawaiian Dwarf' γνωστή και ως Tradescantia spathacea 'Nana Tricolor', Tradescantia spathacea 'Dwarf Tricolor'.

Προέλευση και Οικότοπος

Η Tradescantia spathacea ‘Hawaiian Dwarf’ (αλλιώς γνωστή και ως Tradescantia spathacea 'Dwarf Tricolor' και Tradescantia spathacea‘Nana Tricolor’) είναι μια τροπική πολυετής πόα με σαρκώδη φύλλα και ρίζες και ως εκ τούτου θεωρείται και παχύφυτο. Ανήκει στην οικογένεια των Κομμελινοειδών (Commelinaceae) και είναι αποτέλεσμα επιλεκτικής καλλιέργειας μιας και στη φύση οι τρίχρωμες ποικιλίες εμφανίζονται αρκετά σπανιότερα.

Πληροφορίες καλλιέργειας

Μέγιστη ανάπτυξη: έως 15 εκ.
Τοξικότητα: ένα μικρό ποσοστό ατόμων θα αναπτύξει ερεθισμό του δέρματος από το χειρισμό τους, αλλά αυτό έχει ελάχιστες συνέπειες. Τα φυτά του γένους Tradescantia θεωρούνται γενικά μη τοξικά για όλα τα είδη[2].
Ανθοφορία: –
Άρωμα: όχι
Θερμοκρασία: δωματίου (~20℃) αν και η Tradescantia spathacea ‘Hawaiian Tricolor’ αντέχει σε ένα μεγάλο εύρος θερμοκρασιών. Ωστόσο, η θερμοκρασία κατά τη διάρκεια του χειμώνα ας μην πέσει κάτω από 5℃ και μάλιστα για πολλές μέρες συνεχόμενα. Για περισσότερα σχετικά με τη φροντίδα κατά την περίοδο του χειμώνα βλέπε και το άρθρο: Παχύφυτα: φροντίδα το χειμώνα.
Φως: το φθινόπωρο την άνοιξη και το καλοκαίρι η Τραντεσκάντια η σπαθοειδής ‘Χαβανέζα Νάνος’ ευνοείται από πρωινό φως του ήλιου και έμμεσο φως από τις 12:00 και μετά. Κατά τη διάρκεια του χειμώνα το φυτό ευνοείται από πλήρη έκθεση στο φως το ήλιου, αλλά θα τα πάει καλά και σε έμμεσο φως. Ωστόσο, το πρωινό φως του ήλιου είναι απαραίτητο για να κρατήσει το φυτό το έντονο φούξια χρώμα στο φύλλωμα αλλά και για να παραμένει συχνότερα σε ανθοφορία.
Υγρασία: 30% – 60%
Υπόστρωμα: χρειάζεται ένα πλούσιο, πορώδες, καλά αποστραγγισμένο μείγμα υποστρώματος από χώμα για φυτά εσωτερικού χώρου και περλίτη. Ενώ ευνοείται εάν προσθέσουμε και φυλλόχωμα. Για περισσότερα βλέπε και το άρθρο: Χώμα για Παχύφυτα.
Πότισμα: χρειάζεται καλό πότισμα κατά τις ενεργές περιόδους ανάπτυξης άνοιξη και καλοκαίρι και να αφήνουμε ελαφρώς το υπόστρωμα να στεγνώσει ανάμεσα στα ποτίσματα. Σε χαμηλές θερμοκρασίες χρειάζεται λιγότερο νερό και όχι συχνότερα από μια φορά την εβδομάδα* το οποίο να του παρέχεται στις πιο θερμές ώρες της ημέρας. Αυτή την περίοδο με τις χαμηλές θερμοκρασίες αφήνουμε το χώμα να στεγνώσει καλά πριν από κάθε πότισμα.
Λίπανση: μια φορά το μήνα από άνοιξη μέχρι και το καλοκαίρι.
Πολλαπλασιασμός: με διαχωρισμό των νέων φυτών από τη ρίζα και με μοσχεύματα.


Δυνητικά προβλήματα:προσοχή στο πότισμα το χειμώνα. Εάν δούμε ότι τα φύλλα ξεραίνονται στις άκρες, αυτό είναι ένδειξη ότι το φυτό ποτίζεται υπερβολικά.



* το πότισμα εξαρτάται πάντοτε από τη θερμοκρασία του χώρου. Σε ένα περβάζι παραθύρου με το καλοριφέρ αναμμένο από κάτω, σίγουρα θα χρειαστεί συχνότερα πότισμα, αλλά και πάλι, όχι κατά τη διάρκεια της νύχτας.


Αναλυτικότερες πληροφορίες

βλέπε: Tradescantia spathacea

Φαρμακευτικές ιδιότητες
βλέπε: Tradescantia spathacea


Φωτογραφίες και Ιστορικό


^ 10 Νοεμβρίου 2017: εδώ βλέπουμε τη διαφορά στο μέγεθος της Tradescantia spathacea 'Tricolor' (μπροστά) και της ποικιλίας νάνου ποικιλόχρωμης Tradescantia spathacea 'Hawaiian Dwarf' (πίσω).
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την ποικιλοχρωμία βλέπε στη σελίδα: Πανασέ φύλλωμα - Ποικιλοχρωμία, Πολυχρωμία - Variegation στα φυτά.

Ας μοιραστώ εδώ και την ιστορία πίσω από αυτά τα φυτά. Πριν κάποιους μήνες είχα δει σε ένα περβάζι παραθύρου μια γλάστρα με την ποικιλία Tradescantia spathacea 'Hawaiian Dwarf' και αμέσως χτύπησα το κουδούνι για να τους ρωτήσω εάν θα μπορούσαν να μου δώσουν κάποιο μόσχευμα από το φυτό, μιας και το συγκεκριμένο φυτό το έψαχνα για τουλάχιστον δυο χρόνια. Στο σπίτι δεν ήταν κανείς και τους επόμενους δυο μήνες πέρασα και ξαναπέρασα αλλά δυστυχώς δίχως αποτέλεσμα. Έπειτα βρήκα την Tradescantia spathacea 'Tricolor' και έκανα μια παραγγελία. Περίμενα 20 μέρες περίπου αλλά μόσχευμα δεν εμφανίστηκε. Κάτι θα πήγε στραβά στο ταχυδρομείο. Και μάλιστα κάτι που μου συνέβη για πρώτη φορά στα δυο χρόνια που αγοράζω φυτά μέσω διαδικτύου. Ο πωλητής δέχτηκε να μου επιστρέψει τα χρήματα και εγώ αμέσως έκανα ακόμη μια παραγγελία για ένα μόσχευμα από αυτό το φυτό, από τον ίδιο πωλητή.


Το απρόσμενο της ιστορίας είναι ότι, σήμερα 10 Νοεμβρίου (μέρα επίσης γενεθλίων της αδελφής μου), πέρασα από το σπίτι που έχουν την Tradescantia spathacea 'Hawaiian Dwarf' και ω τι έκπληξη! τους πέτυχα στην εξώπορτα του σπιτιού. Μια οικογένεια με ένα νεογέννητο κοριτσάκι που μιλούσαν τουρκικά και όχι μόνο δέχτηκαν να μου δώσουν μόσχευμα από το φυτό, αλλά μου έδωσαν δύο και μάλιστα δεν καταδέχτηκαν να τους πληρώσω! Να ψάχνω τόσο καιρό γι' αυτό το φυτάκι και να βρεθώ ξαφνικά με δυο μοσχεύματα για τα οποία δεν έδωσα δεκάρα! 😀



Τα όμορφα και απρόσμενα όμως δεν σταματούν εδώ. Μόλις έφτασα στο σπίτι το μεσημέρι, είδα ένα πακετάκι στην είσοδο του σπιτιού. Κατέφθασε επιτέλους και η Tradescantia spathacea 'Tricolor' και μάλιστα την ίδια μέρα! Πόσο καταπληκτική ήταν η σημερινή μέρα! Χάρηκα πολύ με τις διπλές αφίξεις αυτών των αγαπημένων φυτών. 😀





Παραπομπές
1. Για τη μεταγραφή του διώνυμου στα ελληνικά βλέπε: Tradescantia, spathacea.
2. Λίστα με τα ασφαλή και τοξικά φυτά - Letter T
Tradescantia spathacea ‘Hawaiian Dwarf’, tricolor, bermudensis, φροντίδα, περιποίηση, πληροφορίες

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου