⚠️ σε αυτό το ιστολόγιο διαβάζεις ξεκούραστα, δίχως παράθυρα να πετάγονται αριστερά/δεξιά, ⛔δίχως διαφημίσεις.
Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι να διαβάσεις αυτό το μήνυμα.

Παχύφυτα: Κλάδεμα


ενημέρωση: 28 Δεκεμβρίου 2018

Τα παχύφυτα αποθηκεύουν το νερό στα χοντρά, σαρκώδη φύλλα τους. Η εμφάνιση ενός παχύφυτου εξαρτάται από την ποικιλία. Υπάρχουν μερικές ποικιλίες που παράγουν διακλαδώσεις οι οποίες καλύπτονται με ενδιαφέρον φύλλωμα και άλλες ποικιλίες που ξεχωρίζουν για τα πολύχρωμα άνθη τους. Τα περισσότερα παχύφυτα ευδοκιμούν σε ξηρότερες συνθήκες, αν και σχεδόν όλα είναι τα ιδανικά φυτά για εσωτερικό χώρο εάν το εξωτερικό κλίμα είναι πολύ υγρό. Ενώ οι περισσότεροι τύποι παχύφυτων δεν απαιτούν κλάδεμα, μερικά από αυτά που διακλαδώνονται πολύ, μπορούν να επωφεληθούν από ένα ελαφρό κλάδεμα για να διατηρήσουν το μέγεθος και το σχήμα τους έτσι ώστε να μπορούν να ευδοκιμήσουν σε ένα μικρό κρεβάτι στον κήπο ή ένα δοχείο δίχως να κρεμάνε άχαρα προς τα κάτω ή δίχως να ψηλώνουν τόσο πολύ που παραμερίζουν άλλα φυτά.


Τι θα χρειαστούμε;

  • μαχαίρι ή κλαδευτήρι που θα έχουμε απολυμάνει με οινόπνευμα πριν από τη χρήση
  • γάντια μιας χρήσεως, καθώς ο χυμός από κάποια παχύφυτα ενδέχεται να είναι ερεθιστικός για το δέρμα


Πότε κλαδεύουμε;

  • Παχύφυτα που ανθίζουν: κλαδεύουμε μετά το πέρας της ανθοφορίας, συνήθως μέσα φθινοπώρου ή χειμώνα αν το φυτό παράγει ακόμη άνθη, όπως για παράδειγμα η Ceropegia simoneae, που από τις αρχές άνοιξης που ξεκινά την ανθοφορία ανθίζει συνεχόμενα μέχρι το φθινόπωρο.
  • Παχύφυτα που δεν ανθίζουν: αυτά τα κλαδεύουμε με το πέρας του χειμώνα αλλά πριν έρθει η άνοιξη. Περίπου στο τελευταίο δεκαήμερο του Φλεβάρη δηλαδή.


Βήματα πριν το κλάδεμα (τι να προσέξουμε)

  1. Εξετάζουμε τα φύλλα στο στέλεχος που σκοπεύουμε να κλαδέψουμε για να προσδιορίσουμε σε ποιο σημείο πρέπει να κόψουμε το στέλεχος. Βρίσκουμε ένα φύλλο ή οφθαλμό που είναι στραμμένος προς την κατεύθυνση που θέλουμε να αναπτυχθεί το στέλεχος και στη συνέχεια κόβουμε το στέλεχος ακριβώς πάνω από αυτό το σημείο. Η νέα ανάπτυξη στο σημείο κλαδέματος θα διακλαδιστεί προς την κατεύθυνση του φύλλου ή του οφθαλμού.
  2. Κόβουμε το στέλεχος σε απόσταση 1,5 εκ. από το επιθυμητό φύλλο ή οφθαλμό. Κόβουμε σε γωνία 45° μοιρών χρησιμοποιώντας ένα μαχαίρι ή κλαδευτήρι που έχουμε απολυμάνει με οινόπνευμα.
  3. Αφαιρούμε μέχρι το ένα τρίτο του μήκους κάθε στελέχους καθώς κλαδεύουμε. Για τις ποικιλίες παχύφυτων με συρόμενη μορφή ανάπτυξης (όπως το Ceropegia woodii για παράδειγμα), μπορούμε να κυμάνουμε το μήκος κάθε κλαδεμένου στελέχους για να δώσουμε στο φυτό περισσότερο οπτικό ενδιαφέρον.

Συμβουλές/Προειδοποιήσεις

  • τα στελέχη που κλαδέψαμε από το φυτό μπορούμε να τα φυτέψουμε σε γλάστρες ή να τα δώσουμε σε φίλους και από αυτά θα αναπτυχθούν νέα φυτά. Φυτεύουμε αυτούς τους βλαστούς σε μια γλάστρα και φροντίζουμε το χώμα να είναι νωπό (αλλά όχι μονίμως μουλιασμένο). Τοποθετούμε τη γλάστρα σε σημείο με καλό φωτισμό αλλά για τους νέους βλαστούς όχι άμεσα στις καυτές ακτίνες του ήλιου.
  • ⚠ Ο χυμός μερικών παχύφυτων όπως των Euphorbia είναι ερεθιστικός για το δέρμα και άλλος όπως της Tradescantia spathacea είναι τοξικός για τα κατοικίδια. Συνεπώς φροντίζουμε να φοράμε γάντια μιας χρήσεως για να προστατέψουμε το δέρμα μας και φροντίζουμε να μην υπάρχουν κατοικίδια κοντά στα στελέχη που έχουμε μόλις κλαδέψει από το φυτό.

Το κλάδεμα σε εικόνες



^ 01 Το Bryophyllum delagoense (βέλος) έχει ψηλώσει πολύ μέσα στον ένα μήνα που απουσίαζα για τις καλοκαιρινές διακοπές μου. Εάν δεν το κλαδέψω θα μπλεχτεί με τα άλλα φυτά (Hoya carnosa ακριβώς από επάνω). Κάνοντας κλικ στο σύνδεσμο, θα δούμε φωτογραφίες από το κλάδεμα του Bryophyllum delagoense.


^ 02 η Tradescantia zebrina 'Burgundy' αναπτύσσεται ταχύτατα! Η συγκεκριμένη γλάστρα βρίσκεται πάνω από το προσκεφάλι μου, οπότε χρειάζεται να την κλαδεύω μόλις μακραίνει κάπως. Στα δεκάδες φυτά που είχα και έχω όλα αυτά τα χρόνια δεν έχω δει άλλο φυτό εσωτερικού χώρου που να αναπτύσσεται πιο γρήγορα από το Tradescantia zebrina. Και δεύτερο σε ταχύτητα ανάπτυξης έρχεται το Bryophyllum delagoense (φωτογραφία από επάνω). Στα σημεία με τις κόκκινες γραμμές μπορούμε να κλαδέψουμε. Και μέσα σε ένα μήνα να έχουμε και πάλι την ίδια εικόνα! 😁


^ 03 κλαδεύοντας ένα στέλεχος της Tradescantia zebrina 'Burgundy'.


^ 04 εδώ κλαδεύοντας ένα άλλο στέλεχος.



Κλάδεμα για πρόκληση ανθοφορίας

Σε κάποια παχύφυτα όπως η Χόγια, η οποία ανθίζει είτε άνοιξη είτε καλοκαίρι, υπάρχει μια τεχνική που μπορούμε να εφαρμόσουμε για να έχουμε και δεύτερη ανθοφορία και μάλιστα στη μέση του χειμώνα! Εντελώς εκτός εποχής δηλαδή.

Η τεχνική είναι απλή. Προϋποθέτει ωστόσο την ύπαρξη τεχνητού φωτισμού και επίσης να κρατήσουμε το φυτό τουλάχιστον για ένα μήνα σε θερμοκρασία δωματίου, κατά προτίμηση στους 22℃ με 24℃. Ο τεχνητός φωτισμός δεν είναι απαραίτητο να είναι κάτι εξειδικευμένο και ακριβό. Μια λάμπα φθορισμού με απόχρωση στο θερμό λευκό είναι αρκετή. Το θερμό λευκό ενδείκνυται διότι η θερμοκρασία φωτός του (μετριέται στην κλίμακα Kelvin) παροτρύνει την ανθοφορία στα ανθοφόρα φυτά. Μια λάμπα φθορισμού τύπου σωλήνα με θερμοκρασία φωτός περί τα 2700K είναι αρκετή. Η απόσταση της λάμπας από το φυτό ενδείκνυται είναι στα 10 με 20 εκ.

θερμοκρασία φωτός, φυτά, Kelvin
Θερμοκρασία χρώματος: από εξαιρετικά θερμό έως το λευκό
φως της ημέρας. Η κλίμακα μέτρησης της θερμοκρασίας
φωτός μετριέται σε Kelvin.


Το τελικό βήμα, προϋποθέτει το κλάδεμα ενός μέρους του βλαστού, τουλάχιστον το 1/6 του συνολικού μεγέθους του φυτού. Το μόσχευμα αυτό μπορούμε να το φυτέψουμε εκ νέου σε άλλη γλάστρα ή να το χαρίσουμε σε φίλους, καθώς από αυτό θα αναπτυχθεί ένα καινούργιο φυτό.

Μέσα σε περίπου μια εβδομάδα από την ημέρα κλαδέματος, θα δούμε μπουμπούκια να σχηματίζονται. Στην προκειμένη περίπτωση - για το φυτό Χόγια - το συγκεκριμένο φυτό ανέπτυξε πέντε σκιάδια με μπουμπούκια από τα σημεία που είχε αναπτύξει ανθοφορία στο παρελθόν. Για περισσότερα δείτε και τις φωτογραφίες παρακάτω.

Χόγια σαρκώδης, κλάδεμα, μπουμπούκια, ανθοφορία, σκιάδιο
^ 12 Φεβρουαρίου 2018: μέσα σε λιγότερο από δυο εβδομάδες, το πρώτο σκιάδιο με τα μπουμπούκια (δεξιά στη φωτογραφία) άνοιξε, τέσσερις μέρες πριν από τη λήψη αυτής της φωτογραφίας. Ακολούθησε το άνοιγμα του δεύτερου σκιαδίου (στο κέντρο της φωτογραφίας) και... και μέσα στο καταχείμωνο μύρισε άνοιξη! 😃

Χόγια σαρκώδης, κλάδεμα, μπουμπούκια, ανθοφορία, σκιάδιο
^ 26 Ιανουαρίου 2028: δυο εβδομάδες μετά το κλάδεμα, σκιάδια με μπουμπούκια άρχισαν να εμφανίζονται στη Χόγια τη σαρκώδη, στη μέση του χειμώνα! Εντελώς εκτός εποχής δηλαδή..





Με πληροφορίες από: How to Prune Succulents
.παχύφυτα, κλάδεμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου