⚠️ σε αυτό το ιστολόγιο διαβάζεις ξεκούραστα, δίχως παράθυρα να πετάγονται αριστερά/δεξιά, ⛔δίχως διαφημίσεις.
Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι να διαβάσεις αυτό το μήνυμα.

30 Ιουλίου 2018

Tradescantia pallida 'Pink Stripe' [Τραντεσκάντια η ωχρά ποικ. 'Ροζ Ρίγα']

Κοινή ονομασία: Ποικιλόχρωμος Τηλέγραφος
ΔιώνυμοTradescantia pallida 'Pink Stripe', Τραντεσκάντια η ωχρά ποικ. 'Ροζ Ρίγα' [1]
ΒασιώνυμοSetcreasea pallida[2]
Συνώνυμα: Setcreasea jaumavensis, Setcreasea lanceolata, Setcreasea pallida, Setcreasea purpurea[3]
cv.: Pink Stripe | Ροζ Ρίγα

ενημέρωση: 26 Φεβρουαρίου 2019
κωδικός συλλογής: 180810-02
Tradescantia pallida 'Pink Stripe' [Τραντεσκάντια η ωχρά ποικ. 'Ροζ Ρίγα']

Προέλευση και Οικότοπος

Η Tradescantia pallida ‘Pink Stripe’ είναι μια τροπική πολυετής πόα (forb), στην οικογένεια των Κομμελινοειδών (Commelinaceae), με σαρκώδη φύλλα και ως εκ τούτου θεωρείται παχύφυτο. Η ποικιλία Pink Stripe είναι μια ποικιλόχρωμη ποικιλία και αποτέλεσμα επιλεκτικής καλλιέργειας.


Πληροφορίες καλλιέργειας

Μέγιστη ανάπτυξη: οι κρεμαστοί βλαστοί αναπτύσσονται αρχικά κατακόρυφα και έπειτα κλίνουν προς τα κάτω, κάνοντας τον Ποικιλόχρωμο Τηλέγραφο ένα φυτό με κατακείμενο τύπο ανάπτυξης. Μπορεί να φτάσει 20 εκ. καθ’ ύψος και οι έρποντες βλαστοί μπορούν να φτάσουν μέχρι και τα 60 εκ. σε μήκος.
Τοξικότητα: ένα μικρό ποσοστό ατόμων θα αναπτύξει ερεθισμό του δέρματος από το χειρισμό τους, αλλά αυτό έχει ελάχιστες συνέπειες. Τα φυτά του γένους Tradescantia θεωρούνται γενικά μη τοξικά για όλα τα είδη[4].
Ανθοφορία: η Tradescantia pallida ‘Pink Stripe’ ανθίζει συνήθως από άνοιξη έως και το φθινόπωρο. Τα άνθη φέρουν 3 πέταλα, χρώματος φούξια και είναι 2 έως 3 εκ. σε πλάτος.
Άρωμα: όχι
Θερμοκρασία: δωματίου (~20℃) αν και η Tradescantia pallida ‘Pink Stripe’ αντέχει σε ένα μεγάλο εύρος θερμοκρασιών. Ωστόσο, η θερμοκρασία κατά τη διάρκεια του χειμώνα ας μην πέσει κάτω από 5℃ και μάλιστα για πολλές μέρες συνεχόμενα.
Φως: έμμεσο φως· πρωινό ηλιόφως· μερική σκιά. Κατά τη διάρκεια του χειμώνα το φυτό ευνοείται από πλήρη έκθεση στο φως το ήλιου, αλλά θα τα πάει καλά και σε έμμεσο φως. Ωστόσο, το πρωινό φως του ήλιου είναι απαραίτητο για να κρατήσει το φυτό την ομοιομορφία του στα ποικιλόχρωμα χρώματά του και για να αναπτύσσεται σωστά. Εάν το φυτό κρατείται για πολύ καιρό σε πλήρη σκιά, οι βλαστοί θα χάσουν την ποικιλοχρωμία τους, το χρώμα στα φύλλα θα γίνει άτονο - σχεδόν εξ’ ολοκλήρου πράσινο και το φυτό συνολικά θα εμφανίσει σημάδια εκχλοίωσης. Για περισσότερα σχετικά με την ποικιλοχρωμία βλέπε στο άρθρο: Πανασέ φύλλωμα - Ποικιλοχρωμία, Πολυχρωμία - Variegation στα φυτά.
Υγρασία: 50% – 80%
Υπόστρωμα: χρειάζεται ένα πλούσιο μείγμα υποστρώματος που να κατακρατά υγρασία. Ένα μείγμα από χώμα για φυτά εσωτερικού χώρου και σφάγνο κρίνεται ικανοποιητικό.
Πότισμα: χρειάζεται τακτικό πότισμα κατά τις ενεργές περιόδους ανάπτυξης άνοιξη και καλοκαίρι και να αφήνουμε ελαφρώς το υπόστρωμα να στεγνώνει ανάμεσα στα ποτίσματα. Σε χαμηλές θερμοκρασίες χρειάζεται λιγότερο νερό. Αυτή την περίοδο με τις χαμηλές θερμοκρασίες αφήνουμε το χώμα να στεγνώσει καλά πριν από κάθε πότισμα.
Λίπανση: μια φορά το μήνα από άνοιξη μέχρι και τέλη καλοκαιριού.
Πολλαπλασιασμός: (1) με μοσχεύματα· (2) με διαχωρισμό των νέων φυτών από τη ρίζα.


Δυνητικά προβλήματα: Προσοχή στο πότισμα κατά την περίοδο του χειμώνα. Εάν δούμε ότι τα φύλλα ξεραίνονται στις άκρες, αυτό είναι ένδειξη ότι το φυτό ποτίζεται υπερβολικά.


Αναλυτικότερες πληροφορίες

Βλέπε και το σχετικό εμπεριστατωμένο άρθρο: Tradescantia: ποικιλίες εσωτερικού χώρου.


Φωτογραφίες και Ιστορικό

tradescantia pallida pink stripe flower, variegata, ανθοφορία, ποικιλόχρωμη, πολύχρωμη
^ 8 Νοεμβρίου 2018: ένα από τα στελέχη με ποικιλοχρωμία άνθισε! 😍

Tradescantia pallida 'Pink Stripe', Variegata, Τραντεσκάντια η ωχρά ποικ. 'Ροζ Ρίγα', ποικιλόχρωμη, πολύχρωμη, πανασέ
^ 25 Οκτωβρίου 2018: φωτογραφημένη ανφάς.


^ 25 Οκτωβρίου 2018: από εκεί που προμηθεύτηκα το φυτό, δεν κρατούνταν σε αρκετά φωτεινή τοποθεσία, με αποτέλεσμα κάποια στελέχη να έχουν χάσει την ποικιλοχρωμία τους.





Παραπομπές
1. Για τη μεταγραφή του διώνυμου στα ελληνικά, βλέπε: Tradescantia, pallida.
2. tropicos: Tradescantia pallida
3. POWO: Tradescantia pallida
4. Λίστα με τα ασφαλή και τοξικά φυτά - Letter T
Tradescantia pallida 'Pink Stripe', variegata, Τραντεσκάντια η ωχρά ποικ. 'Ροζ Ρίγα', ποικιλόχρωμη, πολύχρωμη, φροντίδα, περιποίηση, πληροφορίες

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου