⚠️ σε αυτό το ιστολόγιο διαβάζεις ξεκούραστα, δίχως παράθυρα να πετάγονται αριστερά/δεξιά, ⛔δίχως διαφημίσεις.
Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι να διαβάσεις αυτό το μήνυμα.

15 Ιουλίου 2018

Callisia repens [Καλλισία η έρπουσα]

Κοινή ονομασία: Βολιβιανός Εβραίος, Βολιβιανός Ιουδαίος, Κληματσίδα Χελώνα, Bolivian Jew, Creeping inch plant, Creeping inchplant, Turtle Vine[1]
ΔιώνυμοCallisia repens, Καλλισία η έρπουσα[2]
ΒασιώνυμοHapalanthus repens[5]
Συνώνυμα: Callisia hexandra, Callisia hexandra var. caracasana, Callisia hexandra var. mandonii, Callisia hexandra var. salzmannii, Callisia repens var. ciliata, Callisia repens var. mandonii, Hapalanthus repens, Tradescantia callisia
cv.: –

ενημέρωση: 29 Νοεμβρίου 2018
κωδικός συλλογής: 180715-01
Callisia repens, Καλλισία η έρπουσα
Callisia repens [Καλλισία η έρπουσα]. Για το συγκεκριμένο φυτό δεν χρειάστηκε να πληρώσω. Ήρθε ως κομμένο στέλεχος μέσα σε μια γλάστρα με άλλο φυτό που αγόρασα και επειδή κατάλαβα αμέσως πιο φυτό είναι , φύτεψα το μικρό τμήμα στελέχους στο χώμα και μέσα σε λίγο διάστημα έγινε το φυτό που βλέπουμε στη φωτογραφία. Η  Callisia repens αναπτύσσεται ακόμη πιο γρήγορα και από την ξαδέρφη της, την τρίχρωμη ποικιλία: Callisia 'Rosato'. Ως γνωστό, τα ποικιλόχρωμα φυτά αναπτύσσονται πιο αργά από τα μη-ποικιλόχρωμα.


Προέλευση και Οικότοπος[3]

Η Callisia repens, είναι μια αειθαλής πολυετής πόα/παχύφυτο μικρού μεγέθους με έρπων τύπο ανάπτυξης, στην οικογένεια των Κομμελινοειδών (Commelinaceae).

Γεωγραφική κατανομή[6]
Η Callisia repens έχει μια ευρεία κατανομή σε Κεντρική και Νότια Αμερική και σε κάποιες περιοχές στην Ασία. Πιο συγκεκριμένα:
Ενδημικό στις περιοχές: Αϊτή· Αργεντινή (ΒΑ, ΒΔ)· Αρούμπα· Βενεζουέλα· Αντίλλες της Βενεζουέλας· Βολιβία· Βραζιλία (ΒΑ)· Γουατεμάλα· Γαλλική Γουιάνα· Δομινικανή Δημοκρατία· Εκουαδόρ· Ελ Σαλβαδόρ· ΗΠΑ (Τέξας)· Νησιά Καϋμάν· Κολομβία· Κόστα Ρίκα· Κούβα· Μεξικό (Κεντρικό, Κόλπος, ΒΑ, ΒΔ, ΝΑ, ΝΔ)· Μπελίζε· Νικαράγουα· Ολλανδικές Αντίλλες· Ονδούρα· Παναμά· Παραγουάη· Περού· Πουέρτο Ρίκο· Προσήνεμες Νήσοι· Τρίνινταντ και Τομπάγκο· Τζαμάικα· Υπήνεμες Νήσοι.

Εισήχθη στις περιοχές: ΗΠΑ (Φλόριντα, Λουιζιάνα)· Κίνα (ΝΑ)· Μπαγκλαντές.


Πληροφορίες καλλιέργειας

Μέγιστη ανάπτυξη: έως 11 εκ.
Τοξικότητα: δεν είναι τοξική για ανθρώπους και στις περισσότερες περιπτώσεις και για ζώα. Υπήρξε ένα μόνο περιστατικό άμεσης αντίδρασης με υπερευαισθησία σε ένα σκύλο[4]
Ανθοφορία: ανθίζει από τέλη καλοκαιριού έως το φθινόπωρο με λευκά μικρά άνθη.
Άρωμα: όχι
Θερμοκρασία: δωματίου ~22℃. Η θερμοκρασία κατά τη διάρκεια του χειμώνα ας μην πέσει κάτω από 5℃ και μάλιστα για πολλές μέρες συνεχόμενα. Εάν είναι δυνατόν είναι καλό να δοθεί χειμερινή ανάπαυση στο φυτό, αν και δεν είναι απολύτως απαραίτητο. Για περισσότερα σχετικά με τη φροντίδα κατά την περίοδο του χειμώνα βλέπε και το άρθρο: Παχύφυτα: φροντίδα το χειμώνα.
Φως: η Καλλισία η έρπουσα ευνοείται από το πρωινό φως του ήλιου αλλά χρειάζεται προστασία κατά τις μεσημβρινές ώρες του καλοκαιριού. Κατά τη διάρκεια του χειμώνα το φυτό ευνοείται από πλήρη έκθεση στο φως το ήλιου, αλλά θα τα πάει καλά και σε τοποθεσία με έμμεσο ηλιόφως. Ωστόσο, το πρωινό φως του ήλιου είναι απαραίτητο για να κρατήσει το φυτό τα έντονα χρώματα στο φύλλωμα και τους βλαστούς αλλά και για να ανθοφορήσει επιτυχώς το καλοκαίρι.
Υγρασία: 30% – 60% · το φυτό είναι ανθεκτικό στην υγρασία.
Υπόστρωμα: χρειάζεται χώμα για κάκτους αναμεμειγμένο με τύρφη, προσθέτοντας και μικρή ποσότητα από κάποιο ορυκτό πορώδες υλικό που ευνοεί τον επαρκή αερισμό των ριζών, όπως περλίτης. Για περισσότερα βλέπε και το άρθρο: Χώμα για Παχύφυτα.
Πότισμα: χρειάζεται τακτικό πότισμα κατά την ενεργή περίοδο ανάπτυξης άνοιξη, καλοκαίρι, φθινόπωρο και να αφήνουμε ελαφρώς το υπόστρωμα να στεγνώσει ανάμεσα στα ποτίσματα. Σε χαμηλές θερμοκρασίες χρειάζεται λιγότερο νερό και όχι συχνότερα από μια φορά την εβδομάδα, αναφερόμενοι πάντα σε θερμοκρασία δωματίου. Σε χαμηλές θερμοκρασίες το φυτό να ποτίζεται στις μεσημεριανές (πιο θερμές) ώρες της ημέρας. Αυτή την περίοδο με τις χαμηλές θερμοκρασίες αφήνουμε το χώμα να στεγνώσει καλά πριν από κάθε πότισμα.
Λίπανση: μια φορά το μήνα από άνοιξη μέχρι και μέσα φθινοπώρου.
Πολλαπλασιασμός: (1) με μοσχεύματα βλαστών μήκους περίπου 8 με 10 εκ. · (2) με διαίρεση των στελεχών του φυτού.


Δυνητικά προβλήματα: – ·


Αναλυτικότερες πληροφορίες

περισσότερες πληροφορίες για τη φροντίδα και περιποίηση θα προστεθούν εν καιρώ.


Φωτογραφίες και Ιστορικό

φωτογραφίες και περισσότερες πληροφορίες θα προστεθούν εν καιρώ.




Παραπομπές
1. eol: Callisia repens
2. Για τη μεταγραφή του διώνυμου στα ελληνικά βλέπε Callisia και repens.
3. Kew: Callisia repens
4. Λίστα με τα ασφαλή και τοξικά φυτά - Letter C
5. Tropicos: Hapalanthus repens
6. POWO: Callisia repens
Callisia repens, Καλλισία η έρπουσα, φροντίδα, περιποίηση, πληροφορίες

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου