⚠️ σε αυτό το ιστολόγιο διαβάζεις ξεκούραστα, δίχως παράθυρα να πετάγονται αριστερά/δεξιά, ⛔δίχως διαφημίσεις.
Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι να διαβάσεις αυτό το μήνυμα.

17 Ιανουαρίου 2018

Gasteria batesiana 'Barberton' [Γαστερία η μπεϊτεσιάνα ποικ. ‘Μπάρμπερτον']

Κοινή ονομασία: knoppies-beestong (Αφρικανικά)
ΔιώνυμοGasteria batesiana ‘Barberton’, Γαστερία η μπεϊτεσιάνα ποικ. ‘Μπάρμπερτον' [1, 2]
Βασιώνυμο: –
Συνώνυμα: –
cv.: Barberton | Μπάρμπερτον
Υποειδικά είδη: Gasteria batesiana var. batesianaGasteria batesiana var. dolomitica van Jaarsv. & A.E.van Wyk [1]

ενημέρωση: 10 Απριλίου 2020
κωδικός συλλογής: 180116-02
Gasteria batesiana 'Barberton', Γαστερία η μπεϊτεσιάνα ποικ. ‘Μπάρμπερτον', παχύφυτο
Gasteria batesiana 'Barberton' [Γαστερία η μπεϊτεσιάνα ποικ. ‘Μπάρμπερτον']. Τη φωτογράφισα και από μια κάπως διαφορετική γωνία σε προσπάθεια να αποδώσω και να μεταφέρω οπτικά την ομορφιά της υφής αυτής της Γαστερίας! Είναι η δεύτερη Γαστερία στη συλλογή μου και ομολογώ πως αυτά τα παχύφυτα έχουν μια καταπληκτική υφή! Είναι απόλαυση να αγγίζει κανείς αυτό το παχύφυτο. Η υφή μοιάζει σαν βελούδο επάνω σε ξύλο. Το καλύτερο όμως δεν το ανέφερα... το φυτό το έλαβα ως δώρο, μέσα σε μια παραγγελία με δυο ακόμη φυτά. 😍

Προέλευση και Οικότοπος[1, 3]

Η Gasteria batesiana ‘Barberton’ είναι ένα μικρού μεγέθους άκαυλο παχύφυτο με αργό ρυθμό ανάπτυξης, στην οικογένεια Ασφοδελοειδή (Asphodelaceae). Στη φύση η συγκεκριμένη ποικιλία απαντά στο Μπάρμεπρτον στην επαρχία Μπουμαλάνγκα στη Ν. Αφρική. Ωστόσο, παρά τις εκτεταμένες έρευνες δεν έχει εντοπιστεί. Κυκλοφορεί όμως ως καλλωπιστικό παχύφυτο στις ιδιωτικές φυτικές συλλογές παγκοσμίως.


Πληροφορίες καλλιέργειας

Μέγιστη ανάπτυξη: 9 εκ. έως 13 εκ.
Τοξικότητα: δεν είναι τοξική[4]
Ανθοφορία: ανθίζει την άνοιξη. Τα άνθη έχουν το τυπικό κυλινδρικό σχήμα όπως και σε άλλα είδη Gasteria και Aloe σε χρώμα παστέλ ροζ που καταλήγει σε πράσινο.
Άρωμα: –
Θερμοκρασία: προτιμά ζεστές θερμοκρασίες: 21ºC με 27ºC, αλλά μπορεί να επιβιώσει έως τους 5ºC, όχι όμως για πολύ.
Φως: οι ιδανικές συνθήκες φωτισμού είναι έκθεση στο πρωινό φως του ήλιου και το απόγευμα· το καλοκαίρι στις καυτές μεσημεριανές ώρες είναι καλύτερα να τοποθετούμε το φυτό κοντά στο παράθυρο και όχι άμεσα στις αχτίδες του ήλιου που γίνονται ακόμη θερμότερες πίσω από το τζάμι του παραθύρου. Το φυτό μπορεί να αναπτυχθεί κάλλιστα και σε σκιερή τοποθεσία, μόνο που το χρώμα του θα είναι ανοιχτόχρωμο πράσινο. Όσο πιο πολύ ήλιο δέχεται τόσο πιο πολύ τα φύλλα σκουραίνουν.
Υγρασία: χαμηλή
Υπόστρωμα: χρειάζεται ένα καλά αποστραγγιζόμενο μείγμα υποστρώματος από χώμα για κάκτους και παχύφυτα και κάποιο ορυκτό πορώδες υλικό που ευνοεί τον επαρκή αερισμό. Για περισσότερα βλέπε και το άρθρο: Χώμα για Παχύφυτα.
Πότισμα: οι Gasteria χρειάζονται κάπως περισσότερο νερό από τις αλόες. Μόλις το χώμα στεγνώσει σε βάθος τριών εκατοστών, είναι ώρα να ποτίσουμε και πάλι. Να μην αφήνουμε ποτέ τη γλάστρα μουλιασμένη με νερό. Το χειμώνα και εφόσον το φυτό κρατάται σε χώρο με θερμοκρασία δωματίου, μπορούμε να ποτίζουμε ελαφρώς συχνότερα, αλλά και πάλι, ποτέ να μην αφήνουμε το φυτό να μουλιάζει στο νερό. Απλώς λίγο πότισμα μόνο όταν δούμε ότι τα φύλλα αρχίζουν και ζαρώνουν. Το χειμώνα ποτίζουμε μόνο το μεσημέρι που η θερμοκρασία είναι υψηλότερη. Εάν το φυτό βρίσκεται κοντά σε θερμαινόμενη πηγή (καλοριφέρ), σαφώς ποτίζουμε συχνότερα, αλλά και πάλι μόνο το μεσημέρι, ενώ είναι σημαντικό να μην πέφτει νερό μέσα στο κέντρο του φυτού. Όπως και να έχει, η Gasteria batesiana ‘Barberton’ είναι εξαιρετικά ανθεκτική στην ξηρασία. Για περισσότερα σχετικά με τη φροντίδα κατά την περίοδο του χειμώνα βλέπε και το άρθρο: Παχύφυτα: φροντίδα το χειμώνα.
Λίπανση: χρειάζεται λίπανση μία φορά το χρόνο στις αρχές καλοκαιριού, με ένα ισορροπημένο λίπασμα.
Πολλαπλασιασμός: (1) με μόσχευμα φύλλου σε άμμο με θέρμανση από κάτω· (2) με διαίρεση των μεγαλύτερων συστάδων, καθώς το φυτό αναπτύσσει παράφυτα από το κεντρικό μητρικό φυτό· (3) με σπόρους.


Δυνητικά προβλήματα: – ·


Αναλυτικότερες πληροφορίες

Φαρμακευτικές ιδιότητες
Το είδος Gasteria batesiana έχει και φαρμακευτικές ιδιότητες και ως εκ τούτου απειλείται με μείωση του πληθυσμού της στο φυσικό της ενδιαίτημα στη Ν. Αφρική.


Φωτογραφίες και Ιστορικό

φωτογραφίες και περισσότερες πληροφορίες θα προστεθούν εν καιρώ.




Παραπομπές
1. POWO: Gasteria batesiana
2. Για τη μεταγραφή του διώνυμου στα ελληνικά βλέπε: Gasteria, batesiana, Barberton.
3. Van Jaarsveld, E.J. 1994. Gasterias of South Africa. Fernwood Press. || Van Jaarsveld, E. J. and van Wyk, A. E. 2005. Gasteria tukhelensis: a new species from KwaZulu - Natal, South Africa. Bothalia 35(2)164-166.
4. Λίστα με τα ασφαλή και τοξικά φυτά - Letter G
φροντίδα, πληροφορίες

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου